Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Tanıtım

 

RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ NEDİR?

Ulaştırma, insan veya yüklerin bir noktadan bir noktaya ulaşmasını sağlayan iş ve araçların tümü olarak adlandırılmaktadır. Karayolu, Demiryolu, Havayolu ve Denizyolu gibi ulaştırma sistemleri bulunmaktadır. Her bir ulaştırma sistemi araç yapısı, yol altyapı ve üstyapı türü, yönetim sistemleri, personel niteliği gibi temel farklılıklara sahiptir. Çağdaş ve ideal bir ulaştırma sistemi; ekonomik, güvenli, hızlı, konforlu, çevre dostu ve düşük enerji ve maliyete sahip olmalıdır.Ulaştırma hizmetleri bölümü; farklı ulaşım modlarının planlanmasını, yönetmelik, proje ve şartnamelere göre ulaşım yapılarının inşaa edilmesini, altyapı ve üstyapısı tamamlanan ulaştırma sisteminin işletilmesi çalışmalarını yürüten elemanları yetiştiren ön lisans bölümüdür.

Bölüm özelinde meslek yüksekokulu programımız olan raylı sistemler işletmeciliği programı, günümüzün yaygınlaşan demiryolu ulaşımında görev alacak, sektörünün gerektirdiği işletmecilik bilgilerine sahip, insan ilişkilerini yönetebilen, sorumluluk bilinci olan ve hizmet kalitesini prensip haline getirmiş, kaliteli ve güvenli ulaşımda rol oynayacak nitelikli elemanlar yetiştirmeyi hedeflenmektedir.

RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ALINAN DERSLER

Ulaştırma Hizmetleri bölümü, Raylı Sistemler İşletmeciliği Programı amaçları ve hedefleri doğrultusunda; birinci sınıfta Raylı Sistem Bilgisi, Raylı Sistem Trafiği, Tren Mekaniği, Genel İşletme, Genel Muhasebe gibi temel alan dersleri okutulmaktadır. Birinci sınıfın sonunda öğrencilerin almış olduğu temel raylı sistem bilgilerini, uygulamalı olarak görmelerini sağlayacak staj imkanı sağlanmaktadır. İkinci sınıfta ise ağırlıklı olarak raylı sistem planlanması, işletilmesi üzerine teknik dersler verilmekte olup, ayrıca grupla ve toplumla çalışma deneyimi elde edebilecekleri dersler bulunmaktadır.

RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Raylı Sistemler İşletmeciliği programı mezunlarının çalışma imkanı bulduğu kurumlardan bazıları şunlardır; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, TÜRASAŞ (Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi), TCDD İştirak ve Bağlı Ortaklıkları, Belediyeler, Lojistik Firmaları ve Kent İçi Raylı Sistem İşletmeciliği yapan kamu ve özel firmalarıdır.


22 Eylül 2023