Mersin'de Obruk ve Mağaralara Düzenlenen Arazi Çalışması

Coğrafya Bölümü olarak; Bölüm Başkan vekili Dr. Öğr. Üyesi Ahmet KARAKOÇ, Doç. Dr. Mehmet GÜRBÜZ, Doç. Dr. Burak KOCAOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Ferdi AKBAŞ,  Öğr. Gör. Dr. Şule DEMİR, Arş. Gör. Elif KOCAOĞLU ve 3-4. sınıf öğrencileri ile birlikte Mersin iline arazi çalışması düzenlendi.

Gezi ilk olarak Tarsus'un yaklaşık 10 km kuzeybatısında bulunan Taşkuyu Mağarası ile başladı. Taşkuyu Mağarası Permo-Karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten Miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağında gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yükseklikte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19,5-24 °C arasında ve nisbi nem % 77-89 arasındadır. Mağara birbirine bağlı galerilerden oluşmaktadır. Bu galerilerde sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damla taşları, örtü damla taşları ve havuzların etkileyici örneklerini görmek mümkündür. Bu bağlamda bölüm öğrencilerine mağara içerisinde oluşan yapılar gösterilerek açıklandı.

Daha sonra dünyanın birçok yerinde mekan bulan “Yedi Uyurlar İnanışının”  Anadolu’daki en önemli merkezi Tarsus’taki Eshab-ı Kehf Mağarası’na gidildi.  Bu oluşum doğal bir çöküntünün mağara şeklini aldığı kapalı bir alandan oluşmakta olup mağaraya yürüyüş zemininden 15 basamaklı bir merdivenle inilmektedir. Mağaranın hemen üzerinde 1873 yılında yapılmış bir cami yer almaktadır.

Silifke İlçe Merkezine 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos'un (Kızkalesi) 5 km batısında yer alan Cennet-Cehennem Obrukları’na geçilerek buradaki yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiş doğal obruk oluşumları incelendi.

Doğal yollarla oluşmuş iki doğa harikasından biri olan elips şeklindeki Cennet Obruğu'nun ağız kısmının açıklığı 250 x 110 metredir. Derinliği 70 metre olan oluşumun taban kısmının güney tarafında 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara girişi vardır. Mağaranın giriş kısmında dikdörtgen planlı, blok kesme taşlarla yapılmış Meryem Ana kilisesi bulunmaktadır. Kiliseye basamakla ulaşım sağlanmaktadır. Obruğun taban kısmına 450 basamakla ulaşılmaktadır.

Cehennem Obruğu ise Cennet Obruğunun 75 m. kuzeyinde yer almaktadır. Ağız çapı 75x50 ölçülerindedir. Obruğun dış kenar kısımları iç bükey bir oluşuma sahip olduğundan söz konusu çöküğe inmek mümkün değildir. 128 metre derinliğe sahiptir.

Son olarak Mersin’in 60 km. güneybatısında, Kızkalesi Beldesi’nde yer alan ve Herodotos’a göre Korykos (Gorgos) adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulan Kızkalesi’nde serbest zaman oluşturularak öğrencilerin dinlenme ihtiyaçları karşılandı.

27 Aralık 2023 (Bu haber 64 defa görüntülendi)
Şehit Kansu Küçükateş Mahallesi, 2006 Sokak No12 Kadirli/OSMANİYE/ e-mail kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr
kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr