
OSMANİYE GÖKÇEDAĞ RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ TEKNİK GEZİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
- Üniversitemiz
- Haberler
- OSMANİYE GÖKÇEDAĞ RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ TE...

Makine Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencileri bu yılda Rüzgar Enerjisi Sistemleri dersi kapsamında 14 Mayıs tarihinde Zorlu Holding’e bağlı olarak Osmaniye İli Bahçe ve Hasanbeyli İlçeleri sınırlarındaki Gökçedağ’ da hizmet veren, Gökçedağ Rüzgar Enerji Santrali` ne teknik gezi gerçekleştirildi.
Ziyarette ilk olarak, Santral sorumlusu üniversitemiz mezunlarından Enerji Sistemleri Mühendisi Fatih Mehmet Nohut tarafından, işletmeleri ile ilgili kuruluş aşamasından bugüne kadar ki gelişmeleri gösteren, işletmede kullanılan rüzgâr türbini ile ilgili teknik detayları da içeren bir sunum yapıldı. Öğle yemeğinin ardından işletmenin diğer makine mühendisleri ile birlikte sahada aktif olmayan bir rüzgâr türbini üzerinde rüzgar türbininin bütün teknik parçalarını görme ve sorularını mühendislere sorma şansı yakaladı.
Santraldeki çalışanların özenli ilgisi, öğrencilere ayırdıkları zaman dolaysı ile oldukça verimli geçen teknik gezide 4. sınıf öğrencileri aynı zamanda mühendislerle kariyer üzerine sohbetlerde de bulundu.
Gökçedağ Rüzgar Enerji Santrali 135MW kurulu güce sahip Türkiye‘nin en büyük rüzgar enerji santrallerinden biridir. Her biri 2,5MW kapasiteli, 100 metre kanat çapı ve 85 metrelik kule gövdesi ile 30 katlı bir bina yüksekliğine sahip toplam 54 türbinden oluşmaktadır. Yılda yaklaşık 500 milyon kWh elektriği sıfır karbondioksit salımıyla üreterek yılda 300 bin ton karbondioksite eşdeğer sera gazı azaltımı sağlamaktadır. Tropikal Gökçedağ RES, yılda ortalama 14.5 milyon ağaca eşdeğer katkı yaratacak. Her türbin yılda 9.3 milyon kWh enerji üreterek. Santral, yıllık üretimi ile 43 bin haneyi aydınlatacak kapasiteye sahip.
2024 yilinda gerceklestirdigimiz tekniz gezimizden kareler.