GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER-AKTS KREDİLERİ

(2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI)

1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS801

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS805

Seminer (Seminar)  

Z

0

0

0

0

0

6

3

GMS851

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Scientific Research Methods and Publication Ethics) 

Z

3

0

0

3

3

6

4

DAN801

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

5

 

SEÇMELİ DERSLER 

Z

 

 

 

 

 

18

TOPLAM

7

1

0

8

3

37

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS809

Türk Mutfağı Araştırmaları (Turkish Cuisine Researches) 

S

3

0

0

3

3

6

2

GMS811

Mutfak Sosyolojisi (Culinary Sociology)

S

3

0

0

3

3

6

3

GMS813

Coğrafi İşaret Projeleri (Geographical Indication Projects)

S

3

0

0

3

3

6

4

GMS815

Gastronomi ve Popüler Kültür (Gastronomy and Popular Culture) 

S

3

0

0

3

3

6

5

GMS817

Gastronomide Güncel Konular (Current Issues in Gastronomy) 

S

3

0

0

3

3

6

6

GMS819

Gastronomi Araştırmacılığı ve Yazarlığı (Gastronomy Research and Authorship)

S

3

0

0

3

3

6

7

GMS821

Besin Üretiminde ve Saklamada Yeni Eğilimler (New Trends in Food Production and Storage) 

S

3

0

0

3

3

6

8

GMS823

Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi (Sustainable Gastronomy Tourism) 

S

3

0

0

3

3

6

9

GMS825

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar (Aromatic Herbs and Spices) 

S

3

0

0

3

3

6

10

GMS827

İçecek Endüstrisinde Güncel Konular (New Issues in Beverage Industry)

S

2

2

0

4

3

6

11

GMS829

Gastronomide Ürün Geliştirme ve Duyusal Analiz (Product Development and Sensory Analysis in Gastronomy)

S

2

2

0

4

3

6

12

GMS831

Moleküler Gastronomi ve Füzyon Mutfak (Molecular Gastronomy and Fusion Cuisine)

S

2

2

0

4

3

6

13

GMS833

Fonksiyonel Gıdalar ve Biyoaktif Bileşikler (Functional Foods and Bioactive Compounds)

S

3

0

0

3

3

6

14

GMS835

Gıdalarda Aroma Bileşikleri (Flavor Compounds in Foods)

S

3

0

0

3

3

6

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



1. SINIF 2. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS802

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS806

Seminer (Seminar)

Z

0

0

0

0

0

6

3

GMS852

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Scientific Research Methods and Publication Ethics) 

Z

3

0

0

3

3

6

4

DAN802

Danışmanlık

Z

0

1

0

1

0

1

5

 

SEÇMELİ DERSLER

S

 

 

 

 

 

18

TOPLAM

7

1

0

8

3

37

 

1. SINIF 2. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS810

Akademik Yazım (Academic Writing) 

S

3

0

0

3

3

6

2

GMS812

Nicel Araştırmalarda Veri Toplama ve İstatistiksel Analiz (Data Collection and Statistical Analysis in Quantitative Research) 

S

3

0

0

3

3

6

3

GMS814

Nitel Araştırmalarda Veri Toplama ve Analiz (Data Collection and Analysis in Qualitative Research)

S

3

0

0

3

3

6

4

GMS816

Gastronomi Turizmi Geliştirme Projeleri (Gastronomy Tourism Development Projects) 

S

3

0

0

3

3

6

5

GMS818

Gastronomi ve Dijitalleşme (Gastronomy and Digitalization) 

S

3

0

0

3

3

6

6

GMS820

Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri (Food Safety and Quality Management Systems) 

S

3

0

0

3

3

6

7

 GMS822

Gıda Hazırlamada Yağlar (Oils and Fats in Food 

S

3

0

0

3

3

6

8

GMS824

Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi (Gastronomy from an Interdisciplinary Perspective) 

S

3

0

0

3

3

6

9

GMS826

Gıda Pazarlaması (Food Marketing) 

S

3

0

0

3

3

6

10

GMS828

Gıda ve Şarap Seçimi (Food and Wine Selection)

S

2

2

0

4

3

6

11

GMS830

Osmaniye Mutfak Araştırmaları ve Uygulamaları (Osmaniye Culinary Research and Practice)

S

2

2

0

4

3

6

12

GMS832

Dünya Mutfağında Yeni Trendler (New Trends in World Cuisine)

S

2

2

0

4

3

6

13

GMS834

Alternatif Protein Kaynakları ve Bitki Bazlı Gıdalar (Alternative Protein Sources and Plant-Based Foods)

S

3

0

0

3

3

6

14

GMS836

Gıdalarda Renk ve Renk Maddeleri (Color and Color Substances in Foods)

S

3

0

0

3

3

6

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.


2. SINIF 3. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) ZORUNLU DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS803

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS807

Tez Çalışması (Thesis) 

Z

0

0

0

0

0

24

3

DAN801

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

TOPLAM

4

1

0

5

0

31

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



2. SINIF 4. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) ZORUNLU DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS804

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS808

Tez Çalışması (Thesis) 

Z

0

0

0

0

0

24

3

DAN802

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

TOPLAM

4

1

0

4

0

 31

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



 

ANA DAL MEZUNİYET İÇİN TAMAMLANMASI GEREKEN ULUSAL KREDİ ve AKTS KREDİ

 

ULUSAL KREDİ

AKTS KREDİ

Zorunlu Dersler için Tamamlanması Gereken

2

 84

(Danışmanlık Hariçtir)

Seçmeli Dersler için Tamamlanması Gereken

 18    36

Toplam Tamamlanması Gereken

21 120

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı ders listesinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı Bologna Bilgi Paketi Sistemine giriş için tıklayınız 



Güncelleme 22.10.2025 09:10:12



Görüntülenme Sayısı: 1116