Tarihçe

 Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı 2019-2020 Bahar döneminden itibaren tezsiz yüksek lisans öğrencileri almaya başlamıştır.  



Misyon

İş dünyasına girişimci ve yönetici özelliklere sahip iş gücü yetiştirmek, işletme bilimi alanında katma değer yaratan, yenilikçi bilgi üretmek ve bu bilgileri paydaşlarla paylaşmak.



Vizyon

Paydaşlarına yüksek düzeyde değer sunan, yenilikçi ve lider bir bölüm olmaktır.



Program Tanıtımı

Tezsiz yüksek lisans programımız özel ve kamu sektörüne yönelik kalifiye personel yetiştirme amacını taşıyan bir programdır. Ders içerikleri bu amaç doğrultusunda oluşturulmuştur. Programa kayıtlı öğrenciler programı tamamlandıklarında alanlarında daha fazla uzmanlaşma olanağı bulurlar. Programda görev alan akademisyenler bir yandan öğrencilere teorik bilgi ve beceriler kazandırırken diğer yandan da onlara uygulama çalışmalarında danışmanlık desteği sağlayarak; teorik bilgilerini uygulamaya aktarma becerisi elde etmelerini kolaylaştıracaklardır.



Programın Amacı

İş yaşamının yerel, ulusal ve uluslararası düzeyleri için çağın gereklerine uygun işletmecilik, girişimcilik ve yöneticilik bilgi ve becerileriyle uzmanlık düzeyinde donatılmış insan kaynağını geliştirmektir.



Program Eğitim Hedefleri

Kendisi ve başkaları için iş kurma, yönetme ve geliştirme kapasitesine sahip; yenilikçi, girişimci, mesleği ile ilgili çağın teknolojilerini kullanabilen ve takım çalışması yapabilen, temel işletmecilik bilgilerine hakim, yönetimin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol fonksiyonlarını üretim, pazarlama, finans, insan kaynakları ve muhasebe alanlarında kullanabilme bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.



Program Çıktıları

1.

Eleştirel bakış açısı ile muhasebe ve finansman uygulamalarını değerlendirebilme.

2.

Muhasebe ve finans alanlarındaki son gelişmelere ayak uydurabilme.

3.

Muhasebe Finansman alanında olası doktora çalışmaları için temel oluşturacak akademi yetkinliği edinebilme.

4.

Ülkelerarası muhasebe standartları farklılıkları nedeniyle değişik muhasebe uygulamalarına yatkın olabilme.

5.

Ülkelerarası farklılıklar ışığında anonim şirketlerin performansını karşılaştırabilmek için mali tablo analizi tekniklerine tam anlamıyla hakim olabilme.

6.

Uluslararası finansal kurumların finans ortamındaki rolünü değerlendirebilme.

7.

Hatalı yatırım ve finansman kararlarından kaçınabilmek için finansal araçların niteliklerini ayırt edebilme.

8.

Kriz ortamında hem gelişmiş hem de gelişen piyasalarda mali belirsizlikler altında faaliyet gösterebilme.

9.

İş ortamındaki karmaşık sorunları çözebilmek için doğru veri toplama ve analiz yöntemlerini kullanabilme.

10.

Bir işyerine bağlı veya kendi adına serbest muhasebecilik mesleği icra edebilecek veya kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe yönetimine katkı verebilir..

11.

Muhasebenin temel ilke ve kavramlarını ve de hukuki sorumluluklarını bilen, mesleki etik kuralları bilgisine ve duyarlılığına sahip olur.

12.

Mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemini bilen, kendini devamlı yenileyen eleman ihtiyacını karşılayabilecek hale gelecektir.

13.

Uluslararası muhasebe ve denetim standartları bilgisine sahip, muhasebe konusundaki yeni düzenlemelere hakim

14.

İşletmelerde finans yöneticisinin görevlerini uygulayabilecek düzeyde finans bilgisine sahip olmak.



Kariyer Olanakları

Bu program mezunları genelde SPK, Merkez Bankası gibi finans alanında önde gelen kamu kuruluşlarında ya da kamu ve özel bankalarda, bu alanlarda hizmet veren danışmanlık işletmelerinde görev almakta veya kendilerine ait muhasebe işletmelerini kurup işletebilmektedirler.



Tezsiz Yüksek Lisans Kabul Koşulları

Üniversitelerin veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen herhangi bir lisans programından mezun olmak.



2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Tezsiz Yüksek Lisans Başvuru Şartları

Başvuru yapılacak olan programa ait özel başvuru koşullarını sağlıyor olmak.

Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 tam puan üzerinden yüzlük sistemde en az 50,00 veya dörtlük sistemde en az 2,00 olması gerekmektedir. (Yüzlük sistem dışında düzenlenmiş olan not çizelgesi dönüşümü Yükseköğretim Kurulu tarafından 09.10.2008 tarihinde yayımlanan Dönüşüm Tablosu esas alınarak yapılacaktır.)



Tezsiz Yüksek Lisans Programı Değerlendirme Süreci

Adayların değerlendirilmesi yapılırken lisans mezuniyet not ortalaması esas alınacaktır. Mezuniyet notu 50 ve üzeri olan adaylar not ortalamasına göre sıralanarak, kontenjan dâhilinde asıl ve yedek liste ilan edilir. Mezuniyet notlarının eşit olması durumunda mezuniyet yılı yeni olan adaya öncelik tanınır.



Tezsiz Yüksek Lisans Mezuniyet Koşulları

Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine Tezsiz Yüksek Lisans Diploması verilir.           



Üst Derece Programlara Geçiş

"Tezsiz Yüksek Lisans Programından" mezun olan öğrenciler, herhangi bir doktora programına başvuru hakkını elde edemezler. Ancak öğrenci gerekli koşulları sağladığı takdirde ve kontenjan açıldığı takdirde tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilir. Öğrencinin, aynı anabilim dalının tezsiz-tezli yüksek lisans programları arasında yatay geçiş başvurusu, kayıtlı bulunduğu programdaki ikinci yarıyılı tamamladığında yapılır. Tezsiz programdan tezli programa geçiş için başvuru yapacak öğrencinin, tezli program için gerekli ALES puanına sahip olması ve tezsiz yüksek lisans genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekir. Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda geçirdiği süre, geçiş yaptığı programda geçirilmiş sayılır. Tezli-tezsiz yüksek lisans programları arasındaki yatay geçişlerde, öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda almış olduğu derslerden yeni programda da geçerli sayılanlar, yeni programda alınmış dersler gibi not döküm belgesinde gösterilir ve işlem görür. Tezli yüksek lisans mezunu olan öğrenciler doktora programlarına başvurabilir.



 



Güncelleme 26.05.2025 11:30:42



 

 

Görüntülenme Sayısı: 446