Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri

 

ZORUNLU DERSLER

I. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

TDL101

TÜRK DİLİ I

Z

2

0

0

2

2

2

Dilin özellikleri ve sosyal hayatımızdaki yeri, Türkçenin tarihî dönemleri, ses bilgisi, anlam ve görevleri bakımından kelimeler, imlâ-noktalama işaretleri, sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete-dergi çalışmaları ve uygulamaları.

2.

ATA101

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

Z

2

0

0

2

2

2

İnkılap ve İnkılapla Alakalı Kavramlar, Osmanlı Devletinin Yıkılışı, XIX. Yüzyılda Osmanlı Devletinde Yenilik Hareketleri, Osmanlı Devletinin Son Döneminde Devleti Kurtarmaya Yönelik Fikir Akımları, XX. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devletinin Durumu, Mondros Ateşkes Antlaşması Sonrası Memleketin Durumu, Milli Mücadeleye Hazırlık Dönemi, Büyük Millet Meclisinin Açılması ve Çalışmaları, Büyük Millet Meclisinin Açılışından Sonraki Siyasi ve Askeri Gelişmeler, Lozan Barış Antlaşması, Önemi ve Sonuçları.

3.

YDL101

YABANCI DİL-I

Z

2

0

0

2

2

3

Öğrencilerin, somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayatta sık kullanılan ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilmeleri ve bunlarla kendilerini ifade edebilmeleri, kendilerini ve başkalarını tanıtabilmeleri, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik sorular sorabilmeleri ve bu tür sorulara yanıt verebilmeleri için gerekli temel konuları ( verb to be, Simple Present, can, can't, a/an, some, any, object pronouns, there is / are, have got, past of to be, Simple Past, etc.) içermektedir.

4.

UNK101

ÜNİVERSİTE KÜLTÜRÜ

Z

2

0

0

2

2

2

Üniversite yönetmelik ve mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olmak, Üniversite birimleri ve birimler ile iletişim hakkında bilgi sahibi olmak, Sanat, spor, müzik alanlarında belirli bir kültür birikimine ulaşmak, Çağdaş bir üniversiteli anlayışına sahip olmak.

5.

TBT101

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-1

Z

1

1

0

2

2

2

Bilgisayarın Tanımı Tarihçesi, Dış ve İç Donanımlar, Ağlar, Windows XP İşletim Sistemi, Temel Bileşenler, Oturum, Başlat Menüsü, Görev Çubuğu, Dosyalar Ve Klasörler, Denetim Masası, Donatılar.

6.

MAT101

MATEMATİK–1

Z

2

0

0

2

2

3

Küme kavramı, Doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar ve irrasyonel sayılar üzerinde aritmetik ve cebirsel işlemler, Denklem çözümleri, Fonksiyon kavramı, Limit kavramı.

7.

RSİ101

GENEL İŞLETME

Z

3

0

0

3

3

4

Genel Kavramlar, Kuruluş Yeri Seçimi, Hukuksal Yapılar, İşletme Fonksiyonları (Yönetim Organizasyon, Üretim, Pazarlama, İnsan Kaynakları, AR-GE, Halkla İlişkiler)

8.

RSİ103

TEKNİK RESİM

Z

3

1

0

4

4

4

Teknik resim kavramı, Teknik resimde çizgi çeşitleri, Düz ve açılı çizgi çalışmaları, Standart Geometrik çizimler, Standart iz düşüm formunu tanıtılması ve uygulanması, Üç görünüş çıkartma, Perspektif çizim anlatımı ve uygulama çeşitleri, Kesit alma ve önemi, Kesit çeşitleri, Tam kesit, Kısmi kesit, Tarama çeşitleri, Ölçü ve ölçülendirme, Montaj resimlerin tanıtılması.

9.

RSİ105

RAYLI SİSTEM BİLGİSİ

Z

3

0

0

3

3

5

Ulaştırma sistemleri ve bu sistemler içinde raylı sistemlerin genel tanımı, Raylı sistemlerin avantaj ve dezavantajları, Raylı sistemleri oluşturan bölümler, Raylı sistemlerde ulaşım ve emniyet sistemleri, Demiryolu İşletmeciliğinde Güvenliği Sağlayan Tesisler, Demiryolu altyapı ve üstyapısı, Makaslar, Demiryolu yol geometrisi, Demiryolunda Çeken ve Çekilen Araçların Tanınması ve Özellikleri, Demiryollarında bilgi iletişim sistemleri, Elektrik işletme tesisleri, İstasyonlar, Yolcu ve yük tesisleri, Hız ve Dever hesaplamaları, Demiryollarında yol arızaları, Yol Projelendirilmesi

10.

RSİ107

GENEL HUKUK BİLGİSİ

Z

2

0

0

2

2

3

Hukuk kavramı ve hukuk türleri, hukuk kurallarının niteliği ve hukuk sistemi, hakkın tanımı ve türleri, hakkın kullanılması ve korunması, şahıs, şahıs türleri, Avrupa Birliğinde hukuk uygulamalar. Hukuk kurallarının özellikleri ve diğer sosyal düzen kurallardan ayırımı; çağdaş hukuk sistemleri; hukukta derleme hareketi ve Türk Hukukunun derlenmesi; yaptırım ve çeşitleri; kamu hukuku, özel hukuk, karma hukuk dalları ve alt ayrımları; Türk pozitif hukuku ve sorunları; hukukun çeşitli açılardan uygulanması; hak; hak sahipliği ve ehliyet kavramları; sorumluluk ve sorumluluğun işletilmesi gibi belli başlı konulardan oluşmaktadır.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

II. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

ATA102

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Z

2

0

0

2

2

2

Atatürk Dönemi İnkılâpları, Türkiye Cumhuriyeti’nin Atatürk Dönemindeki Dış Siyaseti, Atatürk İlkeleri.

2.

TDL102

TÜRK DİLİ-II

Z

2

0

0

2

2

2

Kelime grupları, kelimelerin gerçek, yan ve mecaz anlamları, Deyimler, ikilemeler, terimler, dil yanlışları, Türkçenin cümle yapısı, cümle öğeleri, cümle çözümlemeleri, roman, makale, deneme, şiir gibi yazılı anlatım türleri, sunum, rapor ve tutanak örnekleri, dilekçe, iş mektubu ve Özgeçmiş (CV) yazma, karşılıklı konuşma ve tartışma gibi anlatım türleri.

3.

YDL102

YABANCI DİL – II

Z

2

0

0

2

2

3

Öğrencilerin, güncel hayatla ilgili cümleleri ve sıkça kullanılan ifadeleri anlayabilmeleri (kendileri, aileleri, iş ve yakın çevreleri, alışveriş vb. ile ilgili bilgileri), gerekli durumlarda anlaşılır ve bildik konuların doğrudan aktarımını yapabilmeleri, temel seviyedeki anlatımlarla kendilerini, eğitimlerini, yakın çevrelerini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumlarını anlatabilmeleri için Yabancı Dil I dersini temel alan ve devamı olan konuları (Present Continuous, adverbs of manner, comparison of adjectives, superlative adjectives, prefer + noun/-ing form, will, Present Perfect, have to/ don’t have to, wh- questions, be going to for intentions and plans, infinitive of purpose, verbs + infinitive/-ing form etc.) içermektedir.

4.

TBT102

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-II

Z

1

1

0

2

2

2

Microsoft Office,Word; Biçimlendirme, Dosyalama, Paragraf, Tablo, Çizim, Excel; Veriler, Biçimlendirme, Çalışma Sayfaları, Tablolar, Fonksiyonlar, Grafikler, Powerpoint; Slayt Hazırlama, Animasyonlar, Geçişler, Slayt Gösterisi

5.

MAT102

MATEMATİK-II

Z

2

0

0

2

2

3

Bu ders ile öğrencinin; ticari matematik hesaplama işlemleri yapma ile ilgili bilgi kazanması ve beceri geliştirmesi amaçlanmaktadır. Yüzde binde hesapları, Oran orantı kavramı, Kar-Zarar hesapları, Satış-Maliyet Hesaplama,Faiz İşlemleri, Karışım Hesapları, İskonto İşemleri.

6.

RSİ102

GENEL MUHASEBE

Z

3

0

0

3

3

4

Muhasebenin temel ilkeleri ve değerlendirme yöntemlerinden faydalanılarak muhasebe kayıt sisteminin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Derste; Muhasebe tanımı ve konusu, temel kavramlar. hesap kavramı, yevmiye maddesi, nizam ve yardımcı hesaplar, tek düzen hesap planı hakkında genel bilgiler, bilanço- aktif hesaplar, hazır değerler, menkul kıymetler, ticari alacaklar ve diğer alacakların incelenmesi stokların incelenmesi, KDV ve uygulamaları, sürekli ve aralıklı envanter yöntemi ele alınmaktadır.

7.

RSİ104

RAYLI SİSTEM TRAFİĞİ

Z

3

0

0

3

3

4

Tren ve istasyon tesisleri ilgili temel kavramlar, Trenlerle ilgili temel kavramlar, İstasyon yolları ve makaslarla ilgili temel kavramlar ve numaralandırılması, Raylı Sistem Trafiğinde Trafik ile Doğrudan İlgili Kişi Tesis ve Birimlerin Tanımları, Demiryolu trafiği ile ilgili renk, işaret ve sinyaller, Tren ve diğer demiryolu araçlarının trafiğinde işaret ve sinyallerin önemi, Sinyallerin numaralandırılması, Arıza ve düzensizliklerde önlemler, Raylı Sistem Trafik İşletme Sistemleri, TMİ ve TSİ sistemi, Trenlerin seyrine ilişkin konular, Trafik kontrolörü ile haberleşme, Trenlerin sefere hazırlanmasına ilişkin düzenlemeler, Demiryolu trafiği ile ilgili hükümler, Manevralar.

8.

RSİ106

TREN MEKANİĞİ

Z

2

1

0

3

3

4

Raylı sistem araçlarının özellikleri. Raylı sistem araçlarının seyir esnasında karşılaştıkları dirençler. Gücü sınırlayan etkenler. Araçların tip ve güçlerine göre değişik yol koşullarında çekilecek yükü hesapları. Raylı sistem araçlarının seyir sürelerinin hesaplanması.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

SEÇMELİ DERSLER

II. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

RSİ108

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Z

2

0

0

2

2

3

İnsan kaynakları planlaması, işe alma, eğitim, performans değerleme, ücretlendirme, ödüllendirme, kariyer planlama, işçi sağlığı ve güvenliği, sendika ile ilişkiler ve toplu sözleşme ve personel yönetimi.

2.

RSİ110

YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Z

2

0

0

2

2

3

Yönetimin Temel Kavramları, Günümüze Kadar Yönetim Teorisinin Gelişimi, Yönetim Fonksiyonları ve İşletmelerdeki Uygulamalar, Yönetici ve Liderin Özellikleri, Organizasyonda Planlama ve Çeşitleri, Çatışma ve Çatışma Yönetimi

3.

RSİ112

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Z

2

0

0

2

2

3

İş güvenliği ile ilgili tanımlar. Çevrede güvenliği tehdit edici unsurlar. İş kazaları ve nedenleri. İş yeri güvenliği. Meslek hastalıkları. Kaza ve yaralanma. İş Sağlığı ve Güvenliği'nin tarihi gelişimi, iş kazası ve meslek hastalıkları ve maliyeti, iş güvenliği kavramı, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliğinde temel unsurlar, tehlikelerin kaynakları, iş sağlığı kavramı,Psikososyal Risk etmenleri, Ulusal ve Uluslararası iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kuruluşlar, ILO direktifleri, güvenliği bozan olaylar: Yangın, Deprem ve Sel.

 

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

III. Yarıyıl

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

RSİ201

KARA ULAŞTIRMA EKONOMİSİ

Z

2

0

0

2

2

3

Temel kavramlar: İhtiyaç, mal-hizmet, tüketim, üretim ve üretim faktörleri, Ekonomide arz, talep ve denge, Üretim maliyetleri: Toplam, ortalama ve marjinal maliyetler, Ulaştırma ekonomisi: Ulaştırmanın tanımı ve işlevleri, Ulaştırma sektöründe maliyetler ve maliyeti etkileyen genel faktörler, Ulaştırma sektöründe fiyatın oluşumu: Mukavele yöntemi ile fiyat oluşumu, Ulaştırma sektöründe fiyatın oluşumu: Tarife yöntemi ile fiyat oluşumu, Ulaştırma sektörünün alt sistemleri, Ulaştırma sektörünün özellikleri, Ulaştırma sistemlerinin karşılaştırılması: Yatırım ve enerji maliyetleri ve çevre etkileri açısından, Ulaştırma sektörünün gelişimine etki eden koşullar, Ulaştırma sektörü ile ilgili sorunlar, önlemler ve öneriler, Türkiye ve dünyada sürdürülebilir ulaştırma politikalarının değerlendirilmesi. Maliyetlerin dağıtımı, stok kontrol yöntemleri, Maliyet tahminleme.

2.

RSİ203

PAZARLAMA

Z

2

0

0

2

2

3

Bu derste pazarlamanın genel ilkeleri, pazarlama nedir, pazarlama teknikleri, iletişim becerileri gelişimi, etkili iletişim kurma ve müşteri kazanma, süreç ve pazarlama becerileri gelişimi, pazarlamada 4P-4C, pazar türleri, pazarlama stratejileri, tanıtım faaliyetleri, tanıtım mecraları ve tanıtım kampanya ve süreçleri, kurumsal tanıtım ve imaj geliştirme konuları anlatılacaktır.

3.

RSİ205

TREN VE VAGON PLANLAMA

Z

2

1

0

3

3

4

Tren ve Vagon Planlamasının önemi, Tren kavramı, türleri ve numaralandırılması, Çeken ve çekilen araçların tanımlanması, numaralandırılması, Vagon üzerindeki yazı ve işaretler, Raylı sistemlerde hat planlaması, Tren planlamasını etkileyen faktörler ve hesaplamaları, Rotasyon ve ütilizasyon hesaplamaları, Personel sayısı hesaplamaları, Hat kapasitesi hesaplamaları, Çekilen araçların planlanması ve trenlerdeki yerleri, Orer ve hazırlık çalışmaları, Tren grafiği ve türleri, Kalkış-varış tarifeleri, Orer grafiğinin okunması ve tren ilavesi, Trenlerin birbiri ile ilişkisi, buluşma ve öne geçmeler, Vagon tipleri ve yapılabilecek taşımalar, Vagon dağıtımı

4.

RSİ207

KENT İÇİ RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİ

Z

2

0

0

2

2

3

Kent içi raylı ulaştırma sistemlerinin tanımlanması, Genel tanımlar ve kavramlar, Kent içi raylı ulaşım sistemlerinin gerekliliği ve önemi, Kent içi raylı sisteme geçişte karşılaşılan sorunlar, Raylı sistemlerde taşıt faktörü, Kent içi raylı sistemlerde sistem belirleme kriterleri, Kent içi raylı sistemlerin karşılaştırılması, Sürücüsüz Metro sistemleri, Kent içi raylı ulaşım sistemlerinde kapasite, Kentiçi Raylı Ulaşım Sistemlerde istasyon yapıları, Kent içi raylı sistemlerde tarifelerin hazırlanması ve araç sayısının hesaplanması, Kent içi raylı ulaşım sistemlerinin planlanması ve sınıflandırılması, Kent içi raylı sistem projelerinin hazırlanması süreci, Kent içi raylı sistem hattı fizibilite etüd raporu incelenmesi, Kent içi raylı sistem araçlarının özellikleri, Araçları besleyen katener ve 3.ray sistemleri, Makinist ve yolcu bilgilendirme sistemleri

5.

RSİ209

LOJİSTİK

Z

2

0

0

2

2

3

Lojistiğin tanımı, amaçları, prensipleri, temel lojistik faaliyetler, lojistik iş süreçleri, modern lojistik uygulamalar, küresel lojistik, kara-deniz-hava-demiryolu taşımacılığı, lojistik sektörünün Türkiye’de ve Dünya’da doğuşu ve gelişimi, sektörel örnek vakalar.

6.

RSİ211

İŞLETME MATEMATİĞİ

Z

2

0

0

2

2

3

Bu derste, Matematik konuları hakkında gerekli olan ön bilgileri vermek, matematiksel kavramları tanıtmak ve matematiğin işletmede ki uygulamalarını göstermek amaçlanmıştır. Dersi alan öğrencilerin meslek yaşamlarında karşılaşacakları iktisadi ve mali problemleri çözmede yardımcı olabilecek matematik bilgilerini bir sistem içinde vermek, öğrenciyi doğru düşünmeye yönlendirerek kolay problem çözme alışkanlığı kazandırmak, dikey geçişle lisans eğitimlerine devam etmeleri halinde temel oluşturmak.

7.

YÖN201

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA–I

Z

1

1

0

2

2

2

Araştırma Yapılacak Alanla İlgili Olarak Plân Yapabilme, Hazırlık ve Yazım, Anlatım

8.

RSİ213

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

Z

2

0

0

2

2

3

İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi, Kavramları, Kaynakları ve Uygulama Alanı, Bireysel İş Hukuku, Toplu İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku ve Türk Sosyal Güvenlik Sistemi Uygulaması.

9.

RSİ215

EKONOMİ

Z

2

0

0

2

2

3

Söz konusu dersin amacı ekonomiye girişi sağlamak ve teorik olarak mikro ve makroekonominin uygulamalarını ortaya koymaktır. Aynı zamanda söz konusu dersle birlikte ekonomide gelişen güncel olaylar incelenebilmekte ve ders öğrencilerin güncelliği analiz edebilmelerini ve değerlendirebilmelerini sağlamaktadır.

10.

RSİ217

HALKLA İLİŞKİLER

Z

2

0

0

2

2

3

Ders kapsamında, Halkla İlişkiler disiplininin tarihsel süreçte geçirdiği değişimler anlatılarak, işlevleri ve ilişkili olduğu alanlar ortaya konacaktır. Halkla İlişkiler disiplininin uygulama alanları ve kampanyalandırma sürecinde projelendirme aşamalarının öğrenilmesi sağlanmaktadır. İletişimin tanımı, iletişim süreci, iletişim türleri, iletişimin temel öğeleri, modelleri ve önemi; kitle iletişim araçları, kişilerarası iletişim, iletişim sistemleri ve iletişim sürecine ilişkin araştırma konuları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

RSİ202

TİCARET HUKUKU

Z

2

0

0

2

2

3

Ticaret hukuku kavramı, ticari işletme kavramı, ticari iş, ticari hüküm ve ticari yargı, tacir kavramı, tacir yardımcıları, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, marka, haksız rekabet, ticari defterler, kıymetli evrak hukuku, kambiyo senetleri, şirketler hukuku.

2.

RSİ204

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI

Z

2

0

0

2

2

3

Demiryolu taşımacılığının gelişimi ve temel kavramlar, Demiryolu taşımacılığının ekonomisi ve katkıları, Demiryolu taşımacılığının yapısı ve türleri, Kombine demiryolu taşımacılığı, İntermodal taşımacılıkta demiryolunun rolü ve önemi, Türkiye'de Demiryolu Taşımacılığı, Tehlikeli madde taşımacılığı, Demiryolu Hizmet Faktörleri, Lojistik Hizmetler, Demiryolu Taşımacılığında Yasal Çerçeve, Demiryolu Taşımacılığının Süreci, Demiryolu Taşımacılığında Kullanılan Emniyet Ekipmanları, Taşıma Düzensizlikleri, Taşımacılıkta Kullanılan Belgeler, Uluslararası Demiryolu Taşımacılığına ait Sözleşmeler, Demiryolu Yük Tarifesi, Demiryolu ile Eşya Taşımacılığında Fiyatlandırma, Demiryolu taşımacılığında performans ölçümü ve denetim, Uluslararası teslim şekilleri, Uluslararası kuruluşlar ve fonksiyonları Uluslararası belgeler, Uluslararası belgeler, Uluslararası Tarifeler ve Uygulama Alanı, Vagon türleri, özellikleri ve işaretleme, Vagon mühürleme, Türkiye’de demiryolu taşımacılığı ve süren projelerin etkileri, Demiryolu taşımacılığında entegrasyon problemleri

3.

RSİ206

RAYLI SİSTEM MALİYET ANALİZİ

Z

1

1

0

2

2

3

Maliyet muhasebesine giriş ve maliyet muhasebesinin muhasebe sistemi içindeki yeri, Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramlar, Farklı amaçlar için farklı maliyetler: Gider dağıtımında ikinci ve üçüncü aşama, Sipariş maliyeti sistemleri Safha maliyeti sistemleri, Maliyet hacim kâr analizi, Özel yönetim kararları analizi, Fayda maliyet analizi - kârlılık analizi, Kısıtlar teorisi. İşletmelerin finansal durumlarını çeşitli finansal tablolarla gerçekçi bir şekilde ortaya koyabilmelerini ve bu çerçevede gerekli olan önlemleri almalarını sağlamak amaçlanmıştır. Ders kapsamında; temel mali tablolar (bilanço), temel mali tablolar (gelir tablosu), ek mali tablolar (fon akım tablosu), ek mali tablolar (nakit akım tablosu), işletme sermayesi ve net işletme sermayesi değişim tablosu ve finansal analiz teknikleri ele alınmaktadır.

4.

YÖN202

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA-2

Z

1

1

0

2

2

2

Araştırma Yapılacak Alanla İlgili Olarak Plân Yapabilme, Hazırlık Ve Yazım, Anlatım

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

SEÇMELİ DERSLER

IV. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

RSİ208

GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI

Z

1

2

0

3

3

4

Yönetim ve Organizasyon Kavramları; Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi; Temel Gönüllülük Alanları (Afet ve Acil Durum, Çevre, Eğitim ve Kültür, Spor, Sağlık ve Sosyal Hizmetler vd.); Gönüllü Çalışmalarla İlgili Proje Geliştirme ve Sahada Gönüllü Çalışmalara Katılım; Gönüllü Çalışmalarda Etik, Ahlaki, Dini, Geleneksel Değerler ve İlkeler; Kamu Kurumları, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) Gönüllü Çalışmalara Katılım; Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük; Göçmenler ve Gönüllülük.

2.

RSİ210

GİRİŞİMCİLİK

Z

2

0

0

2

2

3

Girişimciliğin sosyal önemi, Girişimci olma süreci, Türkiye’de ve Dünyada girişimcilik ve tarihi, Yeni iş fikirleri, Risk Sermayesi ve Diğer Sermaye Bulma Yöntemleri, Girişimcilik Türleri ve Girişimcilik Kültürü, Başarılı Girişimcilik Öyküleri, Küçük İşletmelerin Yönetim Fonksiyonu ve Yeni Yönetim Yaklaşımları, Küçük İşletmelerin Üretim Fonksiyonu ve Üretim Teknikleri, Küçük İşletmelerin Pazarlama Yapısı, Sorunları ve Pazarlama Teknikleri, Küçük İşletmelerin İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler Fonksiyonları, Küçük İşletmelerin Finansman Yapısı, Sorunları ve Finansman Teknikleri, Bir Girişim Fikrinin Oluşturulması ve Teorik Bir Uygulama , girişimciliğin ekonomik açıdan önemi

3.

RSİ212

MESLEK ETİĞİ

Z

2

0

0

2

2

3

Etik ve ahlak kavramlarını İncelemek, Mesleki etik ilkelerine uymak, Etik sistemlerini incelemek Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Ahlakın oluşumunda rol oynayan faktörleri incelemek, Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelemek, Sosyal sorumluluk kavramını incelemek.

4.

RSİ214

İSTATİSTİK

Z

2

0

0

2

2

3

Verilerin düzenlenmesi ve analizi, frekans tabloları, grafiksel gösterimler, merkezi eğilim ölçüleri, aritmetik ortalama, mod, medyan, geometrik ortalama, harmonik ortalama, dağılım ölçüleri, varyans, ortalama mutlak sapma, dörtlükler, kutu çizimleri, değişim katsayısı, örnekleme dağılımları ve tahmin etme, örneklem ortalaması ve varyansının bazı özellikleri, nokta tahmini, güven aralıkları Ki-kare, t ve F dağılımları, hipotez testleri Ki-kareye dayanan önemlilik testleri.

5.

RSİ216

DEMİRYOLU EMNİYET KURALLARI

Z

2

0

0

2

2

3

Demiryolu Emniyet Kuralları, Temel Kavramlar, Demiryolu Çalışmalarında Emniyet,, Trenlerin ve Çalışanların Emniyetini, Sağlamaya Yönelik Esas ve Kurallar, Kazalar ve Acil Durum

6.

RSİ218

KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI

Z

2

0

0

2

2

3

Standart ve Standardizasyon Faydaları Standard Çeşitleri, Standardın Üretim ve Hizmet sektöründe Önemi Meslek Standardları Metroloji ve Kalibrasyon, Standardın Üretim ve Hizmet sektöründe Önemi Meslek Standardları Metroloji ve Kalibrasyon Kalite Yönetim Sistemleri ve Standardları Çevre Standardları, Kalite Yönetim Sistemleri ve Standardları Çevre Standardları, İş Sağlığı ve Güvenliği Standardları Gıda Güvenliği Standardları Diğer Kalite Yönetim Sistemi Standardları, İş Sağlığı ve Güvenliği Standardları Gıda Güvenliği Standardları Diğer Kalite Yönetim Sistemi Standardları, Diğer Kalite Yönetim Sistemi Standartları Stratejik Yönetim, Yönetime Katılma Süreç Yönetim Sistemi Kaynak Yönetimi Sistemi, Üretimde Kalite Kontrolü Muayene ve Örnekleme, Muayene ve Örnekleme Toplam Kalite Kontrol, Toplam Kalite Kontrol EFQM Mükemmellik Modeli Kalitedeki Diğer Kontrol Sistemleri, Kontrol Diyagramları

7.

RSİ230

KAZA ARAŞTIRMA, İNCELEME VE RAPORLAMA

Z

2

0

0

2

2

3

Demiryolunda emniyet, emniyet planı ve emniyet kültürü, Risk, Tehlike, Olay ve Kaza Kavramları, Emniyet Yönetim Sistemi Genel Tanıtımı, Emniyet Yönetim Sisteminde Kaza Araştırmanın Yeri ve Önemi, Kaza Tanımlamaları, Emniyeti sağlamak için görevli personeller, Trenlerin ve çalışanların emniyetini sağlamaya yönelik esas ve kurallar, Demiryolunda altyapısında yürütülen faaliyetlerde çalışma alanları, Çalışmalarda görev alan personelin görev, yetki ve sorumlulukları, Emniyet planlarının oluşturulması ve onaylanması, Kaza ve olayların ilk bildirimi ve acil müdahale, Kaza süresinde olay yerine varış, olayın incelenmesi, Kaza Araştırma/İnceleme Raporu, Kanıtların Toplanması, TCDD Kaza Araştırma, İnceleme ve Raporlama Yönergesi, Kaza ve Türleri, Kaza Öncüleri Sınıflaması ve Kriterleri, Kaza/Neden Ağacı, Kaza Araştırma, İnceleme ve Raporlama Ekiplerinin Oluşturulması ile Çalışma Usul ve Esasları, Kazaların Araştırılması/İncelenmesi ve Raporlanması, Kaza Araştırma/İnceleme Raporlarının Değerlendirilmesi, Tarafsızlık Hükümleri, Raporlama Uygulamaları, Kaza Araştırma Raporu Şekil ve İçeriği, Kaza İnceleme Raporu Şekil ve İçeriği, Kaza Sonuçları Bildirim Formu

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

Raylı Sistemler İşletmeciliği bölümü önlisans programı ders içeriklerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu

2022-2023 Raylı Sistemler İşletmeciliği- Ders İçerikleri.pdf 


 


22 Eylül 2023