GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERSLER-AKTS KREDİLERİ

(2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI)

1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS801

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS805

Seminer (Seminar)  

Z

0

0

0

0

0

6

3

GMS851

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Scientific Research Methods and Publication Ethics) 

Z

3

0

0

3

3

6

4

DAN801

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

5

 

SEÇMELİ DERSLER 

Z

 

 

 

 

 

18

TOPLAM

7

1

0

8

3

37

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS809

Türk Mutfağı Araştırmaları (Turkish Cuisine Researches) 

S

3

0

0

3

3

6

2

GMS811

Mutfak Sosyolojisi (Culinary Sociology)

S

3

0

0

3

3

6

3

GMS813

Coğrafi İşaret Projeleri (Geographical Indication Projects)

S

3

0

0

3

3

6

4

GMS815

Gastronomi ve Popüler Kültür (Gastronomy and Popular Culture) 

S

3

0

0

3

3

6

5

GMS817

Gastronomide Güncel Konular (Current Issues in Gastronomy) 

S

3

0

0

3

3

6

6

GMS819

Gastronomi Araştırmacılığı ve Yazarlığı (Gastronomy Research and Authorship)

S

3

0

0

3

3

6

7

GMS821

Besin Üretiminde ve Saklamada Yeni Eğilimler (New Trends in Food Production and Storage) 

S

3

0

0

3

3

6

8

GMS823

Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi (Sustainable Gastronomy Tourism) 

S

3

0

0

3

3

6

9

GMS825

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar (Aromatic Herbs and Spices) 

S

3

0

0

3

3

6

10

GMS827

İçecek Endüstrisinde Güncel Konular (New Issues in Beverage Industry)

S

2

2

0

4

3

6

11

GMS829

Gastronomide Ürün Geliştirme ve Duyusal Analiz (Product Development and Sensory Analysis in Gastronomy)

S

2

2

0

4

3

6

12

GMS831

Moleküler Gastronomi ve Füzyon Mutfak (Molecular Gastronomy and Fusion Cuisine)

S

2

2

0

4

3

6

13

GMS833

Fonksiyonel Gıdalar ve Biyoaktif Bileşikler (Functional Foods and Bioactive Compounds)

S

3

0

0

3

3

6

14

GMS835

Gıdalarda Aroma Bileşikleri (Flavor Compounds in Foods)

S

3

0

0

3

3

6

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



1. SINIF 2. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS802

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS806

Seminer (Seminar)

Z

0

0

0

0

0

6

3

GMS852

Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği (Scientific Research Methods and Publication Ethics) 

Z

3

0

0

3

3

6

4

DAN802

Danışmanlık

Z

0

1

0

1

0

1

5

 

SEÇMELİ DERSLER

S

 

 

 

 

 

18

TOPLAM

7

1

0

8

3

37

 

1. SINIF 2. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS810

Akademik Yazım (Academic Writing) 

S

3

0

0

3

3

6

2

GMS812

Nicel Araştırmalarda Veri Toplama ve İstatistiksel Analiz (Data Collection and Statistical Analysis in Quantitative Research) 

S

3

0

0

3

3

6

3

GMS814

Nitel Araştırmalarda Veri Toplama ve Analiz (Data Collection and Analysis in Qualitative Research)

S

3

0

0

3

3

6

4

GMS816

Gastronomi Turizmi Geliştirme Projeleri (Gastronomy Tourism Development Projects) 

S

3

0

0

3

3

6

5

GMS818

Gastronomi ve Dijitalleşme (Gastronomy and Digitalization) 

S

3

0

0

3

3

6

6

GMS820

Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri (Food Safety and Quality Management Systems) 

S

3

0

0

3

3

6

7

 GMS822

Gıda Hazırlamada Yağlar (Oils and Fats in Food 

S

3

0

0

3

3

6

8

GMS824

Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi (Gastronomy from an Interdisciplinary Perspective) 

S

3

0

0

3

3

6

9

GMS826

Gıda Pazarlaması (Food Marketing) 

S

3

0

0

3

3

6

10

GMS828

Gıda ve Şarap Seçimi (Food and Wine Selection)

S

2

2

0

4

3

6

11

GMS830

Osmaniye Mutfak Araştırmaları ve Uygulamaları (Osmaniye Culinary Research and Practice)

S

2

2

0

4

3

6

12

GMS832

Dünya Mutfağında Yeni Trendler (New Trends in World Cuisine)

S

2

2

0

4

3

6

13

GMS834

Alternatif Protein Kaynakları ve Bitki Bazlı Gıdalar (Alternative Protein Sources and Plant-Based Foods)

S

3

0

0

3

3

6

14

GMS836

Gıdalarda Renk ve Renk Maddeleri (Color and Color Substances in Foods)

S

3

0

0

3

3

6

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.


2. SINIF 3. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) ZORUNLU DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS803

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS807

Tez Çalışması (Thesis) 

Z

0

0

0

0

0

24

3

DAN801

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

TOPLAM

4

1

0

5

0

31

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



2. SINIF 4. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) ZORUNLU DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS804

Uzmanlık Alan Dersi (Specialized Field Course) 

Z

4

0

0

4

0

6

2

GMS808

Tez Çalışması (Thesis) 

Z

0

0

0

0

0

24

3

DAN802

Danışmanlık 

Z

0

1

0

1

0

1

TOPLAM

4

1

0

4

0

31

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



 

ANA DAL MEZUNİYET İÇİN TAMAMLANMASI GEREKEN ULUSAL KREDİ ve AKTS KREDİ

 

ULUSAL KREDİ

AKTS KREDİ

Zorunlu Dersler için Tamamlanması Gereken

2

 84

(Danışmanlık Hariçtir)

Seçmeli Dersler için Tamamlanması Gereken

 18    36

Toplam Tamamlanması Gereken

21 120

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programı ders listesinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu



Güncelleme 22.10.2025 09:10:12



Görüntülenme Sayısı: 1029