Sosyal Hizmet Uygulaması

Sosyal hizmet; birey, aile, grup, topluluk ve toplumların sosyal işlevselliklerinin güçlendirilmesi ve gerektiğinde yeniden yapılandırılması amacıyla yürütülen mesleki çalışmaları içeren ve “çevresi içinde birey” yaklaşımını benimseyen bir disiplindir. Sosyal hizmet lisans programının amacı bahsedilen bu değişim, güçlendirme ve yeniden yapılandırma sürecinde gerekli müdahaleyi yapabilecek bilgi, yöntem ve beceriyle donanmış meslek uygulayıcıları yetiştirmektir.  Bu bakımdan sosyal hizmet disiplini lisans programı çerçevesinde kazanılan kuramsal bilgiler ile uygulamalı bilgilerin bütünleştirilmesini gerektiren bir niteliğe sahiptir. Sosyal hizmet eğitiminde uygulama süreci; müracaatçıların psiko-sosyal durumlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi, müracaatçının ve sosyal çevresinin değerlendirilmesi, müracaatçının sorun ve gereksinimlerine yönelik toplumsal kaynakların değerlendirilmesi, belirlenmesi ve harekete geçirilmesi, müracaatçı ile iş birliği içerisinde ve onun ihtiyaçlarına uygun bir müdahale planı oluşturulması ve müdahale sürecinin izlenmesi gibi çeşitli alt boyutlar içermektedir.

Sosyal hizmet, özel gereksinimlilik, yaşlılık, göçmenlik, yoksulluk v.b. gibi kırılganlık etmenlerini de içerebilen farklı yaşam durumlarında olan bireylere ve ailelerine yönelik geniş bir uygulama ağına sahiptir. Sosyal hizmet eğitimi genelci yaklaşım çerçevesinde her düzeyde müracaatçı sistemi ile çeşitli uygulama koşulları ve rolleri içerisinde çalışabilecek becerilere sahip meslek uygulayıcıları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilere öğrenim sürecinde kazanılan kuramsal bilgilerin uygulamaya aktarılması konusunda mesleki uygulama becerileri kazandırılmasına olanak sağlayan sosyal hizmet uygulaması sosyal hizmet eğitiminin önemli bir boyutunu oluşturur. Uygulama dersleri kapsamında öğrenciler farklı müracaatçı grupları ile mikro, mezzo ve makro düzeylerde çalışma yapma, sosyal hizmetin mesleki etik kuralları ve değerleri çerçevesinde müracaatçıyı değerlendirme, mesleki müdahale planı hazırlama, bu planı uygulama, değerlendirme ve izleme konusunda bilgi ve beceri edinirler.

Alan uygulaması dersleri öğrencilerin sosyal hizmetin kuramsal bilgilerini mesleki uygulama bilgisi ile bütünleştirerek mesleki kimlik ve uygulama becerisi kazanmaları açısından sosyal hizmet müfredatının ayrılmaz bir parçasıdır. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü  müfredatında yer alan SHB 401 kodlu Sosyal Hizmet Uygulaması I ve SHB 402 kodlu Sosyal Hizmet Uygulaması II dersleri çerçevesinde eğitsel ve kurumsal süpervizyon altında gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamalarının öğrencilere ülkemizdeki sosyal hizmet uygulama alanlarını tanıma, sosyal hizmete ilişkin mevzuatı öğrenme ve kullanma, profesyonel sosyal hizmet uygulamalarının nasıl yürütülebileceği konusunda bilgi ve deneyim kazanma, diğer meslek elemanları ve disiplinlerle işbirliği yapma, toplum kaynaklarını tanıma ve kullanma, farklı çevrelerden gelen ve farklı özellikler taşıyan müracaatçılarla çalışma gibi konularda bilgi ve beceri kazandırması hedeflenmektedir.

Sosyal Hizmet Uygulaması I ve II dersleri ile kazanılan uygulama deneyimi ile öğrenciler kurumu ve müracaatçı profilini, profesyonel çalışma yaşamı ve kurum kültürünü tanırken, aynı zamanda kendi bireysel ve mesleki yatkınlıklarını,  bilgi ve beceri düzeylerini, iletişim kurma yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönlerini tanıma ve geliştirme fırsatı bulurlar.  Sosyal hizmet alan uygulaması çeşitli sosyal hizmet kuruluşlarında bir eğitsel danışman ve uygulamada çalışan bir sosyal hizmet uzmanı ya da kuruluşta danışmanlık için görevlendirilen bir meslek elemanının rehberliği ve denetimi altında yürütülür. Ders kapsamında öğrencilerin mikro, mezzo ve makro düzeyde birey, aile, grup, örgüt ve toplumu odak alan çalışmaları katılımcı/gözlemci olarak yerine getirmeleri hedeflenir. Öğrenciler, uygulama alanının özelliğine göre eğitsel ve kurumsal danışman gözetiminde katıldıkları ve gözlemledikleri birey, grup ve toplumla çalışma uygulamalarına ilişkin olarak faaliyet ve süreç raporu,  kurum ve alan tanıtım raporu vb. dokümanları hazırlayarak raporlama becerilerini geliştirirler.



Güncelleme 10.01.2025 11:30:42



 

Görüntülenme Sayısı: 531