GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ DERSLER-AKTS KREDİLERİ

(2025-2026 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI)

1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS119

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş (Introduction to Gastronomy and Culinary Arts)

Z

3

0

0

3

3

5

2

GMS121

Turizme Giriş (Introduction to Tourism

Z

3

0

0

3

3

5

3

GMS123

Beslenmenin Temel İlkeleri (Basic Principles of Nutrition)

Z

3

0

0

3

3

5

4

GMS125

Üniversite Hayatına Giriş (Introduction to University Life) 

Z

2

0

0

2

2

3

5

GMS127

Kariyer Planlama ve Geliştirme (Career Planning and Development) 

Z

2

0

0

2

2

3

6

DOY101

Dijital Okuryazarlık (Digital Literacy)

Z

2

0

0

2

2

3

7

TDL101

Türk Dili I (Turkish Language I) 

Z

2

0

0

2

2

2

8

ATA101

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution I

Z

2

0

0

2

2

2

9

YDİ101

Yabancı Dil: İngilizce I (Foreign Language: English I)

Z

2

0

0

2

2

2

TOPLAM

21

0

0

21

21

30

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



1. SINIF 2. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS118

Temel Mutfak Teknikleri I (Basic Cooking Techniques I) 

Z

2

2

0

3

3

6

2

GMS120

Gıda Güvenliği ve Hijyen (Food Safety and Hygiene)

Z

3

0

0

3

3

4

3

GMS122

Gıda Mikrobiyolojisi (Food Microbiology) 

Z

3

0

0

3

3

4

4

GMS124

Gastronomi Turizmi (Gastronomy Tourism) 

Z

3

0

0

3

3

4

5

GMS126

Gastronomi Tarihi (History of Gastronomy

Z

2

0

0

2

2

3

6

GMS128

İçecek Teknolojisi (Beverage Technology) 

Z

3

0

0

3

3

3

7

TDL102

Türk Dili II (Turkish Language II) 

Z

2

0

0

2

2

2

8

ATA102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution II)

Z

2

0

0

2

2

2

9

YDİ102

Yabancı Dil: İngilizce II (Foreign Language: English II)

Z

2

0

0

2

2

2

TOPLAM

22

2

0

24

23

30

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



2. SINIF 3. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS217

Temel Mutfak Teknikleri II (Basic Cooking Techniques II) 

Z

2

2

0

4

3

6

2

GMS215

Temel Sanat ve Estetik Bilgisi (Basic Art and Aesthetic Knowledge) 

Z

3

0

0

3

3

4

3

GMS271

İngilizce Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma I (English Reading, Listening, Speaking and Writing I) 

Z

4

4

0

8

6

8

4

 

SEÇMELİ DERSlER

S

 

 

 

 

 

12

TOPLAM

9

6

0

15

12

30

2. SINIF 3. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS251

İletişim ve İnsan İlişkileri (Communication and Human Relations) 

S

3

0

0

3

3

4

2

GMS253

Baharat ve Kahve Kültürü (Spice and Coffee Culture) 

S

3

0

0

3

3

4

3

GMS255

Kültür ve Turizm (Culture and Tourism) 

S

3

0

0

3

3

4

4

GMS249

Temalı Restoranlar (Themed Restaurants

S

3

0

0

3

3

4

5

GMS241

Servis Teknikleri (Service Techniques) 

S

1

2

0

3

2

4

6

GMS243

Meslek Etiği (Professional Ethics) 

S

3

0

0

3

3

4

7

 GMS245

Besin Kimyası (Nutrient Chemistry)

S

3

0

0

3

3

4

8

GMS247

Sürdürülebilir Gastronomi (Sustainable Gastronomy

S

3

0

0

3

3

4

9

GMS219

Türk Mutfak Kültürü (Turkish Culinary Culture) 

S

3

0

0

3

3

4

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.


2. SINIF 4. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS214

Türk Mutfağı Uygulamaları (Turkish Cuisine Applications) 

Z

2

2

0

4

3

6

2

GMS218

Tabak Tasarımı (Plate Design) 

Z

2

2

0

4

3

4

3

GMS272

İngilizce Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma II (English Reading, Listening, Speaking and Writing II)

Z

4

4

0

8

6

8

4

GMS260

Meslek Stajı (Internship) 

Z

0

0

0

0

0

8

5

 

SEÇMELİ DERS 

S

 

 

 

 

 

4

TOPLAM

8

8

0

16

12

230

2. SINIF 4. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS250

İnsan Kaynakları Yönetimi (Human Resources Management)  

S

3

0

0

3

3

4

2

GMS234

Gönüllülük Çalışmaları (Volunteering Applications) 

S

1

2

0

3

2

4

3

GMS252

Kültürel Miras Yönetimi (Cultural Heritage Management) 

S

3

0

0

3

3

4

4

GMS254

Gıda Mevzuatı (Food Legislation) 

S

3

0

0

3

3

4

5

GMS256

Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele (Addiction and Overcoming Addictions

S

2

0

0

2

2

4

6

GMS244

Yenilebilir Yabani Otlar (Weed Edible Plants

S

2

2

0

4

3

5

7

GMS246

Soğuk Mutfak Uygulamaları (Cold Kitchen Applications)

S

2

2

0

4

3

5

8

GMS248

Endüstriyel Mutfak ve Toplu Beslenme (Industrial Kitchen and Mass Nutrition)

S

3

0

0

3

3

4

9

GMS216

Dünya Mutfak Kültürü (World Culinary Culture)

S

3

0

0

3

3

4

 Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



3. SINIF 5. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) 

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS313

Dünya Mutfak Uygulamaları (World Culinary Applications

Z

2

2

0

4

3

6

2

GMS315

Yiyecek İçecek Yönetimi (Food and Beverage Management) 

Z

3

0

0

3

3

4

3

GMS371

İngilizce Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma III (English Reading, Listening, Speaking and Writing III) 

Z

4

4

0

8

6

8

4

 

SEÇMELİ DERSLER

S

          12
TOPLAM

9

   6 0 15 12 30

3. SINIF 5. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS345

Girişimcilik (Entrepreneurship) 

S

3

0

0

3

3

4

2

GMS347

Gıda Coğrafyası (Food Geography) 

S

3

0

0

3

3

4

3

GMS349

Besin Üretim Teknolojisi (Food Production Technology) 

S

1

2

0

3

2

4

4

GMS351

Hamur Ürünleri (Pastry Products) 

S

2

2

0

4

3

5

5

GMS333

Gastronomi Sosyolojisi (Sociology of Gastronomy

S

3

0

0

3

3

4

6

GMS335

Yaratıcılık (Creativity)  

S

3

0

0

3

3

4

7

GMS337

Birey ve Lezzet (Individual and Taste)

S

3

0

0

3

3

4

8

GMS339

Yöresel Mutfaklar (Regional Cuisines

S

2

2

0

4

3

5

9

GMS341

Deneysel Pişirme Yöntemleri (Experimental Cooking Methods) 

S

2

2

0

4

3

5

10

GMS343

Şarap Bilimi (Wine Science)

S

3

0

0

3

3

4

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



3. SINIF 6. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) 

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS314

Yaratıcı Mutfak Uygulamaları (Creative Kitchen Applications) 

Z

2

2

0

4

3

6

2

GMS310

Menü Planlama ve Maliyet Kontrolü (Menu Planning and Cost Control) 

Z

3

0

0

3

3

4

3

GMS372

İngilizce Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma IV (English Reading, Listening, Speaking and Writing IV) 

Z

4

4

0

8

6

8

4

 

SEÇMELİ DERSLER

S

          12
TOPLAM 9 6 0 15 12 30

3. SINIF 6. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS350

Yemek ve Medya (Food and Media) 

S

3

0

0

3

3

4

2

GMS352

Ziyafet Yönetimi (Banquet Management) 

S

1

2

0

3

2

4

3

GMS354

Protokol Bilgisi ve Görgü Kuralları (Protocol Information and Etiquette) 

S

3

0

0

3

3

4

4

GMS356

Yiyecek İçecek Pazarlaması (Food and Beverage Marketing)

S

3

0

0

3

3

4

5

GMS338

Sürdürülebilir Mutfak Uygulamaları (Sustainable Kitchen Practices) 

S

2

2

0

4

3

5

6

GMS340

Gastronomi Psikolojisi (Gastronomy Psychology

S

3

0

0

3

3

4

7

GMS342

Yemek, Kültür ve Toplum (Food, Culture and Society

S

3

0

0

3

3

4

8

GMS344

Vejetaryen ve Diyet Mutfağı (Vegetarian and Diet Cuisine

S

2

2

0

4

3

5

9

GMS346

Gıda Formülasyonları ve Duyusal Analiz (Food Formulations and Sensory Analysis

S

2

2

0

4

3

5

10

GMS348

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Mekân Tasarımı ve Konsept (Concept and Design for Food and Beverage Outlets) 

S

3

0

0

3

3

4

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.



4. SINIF 7. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS401

Bilimsel Araştırma Yöntemleri (Scientific Research Methods)  

Z

3

0

0

3

3

4

2

GMS435

Mezuniyet Projesi (Graduation Project)  

Z

2

4

0

6

4

6

3

 

SEÇMELİ DERSLER

S

          20
TOPLAM 5 4 0 9 7 30

4. SINIF 7. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLER

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS407

Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı (Food Stylist and Photography

S

1

2

0

3

2

4

2

GMS409

Yiyecek İçecek Otomasyon Sistemleri (Food and Beverage Automation Systems

S

1

2

0

3

2

4

3

GMS453

Miksoloji (Mixology

S

1

2

0

3

2

4

4

GMS455

Gastronomi Yazarlığı (Gastronomy Writing)

S

3

0

0

3

3

4

5

GMS437

Gastronomide Yeni Eğilimler (New Trends in Gastronomy)

S

3

0

0

3

3

4

6

GMS439

Füzyon Mutfak (Fusion Cuisine

S

2

2

0

4

3

5

7

GMS441

Kore Mutfağı (Korean Cuisine

S

2

2

0

4

3

5

8

GMS443

Moleküler Gastronomi (Molecular Gastronomy

S

2

2

0

4

3

5

9

GMS445

Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma (Material Information and Purchasing in Food Production

S

3

0

0

3

3

4

10

GMS447 

Pastacılık ve Çikolata Yapım Teknikleri (Pastry and Chocolate Making Techniques

S

2

2

0

4

3

5

11

GMS451

Restoran İşletmeciliği (Restaurant Management

S

3

0

0

3

3

4

12

GMS449 

Gastronomi Seminerleri (Gastronomy Seminaries

S

3

0

0

3

3

4

Not. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.


4. SINIF 8. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

S/N

DERS KODU

DERS ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GMS436

*İşbaşında Mesleki Uygulamalar (On-the-Job Professional Practices) 

Z

5

20

0

25

15

30

2

GMS438 

**Uygulamalı Araştırma Projesi (Applied Research Project)

Z

5

20

0

25

15

30

TOPLAM

5

20

0

25

15

30

*Öncelikle" İşbaşında Mesleki uygulamalar" dersinin alınması zorunludur.

**Mazereti kabul edilen öğrenciler "İşbaşında Mesleki Uygulamalar" yerine "Uygulamalı Araştırma Projesi" dersini alacaktır.



ANA DAL MEZUNİYET İÇİN TAMAMLANMASI GEREKEN ULUSAL KREDİ ve AKTS KREDİ

 

ULUSAL KREDİ

AKTS KREDİ

Zorunlu Dersler için Tamamlanması Gereken

114  180

Seçmeli Dersler için Tamamlanması Gereken

 46    60

Toplam Tamamlanması Gereken

160 240

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans programı ders listesinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu



Güncelleme 20.10.2025 09:10:12



Görüntülenme Sayısı: 1791