|
Tarihçe |
|
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017 yılında Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 18 Nisan 2019 tarihli ve 2019/968 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Sağlık Yüksekokulunun kapatılması, Sağlık Bilimleri Fakültesinin kurulması kararlaştırılmıştır. Bölümümüz kurulduğu yıldan bu yana her yıl nitelikli yeni mezunlar vermektedir Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekândan kolaylıkla faydalanma imkanı bulunmaktadır.
|
|
Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
|
|
|
Diyetisyen, yükseköğretim kurumlarının ‘Sağlık Bilimleri Fakültesi’ veya ‘Sağlık Yüksekokulu’ birimlerinde en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) ‘Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Bölümü Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Bu meslek grubu, ilk olarak 1961 yılında ILO (International Labour Organisation) tarafından yapılan meslek sınıflandırılmasında 0.69 kodu ile, 1988 yılında ise 32.23 kodu ile standartlaştırılmıştır. Multi-disiplinler bir eğitim- öğretim programı olan Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde teorik bilgilerin (Beslenme İlkeleri, Besin Kimyası ve Analizleri, Besin Mikrobiyolojisi, Beslenme Antropometrisi, Toplu Beslenme Sistemleri, Hasatlıklarda Diyet Tedavisi ve Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi gibi alanlarda) klinik ve kurum stajlarıyla pekiştirilmesi sonucunda dinamik bir eğitim politikası izlenmektedir |
|
|
Diyetisyenlik, büyüme, gelişme ve ömür boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenleyen; besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştıran, değerlendiren, çözüm yolları bulan; var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan, besin denetimini yapan, bu konularda fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak sağlıklı yaşam biçimlerinin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendiren, bilinçlendiren, doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre diyet programı plânlayan, eğitim veren, eğitim programlarını plânlayan uygulatan ve izleyen sağlık meslek alanıdır. |
|
|
Bölümümüzde öğrenciler dünya standartlarında modern imkanlarla donatılmış laboratuvarlardan yararlanmaktadır. Her laboratuvar, yaklaşık 50 öğrencinin aynı anda eğitim almasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Öğrencilere modern tesis, donanım ve veri tabanlarıyla donatılmış Korkut Ata Üniversitesi Kütüphanesi’nden yararlanma ayrıcalıkları tanınmaktadır. Üniversitemiz ayrıca öğrencilerimize sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler şeklinde olanaklar sunmaktadır. Korkut Ata Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, modern ve teknolojik yapısı ve güncel teknolojik imkanları ile öğrenci merkezli eğitim vermek üzere kurulmuştur. Sevgili öğrencilerimiz, yeni bir yola çıkıyorsunuz. Üniversitemiz meslek eğitimine ek olarak sizlerin gelişimi için de her türlü donanıma sahiptir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak kapsamlı müfredat, nitelikli akademik kadro ve donanımlı laboratuvarlar ile eğitim sunmaktayız. |
|
Bölümün Amacı |
|
|
Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri |
|
|
1. |
Mesleki çalışmalarında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgilere sahip, |
|
2. |
Bir üst öğrenim düzeyinde edinecekleri bilgiler için ya da yapacakları bilimsel çalışmalar için gerekli ön öğrenmelere sahip, |
|
3. |
Kanıta dayalı müdahaleleri kullanabilen, Etkili iletişim kurabilen, yazılı ve sözlü anlatım becerileri gelişmiş, |
|
4. |
Yaşadığı toplumu yakından takip eden sosyal meselelere duyarlı, |
|
5. |
Toplumsal sorunlara etkili çözümler üretebilen, problem çözme becerileri gelişmiş, |
|
6. |
Takım halinde ve bireysel çalışma yetisine sahip, bilgiye ulaşma yollarını kullanabilen, |
|
7. |
Eleştirel düşünme ve öz değerlendirebilme becerisine sahip, |
|
8. |
Toplumsal ve etik sorumluluklara sahip, |
|
9. |
Gelişime açık, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış ve ilke haline getirmiş, |
|
|
Diyetisyenler yetiştirmektir. |
|
Program Çıktıları |
|
|
1. |
İnsan vücudunun temel işleyişini anatomik, biyokimyasal, fizyolojik ve patolojik olarak ele alır ve beslenme biliminin temel ilkelerini metabolik süreçlerle ilişkilendirerek açıklar. |
|
2. |
Besinlerin birleşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, üretimden tüketime uygulanan işlemlerin besin kalitesine etkilerini dikkate alarak beslenme planını hazırlar. |
|
3. |
Sağlıklı ve hasta bireylerde beslenme durumunu antropometrik, biyokimyasal ve klinik verilerle değerlendirir. |
|
4. |
Kanıta dayalı bilimsel verilere göre bireylerin en yararlı düzeyde beslenmeleri için bireysel, sosyal, kültürel farklılıklarını, özel tercih ve gereksinimlerini, ekonomik durumlarını dikkate alarak uygun beslenme seçenekleri sunar. |
|
5. |
Toplu beslenme sistemlerinde besin güvenliği, hijyen ve kalite yönetimi ilkelerini uygular. |
|
6. |
Toplumun beslenme durumunu etkileyen çevresel, kültürel ve sosyoekonomik faktörleri analiz eder, besin ve beslenme plan ve politikası geliştirir. |
|
7. |
Disiplinler arası ekiplerle iş birliği içinde çalışır, sağlık ekibi üyeleriyle etkili iletişim kurar. |
|
8. |
Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilimsel gelişmeleri izler, yenilikçi, girişimci ve sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirir. |
|
9. |
Beslenme ve diyetetik alanındaki güncel bilimsel gelişmeleri izler, yenilikçi, girişimci ve sürdürülebilir yaklaşımlar geliştirir. |
|
10. |
Beslenme ve diyetetik alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için kendi öznel iyi oluşunu koruyarak bireysel, sosyal ve mesleki dengeyi sağlar; mesleki liderlik ve yöneticilik becerileri sergiler. |
|
11. |
Zaman ve kaynak yönetimini etkin biçimde gerçekleştirir, dijitalleşme sürecini takip eder, mesleki performansını mesleki bilgi, beceri ve tutumlarını güncel tutar. |
|
12. |
Diyetisyenlik uygulamalarını etkileyebilecek ulusal ve uluslararası kültürel unsurları tanır. |
|
13. |
Mesleğini yürütürken insan hakları, hasta hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere, yasal düzenlemelere ve profesyonel sorumluluklara uygun davranır |
|
Kariyer Olanakları |
|
Diyetisyen, Beslenme ve Diyetetik dalında en az dört yıl yüksek öğrenim görerek Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen ünvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir. Lisans eğitiminin ardından diyetisyenler yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ve Doktor (PhD.) Diyetisyen ünvanlarını alabilirler. - Kamu / Özel Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları - Okullar, Kreşler - Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri - Besin Pazarlama Hizmetleri - Zayıflama Merkezleri - Huzurevleri - Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları - Onkoloji Üniteleri - Renal Bakım Üniteleri - Transplantasyon Üniteleri - Diyabet Üniteleri - Rehabilitasyon Üniteleri - Yemek Fabrikaları - Spor Kulüpleri Oteller - Deniz Ulaşım Hizmetleri - Hava Ulaşım Hizmetleri |
Görüntülenme Sayısı: 1248
