Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri
ZORUNLU DERSLER
 I. Yarıyıl
Sıra
No 
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S
T U L TS K AKTS
 1.  COG101  COĞRAFYYA GIRIŞ I Z 3 0 0 3 3 4

Dersin amacı; Coğrafya bilimler sistematiğinin kazandırılması, başlıca bilim dalları ve bunların araştırma konuları ile ana hatlarıyla içeriklerinin kazandırılmasıdır.

Dersin içeriği; Coğrafya’nın tanımı ve konusu, Coğrafya’da doğal çevre ve insan, Coğrafi çevre, Coğrafya’da insan, Coğrafya’da mekân, Coğrafi Determinizm, possibilizm, Bilim olarak Coğrafya’nın gelişimi, Coğrafya’nın ana bilim dalları, Coğrafya’nın bölümleri; Fiziki, Beşeri-İktisadi ve Bölgesel Coğrafya, Coğrafya ve diğer bilimler ilişkisi, coğrafya’nın genel ve ortak bazı terimleri, Coğrafya’da dağılış, bağlantı, nedensellik, Coğrafya’da veri kaynakları, Modern Coğrafya’nın kuruluş ve gelişimi, Coğrafya ’da güncel yaklaşımlar, Bazı batılı kurucu coğrafyacılar, Türkiye’de Coğrafya’nın kuruluşu ve gelişmesi ele alınmaktadır.

 3.  COG103  KLIMATOLOJI I Z 3 0 0 3 3 3

Dersin amacı; coğrafi çevrenin şekillenmesinde belirleyici olan ve insan yaşamını ve faaliyetlerini çok yakından kontrol eden iklim elemanları hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamayı amaçlar. Öğrenciler bu ders sonunda atmosfer olayları hakkında değerlendirmeler yapabilecek hava durumu ve iklim özelliklerinin etkilerini açıklayabileceklerdir.

Dersin içeriği; Klimatolojinin konusu ve amacı, Klimatoloji ve Meteoroloji, Hava durumu ve iklim, Hava küre, Hava sıcaklığı, Sıcaklık etmenleri, Hava basıncı ve Rüzgârlar konusu ele alınmaktadır. 

 4.  COG107  YER BILIMI Z 3 0 0 3 3 3

Dersin amacı; Yerkabuğunu, materyallerini, kavramlarını bilmek, Yerkabuğunda meydana gelen olaylara jeolojik perspektiften bakmayı öğretmektir.

Dersin içeriği; Yerkürenin genel özellikleri, Yerkabuğunu oluşturan materyaller, Volkanizma, Tabaka ve Tabakalı yapılar, Çizgisel yapılar, Çatlaklar ve Faylar, Depremler ve Tsunami, Jeolojinin uygulama alanları, Kütle hareketleri, Jeolojik haritalar ve kesitler konularını ele almaktadır. 

5. COG109  NÜFUS COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 4

Dersin amacı; Nüfus ve demografi kavramlarını kavrayabilme ve nüfus araştırmalarının güncel konularını takip edebilmenin yanında nüfus artışını etkileyen faktörlerin coğrafi temellerini açıklamak, nüfus artışı ve kalkınma ikilemini, bölgesel sosyo-ekonomik ve mekânsal farklılıklarla birlikte anlamak, dünyada uygulanmakta olan nüfus politikaları konusunda az gelişmiş ve gelişmiş ülkeler arasındaki farklılaşmanın coğrafi ve sosyo-kültürel temellerini açıklamak ve son olarak dünyada nüfus artışı ve dengesiz dağılımının yol açtığı sorunlar konusunda analiz yapabilme becerisini geliştirmektir.

Dersin içeriği; Nüfus sayımları, Nüfusun gelişimi ve kıtalara göre artışı, Nüfus artışının nedenleri, Doğurganlık ve ölümler, Demografik geçiş teorisi, Optimum nüfus teorisi, Nüfusun yaş yapısı ve artış oranı, Nüfus artışının etkileri, Nüfus siyaseti, Nüfus yoğunlukları (Aritmetik, fizyolojik, zirai), Dünyada nüfusun dağılışı ve dağılışı etkileyen faktörler ve göçler, Nüfusun yaş, ırk ve cinsiyet özellikleri, Dünyada seyrek nüfuslu bölgeler: Çöller, ekvatoral bölgeler, kutuplar ve dağlık bölgeler, Sık nüfuslu alanlar: Güneydoğu Asya, Güney Asya, Avrupa, Rusya Federasyonu, Anglo Amerika, Latin Amerika, Afrika, Avustralya ve diğer bölgeler. 

 6.  YDL101 YABANCI DIL I Z 2 1 0 3 2,5 5
Dersin amacı; Bu ders elementary (başlangıç) düzeyinde İngilizce dilbilgisine sahip öğrencileri pre- intermediate (alt-orta) düzeyine çıkarmaktır.

Dersin içeriği; Yeni başlayanlar için Temel Düzey İngilizce (Zamanlar, sözcük bilgisi, cümle kuralları). Verb to be, possessive adjectives,guestions and negatives, present simple social expressions informal letter, there is, there are, how many , how much, this, that, directions, prepositions of place, some, any, these, those, linking words, can, can't, could, couldn't, formal letter, past simple regular verbs, irregular verbs, silent letters, special occasions konuları ders içeriğinde yer almaktadır.

 7. ATA101 ATATÜRK İLKELERI VE İNKILAP TARIHI I Z 2 0 0 2 2 2

Dersin amacı; Osmanlı Devleti’nin yıkılışı, Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma süreçlerinin sebep sonuç ilişkisi çerçevesinde anlaşılması, sorumluluk bilincinin ve vatandaşlık anlayışının gelişmesi, Atatürk’ün gerçekleştirdiği ilke ve inkılapların öğrencilere aktarılması, birlik beraberlik duygusunun güçlendirilmesidir.

Dersin içeriği; İnkılabın tanımı ve Türk inkılabı, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin durumu; Birinci Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’nın büyük devletlerinin durumu; Avrupalıların Türklerle ilgili politikaları, Şark Meselesi, Trablusgarp ve Balkan Savaşları; Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girmesi, Kafkasya ve Kanal Cepheleri; Irak ve Çanakkale Cepheleri, Çanakkale Savaşları’nın sonuçları, I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin paylaşma planları; Brest-Litowsk Antlaşması, Wilson prensipleri, Bulgaristan, Osmanlı Devleti, Almanya ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun ateşkes imzalaması; Paris Barış Konferansı ve savaşın sona ermesi, savaşın getirdiği ekonomik çöküntü ve işçi hareketleri; Mondros Mütarekesi, Azınlıkların faaliyetleri, Ordunun durumu, Damat Ferit Paşa hükümeti, İzmir’in işgali; İstanbul’dan Samsun’a uzanan yolda Mustafa Kemal, Kongreler, Misak-ı Milli’nin kabulü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması Milli Mücadele cepheleri, İstiklal Savaşı’nın mali kaynakları; Saltanatın kaldırılması, Lozan Antlaşması ve önemi, Türkiye İktisat Kongresi, Halk Fırkası’nın kurulması, Cumhuriyet’in ilanı; Laik hukuk sisteminin kurulması, sosyal ve kültürel yaşam, ekonomik gelişmeler, çağdaş eğitim ve bilim Atatürk İlkeleri, tanımı ve doğası işlenecektir. 

 8.  ENF101  TEMEL BILGI TEKNOLOJILERI I  Z 2  4  4

Dersin amacı; Bilgisayarın tarihi gelişimi ve bilgisayar teknolojisindeki yenilikleri kavrayabilmek, bilgisayarın donanım yapısının ve işleyişinin kavranması, bilgisayar programları ve ağ sistemlerinin anlaşılmasıdır. Temel bilgisayar bilgisi verilerek ve uygulama yaptırılarak öğrencilerin bilgisayarı daha etkin kullanmasını sağlamaktır. Bilgi Teknolojileri kullanımının yaygınlaştırılması, Bilgisayar okur-yazarlığının artırılması, İşletim Sistemi, Kelime İşlem, Elektronik Hesaplama Tablosu, Sunu hazırlama, Internet tarayıcıları ve kullanımı konularında deneyim sahibi olunması amaçlanmaktadır.

Dersin içeriği; Temel Bilgiler, Bilişim teknolojileri, yazılım ve donanım ile ilgili temel kavramlar, Windows İşletim Sistemi, kelime işlemci programları, Veri Tabanı Kullanma, elektronik tablolama programları, veri sunumu, Sunum Hazırlama, Çizelge Uygulamaları, Bilgi Ağları Kullanma (E-Posta, www) konuları ele alınacaktır. 

 9. TDL101   TÜRK DILI I  2

Dersin amacı; Türk dili ve Türk dili tarihi hakkında genel bilgiler vermek, Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermek, Öğrencileri Türk dilinin sorunlarına karşı daha bilinçli hale getirmek, Yazım kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma alışkanlığı kazandırmak, Öğrencilere duygularını, düşüncelerini söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmak, Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, Bilimsel, eleştirel, yorumlayıcı, sorgulayıcı, yaratıcı, düşünme alışkanlığı kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Dilin tanımı, özellikleri, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, tarihi gelişimi, doğru kullanımı, yapısı ve işleyiş kuralları, Dilin tanımı, Dil-düşünce ve duygu bağlantısı, Dil-kültür ilişkisi: Kültür nedir? Kültürü oluşturan unsurlar ve özellikleri, Kültür değişmeleri, Dil-toplum ilişkisi, Yeryüzündeki diller, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin gelişimi ve tarihî devreleri, Türk lehçe ve ağızları, Konuşma dili-yazı dili, Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Herhangi bir Türk lehçesine ait uygulama metni üzerinde çalışma veya lehçelere ait metinler üzerinde mukayeseli çalışma, İmla kuralları, Noktalama işaretleri, Kelime türetme (yapım ekleri), Sözlü ve yazılı anlatım, İyi bir anlatımın nitelikleri, Gözlem yapmak, düşünmek, okumak, anadilini iyi kullanmak, Konuşma yetersizlikleri, Türkçede vurgu: kelime vurgusu, grup vurgusu, cümle vurgusu, Karşılıklı konuşma, topluluk karşısında konuşma, toplantılar, Yazılı anlatım: cümle, paragraf. Anlatım türleri: hikâye etme, açıklama, tasvir yoluyla anlatım vd., Anlatım bozuklukları (Türkçe sınav ve kompozisyon kâğıtlarında görülen yanlışlarla televizyon, radyo, gazete vd. iletişim organlarında tespit edilen anlatım bozukluğu örnekleri), Kalıplaşmış anlatımlar: Atasözleri ve deyimler (Biçim ve kavram özellikleri), Diller arası alışveriş konuları alınmaktadır.

 10.  DOY101  DIJITAL OKURYAZARLIK  Z

Dersin amacı; Çocukların dijital araçlarını ve dijital medyayı etkin olarak yetiştirmesini, dijital içeriklerini, analiz ve araştırma becerilerini kazanabilmesini ve kendi dijital içeriklerini temel düzeyde üretebilmesini hedefliyoruz.

Dersin; Dijital çağda ve dijitalde, önemli bir kullanıcı ve kültüre yönelik temalardan oluşur. Bu temalar, dijital teknolojiler ve dijital platformların kavramsal çerçevesi, kullanımı, temel olması, risk ve yeterli, bilgi, paketleme, kontrolü ve üretimine yöneliktir. 

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 II. yarıyıl
 Sıra
No
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L TS   K  AKTS
 1. COG104  KLIMATOLOJI II Z 3 0 0 3 3 4

Dersin amacı; öğrencilerin hava basıncı, hava dolaşımı, yağış ve rüzgârların oluşumu konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Öğrenciler bu ders sonunda hava dolaşımı ve rüzgâr ve yağışların oluşumlarını açıklayabilecekler tahmin ve değerlendirmeler yapabileceklerdir.

Dersin içeriği; Hava Basıncı ve rüzgârlar, Rüzgâr ve onu etkileyen etmenler, Rüzgâr yönlerinin gösterilmesi ve rüzgâr güllerinin çizimi, Yeryüzünün basınç kuşakları, Rüzgâr kuşakları ve atmosferdeki genel hava dolaşımı, Yerel rüzgârlar, Hava nemliliği ve yağışlar, atmosferdeki su buharı, Yoğunlaşma şekilleri, Sis ve Bulut Oluşumu, Yağışlar ve çeşitleri, yağış miktarını etkileyen etmenler, Yağışın coğrafi dağılışı, Hava kütleleri ve hava tipleri, Hava kütlelerinin oluşumu ve gelişimi, Hava kütlelerinin ortak özellikleri, Cepheler, Orta enlem siklonları, Tropikal siklonlar, Hortumlar ve Orajlar gibi iklim konuları ele alınmaktadır.

 2. COG108  GENEL JEOMORFOLOJI  Z 3 0 0 3 3 4

Dersin amacı; İç ve dış etmen ve süreçlerin etkisiyle meydana gelen yeryüzündeki şekillerin teorik yaklaşımla zengin görsel materyal eşliğinde öğretilmesini amaçlamaktadır.

Dersin içeriği; Jeomorfolojinin tanımı, konusu ve tarihçesi, yerkürenin yapısı ve özellikleri, Jeomorfolojideki ekoller, yerşekillerinin oluşum ve gelişimlerinde etkili olan etmen ve süreçler, Dünyanın katmanları (Jeosferler), Jeosferlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri, İzostazi, İç kuvvetlere giriş, epirojenik hareketler, orojenik hareketler, faylar, depremler, yapı, litolojik yapı, mineraller, kayaçlar, kayaç türleri (metamorfik, tortul, volkanik), tektonik yapı, yatay, monoklinal, kıvrımlı, faylı, dom ve diskordant örtülü yapılar, volkanizma, aşındırma; mekanik parçalanma, kimyasal çözünme, aşındırma ve biriktirme şekilleri, jeolojik zamanlar. 

 3. COG110  GÖÇLER COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 4

Dersin amacı; Göçün neden geliştiği ve gelişmelerinde etkili olan faktörler ile ortaya çıkardığı sonuçlar hakkında bilgi ve yorum yapabilme yeteneğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Göçün tanımı, nedenleri, göç türleri, göç de etkili olan itici ve çekici faktörler ile geçmişten günümüze yaşanan göç hareketleri ele alınacaktır. Bu kapsamda iç ve dış göç tanımlanarak gelişmelerinde etkili olan faktörler sebep ve sonuçlarıyla irdelenecektir. İstatistiksel veriler kullanılarak değerler yorumlanacaktır.

Dersin içeriği; Göç, Göçün nedenleri olan siyasi, sosyal, ekonomik ve doğal faktörler, Yapıldığı yere göre göçler, İç göç, nedenleri ve sonuçları, Dış Göç, İltica, Mübadele, Beyin göçü, Gönüllü göç, İşçi göçü, Dış göçlerin sonuçları, Yapıldığı süreye göre göçler: Sürekli göçler, Geçici göçler; İsteğe göre göçler: Zorunlu, Gönüllü göç, şeklinde ele alınmaktadır. Ayrıca Türkiye’de Göçler, İç ve Dış göç, Sürekli, Mevsimlik göçler, göçlerin sebepleri, Büyük göçler: Türklerin Orta Asya’dan Göçü, Kavimler göçü, Yeni Dünyaya olan göçler, Mübadele göçleri; Göçün Mekânsal Etkileri, Göç veren yerlerdeki Coğrafi görünüm, Göç alan yerlerdeki Coğrafi Görünümler işlenmektedir. 

 4.  COG112  COĞRAFYAYA GIRIŞ II Z 3 0 0 3 3 5

Dersin amacı; Coğrafya bilimler sistematiğinin kazandırılması, başlıca bilim dalları ve bunların araştırma konuları ile ana hatlarıyla içeriklerinin kazandırılmasıdır.

Dersin içeriği; Coğrafya’nın tanımı ve konusu, Coğrafya’da doğal çevre ve insan, Coğrafi çevre, Coğrafya’da insan, Coğrafya’da mekân, Coğrafi Determinizm, possibilizm, Bilim olarak Coğrafya’nın gelişimi, Coğrafya’nın ana bilim dalları, Coğrafya’nın bölümleri; Fiziki, Beşeri-İktisadi ve Bölgesel Coğrafya, Coğrafya ve diğer bilimler ilişkisi, coğrafya’nın genel ve ortak bazı terimleri, Coğrafya’da dağılış, bağlantı, nedensellik, Coğrafya’da veri kaynakları, Modern Coğrafya’nın kuruluş ve gelişimi, Coğrafya ’da güncel yaklaşımlar, Bazı batılı kurucu coğrafyacılar, Türkiye’de Coğrafya’nın kuruluşu ve gelişmesi ele alınmaktadır. 

 5. YDL102  YABANCI DIL II Z 2 1 0 3 2,5 5

Dersin amacı; Bu ders elementary (başlangıç) düzeyinde İngilizce dilbilgisine sahip öğrencileri pre-intermediate (alt-orta) düzeyine çıkarmaktır. Öğrencilerin temel İngilizce dilbilgisi, dil kuralları, İngilizce yazma, okuma, anlama ve dinleme konularında yetkinlik kazanmasını amaçlamaktadır. Öğrenciler için ders kapsamında dilbilimsel yetkinliği kazandırma amaçlanmaktadır.

Dersin içeriği; Past simple tense, count and uncount nouns, comparatives and superlatives, present continuous tense, going to, question forms, present perfect tense, ever and never, just and yet, present perfect and simple past tense konuları ders içeriğinde yer almaktadır.

 6.  ATA102  ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Z 2 0 0 2 2 2

Dersin amacı; Osmanlı İmparatorluğu, yapısal özellikleri ve yıkılma dönemi, Kurtuluş savaşı öncesi Türkiye, savaş yılları, yeni bir dönemin başlangıcı, siyasi yapı, sosyal yaşam, hukuk anlayışı, ekonomik yapı, kültürel eğitim anlayışı, bir dönemin sonu (1938) konularını açıklamak, tartışarak değerlendirmek.

Dersin içeriği; İnkılapların temel özellikleri ve Türk inkılabı, Türk inkılabını etkileyen akımlar, Türk İnkılabının hedefi, Demokratik Hukuk Devleti, Türk ekonomisinin yeniden yapılanması, Milli ekonomi ve küreselleşme, Laik Türk hukuk sisteminin kurulması, Türk toplum yaşamına düzen ve canlılık getiren diğer yenilikler, Atatürk ilkelerinin genel niteliği ve Cumhuriyetçilik İlkesi, Milliyetçilik ilkesi, Halkçılık ve devletçilik ilkesi, Laiklik ilkesi, İnkılapçılık ilkesi, Atatürkçülüğe karşı eleştiriler ve yanıtları, Çağdaşlaşma bağlamında eğitim, kültür, ekonomik ve kültürel hayatta yaşanan gelişmeler incelenmektedir.

 7.  ENF102 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ II Z 2 2 0 4 3 4

Dersin amacı; bilgisayarın tarihi gelişimi ve bilgisayar teknolojisindeki yenilikleri kavrayabilmek, bilgisayarın donanım yapısının ve işleyişinin kavranması, bilgisayar programları ve ağ sistemlerinin anlaşılmasıdır. Bilgi teknolojileri kavramından hareketle günümüzde araştırmada kullanılabilecek en önemli araçlardan biri olan bilgisayarın çeviri alanındaki kullanım olanaklarının öğrencilere tanıtılmasıdır. Bu derste bir önceki dönemde yer alan Temel Bilgi Teknolojileri I dersindeki temel araç ve programlardan farklı olarak daha çok çevirmenlik mesleğini ilgilendiren konular ele alınacaklardır.

Dersin içeriği; Çevirmenlik edincinin vazgeçilmez tamamlayıcısı olan bilgi teknolojilerinin verimli ve bilinçli kullanımı konusunda bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan bu ders, araştırma yöntemlerinde edinilen yaklaşımın da bilgi teknolojileriyle ilişkilendirilmesine yöneliktir. Mesleki bilgi bağlamında yürütülmektedir ve bilgisayar kullanımının temellerini kazandırmaya dönük değildir. Bu derste, öğrenciler bilgisayar teknolojisine ilişkin teorik bilgileri öğrenmelidir. Ayrıca bilgisayar laboratuvarında bilgisayar işletim sistemleri, kelime işlemci yazılımı, elektronik tablolama yazılımı, sunum yazılımı, İnternet tarayıcıları ve arama motorları uygulamalarını başarmaları gerekmektedir. 

 8. TDL102 TÜRK DILI II Z 2 0 0 2 2 2

Dersin amacı; Türk dili ve Türk dili tarihi hakkında genel bilgiler vermek, Türk dilinin özelliklerini, işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermek, Öğrencileri Türk dilinin sorunlarına karşı daha bilinçli hale getirmek, Yazım kurallarına uyma, noktalama işaretlerini yerli yerinde kullanma alışkanlığı kazandırmak, Öğrencilere duygularını, düşüncelerini söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmak, Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, Bilimsel, eleştirel, yorumlayıcı, sorgulayıcı, yaratıcı, düşünme alışkanlığı kazandırmak.

Dersin içeriği; Yazılı-sözlü anlatım türleri ve örnekleri, Konu, amaç, ana düşünce, plân, Dilekçe yazımı, Tutanak, Deneme, Fıkra, Makale, Tenkit, Tanıtma, Mektup, Hatıra, Özgeçmiş, Biyografi, Seyahatname, Sohbet, Röportaj, Nutuk, Tiyatro, Masal, Şiir, Hikâye, Roman, Konferans, Bildiri, Rapor, İlmî araştırma, İlmî araştırma yöntemleri, Kitap, kütüphane ve bilgisayardan faydalanma, okuma, not alma, Bir kitabın şekil bakımından nasıl meydana geldiği: dış ön kapak, ithaf sayfası, iç kapak, kısaltmalar, vd., Bibliyografya çeşitleri ve kuralları, Dipnot kuralları. 

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 III. yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS AKTS
 1. COG201 MARMARA VE KARADENIZ BÖLGESI  Z 3 0 0 3 3 6

Dersin Amacı; Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nin diğer coğrafi bölgelerle olan sınırlarını coğrafi gerekçeleri ile çizmek, Bölgeyi; Fiziki, Beşerî ve Ekonomik Coğrafya özellikleriyle tanıtmak, Bölge içerisindeki farklılıkları, yöre ve alt yöreler ölçeğinde analiz ederek, incelemek.

Dersin İçeriği;

  1. Karadeniz Bölgesi'nin Yeri, Coğrafi Sınırları ve Genel Özellikleri
  2. Karadeniz Bölgesi'nin Jeolojik ve Jeomorfolojik Özellikleri
  3. Karadeniz Bölgesi'nin Klimatik, Hidrografik, Doğal Bitki Örtüsü ve toprak Özellikleri
  4. Doğu Karadeniz Bölümü'nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöreler Arası Farklılıklar.
  5. Orta Karadeniz Bölümü'nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöreler Arası Farklılıklar
  6. Batı Karadeniz Bölümü'nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöreler Arası Farklılıklar
  7. Marmara Bölgesi'nin Yeri, Coğrafi Sınırları ve Genel Özellikleri
  8. Marmara Bölgesi'nin Jeolojik ve Jeomorfolojik Özellikleri
  9. Marmara Bölgesi'nin Klimatik, Hidrografik, Doğal Bitki Örtüsü ve toprak Özellikleri
  10. Istranca Bölümü'nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöreler Arası Farklılıklar
  11. Ergene Bölümü'nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöreler Arası Farklılıklar
  12. Çatalca-Kocaeli Bölümü’nün Beşerî ve ekonomik Coğrafya Özellikleri ve Yöresel Farklılıklar
  13. Bölgesel Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri
 2. COG203  COĞRAFI BILGI SISTEMLERINE GIRIŞ Z 2 2 0 4 3 6

Dersin Amacı; Ders, öğrencilerin CBS’nin teknik olarak uygulanması için gereken coğrafi kavramlarla tanıştırmaktadır. Bu giriş dersi, öğrencilerin CBS’nin donanım elemanlarını, veri modellerini ve veri tabanı kavramlarını veri toplama yöntemlerini ve veri kaynaklarını, mekânsal verinin özelliklerini tanımlamalarını ve betimlemelerini sağlamayı amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği; CBS’de kullanılan terimler ve kavramlar açıklanır. CBS teknolojileri temelleri, CBS’nin fiziksel ve işlevsel bileşenleri, Coğrafi Koordinat Sistemleri ve Harita projeksiyonları kavramı temeline giriş, CBS’de kullanılan veriler, modeller, veri tabanı için veri toplama yöntemleri ile mekânsal veri kaynakları, Veri yönetimi ve mekânsal veri modellerinin (vektör ve hücresel) açıklanması, Grafik ve öznitelik verinin bütünleşik analiz teknikleri ve kavramları, Mekânsal modelleme kavramına giriş, Mekânsal analizlerde kullanılan veriler ve işlemler bir arada öğrenilir. Çeşitli bilgi sistemleri (Arazi, Kent, Kampüs vb.) gibi uygulamalar coğrafi perspektif ile açıklanır. Çeşitli ilk uygulamalar bilgisayar laboratuvarında gerçekleştirilir.

 3. COG205  GÖÇ KURAMLARI I Z 3 0 0 3 3 6

Dersin Amacı; Göçün neden geliştiği ve gelişmelerinde etkili olan faktörler ile ortaya çıkardığı sonuçlar hakkında bilgi ve yorum yapabilme yeteneğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Göçün tanımı, nedenleri, göç türleri, göç de etkili olan itici ve çekici faktörler ile geçmişten günümüze yaşanan göç hareketleri ele alınacaktır. Bu kapsamda iç ve dış göç tanımlanarak gelişmelerinde etkili olan faktörler sebep ve sonuçlarıyla irdelenecektir. İstatistiksel veriler kullanılarak değerler yorumlanacaktır.

Dersin İçeriği; Göç, Göçün nedenleri olan siyasi, sosyal, ekonomik ve doğal faktörler, Yapıldığı yere göre göçler, İç göç, nedenleri ve sonuçları, Dış Göç, İltica, Mübadele, Beyin göçü, Gönüllü göç, İşçi göçü, Dış göçlerin sonuçları, Yapıldığı süreye göre göçler: Sürekli göçler, Geçici göçler; İsteğe göre göçler: Zorunlu, Gönüllü göç, şeklinde ele alınmaktadır. Ayrıca Türkiye’de Göçler, İç ve Dış göç, Sürekli, Mevsimlik göçler, göçlerin sebepleri, Büyük göçler: Türklerin Orta Asya’dan Göçü, Kavimler göçü, Yeni Dünyaya olan göçler, Mübadele göçleri; Göçün Mekânsal Etkileri, Göç veren yerlerdeki Coğrafi görünüm, Göç alan yerlerdeki Coğrafi Görünümler işlenmektedir. 

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 IV. yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
1.   COG202  COĞRAFI BILGI SISTEMLERI ILE MEKANSAL ANALIZ  Z  2

Dersin Amacı; İstatistiksel ve haritalama metotları yolu ile analizlerin yapılması ve bu analiz sonucunda topolojik ilişkileri kurma amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; mekansal analizin ne olduğu ve CBS yazılımları kullanılarak nasıl gerçekleştirileceği vurgulanır. Mekansal analiz elde etmek için veri görüntüleme ve veriyi işleme anlatılır. Vektör ve raster veride çeşitli mekansal analizlerin nasıl yapılacağı anlatılır. Mekansal enterpolasyon yöntemleri ve geomorfometrik analizler verilir. Mekansal modelleme yöntemleri ve mekansal istatistiki değerlendirilmelerin nasıl yapılacağı, analiz sonuçlarını düzenleme ve çıktı alma işlemleri gösterilir.

 2.  COG204  BALKAN ÜLKELERI COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Balkan ülkelerinin fiziki, beşerî, ekonomik ve kültürel özelliklerinin kavranmasıdır. Bunların yanında ülkelerin nüfus dinamikleri ve ekonomik faaliyetleri ile dünya ekonomisi üzerindeki coğrafi temellerinin kavratılması ve öneminin anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği; Balkan Yarımadasının Coğrafi Konumu, Sınırları ve Jeolojik yapısı Balkan Yarımadasının Genel Jeomorfolojik Özellikleri (dağlar, platolar, ovalar). Balkan Yarımadasının Genel İklim Özellikleri ve Doğal Bitki Örtüsü Balkan Yarımadasının Genel Hidrografik Özellikleri (akarsu ve gölleri). Balkan Ülkelerinin Genel Beşerî Coğrafya Özellikleri. Siyasi Tarihi, Nüfus ve Yerleşme Özellikleri Balkan Ülkelerinin Genel Ekonomik Coğrafya Özellikleri (Tarım, Sanayi, Madenler, Enerji kaynakları, Ulaşım, Ticaret, Turizm) Bulgaristan ve Yunanistan. (Güney Dobruca, Deliorman, Rodoplar ve Batı Trakya) Makedonya, Arnavutluk, Kosova. (Arnavutlar, Slavlar, Üsküp, Prizren, İşkodra) Bosna-Hersek, (Saraybosna, Mostar, Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar) Sırbistan, Karadağ, (Belgrat, Sancak ve Voyvodina bölgeleri) Romanya ve Moldova (Kuzey Dobruca, Gagavuz Bölgesi) Hırvatistan, Slovenya (Dubrovnik, Zağrep, Dalmaçya Kıyıları) Balkan Coğrafyasında etnik, dini ve siyasi sorunlar. Türkiye ve Balkan ülkeleri arasındaki ilişkiler Türkiye'nin Balkan Coğrafyası ile olan tarihi ve kültürel bağları ele alınacaktır. 

 3.  COG206  EGE VE AKDENIZ BÖLGESI COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin diğer coğrafi bölgelerle olan sınırlarını coğrafi gerekçeleri ile çizmek, Bölgeyi; fiziki, beşerî ve ekonomik coğrafya özellikleriyle tanıtmak, Bölge içerisindeki farklılıkları, yöre ve alt yöreler ölçeğinde analiz ederek, incelemek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği;

  1. Ege Bölgesi'nin yeri, inceleme ve genel özellikleri
  2. Ege Bölgesi'nin jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri
  3. Ege Bölgesi'nin klimatik, doğal bitki örtüsü ve toprak özellikleri
  4. Asıl Ege Bölümü'nde ekonomik özellikler ve yöresel bölgeler arası
  5. İç Batı Anadolu Bölümü'nün beşerî ve ekonomik coğrafi özellikleri ve yöreler arası
  6. Akdeniz Bölgesi'nin yeri, referans ve genel özellikleri
  7. Akdeniz Bölgesi'nin jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri
  8. Akdeniz Bölgesi'nin klimatik, doğal bitki örtüsü ve toprak özellikleri
  9. Antalya Bölümü'nün beşerî ve ekonomik özellikleri ve yöreler arası caddeler
  10. Adana Bölümü'nün beşerî ve ekonomik özellikleri ve yöreler arası caddeler
  11. Bölgesel güncel problemler ve çözüm önerileri 
Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  V. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
 1.  COG301  TÜRKIYE BEŞERÎ COĞRAFYASI I Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Türkiye’nin beşerî anlamdaki özelliklerinin coğrafi bakış açısıyla öğrencilere kavratmak; Türkiye’nin nüfus özellikleri, dağılışı, sorunları, yerleşmelerin özellikleri, tipleri, dağılışları ve başlıca geçim kaynakları hakkında bilgilere sahip bireyler yetiştirmek; Türkiye'nin nüfus, yerleşme ve kültürel coğrafya özellikleri hakkında bilgi, beceri ve tutum kazandırmaktır.

Dersin İçeriği; Türkiye’nin coğrafi konumu, alanı ve sınırları, coğrafi konumun jeopolitik ve jeostratejik sonuçları; Nüfus artışı, neden ve sonuçlarının tartışılması; nüfus politikaları, neden ve sonuçları; Türkiye nüfusunun yapısı ve özelliklerinin değerlendirilmesi; nüfusun yaş, cinsiyet, bağımlılık, eğitim, kır-şehir ve ekonomik özellikleri; göçler; Türkiye’de nüfusun dağılışı, neden ve sonuçlarının tartışılması; Türkiye’de yerleşmenin tarihi gelişimi, Türkiye’de yerleşmeye etki eden fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya faktörleri; kır-şehir ayırımında kullanılan kriterlerin tartışılması; Türkiye’de kır yerleşme şekilleri, sınıflandırması, ayrı ayrı özelliklerinin ve dağılışlarının incelenmesi; kır yerleşmelerinin doğal, kültürel ve ekonomik kaynaklı sorunlarının tartışılması; Kır meskenleri, mesken tipleri, mesken şekilleri ve mesken planları; meskenlerin şekillenmesinde doğal, kültürel ve ekonomik faktörlerin etkilerinin incelenmesi ve dağılışlarının açıklanması; Türkiye’de şehirleşme ve gelişimi; şehirlerin dağılışı, neden ve sonuçları; Türkiye’de hızlı şehirleşmenin sonuçları ve sorunlarının tartışılması ele alınacaktır.

 2.  COG303  TÜRKIYE İÇ BÖLGELER COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Türkiye’nin iç bölgelerinin tüm coğrafi yapısını ve bölgesel kalkınmanın coğrafi temellerini öğrencilere kavratmak bu dersin temel amacıdır.

Dersin İçeriği; Bu derste Türkiye’nin iç bölgelerinin tüm coğrafi özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. İç bölgelerin yeri, sınırları, jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, bitki örtüsü, toprak özellikleri, hidrografik durumu, nüfus, yerleşme, göç, ekonomik coğrafya özellikleri, sanayisi, tarımı hayvancılığı, turizmi, kültürel unsurları, bölge bazında Türkiye’ye katkıları, daha iyi bir duruma getirilmeleri için yapılması gerekenler, nedensellik, mekân, dağılış, sebep-sonuç ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmektedir. 

 3.  COG305  BIYOCOĞRAFYA Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Biyocoğrafyanın kapsamı içinde yer alan Bitki Coğrafyası ile Zoocoğrafya konularının kapsamı, önemleri, insan hayatına etkileri konusunda bilgiler vermek, geçmişten bugüne ve gelecekte doğal ortamın bu unsurları olmadan insanın da dünyada olamayacağı düşüncesini öğrencilere anlatmak, Özellikle bitki coğrafyası konusunda temel kavramların, bitki hayatını etkileyen etmenlerin ve bitkiler aleminde meydana gelen değişmelerin jeoloji tarihi boyunca nasıl bir süreçten geçerek günümüze ulaştığı konusunda bilgiler vermek, Bitki formasyonlarının ekolojik, sosyolojik, jenetik bakımdan dünyada yayılışları hakkında öğrencileri bilgilendirerek onların konu hakkında düşünce üretmesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Biyocoğrafyanın genel tanımı, Bitki ve hayvan Coğrafyası, Bitki ve hayvan coğrafyası konularının temel kavramları, canlıların coğrafik göçüne ve dağılımına etki eden çevresel etkiler (iklim, toprak, topoğrafya vs.), bitki ve hayvanların dünya üzerindeki dağılışı, Karasal Biyocoğrafya ve Denizsel Biyocoğrafyayı, Canlıların yeryüzünde var oldukları yerleri bu yerlerin özelliklerini var oluşlarının nedenlerini ve bu yerlerin oluşum nedenlerini birbirlerine benzer olup olmamaları durumlarını ve bu yerlerin sınırlarını ele alır. Ayrıca bitkilerin bugünkü dağılışında paleocoğrafik faktörler, bitkilerin su hayatından kara hayatına geçişi, dünyanın belli başlı flora bölgeleri, fitocoğrafi bölgeleri, Türkiye’nin başlıca bitki ve hayvan çeşitleri, Anadolu diyagenali, Endemizm ve endemik türler, Relikt bitkileri, Türkiye’nin fauna ve florasını korumaya yönelik olarak yapılan çalışmalar ele alınmaktadır.

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VI. yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
 1.  COG302  AVRUPA COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Avrupa kıtasının fiziki, beşerî, ekonomik ve kültürel özelliklerinin kavranmasıdır. Özellikle Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin ekonomik yapısın incelenmesi ve bu özelliklerinin sahip olduğu coğrafi nitelikleriyle ilişkilendirilmesi hedeflenmiştir.

Dersin İçeriği;  Avrupa kıtasının jeolojik yapısı, yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, hidrografik özellikleri, beşerî özellikleri ile ekonomik ve kültürel özellikleri ülkeler ölçeğinde incelenir. Avrupa kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşerî özellikleri arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile ilişkileri incelenir. 

 2.  COG304   MEKANSAL İSTATISTIK  Z  3

Dersin Amacı; Temel istatistik bilgilerinin verildiği bu derste, öğrencilerin coğrafya ve istatistik arasındaki ilişkiyi kavramaları, coğrafi çalışmalarda istatistik biliminden nasıl yararlanabileceklerini teorik ve pratik olarak öğrenmeleri amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Mekansal istatistik tanımı, Mekansal istatistik veri türleri, mekansal verilerin analizde kullanılan istatistiksel teknikler ve ilgili terimler, Mekansal boyutu olan verilerle ifade edilen olgu ve olayların istatistik çözümlemesi, frekans dağılımları, mod, medyan, yüzdelikler, merkezi eğilim ölçüleri ile ilgili yorum yapma, değişim ölçüleri, değişkenler arası ilişkiler, Veriler arasındaki benzerlikler ve ayrılıklar, benzerlikler ve ayrılıklar üzerinde coğrafi faktörlerin etkisi, istatistiki verilerin Geometrik şekillerle ifade edilmesi, grafikler, diyagramlar ve kartogramlar uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

 3.  COG306  SOSYAL BILIMLERDE KURAMLAR  Z  3

Dersin Amacı; Öğrencilerin sosyal bilimlerde seçilmiş anahtar kuramcıların düşünce sistemleri ile tanışması ve özümsemesi; Sosyal bilimlerde daha ileri düzeyde araştırma yapmaları için gerekli olan analitik becerileri kazanmaları; Sosyal bilimsel araştırmaları temellendiren epistemolojik ve ontolojik sorunsalları anlamlandırabilmesi; Sosyal bilimler alanında paradigma kurucu ve dönüştürücü başat kuramların analitik konturlarını anlamaları ve açıklayabilmeleri; Kuramsal temelli makale yazma yetilerini geliştirmeleri hedeflenir.

Dersin İçeriği; Ders, her biri seçilmiş bir kuramcının çalışmalarını derinlemesine inceleyen, bir dizi modül etrafında örgütlenir. Dersin odağını, kuramın, analitik olarak nasıl inşa edildiği ve farklılaşan sosyal, politik ve kültürel bağlamlarda nasıl işlevselleştirildiği oluşturur. Kuram ve Kuramcılar programa katılan öğrencilerin altyapılarına göre yıldan yılda değişebilir. Dersler farklı kuramcıların araştırma alanlarını ne şekilde ele aldığını, hangi bağlamlarda sorunsallarını inşa ettiğini ve bu sorunsallaştırma biçimlerinin sonuçlarını eleştirel bir perspektifle ele alır. Ders antik, erken modern ve geç modern dönem kuramcılarına odaklanır. 

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VII. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
  1. COG401   COĞRAFYA TARIHI VE FELSEFESINE GIRIŞ  Z  3

Dersin Amacı; coğrafya tarihi içerisinde bilgi ve bilimin üretim süreçleri ile bu süreçleri etkileyen felsefi alt yapının kavranmasını sağlamak ve coğrafyanın düşünsel gelişim tarihini ve felsefesini ortaya koymaktır.

Dersin İçeriği; Ders, bilim tarihi, felsefesi ve sosyolojisi çerçevesini kullanarak coğrafyanın özellikle 20. yüzyılda ortaya çıkan modern dönemine odaklanmaktadır. Coğrafyanın etimolojisini, coğrafyada belirleyici olan coğrafyacıları tanıtmakta, bunların ortaya koyduğu teorileri ve bir bilim dalı olarak coğrafyayı tartışmaktadır. Coğrafi düşüncenin çeşitli bilimsel ve felsefi düşüncelerle karşılaştırılması ele alınarak Dünyadaki gelişmelerin Türkiye’deki yansımaları bağlamında Türk coğrafyasının tarihsel ve felsefesi gelişimi tartışılmaktadır. Ayrıca ders kapsamında bir yandan coğrafyanın geçmişten günümüze bir disiplin olarak tarihsel gelişiminde önemli olan noktalar, kurumlar ve kişiler ele alınırken, öbür yandan bu geçmiş içinde coğrafyanın değişen anlamı ve uygulama pratiği içinde ortaya çıkan araştırma “gelenekleri” (ör. insan-çevre, mekânsal analiz) ve felsefi “paradigma/yaklaşımlar” (pozitivizm, hümanizm, marksizm, realizm, postmodernizm vb.) incelenmektedir. 

 2.  COG403  ŞEHIR COĞRAFYASI
Dersin Amacı; şehir coğrafyasının ne demek olduğunu ve neleri kapsadığını, şehirlerin oluşum ve gelişimi ile ilgili teorileri öğrenciler aktararak, şehirleşme özelliklerini ve temel kavramları ile ilgili bakış açılarının öğretilmesini amaçlar.

Dersin İçeriği; Şehir Coğrafyasına giriş, temel kavramlar, şehirlerin ortaya çıkışı, şehirler ve şehir bölgeleri (merkezi alanlar, şehir hiyerarşisi, şehir ekonomisi ve ilgili kavramlar, şehirlerin sınıflandırılması), şehirlerin yeryüzündeki dağılışı ve bu dağılışa etki eden fiziki ve beşeri coğrafya şartları, şehir insanları (şehir nüfusunun fiziksel, ırksal ve etnik özellikleri), şehir ulaşım sistemleri (modern şehir ulaşım sistemleri), şehir arazi kullanımı (arazi kullanım haritaları ve özellikleri, şehir yapısının klasik modelleri ve sosyal alan analizi, merkezi iş alanı, imalat ve şehir), şehir gelişimi (şehir çevresindeki aglomerasyon alanları, şehrin gelişimi ve politik faktörler), şehir modelleri ve şehirlerle ilgili kuramlar incelenmektedir. 

3.  COG405  ASYA COĞRAFYASI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Asya kıtasının fiziki, beşerî, ekonomik ve kültürel özelliklerinin kavranmasıdır. Bunların yanında kıtanın nüfus dinamikleri ve ekonomik faaliyetleri ile dünya ekonomisi üzerindeki öneminin anlatılması amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği; Asya'nın Coğrafi yeri, sınırları, jeopolitik değeri, Asya'nın fiziki coğrafyası, yüzey şekillerinin ana çizgileri, iklimi, bitki örtüsü ve hidrografyası, Asya’da beşerî ve ekonomik açıdan nüfus ve yerleşme özellikleri,  Asya'da ırklar ve medeniyetler, Asya'da ziraat, hayvancılık, balıkçılık, sanayi faaliyetleri, enerji kaynakları ve madenler, Asya'da endüstri, ulaşım ve ticaret gibi ekonomik faaliyetleri ele alınmaktadır. 

 Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VIII. Yarıyıl
 Sıra
No
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  TS  K  AKTS
  1.  COG402  TÜRK ÜLKELERI COĞRAFYASI  Z  3

Dersin Amacı; Türk dünyası coğrafyasını tanımak ve Türk dünyası coğrafyasının özelliklerini genel hatlarıyla öğrenmek, Türkiye’nin komşu ve akraba olduğu ülkelerin doğal ve kültürel potansiyellerini tanımak ve bu ülkelerle karşılıklı sağlam ilişkiler kurmanın coğrafi temellerini kavramaktır.

Dersin İçeriği; Türk Dünyası’nın sınırları, Türk ülkelerinin konumu ve jeopolitik özellikleri, Türkiye tarihi, kültürel ve etnik bakımdan akraba olan ülkeler, özerk bölgeler ve azınlık yaşayan Türk topluluklarının doğal, beşerî ve ekonomik özellikleri ve sorunları, Orta Asya, Kafkaslar, Avrupa, Balkanlar ve Ortadoğu’da yaşayan Türk nüfusunun dağılışı, Asya Türk devletlerinin Türkiye ile siyasi-ekonomik, kültürel ilişkileri incelenir.

 2.  COG404  COĞRAFYADA GÜNCEL TARTIŞMALAR  5

Dersin Amacı; Öğrencilerin temel sosyolojik kavram ve bilgileri edinmesini sağlamak, Çağdaş coğrafi düşünce ve sorunlarını öğretmek, coğrafi sorun ve olgulara coğrafyacı bir bakış açısıyla değerlendirmek, yorumlamak ve yeteneklerinin gelişimine katkıda bulunmak bu dersin amacıdır.

Dersin İçeriği; Genel giriş ve teorik bilgiler, Bilim ve toplum, Ampirik Bilimler, Hermonotik bilimler, Kritik-eleştirisel bilimler, Hümanistik bakış, Feminist bakış, Postmodern coğrafya, Eleştirel coğrafya, İnsan-çevre, bölgesel coğrafya Ampirik bilim olarak coğrafya, Coğrafya ve tarihi-yorumlayıcı bilim, Radikal Yaklaşımlara değinilecektir. Bu kuramsal zemin üzerinden ise günümüz toplumlarının geçtiğimiz asırda ve içinde bulunduğumuz dönemde yaşadığı dönüşümün nasıl anlaşılabileceğine yönelik tartışmalar icra edilecektir.

3.  COG406  EKONOMIK KALKINMA KURAMLARI Z 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Öğrencilerin, iktisadi büyüme ve kalkınma ile ilgili temel kavramları, nicel ve nitel göstergelerini öğrenmelerini, Büyüme ve Kalkınma Kuramlarının aktardığı teorik bilgileri almalarını ve özellikle Türkiye'nin kalkınma deneyimi üzerinden bir ülkenin iktisadi büyüme ve kalkınma sürecini analiz etmelerini sağlamaktır.

Dersin İçeriği; kalkınma ekonomisinin kavramsal ve düşünsel temellerini incelenecektir. Bu ders kalkınma ekonomisi ile ilgili geleneksel ve çağdaş teorik yaklaşımları ve uygulamada izlenmesi söz konusu olabilen politikaları kapsamaktadır. Bu bağlamda derste Kalkınma Kavramının Tanımı ve Tarihsel Gelişimi, Kalkınma teorilerinin ortaya çıkışı, Kalkınma Teorileri: Klasik ve Neoklasik Yaklaşımlar, İktisadi Kalkınma İle İlgili Temel Yaklaşımlar, Dengeli Kalkınmaya Yönelik Yaklaşımlar, Dengesiz Kalkınmaya Yönelik Yaklaşımlar, Kalkınma İle İlgli Diğer Yaklaşımlar, Kalkınma teorilerinin farklı ayrımları, Ana Kalkınma teorileri, Modernleşme teorisi, Kalkınma safhaları teorisi: Rostow modeli, Rostow Modelinin Varsayımları, İddiaları ve Bileşenleri, Rostow Modeline Yönelik Eleştiriler, Neoliberalizm, Piyasa (serbest piyasacı) liderliğindeki kalkınma stratejisi, Devlet odaklı (Müdahaleci, sosyal piyasacı) kalkınma stratejisi, Tarihsel Aşamalar ya da Safha Aşaması, Gerschenkron Yaklaşımı, Lewis’in Sınırsız Emek Teorisi, kalkınma ve azgelişmişlikle ilgili tanımsal ve ölçümsel konular, azgelişmişlik teorileri, sermaye birikimi ve teknoloji sorunları, kalkınmanın finansmanı, nüfus, beşeri sermaye ve istihdam sorunları, kalkınma ve dış ticaret, kaynak dağılımı sorunu, kalkınma ve sanayileşme stratejileri ve sürdürülebilir kalkınma konularına değinilecektir.

 Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 SEÇMELİ DERSLER
 III. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K AKTS
 1.  COG207
COĞRAFYADA TEMEL KAVRAMLAR I S 3 0 0 3 3 4

Dersin Amacı; Coğrafya ile ilgili yoğun olarak kullanılan temel kavramlar ve coğrafi düşünce sisteminin gelişimi, önemi kavratılarak coğrafi düşüncenin, teorinin ve pratiğin uygun bir anlayışının elde edilmesi bakımından oynadığı rolü incelemektir.

Dersin İçeriği; Ders temel olarak iki bölümde işlenecektir. Birinci bölümde, coğrafi düşüncenin gelişimi ile coğrafyadaki sosyal bilim, beşerî bilim ve doğa bilimi gelenekleri ele alınarak coğrafi düşüncenin-kavramların tarihsel olarak nasıl değiştiğinin kavranmasına yönelik bir altyapı oluşturulacaktır. İkinci bölümde ise hem fiziki hem de beşerî coğrafyada -değişen önem derecelerinde- kullanılan temel coğrafi kavramlar irdelenecektir.

 2.  COG209  YERLEŞME COĞRAFYASI  S 3 0 0 3 3 4

Dersin Amacı; Öğrencilere yerleşme kavramını öğretmek ve Dünya’daki yerleşmenin coğrafi dağılımını ve genel özelliklerini analiz etmesini sağlamaktır.

Dersin İçeriği; Yerleşme kavramı, kır ve şehir yerleşmelerinin ayrımı, sürekli ve dönemlik yerleşmeler, sık gevşek ve yoğun yerleşme kavramları, yerleşmenin sınırları, yerleşmeleri etkileyen faktörler, yerleşme tarzları, Kır yerleşmesi (dağınık ve toplu yerleşme, konut ve coğrafi görünüm, yapı ve malzeme), Kır yerleşmelerinin sınıflandırılması ve köyler (köy şekilleri, bölgesel farklılıklar), Şehirleşme ve şehirler (şehirsel yerleşmelerin kökeni ve dağılışları, günümüzün şehirleri, şehirsel fonksiyonlar, şehirlerin lokasyonları, şehirlerin mekânı örgütleme yolları, şehir içinin mekânsal kalıbı, çağdaş dünyada şehirler ve bölgesel özellikler, şehirsel ve bölgesel planlama), İskân ve coğrafi ortam ilişkisi: Meskenler, Doğal barınaklar, göçebe evleri ve sabit meskenler, Ahşap, toprak, tuğla ve taş evler, Beşeri-Sosyal ve ekonomik etkiler, Tarihi etkiler, İnsanın çevre üzerindeki etkisi, Günümüzün çevre sorunları vs. 

 3. COG211 FIZIKI COĞRAFYADA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERI
 S 3 0 0 3 3 4

Dersin Amacı; Öğrencilere fiziki coğrafya araştırma yöntemleriyle ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler vermek, Fiziki Coğrafya araştırmalarında kullanılan materyal, yöntem ve planın oluşturulmasını sağlamak, Öğrencilerin bağımsız çalışmalarını teşvik etmek ve her birinin birer araştırma eseri yazmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği; Fiziki Coğrafya Araştırmalarında Alan ve Konu Seçimi, Fiziki Coğrafya Araştırmalarında İzlenecek Yöntemler, Fiziki Coğrafya’da Ünite Kavramı, Fiziki Coğrafya’da Bilimsel Araştırmanın Evreleri (Safhaları), Fiziki Coğrafya Araştırmalarında veri Kaynakları, Veri Toplama Metotları, Literatür kaynakları ve literatür tarama, fiziki coğrafyanın çeşitli alanlarında (jeomorfoloji, iklim, bitki örtüsü, toprak ve hidrografya) kullanılan yöntemler, verilerin sunumu ve haritalanması, Arazi Çalışmaları, Araştırma Alanında Gözlemler, Fiziki Coğrafya Çalışmaları İçin Örnek Plan Çalışma Hazırlanması (Öğrenci Çalışması), Fiziki Coğrafya’da Örnek Planla İlgili Açıklamalar ele alınacaktır.

  4. COG213   KALKINMA COĞRAFYASI I  S
 

Dersin Amacı; küreselleşme ve kalkınma süreçlerinin yorumlanmasını, ekonomik coğrafyada ortaya atılan teorileri ve bunların günümüzdeki yansımalarını öğrencilere öğretmek amaçlanır.

Dersin İçeriği; Kalkınma Coğrafyası tanımı, Kalkınma tarihi, Kalkınma coğrafyanın konusu, amacı ve temel kavramları incelenir. Coğrafya-kalkınma ilişkisi ve ekonomiyi etkileyen doğal ve sosyal-kültürel faktörler açıklanır. Coğrafyada Kalkınma Araştırmaları ve temel araştırma konuları, kalkınma yaklaşımları, kalkınma projeleri, İktisadi büyüme ve kalkınma teorileri, kalkınma stratejileri, bölgesel kalkınma planları, Türkiye kalkınma politikaları, Türkiye’de kalkınma politikalarının değişim süreci, Küresel, Yerel ve bölgesel ölçekte Kalkınma Coğrafyası, nüfusun yaşam düzeyi, ekonominin rekabet yeteneği, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası, kişi başına düşen millî gelir incelenmektedir.

  5.  COG215  İDARI COĞRAFYA  S  3
 

Dersin Amacı; Yönetimle coğrafya ilişkisini, coğrafi mekânın sahip olduğu özellikleri itibariyle yönetimle ilgili konuları etkileme biçimini ve sonuçlarını kavramak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Bu ders kapsamında coğrafya, yönetim, idari coğrafya kavramları; İdari Coğrafyanın Konusu ve İnceleme Alanları; idari coğrafyanın önemi; Dünyada ve Türkiye’de idari coğrafya, Mülki İdare Alanlarının Belirlenmesi İle İlgili Kuramsal Yaklaşımlar; Mülki İdare-Fiziki Coğrafya İlişkisi; Mülki İdare-Sosyoekonomik Coğrafya İlişkisi; Yönetsel Kademelenme ve Yönetsel Bölünüş; Bazı Ülkelerde Yönetsel Kademelenme ve Yönetsel Bölünüş; Tarihsel Süreçte Türkiye’de Yönetsel Kademelenme ve Yönetsel Bölünüş; Türkiye’deki idari bölünüş yapısı; Türkiye’deki yerleşmelerin idari bölünüş içindeki işlevleri; idari coğrafya açısından yerleşmeler; Büyükşehir Belediyesi Bulunmayan İllerde Yönetsel Bölünüş; Büyükşehir Belediyeli İllerde Yönetsel Bölünüş; coğrafya ve mülki idare ilişkisi ve oluşturulmasında yarar görüle yeni iller ve yapılması gereken idari düzenlemeler konularına değinilecektir. 

 6.  COG217  KARTOGRAFYA  S
 

Dersin Amacı; Haritanın oluşturulmasından çoğaltılmasına kadar kartografik tüm aşamalar (harita yapım tekniği) ve haritanın kullanımı için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Kartografyanın tanımı ve önemi, Kartoğrafya ve temel prensipleri, Kartografyanın tarihsel gelişimi, Dünya ve Türk haritacılığı, kartografyanın coğrafya içindeki yeri, Evren, Güneş Sistemi, Dünya, Dünya'nın şekli ve ölçümü, Dünyanın Hareketleri ve Sonuçları, Projeksiyonlar ve koordinat sistemleri, Projeksiyonların genel özellikleri, Projeksiyon türleri, Projeksiyonların hesaplanması ve çizilmesi, Koordinat sistemleri ve bunların dönüştürülmesi, saat dilimleri, Kartografya’da çizim, Ölçek ve ölçek çeşitleri, Harita, plan, kroki, Harita çeşitleri, haritaların amaçları, konularına, ölçeklerine, boyutlarına göre haritalar, sınıflandırılması yapılmış olan haritaların hazırlanması, özellikleri ve kullanımı, büyültme ve küçültme işlemleri, harita üzerinde uzunluk, alan ve eğim hesaplamaları, topografik profil çıkarma, yükselti profili, eğim, yamaç analizleri gibi uygulama konularına değinilmektedir.

7. COG219 ZIRAAT COĞRAFYASI  S 3 0 0 3 3 4

Dersin Amacı; öğrencilere tarım coğrafyası ile ilgili konular anlatmak, Dünya tarım ekonomisi çerçevesinde büyük tarım bölgeleri ve önemli tarım ürünlerini, Tarım ürünlerinin ve hayvancılık faaliyetlerinin coğrafi dağılışını, önemini ve ticaretini anlatmak, Ekonomik faaliyet olarak tarımı oluşturan iktisadi unsurları ve mekânsal özelliklerini ve coğrafi ortamla ilişkilerini ortaya koymaktır

Dersin İçeriği; Tarımın tanımı, sektör olarak önemi ve coğrafi yönden oynadığı rolü, doğal ortam koşulları ile tarımsal faaliyetler arasındaki ilişkiler, iklim kuşakları (ekvatoral, ılıman ve soğuk kuşak) ile kültür bitkileri arasındaki ilişkiler, Zirai faaliyetlerin gelişimi, Tarım faaliyetlerinin özellikleri, Genel tarım politikaları, Tarım yöntemleri, bitki ve hayvanların ehlileştirilmesi, Zirai Üretim, Tahıllar (Buğday, Pirinç, Mısır. Sanayi bitkileri, diğer ürünler), Hayvansal Üretim, Dünyada belli başlı hayvan üretim alanları, Zirai faaliyetleri etkileyen fiziksel şartlar. İklim, yer şekilleri toprak, Zirai faaliyetleri etkileyen beşerî şartlar. Sermaye, ulaşım, kültür ve teknoloji, pazarlama, Dünyadaki zirai faaliyetlerin başlıca sorunları, Dünya’da tarımsal kalkınma, Türkiye’de tarımsal kalkınma, Üretim, taşıma ve depolama, Toprak reformu ve yeşil devrim, dünyadaki başlıca tarım bölgeleri, Geçim türü zirai faaliyetler, endüstri bitkileri tarımı, bağ ve bahçe tarımı, Göçebe hayvancılık, ilkel geçim tarımı, Entansif geçim tarımı, ticari tarım, ticari hayvancılık, Mandıracılık, Plantasyon tarımı Akdeniz tarımı, tarım ve hayvancılığın birlikte yapıldığı bölgeler, Ticari bahçe tarımı ve meyvecilik, Tarım alanlarının azalması, yanlış arazi kullanımı ve gelecekteki muhtemel sorunlar Balıkçılık, Dünya balıkçılık alanları, Ormanların coğrafi dağılışı, orman tahribi, ormanlardan faydalanma anlatılmaktadır.

   COG221  BITKI COĞRAFYASI  S  3  0  0
 

Dersin Amacı; Yeryüzünün bitki örtüsünü sistematik coğrafya metotlarına göre incelemek, yeryüzünde bitkilerin geçmişte ve günümüzdeki formasyonlarını bilmek, mekânın coğrafi şartları ile bitki örtüsü arasındaki ilişkileri ve bu ilişkileri düzenleyen prensipleri açıklamak, bitki toplulukları ile fiziki coğrafya parametreleri arasında köprü kurarak neden sonuç temelinde vejetasyon dağılışlarını açıklamak ve bitki türlerinin Latince isimleri ile birlikte ekolojik istekleri üzerine yoğunlaşmaktır.

Dersin İçeriği; Bitki Coğrafyası’nın tanımı ve önemi, bilim içerisindeki yeri, Bitki hayatının ekolojik ortamları ve her bir ortam faktörünün bitkilerle olan etkileşimler, Karasal bitkilerin yetişme şartlarını belirleyen faktörler; (iklim, yeryüzü şekli, anakaya ve toprak özellikleri) incelenir. Birlik, formasyon, vejetasyon, flora kelimelerinin anlamlarıyla birlikte bitki formasyonları (tundra, ot, çöl, çalı, orman) ve floristik bölge oluşumları, bitkilerin yayılması ve evrimi, bitki göçleri, parçalanma, relikt ve endemik bitki kavramları, bitki topluluklarının yeryüzündeki dağılışı, bitki-hayvan, bitki-bitki, bitki-insan ilişkileri, ekolojik ortam özellikleri, Yeryüzündeki büyük flora bölgeleri ve vejetasyon formasyonları ile bunların dağılışı, tepkileri  ve arasındaki farklar ele alınır.

   COG223  İNSAN-ÇEVRE ETKILEŞIMI  S  3  0  0
 

Dersin Amacı; öǧrencilere insan-doǧa etkileşimi, çevre bilinci, çevre etiǧi ve çevre sorunları ile ilgili temel olgu, kavram, terim ve olayları kavratmak ve bu konulara yönelik bilgi, tutum, davranış ve beceriler kazandırmak, öğrencilerin insan faaliyetleri ile doğal çevre arasındaki ilişkiyi öğrenmelerini sağlamak, doğal, tarihi ve estetik değerlerin korunmasını aşılamak, insan kaynaklı çevresel sorunları irdelemek ve çözüm yollarına ilişkin sağlıklı bakış açıları geliştirmektir.

Dersin İçeriği; Çevre ve tanımı, çevre ve insan, ekoloji ve ekosistemler, ekosistemlerin genel ve ortak özellikleri, insanın içinde yaşadığı çevrenin doğal özellikleri, insan-doğal çevre etkileşimi ve bu etkileşim sonucu insanın ortaya koyduğu beşeri ve ekonomik etkinlikleri, çevreci determinizm, posibilizm, çevresel algı, çevrecilik hareketleri, çevresel farkındalık ve sorunlarının çözümünde aktif katılımcılık rolü, Ekosistemlerin sorunları, çevre sorunlarını etkileyen fiziki çevre faktörleri, çevre sorunlarını etkileyen beşeri faktörler, Su kirliliği, toprak kirliliği ve çevre sorunu açısından bitki örtüsü konularına değinilecektir.

   COG225  KAFKAS ÜLKELERI COĞRAFYASI  S
 

Dersin Amacı; Güçlü coğrafi ve tarihsel bağlarımızın olduğu Kafkas ülkelerin doğal ve kültürel potansiyellerini tanımak, bu ülkelerle karşılıklı sağlam ilişkiler kurmanın coğrafi temellerini kavramak, Kafkas ülkelerinin etnik, dini ve kültürel farklılıklarının tanıtılarak Türkiye'ye akraba toplulukların ve ülkelerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Kafkasların sınırları, genel jeolojik yapısı, Kafkas ülkelerinin yer şekilleri (dağlar, platolar, ovalar), Kafkas ülkelerinin iklim ve doğal bitki örtüsü, Kafkas ülkelerinin akarsu ve gölleri, Kafkas ülkelerinin nüfus ve yerleşmesi, Kafkas ülkelerinde tarım ve hayvancılık, Kafkas ülkelerinin yer altı kaynakları (Madenler ve enerji kaynakları), Kafkas ülkelerinin ulaşım, ticaret ve turizm potansiyeli, Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya Ülkeleri, Asıl Kafkasya ülkeleri, Bozkır Bölgesi Ülkeleri, Ermenistan, Azerbaycan, Nahçıvan ve Dağlık Karabağ Bölgesi, Kafkasya'da Etnik ve Dini Yapıdan kaynaklanan siyasi sorunlar, Türkiye'nin Kafkas Coğrafyası ile ilişkileri.

 COG227  GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI  S 1 2 0 3 2 4

Dersin Amacı; Bu dersi alan öğrencilere Sivil Toplum ve Gönüllülük konusunda kavramsal yeterlilik kazandırmak ve bir STK profesyoneli veya gönüllüsü olarak daha verimli olabilmek için izleyecekleri stratejik bilgileri kazandırmaktır. Ayrıca öğrencilerin Eğitim yaşantıları boyunca edindikleri bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak üniversite ile toplum arasındaki bağların güçlendirilmesi; İnsani, sosyal, ekonomik vb. problemlerle toplumda göç ve afetler,  engelliler, dezavantajlı gruplar başta olmak üzere çeşitli konu ve sorunlar hakkında duyarlılık kazanmalarını sağlanması; Katılacakları ve gerçekleştirecekleri bazı gönüllülük faaliyetleriyle insani, sosyal kültürel, ahlaki değerlerin ve becerilerin geliştirilmesi; Toplumda engelli yaşamı, göç ve afet gibi toplumsal hassasiyetin yüksek olduğu konularda farkındalıklarının arttırılması;  Gönüllülük uygulamalarının yapılabileceği farklı uygulama alanlarının belirlenmesi; Seçecekleri bir gönüllülük alanında, önceden hazırlanacak bir plan dâhilinde bir dönem boyunca gönüllü çalışmalarda görev almalarının sağlanması; Gerçekleştirdikleri gönüllülük çalışmalarına ilişkin projelerinin uygulanması ve sonuçlarını farklı biçimlerde raporlanması ve sunulmasını; Toplum ihtiyaçlarına karşı duyarlık geliştirerek bu konularda öğrencilerin yaşamının zenginleştirilmesi; Bu ders kapsamında edindikleri bilgi, beceri ve tutumların yaşamları boyunca sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Başta Gönüllülük çalışmaları ve Sivil tolum çalışmaları olmak üzere, günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerin çalışma usul esasları, faaliyetleri, tanıtım ve halkla ilişkiler bağlamında kendilerini topluma anlatabilmeleri ile ilgili stratejileri ele alınacaktır. Bunların yanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını ve faaliyetlerini aktardıkları tecrübe paylaşımı olacaktır.

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 IV. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S T U L TS K AKTS
 1.  COG208  GÖÇ KURAMLARI II S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Göçün neden geliştiği ve gelişmelerinde etkili olan faktörler ile ortaya çıkardığı sonuçlar hakkında bilgi ve yorum yapabilme yeteneğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Göçün tanımı, nedenleri, göç türleri, göç de etkili olan itici ve çekici faktörler ile geçmişten günümüze yaşanan göç hareketleri ele alınacaktır. Bu kapsamda iç ve dış göç tanımlanarak gelişmelerinde etkili olan faktörler sebep ve sonuçlarıyla irdelenecektir. İstatistiksel veriler kullanılarak değerler yorumlanacaktır.

Dersin İçeriği; Göç, Göçün nedenleri olan siyasi, sosyal, ekonomik ve doğal faktörler, Yapıldığı yere göre göçler, İç göç, nedenleri ve sonuçları, Dış Göç, İltica, Mübadele, Beyin göçü, Gönüllü göç, İşçi göçü, Dış göçlerin sonuçları, Yapıldığı süreye göre göçler: Sürekli göçler, Geçici göçler; İsteğe göre göçler: Zorunlu, Gönüllü göç, şeklinde ele alınmaktadır. Ayrıca Türkiye’de Göçler, İç ve Dış göç, Sürekli, Mevsimlik göçler, göçlerin sebepleri, Büyük göçler: Türklerin Orta Asya’dan Göçü, Kavimler göçü, Yeni Dünyaya olan göçler, Mübadele göçleri; Göçün Mekânsal Etkileri, Göç veren yerlerdeki Coğrafi görünüm, Göç alan yerlerdeki Coğrafi Görünümler işlenmektedir.

 2.  COG210  KALKINMA COĞRAFYASI II S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; küreselleşme ve kalkınma süreçlerinin yorumlanmasını, ekonomik coğrafyada ortaya atılan teorileri ve bunların günümüzdeki yansımalarını öğrencilere öğretmek amaçlanır.

Dersin İçeriği; Kalkınma Coğrafyası tanımı, Kalkınma tarihi, Kalkınma coğrafyanın konusu, amacı ve temel kavramları incelenir. Coğrafya-kalkınma ilişkisi ve ekonomiyi etkileyen doğal ve sosyal-kültürel faktörler açıklanır. Coğrafyada Kalkınma Araştırmaları ve temel araştırma konuları, kalkınma yaklaşımları, kalkınma projeleri, İktisadi büyüme ve kalkınma teorileri, kalkınma stratejileri, bölgesel kalkınma planları, Türkiye kalkınma politikaları, Türkiye’de kalkınma politikalarının değişim süreci, Küresel, Yerel ve bölgesel ölçekte Kalkınma Coğrafyası, nüfusun yaşam düzeyi, ekonominin rekabet yeteneği, ülkenin gayri safi yurt içi hasılası, kişi başına düşen millî gelir incelenmektedir.

 3.  COG212  TOPRAK COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Toprak oluşumu, bu oluşumu etkileyen faktörler, pedojenik süreçler, toprak horizonlarının özellikleri ve erozyon konularını coğrafi bakış açısıyla öğrencilere kavratmak bu dersin temel amacıdır.

Dersin İçeriği;  Toprak oluşumunda etkili faktörler (ana materyal, iklim, organik madde, jeomorfoloji, zaman), Toprak profilinin incelenmesi, Toprak Oluşumunda pedojenik süreçler, Fiziksel parçalanma ve kimyasal ayrışma,  Toprağın yapısı ve tekstürü, Topraktaki bitki besin maddeleri, Kil minerallerinin toprak ve kullanımındaki önemi, Katyon değişim kapasitesi, Toprakların sınıflandırılması, Toprak tipleri ve coğrafi dağılışı, Tarımsal toprak verimliliğinin belirlenmesi, Erozyon ve korunma.

4.   COG214  COĞRAFYADA MEKAN VE MEKANSALLIK S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Coğrafi bir mekân algısı oluşturmak, Çok boyutlu multidispliner bir konu olan mekânsal düzenlemenin Coğrafi boyutlarını kavratmak, mekânı etkili bir şekilde kullanmayı ve mekâna yeni bir şekil verme konusunda dikkat edilmesi gereken kriterleri öğretmektir.

Dersin İçeriği; mekân kavramı, mekân oluşumu ve bileşenleri, tarihte mekân anlayışı, coğrafi mekânı oluşturan geleneksel ve güncel yaklaşımlar, mekân çeşitleri, mekân organizasyonu, mekânsal değişimler mekânsal dokular, mekânın örgütlenmesi, mekânsal doku, mekânsal etkileşim, mutlak mekân, göreceli mekân, mekân-insan, mekânsal ekoloji, coğrafyada mekan analizi ve teknikleri işlenmektedir.

  5.  COG216  BEŞERÎ COĞRAFYADA ARAŞTIRMA YÖNTEMLERI  S  3  0

Dersin Amacı; öğrencilere beşeri coğrafyanın araştırma metodolojisi hakkındaki temel bilgileri, araştırma yöntem ve tekniklerini öğretilmesi, Coğrafya ve özellikle Beşeri Coğrafyanın temel niteliklerinin araştırması ve inceleme yöntemlerinin kavratılması, Beşeri Coğrafya konularında araştırma ve inceleme yaptırılarak tez, makale ve  sunum olanağının sağlanması, beşeri coğrafya alanında yapılan bilimsel araştırmalarda bir araştırmanın aşamaları (konu seçimi, kuramsal çerçeve, literatür tarama, araştırma tasarımı vb.) hakkında temel bilgi ve tekniklerin verilmesi, beşeri coğrafya alanında yapılan bilimsel araştırmalarda en sık kullanılan nicel ve nitel yöntemlerin neler olduğu, bunların nerelerde kullanıldığı ve nasıl analiz edilip yorumlanması gerektiği konusunda öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği; Beşeri Coğrafyada Konu Seçimi ve Kriterler, Beşeri Coğrafya Araştırmalarında evreler, Beşeri Coğrafya Araştırmalarında veri Kaynakları, Veri Toplama Metotları, Literatür kaynakları ve literatür tarama, İstatistik Yayınlar (Genel İstatistik Yayınlar, Nüfus, Tarım, Sanayi, Ulaşım, Tarihsel ve Yayımlanmamış İstatistikler), Verilerin İstatistiksel Değerlendirilmesi, Kartoğrafik Kaynaklar (Harita ve Hava Fotoları), Haritalardan Yararlanma, Harita ve Grafiklerin Özellikleri, Arazi Çalışmaları, Araştırma Alanında Gözlemler, Mülakat, Veri Toplama ve Anket Uygulamaları, Amaca Uygun Fotoğraf Çekimi, Tez Planı ve Çalışmanın Metin Haline Getirilmesi, Beşeri Coğrafya Çalışmalarında Plan Örnek Çalışma Hazırlanması (Öğrenci Çalışması) işlenecektir.

 6.  COG218  TÜRKIYE BITKI COĞRAFYASI  S

Dersin Amacı; Türkiye bitki örtüsünün ekolojik özelliklerini belirlemek, Türkiye içerisindeki bitki toplulukları ve formasyonlarını fiziki coğrafya koşullar içerisinde sebep-sonuç temelli dağılışlarını açıklamak, bitki örtüsünün yayılışı arasındaki ilişkileri anlaşılır kılmaktır.

Dersin İçeriği; Bitki (Vejetasyon) Coğrafyası kavramlarına giriş, Türkiye bitki örtüsünün genel görünümü, Türkiye'nin mevcut bitki örtüsü, Türkiye’de bitki örtüsüne etkisi bakımından ekolojik şartlar (iklim, yüzey şekilleri, toprak, biyotik ve beşeri faktörler), Türkiye'de Bitki Örtüsü Dağılışı ve İklim İlişkisi, Türkiye'de Bitki Örtüsü Dağılışı ve Toprak İlişkisi, Türkiye'de Bitki Örtüsü Dağılışı ve Topografyanın rolü, Türkiye'de Bitki Örtüsü Dağılışı ve Paleocoğrafik perspektif, Fitocoğrafik bölge kavramına giriş, Türkiye’deki her bir Flora ve Fitocoğrafya bölgesi ekolojik özellikleri, formasyon grupları ve hakim türleri, Karadeniz (Avrupa-Sibirya) Fitocoğrafik Bölgesi ve bitki özellikleri, Akdeniz (Ege-Akdeniz) Fitocoğrafik Bölgesi ve bitki özellikleri, İran-Turan (İç, Doğu ve Güneydoğu) Fitocoğrafik bölgesi ve bitki özellikleri, İklim değişikliğinin Türkiye vejetasyonu üzerindeki etkileri incelenmektedir.

 7. COG220   ENERJI KAYNAKLARI

Dersin Amacı; Başlıca enerji kaynaklarının oluşumu, rezervleri, dağılışı, üretimi ve kullanım alanları hakkında öğrencilere bilgi aktarmaktır.

Dersin İçeriği; Ekonomik coğrafya içerisinde yer alan enerji kaynaklarının tanımı, başlıca enerji kaynakları, Kömür, petrol, hidro-elektrik gibi klasik enerji kaynaklarının yanında yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının (güneş, rüzgâr, jeotermal, gel-git, dalga v.s.) oluşumu ve yeryüzündeki dağılışı, Kaynakların dağılışına etki eden coğrafya faktörleri, Kaynakların işletilmesi ve kullanım alanları ve Türkiye'deki durumu incelenmektedir.

 8.  COG222  COĞRAFYADA TEMEL KAVRAMALAR II  S

Dersin Amacı; Coğrafya ile ilgili yoğun olarak kullanılan temel kavramlar ve coğrafi düşünce sisteminin gelişimi, önemi kavratılarak coğrafi düşüncenin, teorinin ve pratiğin uygun bir anlayışının elde edilmesi bakımından oynadığı rolü incelemektir.

Dersin İçeriği; Ders temel olarak iki bölümde işlenecektir. Birinci bölümde, coğrafi düşüncenin gelişimi ile coğrafyadaki sosyal bilim, beşerî bilim ve doğa bilimi gelenekleri ele alınarak coğrafi düşüncenin-kavramların tarihsel olarak nasıl değiştiğinin kavranmasına yönelik bir altyapı oluşturulacaktır. İkinci bölümde ise hem fiziki hem de beşerî coğrafyada -değişen önem derecelerinde- kullanılan temel coğrafi kavramlar irdelenecektir.

 9.  COG224  ÇEVRE SORUNLARI VE ÇEVRE POLITIKALARI  S

Dersin Amacı; Çevre sorunları, günümüzün önemli ve en güncel sorunlarındandır. Araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler, dünyamızın hızlı bir çevre kirliliği tehdidi altında olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sebeple çevre ve çevreyi oluşturan unsurlar, çevre sorunlarının tarihsel gelişimi, bugünkü çevre sorunları ile nedenleri üzerinde durularak öğrencilerin çevre sorunları konusunda bilinçlendirmesi ve bu sorunların çözümü için öneriler oluşturulması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Coğrafi ekoloji ve ekosistem, ekolojik denge ve uyum, Çevre sorunlarının tarihi gelişimi, Çevre sorunları için yapılan çalışmalar, Doğal çevre sorunları (yerin yapısı, iklim, hidrografya, toprak, bitki örtüsü ve doğal hayvanlar ile ilgili çevre sorunları), , sanayileşmenin doğal çevreye etkileri ve dengeli bir eko-sistem için doğal çevrenin korunması, küresel ısınmanın çevre kirliliğine etkisi, Nüfus artışından kaynaklanan sorunlar. Kentleşme ve sorunları (görüntü ve gürültü kirliliği). Kültürel yozlaşma. Besin maddelerindeki bozulmalar. Sanayi, Ulaşım ve Turizm vb. ekonomik faaliyetler sonucunda oluşan kirlilikler. Radyoaktif kirlenme. ÇED (Çevresel etki değerlendirmesi)., Çevrenin korunması için alınması gereken önlemler, Temel çevre sorunlarına ilişkin çözüm ve öneriler bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

10.  COG226  HIDROGRAFYA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Canlı hayatının vazgeçilmez temel unsuru olan suyun atmosferde, yeryüzünde ve yeraltındaki özelliklerinin öğretilmesidir.

Dersin İçeriği; Hidrografyanın tanımı, Suların coğrafyadaki önemi, Hidrografyaya yardımcı bilim dalları, Yeraltı suları, Yeraltı sularının oluşumu, kaynağı, hareketi, akifer tipleri, aşındırma ve biriktirme faaliyetleri ve yeraltı sularından faydalanma biçimleri, Kaynaklar, Kaynakların oluşumu, tipleri, aşındırma ve biriktirme faaliyetleri; İçme ve kullanma suları, Akarsuların tanımı ve özellikleri, Akarsuların oluşumlarında rol oynayan etmenler, akarsu kütlesinin morfometrik özellikleri, akarsu yatakları, hızları, debileri, akımları, rejim tipleri, akarsuların yükü, akarsu ağları ve havzaları, Akarsuların aşındırma ve biriktirme şekilleri,  Göllerin tanımı ve karakterleri ve oluşumlarına göre göl çeşitleri, Göllerdeki seviye değişiklikleri, Göllerde hareket, (dalgalar ve akıntılar), Göllerde aşındırma ve biriktirme faaliyetleri, ekolojik açıdan göller ve göllerden yararlanma, Okyanuslar ve denizlerin hidrografyası, fiziksel ve kimyasal özellikleri, Okyanus ve denizlerde akıntılar ele alınacaktır.

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 V. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  COG307  ULAŞIM COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; ulaşım ve ulaşım coğrafya ile ilgili temel kavramlar hakkında öğrencilere bilgi vermek, Ulaşım ve iletişim sistemlerinin mekânsal özellikleri temelinde yeryüzündeki dağılışını ve diğer ekonomik sektörlerle ilişkilerini öğretmektir.

Dersin İçeriği; Ulaşım ve Ulaşım Coğrafyasının Tanımları, Ulaşımın Gelişmesi ve Ulaşım Ağları, Ulaşım-Fiziki Coğrafya Koşulları İlişkisi, Ulaşım-Beşerî Coğrafya Koşulları İlişkisi, Ulaşım Yollarının Yer Seçimi, Ulaşım Ağları-Yolların Gelişme ve Değişmesi, Deniz Ulaşımı, Demiryolları, Karayolları, Havayolları, Boru Hatları, Dünya ve Türkiye açısından ulaşım ağlarının yapısı, niteliği ve sorunları üzerinde durulacaktır.

 2.  COG309  TÜRKIYE'NIN BIYOLOJIK ÇEŞITLILIĞI  S

Dersin Amacı; Öğrencilere ülkemiz biyolojik zenginliği olan flora ve faunasına dahil canlı gruplarını tanıtmak, Türkiye biyolojik çeşitliliğinin önemini kavratmak, çeşitliliğin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginlikleri korumak ve bu zenginliğin sürdürülebilirliğine yönelik çevreye ve canlılara bireysel sorumluluk, olumlu tutum ve davranış geliştirmektir.

Dersin İçeriği; Ülkemizde biyolojik çeşitliliğin tanınması ve önemi, Türkiye'deki zengin biyoçeşitliliğin kaynağı, flora ve fauna çeşitliliği, Türkiye'nin florasının zenginliği, endemik bitkileri, endemik bitkiler bakımından zengin cinsler, türler, genetik çeşitlilik, bitki genetik kaynakları yönünden yurdumuzdaki durum, bitki genetik çeşitliliğini azaltan etkenler, Türkiye’ de bitki genetik çeşitliliğini koruma, genetik çeşitliliğin korunması bakımından coğrafi bölgeler, Türkiye Faunasındaki biyoçeşitliliğin temelleri ve Türkiye’de yaygın cins ve türlerin önemli özellikleri, hayvancılıktaki genetik kaynaklar, tür çeşitliliği açısından hayvan faunasının durumu ele alınacaktır.

 3. COG311  TURIZM COĞRAFYASI I S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Turizm ile ilgili temel kavramlar ile Dünya'da turizmin gelişimi ve dağılışı hakkında öğrencilerin bilgi edinmelerini sağlamak, Turizmin gelişiminde mekânın yeri ve önemini analiz etmek, Yeni turizm yaklaşımları ve türleri hakkında bilgi sahibi olmak, Turizm zenginliklerimizin farkına varmak, Doğayı korumak, çevre bilincini geliştirmek ve içimizdeki yurt sevgisini pekiştirmek, turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak ve öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Turizm ve rekreasyon coğrafyasının temel kavramları; turizm-coğrafya ilişkisi; turizmin gelişim tarihi, turizmin talep ve güdüleri; dünya turizminin gelişmesinde etkili faktörler, doğal ve kültürel çekicilikler ile arz unsurlarının-ulaşım ve konaklama – incelenmesi; turizmde organizasyonun önemi; dünyanın başlıca turizm mekanları, özellikleri, gelişimi ve sorunlarının incelenmesi; turizm kalıpları ve alternatif turizm şekilleri; Turizmin ekonomik, toplumsal-kültürel ve çevresel etkileri; destinasyonların gerçekleştirildiği başlıca turizm alanları; dünya turizm hareketinin başlıca özellikleri ve bölgesel kalıpların incelenmesi; turistik yer seçiminde kaynakların değerlendirilmesi; turizmde planlama; kıtalara ve ülkelere göre turizmin dağılışı; turizmde dikkat çeken örnek ülkelerin incelenmesi; Türkiye’nin başlıca turizm kaynak ve alanlarının incelenmesi, sorunlarının tartışılması; Türkiye’de turizmin gelişimi, arz unsurlarında gelişmeler ve sayısal artışların incelenmesi; Türkiye iç ve dış turizminin başlıca özelliklerinin incelenmesi ve turizm ile ilgili kuruluşlar konularına değinilecektir.

 4. COG313  TÜRKIYE EKONOMIK COĞRAFYASI I S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Türkiye'nin genel ekonomik görünümünü analiz etmek, Türkiye’nin mevcut ekonomik kaynaklarının oluşumu, dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörlerin anlatmak, mevcut kaynakların kullanım biçimlerini değerlendirmek, Türkiye'nin ekonomisinde rol oynayan sektörlerin birbirleriyle olan ilişkilerini ve tanınması sağlamaktır.

Dersin İçeriği; Türkiye’de ekonomik faaliyetlerle ilgili kurum ve kuruluşların tanıtımı ve görevleri; Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları, ekonominin gelişimi, sektörel yapı ve planların gelişimi; Türkiye ekonomisini etkileyen coğrafi faktörler; Ekonomik faaliyetlerin ortaya çıkış nedenleri ve Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemi; Türkiye’nin sahip olduğu tarım, hayvancılık, madencilik, balıkçılık, ormancılık ve sanayi faaliyetlerinin dağılışı ve özellikleri; Türkiye’de arazi kullanımı; Türkiye’de topraklardan yararlanma durumu; Tarım alanları ve kullanılış şekilleri; Türkiye’de tarımı etkileyen faktörler; ekonomik katkısına göre ürünler, üretim ve dağılışı; Türkiye’nin hayvan varlığı ve coğrafi dağılışı, hayvancılıkta verimliliği etkileyen faktörler; tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri, sorunları, Orman varlığı ve coğrafi dağılışı; orman ürünleri; ormanların korunması ve ağaçlandırma, ormancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri, Türkiye ekonomisindeki önem sırasına göre başlıca maden ve enerji kaynaklarının üretim ve dağılışları, madencilik politika ve sorunlarının tartışılması; Türkiye’de sanayi faaliyetlerinin gelişimi, ekonomik katkısına göre sanayi kolları ve dağılışı, dağılış etkileyen faktörler, Ulaşımı etkileyen faktörler; Türkiye’de ulaşım sistemlerinin gelişimi; ulaşım politikaları, Türkiye’de ticaret sektörünün gelişimi; Türkiye’deki ekonomik sektörler (tarım, sanayi, hizmetler, ulaşım, enerji vb.).

 5.  COG315  ORTADOĞU COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Ortadoğu bölgesinin genel fiziki ve beşerî coğrafya özelliklerini belirtmektir. Bu genel çerçeve içinde, Ortadoğu’nun tarihsel süreç içinde üstlenmiş olduğu roller, bölge nüfusunun gelişimi, nüfusun etnik yapısı, Filistin sorunu, petrol ve doğal gaz kaynakları, Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkiler ve Türkiye’nin Ortadoğu politikaları incelenmektedir

Dersin İçeriği; Ortadoğu kavramı, Yakındoğu ve Uzakdoğu kavramları içindeki yeri, Bölgenin fiziki coğrafya özellikleri, Ortadoğu’nun tarih boyunca oynadığı önemli roller ve değişmeler, Bölge nüfusunun etnik özellikleri, Nüfusun dağılışı ve coğrafi etkenlerin rolü, Filistin sorunu ve İsrail devletinin kuruluşu, Petrol kaynakları ve dünya içindeki yeri, Türkiye’nin Ortadoğu politikaları, Ortadoğu’da su sorunu ele alınacaktır. 
 
6. 
COG317   BILIM FELSEFESI

Dersin Amacı; Öğrencileri bilim, felsefe, bilim felsefesi, bilgi, bilgi felsefesi ve bilim tarihi gibi temel kavramlar hakkında bilgi sahibi yapmak, Geçmişten günümüze felsefe biliminin tarihi gelişimi hakkında genel bir bakış açısı kazandırmaktır.

Dersin İçeriği; Felsefe ve bilim kavramlarını tanımlama, Bilim Felsefesine giriş, Bilim felsefesinin konusu, Bilimsel düşüncenin temelleri, Bilimin tarihsel ilerleyişi, bilim ve bilgi felsefesinin bilgi üretimindeki önemi, Eski uygarlıklarda bilim ve felsefe ile coğrafi düşünce, coğrafi bilginin önemi, bilimin gelişimini etkileyen faktörler, Genel Felsefi Yaklaşımlar, Dünyadaki Güncel Felsefi Akımlar (Sekülerizm), Bilim felsefesinde ele alınan temel problemler, bilimsel felsefe metodunun epistemolojik temelleri ve bilimsel kuramların doğruluğu ve kesinliği hakkındaki tartışmalar ele alınır.

 7. COG319   GENEL EKOLOJI  S

Dersin Amacı;Ekoloji biliminin temel kavram ve ilkelerini tanıtmak, Ekolojik faktörlerin seçici ve şekillendirici yönlerini karşılaştırmalı olarak vermektir.

Dersin İçeriği; Ekolojin tanımı ve konusu, Ekoloji ile ilgili kavramlar, Ekolojinin bölümleri, ekolojinin tarihsel gelişim süreci, ekoloji ve ekosisteme dayalı coğrafi yaklaşım, Ekolojik ilişkiler ve ekolojik faktörler, ekolojik faktör kavramı ve sınıflandırılması,  Ekolojik sorunlar (nüfus artışı, doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma, hava-su-toprak kirliliği, radyoaktif kirlilik, biyoçeşitliliğin azalması vb), Klimatik olan abiyotik faktörler, Klimatik olmayan abiyotik faktörler, Ekolojik genetik, Habitatlar - komüniteler, Evrimsel ekoloji konuları ele alınacaktır. 
 
 8.
 COG321   UYGULAMALI KLIMATOLOJI  S

Dersin Amacı; Öğrencilerin birinci ve ikinci sınıfta edinmiş oldukları klimatolojik bilgilerin temelinde; bir iklim çalışmasının matematik, istatistik ve grafik yöntemlerle nasıl yapılacağı konusunda gerekli bilgi ve becerileri uygulamalı olarak kazanmalarının sağlanması; Atmosferde meydana gelen olayları ve bunların yeryüzüne etkisini öğrenip uygulamalı çalışmalar yapılması ve tablo, grafik, diyagram, harita olarak bunları görsel hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Uygulamalı Klimatoloji tanımı, Uygulamalı Klimatolojinin İlgilendiği Konular,  İklim şartlarını yöneten ve etkileyen faktörler, Klimatolojik Faktörlerin insan Üzerine Etkileri, Klimatolojik Faktörlerin Diğer Etkileri, İklim Açısından Şehir Planlama ve Şehir Modelleri (Antisiklonik şehir, siklonik şehir modelleri vb.), İklim Bilimi ve Çevresel etki Değerlendirmeleri, Şehirleşme ve Şehirlerin Lokal İklime Etkileri, Bitki Üretimini Etkileyen Klimatik Faktörler, Tarımı Etkileyen Klimatolojik Unsurlar, Fenoloji, İklim ve Ormanlar, İklim ve Sanayi, İklim - Ulaştırma İlişkisi, rasat teknikleri, İklim unsurlarının analizi ve uygulamalar, Sıcaklık, yağış, rüzgâr ile ilgili uygulamalar, sıcaklık haritaları ve diyagramlarının çizilmesi, atmosfer basıncı ve rüzgarlar, basıncın ölçülmesi ve rüzgar diyagramları, su buharı ve yağış, buharlaşma ile ilgili çalışmalar, yağış diyagramlarının hazırlanması, Sinoptik haritalar ve iklim tiplerinin sınıflandırılması, kuraklık analizi ve trend analizi ele alınacaktır.

 9.  COG323  DOĞAL AFETLER COĞRAFYASI

Dersin Amacı; Afetler Coğrafyasının temel kavram ve konularını açıklayarak afetlere karşı alınabilecek önlemlerin tartışılması ve alınacak tedbirlerde mekânsal planlamanın önemi ve coğrafyanın buna katkısı ile Türkiye’nin afet durumunun analizinin kavratılmasıdır.

Dersin İçeriği; Afetin tanımı, afet çeşitleri, doğal (klimatolojik-meteorolojik, jeolojik-jeomorfolojik), beşeri (savaş, ani göç hareketleri, mülteciler gibi) ve teknolojik afetlerin (ozon tabakasının seyrelmesi, nükleer kazalar, asit yağmurları, atmosferin ısınması gibi) oluşumları, gelişimleri ve dağılışları; afet yönetim prensipleri, afetlerle ilgili kurum ve kuruluşların tanıtılması, Türkiye’de etkili olan başlıca doğal afetler ve korunma yolları üzerine yapılan çalışmalar, Afetlerden korunma yolları kapsamında; bireysel ve toplumsal görevler konularına değinilecektir.

10.  COG325  BÖLGE VE ŞEHIR PLANLAMASI  S

Dersin Amacı; Kentsel gelişmeyi etkileyen faktörlerin, planlama ve kentsel planlama kavramlarının, ülkemizdeki planlama sürecinin, imar planı hazırlıklarının öğretilerek; İmar yasasının ilgili maddeleri ve kent planlamada güncel tartışmalar, kavramlar hakkında tartışma ve yorum yapabilme yeterliliğinin, arazi kullanımı ve değerlendirilmesinde plan ve planlama şuurunun kazandırılmasıdır.

Dersin İçeriği; Bölgesel ve Kentsel problemlerin doğası hakkında genel bilgilendirme; Bölgesel ve Kentsel planlamanın önemi; Dünyada ve Türkiye’de kentsel planlama, Kentin tanımlanması, Kentsel alanlar; Kentin yapısal özellikleri; Kent bütünü içindeki rolleri ve ilişkileri; kentte yer alan çeşitli kullanım alanları (merkez/alt merkez, konut, yeşil alanlar, sanayi, ulaşım sistemleri, sosyal donatılar); Kır-kent ilişkisi; Nüfusa, büyüklüğe, sosyal ilişkilere, ekonomik ilişkilere ve fiziksel özelliklere göre kentin tanımlanması, Kentlerin büyüme ve küçülme süreçleri, Kentsel ekonomi, istihdam örüntüleri, işgücü yapıları; Bölgesel gelişme bağlamında kentler; Kentler ve yakın çevreleri, Bölgesel gelişmenin odak noktaları olarak kentler; Sanayi alanlar; Sanayi faaliyetlerinin yer seçimi, Küçük ve büyük sanayi alanları; Sanayi bölgeleri tipleri; Kentsel ulaşım ve teknik altyapı; Trafik oluşturan kentsel faaliyetler, Erişilebilirlik, Farklı ulaşım türleri, Ulaşımın altyapısı, Ulaşım planlamasının ana ilkeleri; Kanalizasyon, su, elektrik ve iletişim altyapıları; Türkiye’de mekânsal planlama süreci ve plan kademesi; imar uygulama araçları ele alınacaktır.

11.  COG327   İSTATISTIĞE GIRIŞ S 3 0 0 3 3 5
 
Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 VI. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1. COG308  TÜRKIYE BEŞERÎ COĞRAFYASI II S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Türkiye’nin beşerî anlamdaki özelliklerinin coğrafi bakış açısıyla öğrencilere kavratmak; Türkiye’nin nüfus özellikleri, dağılışı, sorunları, yerleşmelerin özellikleri, tipleri, dağılışları ve başlıca geçim kaynakları hakkında bilgilere sahip bireyler yetiştirmek; Türkiye'nin nüfus, yerleşme ve kültürel coğrafya özellikleri hakkında bilgi, beceri ve tutum kazandırmaktır.

Dersin İçeriği; Türkiye’nin coğrafi konumu, alanı ve sınırları, coğrafi konumun jeopolitik ve jeostratejik sonuçları; Nüfus artışı, neden ve sonuçlarının tartışılması; nüfus politikaları, neden ve sonuçları; Türkiye nüfusunun yapısı ve özelliklerinin değerlendirilmesi; nüfusun yaş, cinsiyet, bağımlılık, eğitim, kır-şehir ve ekonomik özellikleri; göçler; Türkiye’de nüfusun dağılışı, neden ve sonuçlarının tartışılması; Türkiye’de yerleşmenin tarihi gelişimi, Türkiye’de yerleşmeye etki eden fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya faktörleri; kır-şehir ayırımında kullanılan kriterlerin tartışılması; Türkiye’de kır yerleşme şekilleri, sınıflandırması, ayrı ayrı özelliklerinin ve dağılışlarının incelenmesi; kır yerleşmelerinin doğal, kültürel ve ekonomik kaynaklı sorunlarının tartışılması; Kır meskenleri, mesken tipleri, mesken şekilleri ve mesken planları; meskenlerin şekillenmesinde doğal, kültürel ve ekonomik faktörlerin etkilerinin incelenmesi ve dağılışlarının açıklanması; Türkiye’de şehirleşme ve gelişimi; şehirlerin dağılışı, neden ve sonuçları; Türkiye’de hızlı şehirleşmenin sonuçları ve sorunlarının tartışılması ele alınacaktır.

 2. COG310  TÜRKIYE EKONOMIK COĞRAFYASI II S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Türkiye'nin genel ekonomik görünümünü analiz etmek, Türkiye’nin mevcut ekonomik kaynaklarının oluşumu, dağılışı ve bu dağılışa etki eden faktörlerin anlatmak, mevcut kaynakların kullanım biçimlerini değerlendirmek, Türkiye'nin ekonomisinde rol oynayan sektörlerin birbirleriyle olan ilişkilerini ve tanınması sağlamaktır.

Dersin İçeriği; Türkiye’de ekonomik faaliyetlerle ilgili kurum ve kuruluşların tanıtımı ve görevleri; Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları, ekonominin gelişimi, sektörel yapı ve planların gelişimi; Türkiye ekonomisini etkileyen coğrafi faktörler; Ekonomik faaliyetlerin ortaya çıkış nedenleri ve Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemi; Türkiye’nin sahip olduğu tarım, hayvancılık, madencilik, balıkçılık, ormancılık ve sanayi faaliyetlerinin dağılışı ve özellikleri; Türkiye’de arazi kullanımı; Türkiye’de topraklardan yararlanma durumu; Tarım alanları ve kullanılış şekilleri; Türkiye’de tarımı etkileyen faktörler; ekonomik katkısına göre ürünler, üretim ve dağılışı; Türkiye’nin hayvan varlığı ve coğrafi dağılışı, hayvancılıkta verimliliği etkileyen faktörler; tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri, sorunları, Orman varlığı ve coğrafi dağılışı; orman ürünleri; ormanların korunması ve ağaçlandırma, ormancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri, Türkiye ekonomisindeki önem sırasına göre başlıca maden ve enerji kaynaklarının üretim ve dağılışları, madencilik politika ve sorunlarının tartışılması; Türkiye’de sanayi faaliyetlerinin gelişimi, ekonomik katkısına göre sanayi kolları ve dağılışı, dağılış etkileyen faktörler, Ulaşımı etkileyen faktörler; Türkiye’de ulaşım sistemlerinin gelişimi; ulaşım politikaları, Türkiye’de ticaret sektörünün gelişimi; Türkiye’deki ekonomik sektörler (tarım, sanayi, hizmetler, ulaşım, enerji vb.).

 3.  COG312  TURIZM COĞRAFYASI II S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Turizm ile ilgili temel kavramlar ile Dünya'da turizmin gelişimi ve dağılışı hakkında öğrencilerin bilgi edinmelerini sağlamak, Turizmin gelişiminde mekânın yeri ve önemini analiz etmek, Yeni turizm yaklaşımları ve türleri hakkında bilgi sahibi olmak, Turizm zenginliklerimizin farkına varmak, Doğayı korumak, çevre bilincini geliştirmek ve içimizdeki yurt sevgisini pekiştirmek, turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerilerini tartışmak ve öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Turizm ve rekreasyon coğrafyasının temel kavramları; turizm-coğrafya ilişkisi; turizmin gelişim tarihi, turizmin talep ve güdüleri; dünya turizminin gelişmesinde etkili faktörler, doğal ve kültürel çekicilikler ile arz unsurlarının-ulaşım ve konaklama – incelenmesi; turizmde organizasyonun önemi; dünyanın başlıca turizm mekanları, özellikleri, gelişimi ve sorunlarının incelenmesi; turizm kalıpları ve alternatif turizm şekilleri; Turizmin ekonomik, toplumsal-kültürel ve çevresel etkileri; destinasyonların gerçekleştirildiği başlıca turizm alanları; dünya turizm hareketinin başlıca özellikleri ve bölgesel kalıpların incelenmesi; turistik yer seçiminde kaynakların değerlendirilmesi; turizmde planlama; kıtalara ve ülkelere göre turizmin dağılışı; turizmde dikkat çeken örnek ülkelerin incelenmesi; Türkiye’nin başlıca turizm kaynak ve alanlarının incelenmesi, sorunlarının tartışılması; Türkiye’de turizmin gelişimi, arz unsurlarında gelişmeler ve sayısal artışların incelenmesi; Türkiye iç ve dış turizminin başlıca özelliklerinin incelenmesi ve turizm ile ilgili kuruluşlar konularına değinilecektir.

 4.  COG314  COĞRAFI BILGI SISTEMLERINDE ÜÇ BOYUTLU ANALIZ S 2 2 0 4 3 5

Dersin Amacı; 3B modelini topoloji, jeoloji, hidrografik vb. uygulamalar ile ilişkilendirerek eğim, bakı vs. kabartma haritaları ile profil çıkarmak ve görüş alanı gibi yüzey analizleri yapabilmektir.

Dersin İçeriği; 3B CBS  tanımı, Özellikleri, Üç Boyutlu Analiz yöntemleri, ArcGIS fonksiyonları, ArcGIS Spatial Analiz modülü, Mesafe analizi, Yoğunluk analizi, Örneklem noktalardan interpolasyon ile sürekli yüzey oluşturma, Eğim, bakı ve kabartma haritalarını oluşturma, Görünürlük analizi, Hacim/dolgu hesaplama, Eş eğriler (Konturlama) oluşturma, Hücre, bölge ve zone bazında istatistik çıkarma, Raster verileri yeniden sınıflandırma, Harita matematiği ile raster veriler üzerinde matematiksel hesaplamalar ve sorgulamalar, Vektör ve raster verilerin birbirlerine dönüşümü, Hidrolojik analizler ele alınacaktır. 

 5.  COG316  TÜRKIYE'NIN EKOLOJIK BÖLGELERI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Ülkemizde doğal ortamla canlı arasındaki ilişkilerini, biyolojik çeşitlilik ve tür zenginliğini, ekosistem verimliliğini, ekolojik sınıflandırma sistemleri açısından öğrencilere kavratmak, Türkiye’nin ekolojik özelliklerini tanıtmak ve ekolojik yönden bölgelere ayırmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Doğal ortamla canlı arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, Türkiye’nin ekolojik sınıflandırma sistemi, Türkiye'nin ekolojik özelliklerini ve dağılışları, Bölgelere göre tür çeşitliliği ve zenginliğinin nedenleri, Türkiye’nin ekolojik bölgeler ayrımında ele alınan öğelerin önemi ve değerlendirilmesi incelenir.

 6.   COG318  COĞRAFYA ÖĞRETIM YÖNTEMLERI  S

Dersin Amacı; öğrencilerin modern coğrafi araştırmalar için gereken yeni araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenmelerini sağlaması, teorik olarak okumuş bulundukları fiziki ve beşerî coğrafya konuları ile ilgili coğrafi problemlerin tanımlanması, formülleştirilmesi, araştırmanın tasarlanması, veri kaynakları ve arazi çalışmalarında kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Coğrafi araştırmanın aşamaları, Coğrafi problemin tanımlanması, Araştırmanın formülleştirilmesi, İlgili verilerin toplanması, Bibliyografik kaynaklar, Kartografik kaynaklar, İnternet, Mekânsal çalışmalar, Örnek alma, Verilerin kartografik ve istatistik olarak değerlendirilmesi, Uygulamalı alan çalışması konuları oluşturmaktadır.

 7.  COG320  İNANÇ COĞRAFYASI  S  3

Dersin Amacı; öğrencilere Dinlerin ve İnançların Ortaya Çıktıkları Coğrafyaları, Dağılımlarını, Coğrafi tesirler ile Mezheplerin Oluşumunu ve Yayıldıkları bölgeler hakkında bilgi aktarmak dersin temel amacıdır.

Dersin İçeriği; Dinler coğrafyası, Dinler coğrafyasının önemi, İnanç coğrafyasının Veri Kaynakları, dinlerin nüfus büyüklüğü ve coğrafi yayılışı, Dinlerin (Hristiyanlık, İslâmiyet, Hinduizm, Budizm ve Museviliğin) kıtalar ve ülkeler bazındaki coğrafi dağılışı, nüfusun hareketliliği, inanç dünyasının sınırları, dinsel örgütlenme, inanç sisteminin sosyal, demografik, kültürel ve siyasi etkileri işlenecektir.

 8.  COG322  AFRIKA COĞRAFYASI  S

Dersin Amacı; Afrika kıtasının sınırları, jeolojik, jeomorfolojik, iklim, bitki örtüsü, hidrografik ve toprak özellikleri, nüfus ve yerleşme özellikleri, ekonomik faaliyetlerden tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret ve turizm faaliyetlerini izah etmektir.

Dersin İçeriği; Afrika kıtasının jeolojik yapısı, yeryüzü şekilleri, iklimi, bitki örtüsü, hidrografik özellikleri, beşerî özellikleri ile ekonomik ve kültürel özellikleri ülkeler ölçeğinde incelenir. Afrika kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşerî özellikleri arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin kıtadaki ülkelerle ilişkileri oluşturmaktadır.

9.  COG324  TÜRKIYE FIZIKI COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Öğrencilerin Türkiye’nin fiziki coğrafya özelliklerini ve temel kavramları bilmesi, fiziki coğrafya bakımından Türkiye’yi ve koşullarını-potansiyelini değerlendirmesi, Türkiye'nin fiziki coğrafyasından kaynaklanan sorunlar, sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olması ve fiziki coğrafya koşullarının sağladığı olanaklarını kavraması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Türkiye'nin Jeolojik Özellikleri, Türkiye'nin Topografik Özellikleri, Türkiye'nin Jeomorfolojik Özellikleri, Türkiye'nin Jeomorfolojik Bölgeleri, Türkiye'nin İklimini Etkileyen Faktörler, Türkiye'nin İklim Elemanları ve İklim Tipleri, Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri, Türkiye'nin Yerüstü ve Yeraltı Suları ve Kaynakları, Türkiye'de Toprak Oluşumunu Etkileyen Faktörler ve Toprak Tipleri, Türkiye'nin Bitki Örtüsünü Etkileyen Faktörler, Türkiye'de Fitocoğrafya Bölgeleri ve Bitki Formasyonları, Türkiye'de Doğal Hayvan Toplulukları ve Yavan Hayatı, Türkiye'nin Ekolojik Bölgeleri, Türkiye'de Doğal Afetler Afet Türleri ve Afet Bölgeleri ele alınacaktır.

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VII. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  COG407  SIYASI COĞRAFYA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Siyasi faaliyetlerin mekânsal yönlerini ele alan siyasi coğrafya alt disiplinini ortaya çıkışından günümüze gelişimini, temel kavramlarını ve başlıca yaklaşımlarının kavranmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Siyasi Coğrafya ile ilgili temel terimler, Jeopolitik ve jeostratejik kavramları, Siyasicoğrafyanın tarihi süreç içerisindeki gelişimi, siyasi coğrafya ile ilgili başlıca görüşler, siyasi coğrafyada fiziksel etkenler (konum, alan, sınırlar, yer şekilleri, iklim, sular, topraklar, doğal kaynaklar), siyasi coğrafyada beşeri etkenler (nüfus, kültür, askeri ve/veya siyasi, ekonomik topluluklar), Günümüz Dünya siyaseti, Dünyadaki siyasi, askeri ve ekonomik örgütler açısından Türkiye’nin siyasi durumunun değerlendirilmesi, Türkiye’nin katıldığı siyasi oluşumlar (NATO, AB), Orta Doğu ülkeleri, Balkan ülkeleri, Kafkas ülkeleri ile ilişkiler, Türk Cumhuriyetleri, sınır aşan sular, boğazlar, kıta sahanlığı ve Ege sorunu, OECD ülkeleri, Dünyada siyasi ve ekonomik örgütler üzerinde durulacaktır. 

 2.  COG409 TARIHI COĞRAFYA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Tarihi coğrafya alt disiplinini kaynakları ve metotları yönüyle tanımak ve bu çerçevede geçmişteki coğrafi olayları değerlendirebilmek, coğrafi olayların değişim süreçlerinin anlaşılmasını sağlamak, Arkeoloji ve tarih gibi bilim dallarından elde edilen veriler ışığında geçmiş coğrafyalara interdisipliner bir bakış açısı kazandırmak, Coğrafya ile tarih ve arkeoloji bilimleri arasında bağlantı kurmaktır.

Dersin İçeriği; Tarihi coğrafyanın tanımı, konusu, sınırı, tarihi coğrafya araştırmalarında mekân, metot, tahrir defterlerinden faydalanma yolları, Coğrafya biliminin ilkçağ’da ortaçağ’da, yeniçağ’da ve yakınçağ’da gösterdiği gelişmeler ve şekillenen yerleşme durumu, tarih boyunca coğrafya bilimine önemli katkı sağlamış bilim adamları ve etkinlikleri, coğrafi düşüncenin ve coğrafya araştırmalarının gösterdiği ana aşamalar ve coğrafi düşüncedeki değişmeler, Coğrafya biliminin tarihçesi ve Coğrafya biliminin gelişmesi, Coğrafya biliminin ortaya çıkmasında çalışmalarıyla katkı sağlamış bilim adamları ve bunların eserleri çağlar ve çeşitli evreler şeklinde kronolojik olarak incelenecektir.

 3. COG411  UZAKTAN ALGILAMA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Uzaktan Algılamanın temel kavramlarını, kullanım alanlarını, veri elde etme süreçlerini ve veri analizlerini, bileşenlerini ve analiz yöntemlerini açıklayarak temel kazanımların aktarılması ve bir yazılım çerçevesinde uygulamalar yapılması hedeflenmektedir.

Dersin İçeriği; Uzaktan Algılamaya GirişAlgılayıcılar (Pasif ve Aktif Sistemleri), Platformalar ve Özellikleri, Görüntü ve Özellikleri, Görüntü Analizleri (Ön İşlemler, Görüntü İyileştirme), Görsel Yorumlama, Basit Görüntü Sınıflama, Doğruluk Belirleme, CBS ye Veri Transferi, CBS’de veri çeşitleri, CBS ile veri dosyası açma, Uzaktan Algılama ve Görüntü Analizleri Üzerine uygulamalar yapılacaktır. 

 4. COG413  MEKÂNSAL EKOLOJI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Coğrafi mekanların ekoloji temelli incelenmesi, Ekolojinin mekansal ve canlı toplulukları ile ilgili kavramlarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Mekansal Ekolojiye giriş, Mekansal Ekolojinin Tarihi, Mekansal Ekolojik Denge ve Döngüler, Farklı mekanlarda uyum stratejileri ve Mekânın sürdürülebilirliği için kalkınma stratejileri ele alınmaktadır.

 5.  COG415  SÜRDÜRÜLEBILIR KALKINMA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; sürdürülebilirlik kavramının türü, gelişimini, Sürdürülebilirliğin insan ve toplum açısından yararlarını, sürdürülebilir kalkınmanın boyutlarını, sürdürülebilirlik ve eğitim ilişkilerini, insanlığın geleceği ve sürdürülebilirliği kuramsal ve uygulamalı yönleriyle kavramak; farklı ölçek (küresel- bölgesel ve yerel olmak üzere) ve perspektiflerle, sürdürülebilir yaşama ilişkin koşulların (sorunların) analizini yapmaktır. Ayrıca bilişsel ve duyuşsal bir farkındalık yaratarak, öğrencilerin derse yönelik öğrenme istenci ve ilgisini artırmaktır. 

Dersin İçeriği; Sürdürülebilirlik tanımı ve amaçları, Sürdürülebilirliğin kullanım alanları; sosyal bilimler ve fen bilimleri yönünden sürdürülebilirlik; Sürdürülebilirliliğe geçişte bilim ve teknolojinin katkısı; toplumsal değişme bağlamında sürdürülebilirlik; eğitim ve sürdürülebilirlik; insanlığın geleceği ve sürdürülebilirlik; göç, yoksulluk ve eşitsizlik; sürdürülebilir çevre; ekoloji, küresel çevre sorunları ve sürdürülebilirlik; doğayla uyum içerinde sürdürülebilir toplum; nüfus, ekonomik sistem ve doğal çevre; teknolojik gelişmeler, tüketim alışkanlıkları ve çevre; sosyal sorumluluk çalışmaları, somut ve somut olmayan kültürel miras yönünden sürdürülebilirlik; insan-doğa ilişkilerinin sürdürülebilirlik ekseninde yeniden düşünülmesi ele alınmaktadır. 

 6.  COG417  SANAYI COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Sanayinin Dünya'da genel dağılışını, gelişme nedenlerini ve sonuçlarını analiz etmek, Coğrafya-Sanayi arasındaki ilişki kurmak, sanayileşmenin ortaya çıkması ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olmaktır.

Dersin İçeriği; Sanayi coğrafyasının tanımı ve konusu, Dünyada endüstrinin tarihi gelişimi, dağılışı ve kapsamı, Başlıca sanayi tipleri, sanayinin gelişimi, modern sanayinin temelleri ve sanayinin kuruluş yerini belirleyen coğrafi şartları, sanayinin lokasyonundaki yeni eğilimler ve kavramlar, sanayinin dünya üzerindeki dağılışı ve dünya sanayi bölgeleri ve sanayinin çevresel etkileri ilgili bilgiler verilmektedir.

 7.  COG419  PROJE HAZIRLAMA VE YÖNETIMI I  S

Dersin Amacı; eğitim alanında proje hazırlama sürecinin öğretilmesi ve ilgili becerilerin kazandırılmasını, proje yönetimi konularının, proje ömrünün, iş planlamanın değişik yöntemlerinin ve proje amaçlarının kontrolü ve değerlendirilmesinin öğretilmesini amaçlar.

Dersin İçeriği; proje kavramları, türleri, aşamaları, projeye duyulan ihtiyaç, özellikleri, süreci, proje başarısını etkileyen faktörler, proje hazırlama esasları, konu seçimi süreci, projenin gerekçesi ve piyasa etüdü, proje ölçeği ve kuruluş yeri seçimi, proje yönetimi, proje yöneticisinin rolü, proje planlaması ve planlama aşamaları, kapsam, bütçe ve zaman planlaması, problem ortaya koyma, örnek projelerin incelenmesi, proje zaman çizelgesinin oluşturulması ve genel değerlendirme, projelerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi, proje hazırlama ele alınacaktır. 

8.  COG421  ZOOCOĞRAFYA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Dünyadaki hayvan türlerinin bugün bulundukları alanları ve geçmişteki yayılışlarını öğrenmek, türlerin dağılımını ve özelliklerini etkileyen süreçleri ve hayvan dağılım modellerini anlamakyayılım alanlarına etki eden canlı ve cansız faktörler ve evrimsel süreçteki etkiler hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği; Zoocoğrafyanın tanımı, önemi ve kaynakları, zoocoğrafya bölgeleri ve temel yaklaşımlar, Kıtaların ve kara parçalarının evrimi ve konumlanmasına ilişkin görüşler, türlerin dağılışı, canlıların yayılışını etkileyen ekolojik faktörler, Zoocoğrafyanın coğrafik dağılımı etkileyen çevresel süreçlerle (kıta kayması, iklim) etkileşimleri, kara köprüleri, zoocoğrafik bölgeler ve başlıca hayvanları, Anadolu ve Trakya’nın genel fauna yapısı, fauna giriş kapıları ve geçişleri önleyen bariyerler, Türkiye kara canlılarının zoocoğrafik gelişimi, Türkiye kıyılarının fauna özellikleri, Türkiye’nin biyolojik zenginlikleri, Türkiye Orthoptera faunasının Anadolu Zoocoğrafik geçmişiyle olan ilişkisi ele alınacaktır.

Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi. 
 
 VIII. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1. COG408  EKOSISTEMLER S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Öğrencilere Coğrafi ortamların ekosistem özelliklerini anlatmak, Ekosistem Coğrafyası yaklaşım sistematiğini öğretmek, Ekosistem Coğrafyasının temel ilke ve düşüncelerini, çalışma yöntemleri ve alanlarını öğretmektir.

Dersin İçeriği; Ekosistem kavramı, tanımı, ekosistemdeki evrim ve çeşitlenmeler, Türler, topluluklar ve ekosistemler, Başlıca biyom tipleri (zonobiyom, zonoekoton, jeobiyom, hidrobiyom, halobiyom), Ekosistemler arası etkileşimler, Biyolojik çeşitlilik ve küresel dağılışı, Yeryüzünün büyük ekosistemleri, Ekosistemlerin kalitesini ölçmeye yönelik incelenebilecek indikatörler, Ekosistemleri etkileyen doğal ve insan kaynaklı stres koşulları, Ekosistemlerin stres koşullarına verdikleri tepkiler ve uyum süreçleri, Ekosistemler kapsamında sürdürülebilir ve dengeli birlikteliklerin sağlanabilmesine yönelik izlenebilecek eylemler ele alınmaktadır. Ekosistem ayırımında dikkate alınan kriterler incelenerek, Türkiye’nin Ekosistem özellikleri genel hatlarıyla ele alınıp incelenmektedir.

 2.  COG410  KIR YERLEŞMELERI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Kırsal yerleşmelerin tanım ve fonksiyonlarını algılamak, İktisadi faaliyetlerin kırsal yerleşmeler üzerine olan etkisini ortaya koymak, Kırsal sorunları belirlemek ve kırsal kalkınma stratejileri geliştirmek, kırsal yapı analizi konularında veri toplama, değerlendirme ve haritalama tekniklerini öğretmek amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Yerleşme coğrafyası ve kır yerleşmelerinde temel kavramlar, Yerleşmeler ile coğrafya arasındaki ilişki, Yerleşme coğrafyasının gelişimi ve kır yerleşmelerinin kapsamı, kırsal yerleşmenin Gelişimi ve Dağılışı kır yerleşmelerinin özellikleri, Kır yerleşmelerine Etki Eden Faktörler, coğrafi çevre (topografya, iklim, tarım, kültür ve toplumsal yapı) ve yapı malzemesi ilişkileri, kır yerleşme tipleri, kırların fonksiyonel açıdan sınıflandırılması, Kırsal Yerleşmelerin Tipleri, Kırsal yerleşmelerin en küçük birimi olarak konutlar, Doğal barınaklar ve geçici kırsal konutlar, Konutların kullanım özellikleri ile insanın yaşam tarzı arasındaki ilişki, Devamlı kırsal konutlar ve yapı malzemelerine göre çeşitleri, Kırsal konutların yeryüzündeki dağılışı, kır yerleşme dokuları-kalıpları, kırsal yerleşme ve dünyadaki kırsal yerleşmeler, Türkiye’de kırsal yerleşmeler, Türkiye’de kırsal yerleşme şekilleri ve dağılışı, kır yerleşmelerinin sorunları, kırsal kalkınma ele alınacaktır. 

 3.  COG412  KÜRESEL ISINMA VE İKLIM DEĞIŞIKLIĞI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; öğrencileri küresel ısınma ve iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları ile ilgili bilgilendirmek, iklim değişikliğinin bilimsel temellerini açıklamak ve olası etkilerini incelemektir.

Dersin İçeriği; İklim sistemi, doğal ve insan etkisiyle meydana gelen iklim değişmeleri, iklim değişiminin atmosfer, okyanuslar, bitki örtüsü, buzullar, deniz seviyesi, kentler üzerindeki etkisi, Sera gazı salınımları, küresel iklim değişikliği ve Türkiye’ye olası etkileri, bilim ve politikada bilimsel bilinç, iklim değişikliğine ilişkin yeni bilimsel veriler ve belirsizlikler, iklim değişikliğine ilişkin politik tartışmalar ve etkileri, bugünkü kaotik durum ve geleceğe doğru atılan adımlar, iklim değişikliğinin başlangıcı, Hükümetler arası Görüşme komitesi, Kyoto Protokolü, Avrupa Birliği ve iklim değişikliği politikaları, Küresel iklim değişikliği raporları, küresel ayak izimiz konuları ele alınmaktadır. 

 4. COG414  AMERIKA COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Amerika kıtasının sınırlarını öğrenmek, kıtanın genel coğrafi özelliklerini izah etmek, Kıtanın fiziki ve beşerî - ekonomik coğrafya özelliklerinin yanı sıra başlıca Amerika ülkelerinin genel özellikleriyle tanıtılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Bu derste Amerika kıtası üç bölüm olarak ele alınmaktadır. Birinci bölümde kıtanın sınırları, jeolojik, jeomorfolojik, iklim, bitki örtüsü, hidrografik ve toprak özellikleri, ikinci bölümde kıtanın nüfus ve yerleşme özellikleri, ekonomik faaliyetlerden tarım, hayvancılık, sanayi, ticaret ve turizm faaliyetleri, üçüncü bölümde ise Amerika kıtasında yer alan ülkelerin fiziki özellikleri ile beşerî özellikleri arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin kıtadaki ülkelerle ilişkileri üzerinde durulmaktadır. Kıtanın sahip olduğu coğrafi özellikler diğer kıtalarla karşılaştırılmaktadır.

 5.  COG416  UZAKTAN ALGILAMADA GÖRÜNTÜ YORUMLAMA S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; uydu görüntülerinin pratikte kullanımı ve yorumlanması üzerine odaklanarak uzaktan algılama teknolojilerinin kullanımı hakkında detaylı bilgiler vermektir.

Dersin İçeriği; uzaktan algılamada sayısal görüntü işleme tekniklerinin temel teorisi, uygulamalar ve kullanılan yöntemler ve sık kullanılan görüntü işleme yazılım uygulamaları ele alınacaktır. Bu bağlamda derste Uydu görüntülerinin temel özellikleri (geometrik, radyometrik ve spektral), Sayısal Görüntü İşleme, Görüntü Önizleme, Geometrik Düzeltme, Uzaktan algılamada görüntü dönüşümleri ve uygulamaları (temel bileşenler analizi, bağımsız bileşenler analizi, ton-doygunluk-yoğunluk dönüşümleri), Radyometrik Kalibrasyon&Düzeltme, Görüntü İyileştirme/Zenginleştirme, Kontrast İyileştirme, Bantların Oranlanması, Filtreleme, Temel Bileşenler Analizi, Görüntü Kaynaştırma, Bitki İndeksi, Görüntü Sınıflandırma, Piksel Tabanlı Sınıflandırma, Kontrollü Sınıflandırma, Kontrolsüz Sınıflandırma, Obje Tabanlı Sınıflandırma, CBS İle Entegrasyon konuları işlenecektir.

 6. COG418  KÜLTÜR COĞRAFYASI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; öğrencilere kültür ve coğrafya arasındaki ilişkiyi kavratabilmek, Kültürün ve kültürel farklılıkların oluşmasında coğrafya’nın rolünü öğrencilere anlatmak ve kültürel coğrafyanın temel araştırma konuları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği; Kültürün genel tanımı, kültürel coğrafyanın konusu, kültürel coğrafyanın özellikleri, Coğrafya içerisinde kültürün mekan üzerindeki etkileri ve mekanın kültür üzerine etkileri, çevre ve kültür etkileşimi, kültür bölgeleri, Dünya kültür âlemi ve bölgeleri (Avrupa, Latin Amerik, Slav-Rus, İslam kültür alemi), kültürel farklılıklar ve kültürel çatışma, kültür ocağı, Kültürel yayılma, kültürel ekoloji, kültürel bütünleşme, kültürel peyzaj, kültürel coğrafi geçmiş, Jeo-kültür, Ortak Kültür, Kültürel süreç, etnografik farklılıkların kültürel coğrafya ile etkileşimi, coğrafyada kullanılan yöntemlerin, kavramların, görüş ve akımların kültürel coğrafyadaki uygulanma şekli, mekânsal doku-kültürel mekân dokusu, kültür oluşumunda din, dil, ırk ve ortak tarih sebepleri yanında ayırıcı sebepler ve fiziki izolasyon gibi elemanların rolü analiz edilecektir.

  7. COG420   PROJE HAZIRLAMA VE YÖNETIMI II

Dersin Amacı; eğitim alanında proje hazırlama sürecinin öğretilmesi ve ilgili becerilerin kazandırılmasını, proje yönetimi konularının, proje ömrünün, iş planlamanın değişik yöntemlerinin ve proje amaçlarının kontrolü ve değerlendirilmesinin öğretilmesini amaçlar.

Dersin İçeriği; proje kavramları, türleri, aşamaları, projeye duyulan ihtiyaç, özellikleri, süreci, proje başarısını etkileyen faktörler, proje hazırlama esasları, konu seçimi süreci, projenin gerekçesi ve piyasa etüdü, proje ölçeği ve kuruluş yeri seçimi, proje yönetimi, proje yöneticisinin rolü, proje planlaması ve planlama aşamaları, kapsam, bütçe ve zaman planlaması, problem ortaya koyma, örnek projelerin incelenmesi, proje zaman çizelgesinin oluşturulması ve genel değerlendirme, projelerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi, proje hazırlama ele alınacaktır.

8. COG422  POLITIK EKOLOJI S 3 0 0 3 3 5

Dersin Amacı; Politik ekoloji temel ilkeleri ve tarihsel gelişimi, farklı bilim dalları ile ilişkisi, ekonomik, ekolojik ve etik yönden doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve korunması konularında yetkinlik kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği; Sürekli değişen insan-çevre etkileşimi bağlamında toplumsal değişim ve ekolojik dinamikler, çağdaş dünyada doğa-toplum sorunları, doğal kaynakların sürdürülebilir olmayan kullanımının tanımlanması bu dersin temel başlıklarıdır. Ders kapsamında, politik ekolojinin tarihi, küresel iklim değişimin kazananları ve kaybedenleri, doğanın insan-çevre ilişkilerini şekillendirmede oynadığı aktif rolüne, toplum temelli politik ekoloji konularına değinilmektedir.

 Kısaltmalar: Z:  Zorunlu; S:  Seçmeli; T:  Haftalık Teorik Ders Saati; U:  Haftalık Uygulama Ders Saati; L:  Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS:  Haftalık Toplam Ders Saati; K:  Dersin Kredisi; AKTS:  Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

 

 

 


COMPULSORY COURSES
 FIRST YEAR 1. SEMESTER
NO   COURSE TITLE C/E
T P L TS C ECTS
 1.  INTRODUCTION TO GEOGRAPHY I C 3 0 0 3 3 4
The aim of the course is; To gain the systematics of geographical sciences is to gain the main branches of science and their research topics and outline their contents.
Course content; Definition and subject of Geography, Natural environment and human in Geography, Geographical environment, Human in Geography, Space in Geography, Geographical Determinism, possibilism, Development of Geography as Science, Major Branches of Geography, Departments of Geography; Physical, Human-Economic and Regional Geography, Geography and other sciences relationship, some general and common terms of geography, distribution in geography, connection, causality, data sources in geography, establishment and development of modern geography, current approaches in geography, some western founding geographers, establishment and development of geography in Turkey are discussed.
 3.  CLİMATOLOGY I C 3 0 0 3 3 3

The aim of the course is; aims to ensure that students have information about the climate elements that are decisive in shaping the geographical environment and control human life and activities very closely. At the end of this course, students will be able to make evaluations about atmospheric phenomena and explain the effects of weather and climate features.

Course content; The subject and purpose of climatology, Climatology and Meteorology, Weather and climate, Air sphere, Air temperature, Temperature factors, Air pressure and Winds are discussed.

 4.  EARTH SCİENCE C 3 0 0 3 3 3
 The aim of the course is; To know the Earth's crust, its materials, its concepts, is to teach to look at the events occurring in the Earth's crust from a geological perspective.
Course content; General properties of the Earth, materials that make up the Earth's crust, Volcanism, Layer and Stratified structures, Linear structures, Cracks and Faults, Earthquakes and Tsunami, Application areas of geology, Mass movements, Geological maps and sections.
5. POPULATİON GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; In addition to being able to comprehend the concepts of population and demography and to follow the current issues of population research, to explain the geographical foundations of the factors affecting population growth, to understand the dilemma of population growth and development together with regional socio-economic and spatial differences, to explain the geographical and socio-cultural foundations of differentiation between underdeveloped and developed countries in terms of population policies being implemented in the world, and finally to explain the population growth and unbalanced problems in the world to develop the ability to analyze the problems caused by distribution.

Course content; Censuses of the population, Development of the population and its increase according to continents, Causes of population growth, Fertility and deaths, Demographic transition theory, Optimum population theory, Age structure and growth rate of the population, Effects of population growth, Population politics, Population densities (Arithmetic, physiological, agricultural), Factors affecting the distribution and distribution of the population in the world and migrations, Age, race and gender characteristics of the population, Sparsely populated regions in the world: Deserts, equatorial regions, polar and mountainous regions, Dense populated areas: Southeast Asia, South Asia, Europe, Russian Federation, Anglo America, Latin America, Africa, Australia and other regions.

 6. FOREİGN LANGUAGE I
C 2 1 0 3 2,5 5
The aim of the course is; This course aims to take students with elementary English grammar to the pre-intermediate level.
Course content; Basic English for beginners (Times, vocabulary, sentence rules). Verb to be, possessive adjectives,guestions and negatives, present simple social expressions informal letter, there is, there are, how many, how much, this, that, directions, prepositions of place, some, any, these, those, linking words, can, can't, could, couldn't, formal letter, past simple regular verbs, irregular verbs, silent letters, special occasions are included in the course content.
 7. ATATURK'S PRİNCİPLES AND HİSTORY OF TURKİSH REVOLUTİON I C 2 0 0 2 2 2

 The aim of the course is; The collapse of the Ottoman State, the National Struggle and the establishment of the Republic of Turkey processes are understood within the framework of cause and effect, the awareness of responsibility and the understanding of citizenship are developed, the principles and revolutions realized by Atatürk are transferred to the students, and the sense of unity is strengthened.

 Course content;Definition of the revolution and the Turkish revolution, the situation of the Ottoman Empire in the 19th century; the situation of the great powers of Europe before the First World War; European policies regarding the Turks, the Eastern Question, the Tripolitanian and Balkan Wars; The First World War, the Ottoman Empire's Entry into the War, the Caucasus and the Canal Fronts; Iraq and Çanakkale Fronts, the results of the Çanakkale Wars, the partition plans of the Ottoman Empire in World War I; The Treaty of Brest-Litowsk, the Wilson principles, the signing of an armistice by Bulgaria, the Ottoman Empire, Germany and the Austro-Hungarian Empire; the Paris Peace Conference and the end of the war, the economic collapse brought about by the war and the workers' movements; Armistice of Mudros, Activities of the Minorities, Status of the Army, Damat Ferit Pasha Government, Occupation of Izmir; On the road from Istanbul to Samsun, Mustafa Kemal, the Congresses, the adoption of Misak-ı Milli, the opening of the Turkish Grand National Assembly, the fronts of the National Struggle, the financial resources of the War of Independence; The abolition of the sultanate, the Treaty of Lausanne and its significance, the Turkish Economic Congress, the establishment of the People's Party, the proclamation of the Republic; The establishment of the secular legal system, social and cultural life, economic developments, contemporary education and science Atatürk's principles, definition and nature will be discussed.

 8. BASİC INFORMATİON TECHNOLOGİES I  C 2  4  4

The aim of the course is; To be able to comprehend the historical development of the computer and the innovations in computer technology, to comprehend the hardware structure and functioning of the computer, to understand computer programs and network systems. To enable students to use the computer more effectively by giving basic computer knowledge and making applications. It is aimed to spread the use of Information Technologies, to increase computer literacy, to have experience in Operating System, Word Processing, Electronic Calculation Table, Presentation preparation, Internet browsers and usage.

Course content; Basic Knowledge, Information technologies, basic concepts related to software and hardware, Windows Operating System, word processing programs, Database Usage, spreadsheet programs, data presentation, Presentation Preparation, Charting Applications, Using Information Networks (E-Mail, www) will be discussed. 
 9.  TURKİSH LANGUAGE I C  2

The aim of the course is; To give general information about the Turkish language and the history of the Turkish language, to show the characteristics of the Turkish language and the rules of operation with examples, to make students more aware of the problems of the Turkish language, to obey the spelling rules, to gain the habit of using punctuation marks properly, to give students the ability and habit of expressing their feelings and thoughts correctly and effectively with words and writing, To give them the habit of reading books, Scientific, critical, interpretive, questioning, creative, thinking habit is aimed.

Course Content; Definition of language, its characteristics, place of Turkish language among the world languages, historical development, correct use, structure and rules of operation, Definition of language, Language-thought and emotion connection, Language-culture relationship: What is culture? Elements constituting culture and its characteristics, Cultural changes, Language-society relationship, Languages on Earth, the place of the Turkish language among the world languages, the development and historical periods of the Turkish language, Turkish dialects and dialects, Spoken language-written language, The current situation of the Turkish language and its spreading areas, Study on the application text of any Turkic dialect or comparative study on the texts of the dialects, Spelling rules, Punctuation marks, Word derivation (construction suffixes), Oral and written expression, Qualities of a good expression, Observation, thinking, reading, using the mother tongue well, Speech inadequacies, Emphasis in Turkish: word emphasis, group emphasis, sentence emphasis, Mutual speech, public speaking, meetings, Written expression: sentence, paragraph. Types of narration: storytelling, explanation, narration through depiction, etc., Narrative disorders (Examples of narrative disorders detected in television, radio, newspaper etc. communication organs with errors seen in Turkish exam and composition papers), Stereotyped expressions: Proverbs and idioms (Form and concept characteristics), Interlingual exchange topics are taken. 

 10.  DİGİTAL LİTERACY C

The aim of the course is; It aims to enable students to use digital tools and digital media effectively, to gain access, analysis and research skills to digital content, and to produce their own digital content at a basic level.

Course content; It consists of themes aimed at becoming a conscious user and producer in the digital age and digital culture. These themes focus on the conceptual framework, use, basic strategies, risks and benefits, information access, sharing, control and production of digital technologies and digital platforms. 

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  FIRST YEAR 2. SEMESTER
 NO COURSE TITLE  C/E  T  P  L TS   C  ECTS
 1.  CLİMATOLOGY II C 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; to ensure that students have knowledge about air pressure, air circulation, precipitation and the formation of winds. At the end of this course, students will be able to explain the air circulation and the occurrence of wind and precipitation and make predictions and evaluations.

Course content; Air Pressure and winds, Wind and the factors affecting it, Showing wind directions and drawing of wind roses, Pressure belts of the earth, Wind belts and general air circulation in the atmosphere, Local winds, Air humidity and precipitation, Water vapor in the atmosphere, Condensation patterns, Fog and Cloud Formation, Precipitation and its types, Factors affecting the amount of precipitation, Geographical distribution of precipitation, Air masses and weather types, Climate issues such as the formation and development of air masses, common characteristics of air masses, Facades, Middle latitude cyclones, Tropical cyclones, Tornadoes and Orages are discussed.

 2.  GENERAL GEOMORPHOLOGY  C 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; It aims to teach the shapes on the earth that occur under the influence of internal and external factors and processes with a theoretical approach accompanied by rich visual material.

Course content; Definition, subject and history of geomorphology, structure and characteristics of the earth, schools in geomorphology, factors and processes that influence the formation and development of landforms, layers of the Earth (Geospheres), physical and chemical properties of geospheres, Isostasis, Introduction to internal forces, epirogenic movements, orogenic movements, faults, earthquakes, structure, lithological structure, minerals, rocks, rock types (metamorphic, sedimentary, volcanic), tectonic structure, horizontal, monoclinal, curved, faulty, dome and discordantly covered structures, volcanism, erosion; mechanical disintegration, chemical dissolution, forms of etching and deposition, geological times.

 3.  GEOGRAPHY OF MİGRATİONS C 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; It is aimed to develop the ability to make information and comments about why migration develops and the factors that are effective in their development and the results it produces. The definition of migration, its causes, types of migration, driving and attractive factors that are effective in migration and migration movements from past to present will be discussed. In this context, internal and external migration will be defined and the factors affecting their development will be examined with their causes and consequences. Values will be interpreted using statistical data.

Course content; Migration, Political, social, economic and natural factors that are the causes of migration, Migrations according to the place where it is made, Internal migration, causes and consequences, Foreign migration, Asylum, Exchange, Brain drain, Voluntary migration, Labor migration, Consequences of external migrations, Migrations according to the time it is made: Permanent migrations, Temporary migrations; Voluntary migrations: Forced, Voluntary migration. In addition, Migrations in Turkey, Internal and External migration, Continuous, Seasonal migrations, causes of migrations, Great migrations: Migration of Turks from Central Asia, Migration of Tribes, Migrations to the New World, Exchange migrations; Spatial Effects of Migration, Geographical Appearance in Migration Places, Geographical Views in Migration Receiving Places are processed. 
 4.  INTRODUCTİON TO GEOGRAPHY II C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To gain the systematics of geographical sciences is to gain the main branches of science and their research topics and outline their contents.

Course content; Definition and subject of Geography, Natural environment and human in Geography, Geographical environment, Human in Geography, Space in Geography, Geographical Determinism, possibilism, Development of Geography as Science, Major Branches of Geography, Departments of Geography; Physical, Human-Economic and Regional Geography, Geography and other sciences relationship, some general and common terms of geography, distribution in geography, connection, causality, data sources in geography, establishment and development of modern geography, current approaches in geography, some western founding geographers, establishment and development of geography in Turkey are discussed. 
 5.  FOREİGN LANGUAGE II C 2 1 0 3 2,5 5
The aim of the course is; This course aims to take students with elementary English grammar to the pre-intermediate level. It aims to enable students to gain competence in basic English grammar, language rules, English writing, reading, comprehension and listening. It is aimed to provide students with linguistic competence within the scope of the course.
Course content; Past simple tense, count and uncount nouns, comparatives and superlatives, present continuous tense, going to, question forms, present perfect tense, ever and never, just and yet, present perfect and simple past tense are included in the course.
 6.  ATATURK'S PRİNCİPLES AND HİSTORY OF TURKİSH REVOLUTİON II C 2 0 0 2 2 2

The aim of the course is; To explain, discuss and evaluate the Ottoman Empire, its structural features and the period of its collapse, Turkey before the War of Independence, the war years, the beginning of a new era, political structure, social life, understanding of law, economic structure, understanding of cultural education, the end of an era (1938).

Course content; The main characteristics of the revolutions and the Turkish revolution, the movements affecting the Turkish revolution, the goal of the Turkish Revolution, the Democratic State of Law, the restructuring of the Turkish economy, the national economy and globalization, the establishment of the secular Turkish legal system, other innovations that brought order and vitality to Turkish social life, the general nature of Atatürk's principles and the principle of Republicanism, the principle of nationalism, the principle of populism and statism, the principle of secularism, the principle of revolutionism, criticisms against Ataturkism and Responses, Developments in educational, cultural, economic and cultural life in the context of modernization are examined.

 7. BASİC INFORMATİON TECHNOLOGİES II C 2 2 0 4 3 4

The aim of the course is; comprehend the historical development of the computer and innovations in computer technology, comprehend the hardware structure and functioning of the computer, computer programs and network systems. Based on the concept of information technologies, one of the most important tools that can be used in research today is to introduce the possibilities of using the computer in the field of translation to the students. In this course, unlike the basic tools and programs in the Basic Information Technologies I course in the previous semester, topics that are more related to the translation profession will be discussed.

Course content; This course, which aims to gain knowledge and skills on the efficient and conscious use of information technologies, which are indispensable complements of the translator, aims to relate the approach acquired in research methods to information technologies. It is carried out in the context of professional knowledge and is not intended to provide the basics of computer use. In this course, students should learn theoretical knowledge about computer technology. In addition, they are required to succeed in computer operating systems, word processing software, spreadsheet software, presentation software, Internet browsers and search engines applications in the computer laboratory. 
 8. TURKİSH LANGUAGE II C 2 0 0 2 2 2

The aim of the course is; To give general information about the Turkish language and the history of the Turkish language, to show the characteristics of the Turkish language and the rules of operation with examples, to make students more aware of the problems of the Turkish language, to obey the spelling rules, to gain the habit of using punctuation marks properly, to give students the ability and habit of expressing their feelings and thoughts correctly and effectively with words and writing, To give them the habit of reading books, Scientific, critical, interpretive, inquisitive, creative, to give the habit of thinking.

Course content; Types and examples of written-oral expression, Subject, purpose, main thought, plan, Petition writing, Minutes, Essays, Anecdotes, Articles, Criticisms, Introductions, Letters, Memoirs, Resumes, Biography, Travelogues, Conversations, Interviews, Speeches, Theaters, Fairy Tales, Poetry, Stories, Novels, Conferences, Papers, Reports, Scientific research, Scientific research methods, Book, library and computer utilization, reading, note-taking, How a book occurs in terms of form: outer front cover, dedication page, inner cover, abbreviations, etc., Types and rules of bibliography, Footnote rules. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  SECOND YEAR 3. SEMESTER
 NO  COURSE TITLE C/E  T  P  L  TS ECTS
 1. MARMARA AND KARADENİZ REGİON GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 6

The aim of the course is; To draw the borders of the Marmara and Black Sea Region with other geographical regions with geographical reasons, the Region; To introduce physical, human and economic geography features, to analyze and examine the differences in the region at the scale of regions and sub-regions.

Course Content;

  1. Location, Geographical Boundaries and General Features of the Black Sea Region
  2. Geological and Geomorphological Features of the Black Sea Region
  3. Climatic, Hydrographic, Natural Vegetation and Soil Features of the Black Sea Region
  4. Human and Economic Geographical Features of the Eastern Black Sea Section and Differences Between Regions.
  5. Human and Economic Geographical Features of the Central Black Sea Division and Differences Between Regions
  6. Human and Economic Geographical Features of the Western Black Sea Division and Differences Between Regions
  7. Location, Geographical Boundaries and General Characteristics of the Marmara Region
  8. Geological and Geomorphological Features of Marmara Region
  9. Climatic, Hydrographic, Natural Vegetation and Soil Features of Marmara Region
  10. Human and Economic Geographical Features of the Strandzha Department and Differences Between Regions
  11. Human and Economic Geographical Features of Ergene Department and Differences Between Regions
  12. Human and Economic Geographical Features of Çatalca-Kocaeli
  13. Department and Local Differences Regional Current Problems and Solution Proposals

 2.  INTRODUCTİON TO GEOGRAPHİCAL INFORMATİON SYSTEMS C 2 2 0 4 3 6

The aim of the course is; The course introduces students to the geographical concepts required for the technical implementation of GIS. This introductory course aims to enable students to define and describe the hardware elements of GIS, data models and database concepts, data collection methods and data sources, and the characteristics of spatial data.

Course Content; Describes the terms and concepts used in GIS. Fundamentals of GIS technologies, physical and functional components of GIS, Introduction to the concept of Geographic Coordinate Systems and Map projections, data used in GIS, models, data collection methods for the database and spatial data sources, Data management and explanation of spatial data models (vector and cellular), Integrated analysis techniques and concepts of graphic and attribute data, Introduction to the concept of spatial modeling, Data and operations used in spatial analysis are a is learned in between. Applications such as various information systems (Land, City, Campus, etc.) are explained with a geographical perspective. Various initial applications are carried out in the computer laboratory.

 3.  THEORİES OF MİGRATİON I C 3 0 0 3 3 6

The aim of the course is; It is aimed to develop the ability to make information and comments about why migration develops and the factors that are effective in their development and the results it produces. The definition of migration, its causes, types of migration, driving and attractive factors that are effective in migration and migration movements from past to present will be discussed. In this context, internal and external migration will be defined and the factors affecting their development will be examined with their causes and consequences. Values will be interpreted using statistical data.

 Course Content; Migration, Political, social, economic and natural factors that are the causes of migration, Migrations according to the place where it is made, Internal migration, causes and consequences, Foreign migration, Asylum, Exchange, Brain drain, Voluntary migration, Labor migration, Consequences of external migrations, Migrations according to the time it is made: Permanent migrations, Temporary migrations; Voluntary migrations: Forced, Voluntary migration. In addition, Migrations in Turkey, Internal and External migration, Continuous, Seasonal migrations, causes of migrations, Great migrations: Migration of Turks from Central Asia, Migration of Tribes, Migrations to the New World, Exchange migrations; Spatial Effects of Migration, Geographical Appearance in Migration Places, Geographical Views in Migration Receiving Places are processed. 

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 SECOND YEAR 4. SEMESTER
NO  COURSE TITLE  C/E  T  P  L  TS  C  ECTS
1.   SPATİAL ANALYSİS WİTH GEOGRAPHİC INFORMATİON SYSTEMS  C  2 5 
The aim of the course is; It is aimed to make analyzes through statistical and mapping methods and to establish topological relations as a result of this analysis.
Course Content; what spatial analysis is and how to perform it using GIS software is emphasized. Data display and processing of data to obtain spatial analysis are explained. It is explained how to perform various spatial analyzes in vector and raster data. Spatial interpolation methods and geomorphometric analyzes are given. Spatial modeling methods and how to make spatial statistical evaluations, editing and printing the results of the analysis are shown.
 2.  BALKAN COUNTRİES GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is the comprehension of the physical, human, economic and cultural characteristics of the Balkan countries. In addition to these, it is aimed to comprehend the population dynamics and economic activities of the countries and their geographical foundations on the world economy and to explain their importance.

Course Content; Geographical Location, Borders and Geological Structure of the Balkan Peninsula General Geomorphological Features of the Balkan Peninsula (mountains, plateaus, plains). General Climatic Characteristics and Natural Vegetation of the Balkan Peninsula General Hydrographic Characteristics of the Balkan Peninsula (streams and lakes). General Human Geographical Characteristics of Balkan Countries. Political History, Population and Settlement Features General Economic Geographical Features of Balkan Countries (Agriculture, Industry, Mines, Energy Resources, Transportation, Trade, Tourism) Bulgaria and Greece. (Southern Dobruja, Deliorman, Rhodopes and Western Thrace) Macedonia, Albania, Kosovo. (Albanians, Slavs, Skopje, Prizren, Shkodër) Bosnia and Herzegovina, (Sarajevo, Mostar, Bosniaks, Serbs, Croats) Serbia, Montenegro, (Belgrade, Sandzak and Vojvodina regions) Romania and Moldova (North Dobruja, Gagauz Region), Croatia, Slovenia (Dubrovnik, Zağrep, Dalmatian Coast) Ethnic, religious and political problems in the Balkan geography. Relations between Turkey and the Balkan countries Turkey's historical and cultural ties with the Balkan geography will be discussed.  
 3.  AEGEAN AND MEDİTERRANEAN REGİON GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To draw the borders of the Aegean and Mediterranean Region with other geographical regions with geographical reasons, the Region; It is aimed to introduce physical, human and economic geography features and to analyze and examine the differences within the region at the scale of regions and sub-regions.

Course Content;

  1. Location, geographical boundaries and general characteristics of the Aegean Region
  2. Geological and geomorphological features of the Aegean Region
  3. Climatic, hydrographic, natural vegetation and soil characteristics of the Aegean Region
  4. Human and economic geographical features of the Aegean Section and differences between regions
  5. Human and economic geographical characteristics of the Central Western Anatolia Department and differences between regions
  6. Location, geographical boundaries and general characteristics of the Mediterranean Region
  7. Geological and geomorphological features of the Mediterranean Region
  8. Climatic, hydrographic, natural vegetation and soil characteristics of the Mediterranean Region
  9. Human and economic geography characteristics of Antalya Department and differences between regions
  10. Human and economic geographical characteristics of Adana Department and differences between regions
  11.  Current regional problems and proposed solutions 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  THIRD YEAR 5. SEMESTER
 NO  COURSE TITLE  C/E  T  P  L  TS  C  ECTS
 1. TURKEY HUMANİTİES GEOGRAPHY I C 3 0 0 3 3 5

 The aim of the course is; To make students understand the human characteristics of Turkey from a geographical point of view; To educate individuals who have information about the population characteristics, distribution, problems, characteristics of settlements, types, distributions and main sources of livelihood of Turkey; To gain knowledge, skills and attitudes about the population, settlement and cultural geography features of Turkey.

Course Content; Turkey's geographical location, area and borders, geopolitical and geostrategic consequences of geographical location; Discussion of population growth, its causes and consequences; population policies, causes and consequences; Evaluation of the structure and characteristics of the population of Turkey; age, gender, dependence, education, rural-urban and economic characteristics of the population; migrations; Discussion of the distribution of the population in Turkey, its causes and consequences; Historical development of settlement in Turkey, physical, human and economic geography factors affecting settlement in Turkey; discussion of the criteria used in the rural-urban distinction; Examination of rural settlement forms, classification, individual characteristics and distributions in Turkey; discussion of the problems of natural, cultural and economic origin of rural settlements; Rural dwellings, types of dwellings, housing forms and housing plans; examination of the effects of natural, cultural and economic factors in the shaping of dwellings and explanation of their distribution; Urbanization and development in Turkey; the dispersion of cities, their causes and consequences; The consequences and problems of rapid urbanization in Turkey will be discussed.

 2.  TURKEY CENTRAL REGİONS GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; The main objective of this course is to make students understand the entire geographical structure of Turkey's inner regions and the geographical foundations of regional development.

Course Content; In this course, all the geographical features of the inner regions of Turkey are examined in detail. The location, borders, geology, geomorphology, climate, vegetation, soil characteristics, hydrographic status, population, settlement, migration, economic geography features, industry, agriculture, animal husbandry, tourism, cultural elements, contributions to Turkey on a regional basis, what needs to be done to bring them to a better state are evaluated within the framework of causality, space, distribution, cause-effect relations. 
 3.  BİOGEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To give information about the scope, importance and effects of Plant Geography and Zoogeography issues within the scope of Biogeography, to explain to the students the idea that human beings cannot be in the world without these elements of the natural environment from past to present and in the future, To explain to the students how the basic concepts of plant geography, the factors affecting plant life and the changes in the plant world have reached our day through a process throughout the history of geology It is aimed to inform students about the ecological, sociological and genetic spread of plant formations in the world and to help them to produce thoughts on the subject.

Course Content; General definition of biogeography, Plant and animal geography, Basic concepts of plant and animal geography, environmental effects affecting the geographical migration and distribution of living things (climate, soil, topography, etc.), distribution of plants and animals on the earth, Terrestrial Biogeography and Marine Biogeography, the places where living things exist on earth and the reasons for the existence of these places and whether the reasons for their formation are similar to each other and this it deals with the boundaries of places. In addition, paleogeographic factors in the current distribution of plants, the transition of plants from aquatic life to land life, the main flora regions of the world, phytogeographical regions, Turkey's main plant and animal varieties, Anatolian diagenal, endemism and endemic species, Relikt plants, studies carried out to protect the fauna and flora of Turkey are discussed. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
THIRD YEAR 6. SEMESTER
 NO  COURSE TITLE  C/E  T  P  L  TS  C  ECTS
 1.  EUROPEAN GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is the comprehension of the physical, human, economic and cultural characteristics of the European continent. In particular, it is aimed to examine the economic structure of the countries located in the European continent and to relate these features to their geographical qualities.

Course Content; The geological structure, landforms, climate, vegetation, hydrographic features, human characteristics and economic and cultural characteristics of the European continent are examined at the scale of countries. The relations between the physical characteristics and human characteristics of the countries in the European continent and Turkey's relations with European countries are examined. 
 2.   SPATİAL STATİSTİCS  C  3

The aim of the course is; In this course, where basic statistical information is given, it is aimed for students to understand the relationship between geography and statistics and to learn how to benefit from statistical science in geographical studies theoretically and practically.

Course Content; Spatial statistics definition, Spatial statistical data types, statistical techniques and related terms used in the analysis of spatial data, Statistical analysis of phenomena and events expressed with data with spatial dimensions, frequency distributions, mode, median, percentages, commenting on central trend measures, measures of change, relations between variables, Similarities and differences between data, the effect of geographical factors on similarities and differences, The expression of statistical data with geometric shapes, graphs, diagrams and cartograms are explained practically. 
 3.  THEORİES İN SOCİAL SCİENCES  C  3

The aim of the course is; Familiarization and assimilation of students with the thought systems of selected key theorists in social sciences; Acquire the analytical skills necessary for further research in the social sciences; To be able to make sense of the epistemological and ontological problematics that underpin social scientific research; Understand and explain the analytical contours of paradigm-forming and transformative dominant theories in the field of social sciences; It is aimed to improve their theoretical-based article writing skills.

Course Content; The course is organized around a series of modules, each of which delves deep into the work of a selected theorist. The focus of the course is on how theory is constructed analytically and functionalized in differentiating social, political and cultural contexts. Theory and Theorists may change from year to year according to the background of the students participating in the program. The courses critically consider how different theorists handle their fields of research, in which contexts they construct their problematics, and the consequences of these forms of problematization. The course focuses on ancient, early modern and late modern theorists. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
FOURTH YEAR 7. SEMESTER
 NO  COURSE TITLE  C/E  T  P  L  TS  C ECTS
  1.  INTRODUCTİON TO GEOGRAPHY HİSTORY AND PHİLOSOPHY  C  3

The aim of the course is; to provide comprehension of the production processes of knowledge and science in the history of geography and the philosophical infrastructure affecting these processes and to reveal the history and philosophy of intellectual development of geography.

Course Content; Using the framework of the history, philosophy and sociology of science, the course focuses on the modern period of geography, especially as it emerged in the 20th century. It introduces the etymology of geography, the geographers who are decisive in geography, the theories they put forward and discusses geography as a branch of science. The comparison of geographical thought with various scientific and philosophical ideas is discussed and the historical and philosophical development of the Turkish geography is discussed in the context of the reflections of the developments in the world in Turkey. In addition, while the points, institutions and individuals that are important in the historical development of geography as a discipline from past to present are discussed, on the other hand, the research "traditions" (e.g. human-environment, spatial analysis) and philosophical "paradigms/approaches" (positivism, humanism, Marxism, realism, postmodernism, etc.) that emerged in the changing meaning and practice of geography in this past are examined. 

 2.  CİTY GEOGRAPHY C

The aim of the course is; What urban geography means and what it covers, theories about the formation and development of cities, aims to teach the perspectives related to urbanization features and basic concepts.

 Course Content; Introduction to Urban Geography, basic concepts, emergence of cities, cities and city regions (central areas, city hierarchy, city economy and related concepts, classification of cities), distribution of cities on earth and physical and human geography conditions affecting this distribution, city people (physical, racial and ethnic characteristics of the city population), city transportation systems (modern city transportation systems), city land use (land use maps and characteristics, classical models of city structure and social space analysis, central business area, manufacturing and city), city development (agglomeration areas around the city, city development and political factors), city models and theories related to cities are examined.

3.  ASİAN GEOGRAPHY C 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is the comprehension of the physical, human, economic and cultural characteristics of the Asian continent. In addition to these, it is aimed to explain the population dynamics and economic activities of the continent and its importance on the world economy.

Course Content; Geographical location, borders, geopolitical value of Asia, physical geography of Asia, main lines of surface shapes, climate, vegetation and hydrography, human and economic population and settlement characteristics in Asia, races and civilizations in Asia, agriculture, animal husbandry, fishing, industrial activities, energy resources and mines in Asia, economic activities such as industry, transportation and trade in Asia are discussed. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  FOURTH YEAR 8. SEMESTER
 NO  COURSE TITLE  C/E  T P  TS  C  ECTS
  1.  GEOGRAPHY OF TURKİSH COUNTRİES  C  3
The aim of the course is; To get to know the geography of the Turkic world and to learn the characteristics of the geography of the Turkic world in general terms, to recognize the natural and cultural potentials of the countries where Turkey is a neighbor and relative, and to comprehend the geographical foundations of establishing mutually sound relations with these countries.
Course Content; The borders of the Turkic World, the position and geopolitical characteristics of the Turkic countries, the history of Turkey, the natural, human and economic characteristics and problems of the culturally and ethnically related countries, autonomous regions and minority Turkic communities, the distribution of the Turkish population living in Central Asia, the Caucasus, Europe, the Balkans and the Middle East, the political-economic and cultural relations of the Asian Turkic states with Turkey are examined.
 2.  CURRENT DEBATES İN GEOGRAPHY C  5

 The aim of the course is; The aim of this course is to enable students to acquire basic sociological concepts and knowledge, to teach contemporary geographical thoughts and problems, to evaluate and interpret geographical problems and phenomena from a geographer perspective and to contribute to the development of their abilities.

Course Content; General introduction and theoretical knowledge, Science and society, Empirical Sciences, Hermonotic sciences, Critical-critical sciences, Humanistic view, Feminist view, Postmodern geography, Critical geography, Human-environment, regional geography Geography as empirical science, Geography and historical-interpretive science, Radical Approaches will be mentioned. On the basis of this theoretical basis, discussions will be carried out on how to understand the transformation that today's societies have experienced in the last century and in the period we are in.

3.  ECONOMİC DEVELOPMENT THEORİES C 3 0 0 3 3 5
The aim of the course is; To enable students to learn the basic concepts, quantitative and qualitative indicators related to economic growth and development, to receive the theoretical information conveyed by the Growth and Development Theories and to analyze the economic growth and development process of a country especially through Turkey's development experience.
Course Content; The conceptual and intellectual foundations of development economics will be examined. This course covers traditional and contemporary theoretical approaches to development economics and policies that may be followed in practice. In this context, the course covers the Definition and Historical Development of the Concept of Development, the emergence of development theories, Development Theories: Classical and Neoclassical Approaches, Basic Approaches to Economic Development, Approaches to Balanced Development, Approaches to Unbalanced Development, Other Approaches to Development, Different Distinctions of Development Theories, Main Development Theories, Modernization Theory, Development Phases Theory: Rostow Model, Assumptions and Claims of the Rostow Model Its components, Critique of the Rostow Model, Neoliberalism, Development strategy led by the market (free marketist), State-oriented (Intrusive and social marketist) development strategy, Historical Stages or Phase Stage, Gerschenkron Approach, Lewis's Theory of Unlimited Labor, definitional and measurable issues related to development and underdevelopment, theories of underdevelopment, problems of capital accumulation and technology, financing of development, population, human capital and employment problems, development and foreign trade, resource distribution problem, development and industrialization strategies and sustainable development issues will be addressed.
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  ELECTIVE COURSES
 SECOND YEAR 3. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE  C/E  T  P  L  TS  C ECTS
 1. BASİC CONCEPTS İN GEOGRAPHY I E 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; To examine the basic concepts used extensively in geography and the development of the geographical thought system, its importance and the role played by geographical thought in terms of obtaining an appropriate understanding of geographical thought, theory and practice.

Course Content; The course will basically be taught in two parts. In the first part, the development of geographical thought and the traditions of social science, humanities and natural science in geography will be discussed and an infrastructure will be created for the understanding of how geographical thought-concepts have changed historically. In the second part, the basic geographical concepts used in both physical and human geography – with varying degrees of importance – will be examined. 
 2.  SETTLEMENT GEOGRAPHY  E 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; To teach students the concept of settlement and to enable them to analyze the geographical distribution and general characteristics of settlement on Earth.

Course Content; The concept of settlement, the separation of rural and urban settlements, permanent and periodic settlements, the concepts of frequent loose and dense settlements, the boundaries of settlement, factors affecting settlements, settlement styles, rural settlement (scattered and collective settlement, housing and geographical appearance, structure and material), classification of rural settlements and villages (village shapes, regional differences), urbanization and cities (origin and distribution of urban settlements, today's cities, urban functions, locations of cities, ways in which cities organize space, spatial pattern of the inner city, cities and regional characteristics in the contemporary world, urban and regional planning), the relationship between settlement and geographical environment: Dwellings, Natural shelters, nomadic houses and fixed dwellings, Wood, soil, brick and stone houses, Human-Social and economic effects, Historical influences, The effect of man on the environment, Today's environmental problems, etc. 

 3. RESEARCH METHODS İN PHYSİCAL GEOGRAPHY
 E 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; To provide students with theoretical and practical information about physical geography research methods, to ensure the creation of materials, methods and plans used in Physical Geography research, to encourage students to work independently and to ensure that each of them writes a research work.

Course Content; Field and Subject Selection in Physical Geography Research, Methods to be Followed in Physical Geography Research, Unit Concept in Physical Geography, Phases (Phases) of Scientific Research in Physical Geography, Data Sources in Physical Geography Research, Data Collection Methods, Literature Sources and Literature Review, Methods used in various fields of physical geography (geomorphology, climate, vegetation, soil and hydrography), presentation and mapping of data, Field Studies, Observations in the Research Area, Preparation of Sample Plan Study for Physical Geography Studies (Student Study), Explanations of the Model Plan in Physical Geography will be discussed. 
  4.  DEVELOPMENT GEOGRAPHY I  E
 

The aim of the course is; It is aimed to teach students the interpretation of globalization and development processes, the theories put forward in economic geography and their reflections today.

Course Content; Development Geography definition, Development history, The subject, purpose and basic concepts of development geography are examined. The relationship between geography and development and the natural and social-cultural factors affecting the economy are explained. Development Research in Geography and basic research topics, development approaches, development projects, Economic growth and development theories, development strategies, regional development plans, development policies of Turkey, the process of change of development policies in Turkey, Development Geography on a global, local and regional scale, living standard of the population, competitiveness of the economy, gross domestic product of the country, national income per capita are examined. 
  5.  ADMİNİSTRATİVE GEOGRAPHY  E  3
 

The aim of the course is; It is aimed to comprehend the relationship between management and geography, the way in which geographical space affects the issues related to management in terms of its characteristics and its consequences.

Course Content; Within the scope of this course, the concepts of geography, management, administrative geography; Subject of Administrative Geography and Areas of Study; the importance of administrative geography; Administrative Geography in the World and in Turkey, Theoretical Approaches to the Determination of Civil Administration Areas; The Relationship Between Civil Administration and Physical Geography; The Relationship Between Civil Administration and Socioeconomic Geography; Managerial Staging and Managerial Division; Administrative Gradation and Administrative Division in Some Countries; Managerial Gradation and Managerial Division in Turkey in the Historical Process; The structure of the administrative division in Turkey; The functions of settlements in Turkey within the administrative division; settlements in terms of administrative geography; Administrative Division in Provinces Without Metropolitan Municipality; Administrative Division in Metropolitan Municipality Provinces; The relationship between geography and civil administration and the new provinces that are useful in creating and the administrative arrangements to be made will be addressed. 
 6. CARTOGRAPHY  E
 

The aim of the course is; It is aimed to provide the necessary knowledge and skills for all cartographic stages (map making technique) and the use of the map from the creation to the reproduction of the map.

Course Content; Definition and importance of cartography, Cartography and its basic principles, Historical development of cartography, World and Turkish cartography, the place of cartography in geography, Universe, Solar System, Earth, shape and measurement of the Earth, Movements and Consequences of the Earth, Projections and coordinate systems, General characteristics of projections, Types of projections, Calculation and drawing of projections, Coordinate systems and their transformation, Time zones, Drawing in cartography, Scale and scale types, map, plan, sketch, map types, objectives of the maps, maps according to their subjects, scales, dimensions, preparation of classified maps, features and use, enlargement and reduction processes, length, area and slope calculations on the map, topographic profiling, elevation profile, slope, slope analyzes are mentioned. 
7. AGRİCULTURAL GEOGRAPHY  E 3 0 0 3 3 4

The aim of the course is; to explain the issues related to agricultural geography to the students, to explain the major agricultural regions and important agricultural products within the framework of the world agricultural economy, the geographical distribution, importance and trade of agricultural products and livestock activities, to reveal the economic elements and spatial characteristics that make up agriculture as an economic activity and their relations with the geographical environment

Course Content; Definition of agriculture, its importance as a sector and its role in terms of geography, the relations between natural environment conditions and agricultural activities, the relations between climatic zones (equatorial, temperate and cold zone) and cultivated plants, Development of agricultural activities, characteristics of agricultural activities, General agricultural policies, Agricultural methods, domestication of plants and animals, Agricultural Production, Cereals (Wheat, Rice, Egypt. Industrial plants, other products), Animal Production, Major animal production areas in the world, physical conditions affecting agricultural activities. Climate, landforms, soil, human conditions affecting agricultural activities. Capital, transportation, culture and technology, marketing, Main problems of agricultural activities in the world, Agricultural development in the world, Agricultural development in Turkey, Production, transportation and storage, Land reform and green revolution, Major agricultural regions in the world, Subsistence type agricultural activities, Industrial plant agriculture, vineyard and garden agriculture, Nomadic animal husbandry, primitive subsistence agriculture, Intensive subsistence agriculture, commercial agriculture, commercial animal husbandry, Dairy, Plantation agriculture Mediterranean agriculture, regions where agriculture and animal husbandry are carried out together, Commercial garden agriculture and fruit growing, Reduction of agricultural areas, wrong land use and possible future problems Fishing, World fishing areas, Geographical distribution of forests, deforestation, utilization of forests are described. 
   PLANT GEOGRAPHY  E  3  0  0
8.

The aim of the course is; To examine the vegetation cover of the earth according to systematic geography methods, to know the past and present formations of plants on earth, to explain the relations between the geographical conditions of the place and the vegetation cover and the principles regulating these relations, to explain the distribution of vegetation on the basis of cause and effect by building bridges between plant communities and physical geography parameters, and to concentrate on the ecological wishes of plant species together with their Latin names.

Course Content; Definition and importance of plant geography, its place in science, ecological environments of plant life and the interactions of each environment factor with plants, Factors determining the growing conditions of terrestrial plants; (climate, landform, bedrock and soil characteristics) are examined. Plant formations (tundra, grass, desert, shrub, forest) and floristic region formations, plant migrations, fragmentation, relict and endemic plant concepts, distribution of plant communities on earth, plant-animal, plant-plant, plant-human relations, ecological environment characteristics, large flora regions and vegetation formations on earth and their distribution, reactions and differences between the meanings of the words unity, formation, vegetation, flora is taken. 
  HUMAN-ENVİRONMENT INTERACTİON  E  3  0  0
9.

The aim of the course is; To provide students with the basic facts, concepts, terms and events related to human-natural interaction, environmental awareness, environmental ethics and environmental problems and to gain knowledge, attitudes, behaviors and skills related to these issues, to enable students to learn the relationship between human activities and the natural environment, to instill the protection of natural, historical and aesthetic values, to examine human-induced environmental problems and to develop healthy perspectives on solutions.

Course Content; Environment and its definition, environment and human, ecology and ecosystems, general and common characteristics of ecosystems, natural characteristics of the environment in which human beings live, human-natural environment interaction and human and economic activities revealed as a result of this interaction, environmentalist determinism, posibilism, environmental perception, environmentalism movements, environmental awareness and the role of active participation in solving their problems, Problems of ecosystems, physical environmental factors affecting environmental problems, human factors affecting environmental problems, water pollution, soil pollution and vegetation in terms of environmental problems will be addressed. 

   GEOGRAPHY OF THE CAUCASİAN COUNTRİES  E
10.

The aim of the course is; To provide students who take this course with conceptual competence in Civil Society and Volunteering and to gain the strategic knowledge they will follow in order to be more efficient as an NGO professional or volunteer. In addition, strengthening the ties between the university and the society by using the knowledge, skills and accumulations acquired by the students throughout their education life; To ensure that they gain sensitivity about humanitarian, social, economic etc. problems and various issues and problems, especially migration and disasters, disabled and disadvantaged groups in society; Development of humanitarian, social, cultural, moral values and skills through some volunteering activities they will participate and carry out; Increasing their awareness of high social sensitivity issues such as disability life, migration and disasters in society; Determination of different application areas where volunteering practices can be carried out; Ensuring that they take part in volunteer work for a period of time in a volunteering area of their choice, within a plan to be prepared in advance; Implementation of their projects related to the volunteering work they carry out and reporting and presenting their results in different formats; To develop sensitivity to the needs of society and to enrich the lives of students in these subjects; Within the scope of this course, it is aimed to ensure the sustainability of the knowledge, skills and attitudes they have acquired throughout their lives.

Course Content; In today's world, especially volunteering activities and civil society studies, the strategies of civil society organizations to explain themselves to the society in the context of working procedures, activities, promotion and public relations will be discussed. In addition to these, there will be experience sharing in which various non-governmental organizations convey their work and activities. 
11.  VOLUNTEERİNG STUDİES  E 1 2 0 3 2 4
The aim of the course is; To provide students who take this course with conceptual competence in Civil Society and Volunteering and to gain the strategic knowledge they will follow in order to be more efficient as an NGO professional or volunteer. In addition, strengthening the ties between the university and the society by using the knowledge, skills and accumulations acquired by the students throughout their education life; To ensure that they gain sensitivity about humanitarian, social, economic etc. problems and various issues and problems, especially migration and disasters, disabled and disadvantaged groups in society; Development of humanitarian, social, cultural, moral values and skills through some volunteering activities they will participate and carry out; Increasing their awareness of high social sensitivity issues such as disability life, migration and disasters in society; Determination of different application areas where volunteering practices can be carried out; Ensuring that they take part in volunteer work for a period of time in a volunteering area of their choice, within a plan to be prepared in advance; Implementation of their projects related to the volunteering work they carry out and reporting and presenting their results in different formats; To develop sensitivity to the needs of society and to enrich the lives of students in these subjects; Within the scope of this course, it is aimed to ensure the sustainability of the knowledge, skills and attitudes they have acquired throughout their lives.
Course Content; In today's world, especially volunteering activities and civil society studies, the strategies of civil society organizations to explain themselves to the society in the context of working procedures, activities, promotion and public relations will be discussed. In addition to these, there will be experience sharing in which various non-governmental organizations convey their work and activities.
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 SECOND YEAR 4. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE  C/E T P L TS C ECTS
 1.  THEORİES OF MİGRATİON II E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to develop the ability to make information and comments about why migration develops and the factors that are effective in their development and the results it produces. The definition of migration, its causes, types of migration, driving and attractive factors that are effective in migration and migration movements from past to present will be discussed. In this context, internal and external migration will be defined and the factors affecting their development will be examined with their causes and consequences. Values will be interpreted using statistical data.

Course Content; Migration, Political, social, economic and natural factors that are the causes of migration, Migrations according to the place where it is made, Internal migration, causes and consequences, Foreign migration, Asylum, Exchange, Brain drain, Voluntary migration, Labor migration, Consequences of external migrations, Migrations according to the time it is made: Permanent migrations, Temporary migrations; Voluntary migrations: Forced, Voluntary migration. In addition, Migrations in Turkey, Internal and External migration, Continuous, Seasonal migrations, causes of migrations, Great migrations: Migration of Turks from Central Asia, Migration of Tribes, Migrations to the New World, Exchange migrations; Spatial Effects of Migration, Geographical Appearance in Migration Places, Geographical Views in Migration Receiving Places are processed. 
 2.  DEVELOPMENT GEOGRAPHY II E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to teach students the interpretation of globalization and development processes, the theories put forward in economic geography and their reflections today.

Course Content; Development Geography definition, Development history, The subject, purpose and basic concepts of development geography are examined. The relationship between geography and development and the natural and social-cultural factors affecting the economy are explained. Development Research in Geography and basic research topics, development approaches, development projects, Economic growth and development theories, development strategies, regional development plans, development policies of Turkey, the process of change of development policies in Turkey, Development Geography on a global, local and regional scale, living standard of the population, competitiveness of the economy, gross domestic product of the country, national income per capita are examined. 
 3.  SOİL GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; The main objective of this course is to provide students with a geographical perspective on soil formation, factors affecting this formation, pedogenic processes, characteristics of soil horizons and erosion.

Course Content; Factors influencing soil formation (main material, climate, organic matter, geomorphology, time), Study of soil profile, Pedogenic processes in soil formation, Physical decomposition and chemical decomposition, Structure and texture of soil, Plant nutrients in soil, Importance of clay minerals in soil and its use, Cate exchange capacity, Classification of soils, Soil types and geographical distribution, Determination of agricultural soil fertility, Erosion and protection. 
4.   SPACE AND SPATİALİTY İN GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5
The aim of the course is; To create a geographical perception of space, to comprehend the geographical dimensions of spatial arrangement, which is a multidimensional multidisciplinary subject, to teach the criteria to be considered in terms of using space effectively and giving a new shape to space.
Course Content; the concept of space, space formation and its components, the understanding of space in history, traditional and current approaches that make up geographical space, space types, space organization, spatial changes, spatial textures, organization of space, spatial texture, spatial interaction, absolute space, relative space, space-human, spatial ecology, space analysis and techniques in geography are processed.
  5. RESEARCH METHODS İN HUMAN GEOGRAPHY  E  3  0

The aim of the course is; Teaching students the basic knowledge about the research methodology of human geography, research methods and techniques, comprehending the research and examination methods of the basic qualities of Geography and especially Human Geography, providing the opportunity for thesis, article and presentation by conducting research and examination on Human Geography issues, the stages of a research in scientific research in the field of human geography (topic selection, theoretical framework, literature review, research design, etc.) It is aimed to develop the abilities of the students in terms of giving basic information and techniques, what are the most frequently used quantitative and qualitative methods in scientific research in the field of human geography, where they are used and how they should be analyzed and interpreted.

Course Content; Subject Selection and Criteria in Human Geography, Phases in Human Geography Research, Data Sources in Human Geography Research, Data Collection Methods, Literature Sources and Literature Review, Statistical Publications (General Statistical Publications, Population, Agriculture, Industry, Transportation, Historical and Unpublished Statistics), Statistical Evaluation of Data, Cartography Resources (Map and Air Photos), Utilization of Maps, Properties of Maps and Graphics, Field Studies, Observations, Interview, Data Collection and Survey Applications in the Research Area, Appropriate Photo Shooting, Thesis Plan and Textualization of the Study, Plan Sample Study Preparation in Human Geography Studies (Student Study) will be processed. 
 6.  TURKEY PLANT GEOGRAPHY E

The aim of the course is; To determine the ecological characteristics of the vegetation cover in Turkey, to explain the cause-effect distribution of plant communities and formations within Turkey within the physical geographical conditions, to make the relations between the spread of vegetation understandable.

Course Content; Introduction to the concepts of Vegetation Geography, General view of Turkish vegetation, Turkey's current vegetation, ecological conditions in terms of its effect on vegetation in Turkey (climate, surface forms, soil, biotic and human factors), Vegetation Distribution and Climate Relationship in Turkey, Vegetation Distribution and Soil Relationship in Turkey, Vegetation Distribution and the Role of Topography in Turkey, Vegetation Distribution and Paleogeographic Perspective in Turkey, Introduction to the concept of phytogeographic region, ecological characteristics of each Flora and Phytogeographical region in Turkey, formation groups and dominant species, Black Sea (Europe-Siberia) Phytogeographic Region and plant characteristics, Mediterranean (Aegean-Mediterranean) Phytogeographic Region and plant characteristics, Iran-Turan (Interior, East and Southeast) Phytogeographic region and plant characteristics, The effects of climate change on the vegetation of Turkey are examined. 
 7.  ENERGY SOURCES E

The aim of the course is; To convey information to students about the formation, reserves, distribution, production and areas of use of the main energy resources.

Course Content; The definition of energy resources within the economic geography, the main energy sources, classical energy sources such as coal, oil, hydro-electricity, as well as the formation and distribution of new and renewable energy sources (solar, wind, geothermal, tide, wave, etc.) on the earth, the geographical factors affecting the distribution of resources, the operation and use of resources and the situation in Turkey are examined. 
 8.  BASİC CONCEPTS İN GEOGRAPHY II  E

The aim of the course is; To examine the basic concepts used extensively in geography and the development of the geographical thought system, its importance and the role played by geographical thought in terms of obtaining an appropriate understanding of geographical thought, theory and practice.

Course Content; The course will basically be taught in two parts. In the first part, the development of geographical thought and the traditions of social science, humanities and natural science in geography will be discussed and an infrastructure will be created for the understanding of how geographical thought-concepts have changed historically. In the second part, the basic geographical concepts used in both physical and human geography – with varying degrees of importance – will be examined. 
 9. ENVİRONMENTAL PROBLEMS AND ENVİRONMENTAL POLİCİES  E

The aim of the course is; Environmental problems are one of the most important and current problems of today. The information obtained as a result of the researches reveals that our world is under a rapid threat of environmental pollution. For this reason, it is aimed to raise students' awareness of environmental problems and to create suggestions for the solution of these problems by focusing on the environment and the elements that make up the environment, the historical development of environmental problems, today's environmental problems and their causes.

Course Content; Geographical ecology and ecosystem, ecological balance and harmony, Historical development of environmental problems, Studies for environmental problems, Natural environmental problems (environmental problems related to the structure of the earth, climate, hydrography, soil, vegetation and natural animals), , the effects of industrialization on the natural environment and the preservation of the natural environment for a balanced eco-system, the effect of global warming on environmental pollution, Problems arising from population growth. Urbanization and its problems (image and noise pollution). Cultural degeneration. Spoilage in nutrients. Pollution caused by economic activities such as Industry, Transportation and Tourism. Radioactive contamination. EIA (Environmental impact assessment)., Measures to be taken for the protection of the environment, solutions and suggestions for basic environmental problems are the content of this course. 
10.  HYDROGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is the teaching of the properties of water, which is the indispensable basic element of living life, in the atmosphere, on the earth and underground.

Course Content; Definition of hydrography, Importance of waters in geography, Branches of science that help hydrography, Groundwater, Formation, source, movement, aquifer types, erosion and accumulation activities and forms of utilization of groundwater, Resources, Formation, types of resources, erosion and accumulation activities; Drinking and utility waters, Definition and characteristics of streams, Factors playing a role in the formation of streams, morphometric characteristics of the stream body, stream beds, speeds, flows, currents, regime types, load of streams, stream networks and basins, Erosion and accumulation patterns of streams, Types of lakes according to their definition and character and formation, Level changes in lakes, Movement in lakes, (waves and currents), Erosion and accumulation activities in lakes, Utilization of lakes and lakes from an ecological point of view, Hydrography of oceans and seas, physical and chemical properties, currents in oceans and seas will be discussed. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 THIRD YEAR 5. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE C/E T P L TS C ECTS
 1.  TRANSPORT GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To inform students about the basic concepts related to transportation and transportation geography, to teach the distribution of transportation and communication systems on the basis of spatial characteristics and their relations with other economic sectors.

Course Content; Definitions of Transportation and Transportation Geography, Development of Transportation and Transportation Networks, Relationship between Transportation-Physical Geography Conditions, Relationship between Transportation-Human Geographical Conditions, Location Selection of Transportation Roads, Transportation Networks-Development and Change of Roads, Sea Transportation, Railways, Highways, Airlines, Pipelines, The structure, nature and problems of transportation networks in terms of the world and Turkey will be emphasized. 
 2. TURKEY'S BİOLOGİCAL DİVERSİTY  E

The aim of the course is; To introduce the students to the living groups included in the flora and fauna of our country, to comprehend the importance of Turkey's biological diversity, to ensure that they have information about the past, present and future of diversity, to protect the biological richness of Turkey and to develop individual responsibility, positive attitudes and behaviors to the environment and living beings for the sustainability of this wealth.

Course Content; Recognition and importance of biological diversity in our country, the source of rich biodiversity in Turkey, the diversity of flora and fauna, the richness of Turkey's flora, endemic plants, genera rich in endemic plants, species, genetic diversity, the situation in our country in terms of plant genetic resources, factors that reduce plant genetic diversity, conservation of plant genetic diversity in Turkey, geographical regions in terms of conservation of genetic diversity, biodiversity in the fauna of Turkey The basics and important characteristics of common genera and species in Turkey, genetic resources in animal husbandry, the situation of animal fauna in terms of species diversity will be discussed. 
 3.  TOURİSM GEOGRAPHY I E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to provide students with information about the basic concepts related to tourism and the development and distribution of tourism in the world, to analyze the place and importance of space in the development of tourism, to have information about new tourism approaches and types, to be aware of our tourism riches, to protect nature, to develop environmental awareness and to reinforce the love of homeland in us, to discuss and teach tourism potential, problems and solution proposals.

Course Content; Basic concepts of tourism and recreation geography; tourism-geography relationship; the history of the development of tourism, the demands and motives of tourism; examination of factors influencing the development of world tourism, natural and cultural attractions, and supply elements – transport and accommodation; the importance of organization in tourism; the study of the world's major tourism venues, their characteristics, development and problems; tourism patterns and alternative forms of tourism; Economic, social-cultural and environmental effects of tourism; the main tourism areas where destinations are realized; the study of the main characteristics of the world tourism movement and regional patterns; evaluation of resources in the selection of tourist destinations; planning in tourism; the distribution of tourism by continent and country; examination of exemplary countries that attract attention in tourism; Examining Turkey's main tourism resources and areas, discussing their problems; Examination of the development of tourism in Turkey, developments in supply elements and numerical increases; The main characteristics of Turkey's domestic and foreign tourism will be examined and the issues of tourism-related organizations will be touched upon. 
 4.  ECONOMİC GEOGRAPHY OF TURKEY I E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To analyze the general economic outlook of Turkey, to explain the formation and distribution of Turkey's existing economic resources and the factors affecting this distribution, to evaluate the ways in which existing resources are used, to ensure the relations and recognition of the sectors that play a role in Turkey's economy.

Course Content; Introduction and duties of institutions and organizations related to economic activities in Turkey; Economic policies implemented in Turkey, development of the economy, development of sectoral structures and plans; Geographical factors affecting the Turkish economy; The reasons for the emergence of economic activities and their place and importance in the Turkish economy; The distribution and characteristics of Turkey's agriculture, animal husbandry, mining, fishing, forestry and industrial activities; Land use in Turkey; The situation of utilization of the lands in Turkey; Agricultural areas and ways of use; Factors affecting agriculture in Turkey; products according to their economic contribution, their production and distribution; Turkey's animal presence and geographical distribution, factors affecting productivity in animal husbandry; the place of agriculture and animal husbandry in the Turkish economy, its problems, forest presence and geographical distribution; forest products; forest protection and afforestation, the place of forestry in the Turkish economy, the production and distribution of the main mineral and energy resources in order of importance in the Turkish economy, mining policies and problems are discussed; The development of industrial activities in Turkey, industrial branches and their distribution according to their economic contribution, factors affecting distribution, factors affecting transportation; Development of transportation systems in Turkey; transportation policies, development of the trade sector in Turkey; Economic sectors in Turkey (agriculture, industry, services, transportation, energy, etc.). 
 5.  MİDDLE EAST GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To indicate the general physical and human geographical characteristics of the Middle East region. Within this general framework, the roles of the Middle East in the historical process, the development of the population of the region, the ethnic structure of the population, the Palestinian problem, oil and natural gas resources, the relations between Turkey and the Middle East countries and Turkey's Middle East policies are examined

Course Content; The concept of the Middle East, its place in the concepts of the Near East and the Far East, the physical geographical features of the region, the important roles and changes played by the Middle East throughout history, the ethnic characteristics of the population of the region, the distribution of the population and the role of geographical factors, the Palestinian problem and the establishment of the state of Israel, oil resources and its place in the world, Turkey's Middle East policies, water problem in the Middle East will be discussed.
 
6. 
 PHİLOSOPHY OF SCİENCE

The aim of the course is; To make students learn about basic concepts such as science, philosophy, philosophy of science, knowledge, philosophy of knowledge and history of science, to gain a general perspective on the historical development of philosophical science from past to present.

Course Content; Defining the concepts of philosophy and science, Introduction to the Philosophy of Science, Subject of philosophy of science, Foundations of scientific thinking, Historical progress of science, The importance of science and the philosophy of knowledge in the production of knowledge, Science and philosophy and geographical thought in ancient civilizations, the importance of geographical knowledge, factors affecting the development of science, General Philosophical Approaches, Current Philosophical Currents in the World (Secularism), Basic problems addressed in the philosophy of science, epistemological foundations of the method of scientific philosophy and debates about the truth and certainty of scientific theories.

 7.  GENERAL ECOLOGY  E

The aim of the course is; To introduce the basic concepts and principles of ecology, to give the selective and shaping aspects of ecological factors comparatively.

Course Content; Definition and subject of ecology, Concepts related to ecology, Departments of ecology, Historical development process of ecology, geographical approach based on ecology and ecosystem, Ecological relations and ecological factors, concept and classification of ecological factors, Ecological problems (population growth, depletion of natural resources, global warming, air-water-soil pollution, radioactive pollution, biodiversity reduction etc.), Abiotic factors that are climatic, Non-climatic abiotic factors, Ecological genetics, Habitats - communities, Evolutionary ecology issues will be discussed.
 
 8.
  APPLİED CLİMATOLOGY  E

The aim of the course is; On the basis of the climatological knowledge acquired by the students in the first and second years; ensuring that they acquire the necessary knowledge and skills on how to conduct a climate study by mathematical, statistical and graphical methods; It is aimed to learn the events occurring in the atmosphere and their effects on the earth and to carry out applied studies and to visualize them as tables, graphs, diagrams and maps.

Course Content; Definition of Applied Climatology, Subjects of Interest of Applied Climatology, Factors Governing and Influencing Climatic Conditions, Effects of Climatological Factors on Humans, Other Effects of Climatological Factors, City Planning and City Models in terms of Climate (Anticyclonic City, Cyclonic City Models, etc.), Climate Science and Environmental Impact Assessments, Urbanization and the Effects of Cities on Local Climate, Climatic Factors Affecting Plant Production, Climatological Affecting Agriculture Elements, Phenology, Climate and Forests, Climate and Industry, Climate - Transport Relationship, observation techniques, Analysis and applications of climate elements, Temperature, precipitation, wind-related applications, drawing of heat maps and diagrams, atmospheric pressure and winds, pressure measurement and wind diagrams, water vapor and precipitation, studies on evaporation, preparation of precipitation diagrams, Synoptic maps and classification of climate types, drought analysis and trend analysis will be addressed.

9.  NATURAL DİSASTERS GEOGRAPHY E

The aim of the course is; To explain the basic concepts and issues of the Geography of Disasters and to discuss the measures that can be taken against disasters and to comprehend the importance of spatial planning in the measures to be taken and the analysis of the disaster situation of Turkey with the contribution of geography to this.

Course Content; Definition of disaster, types of disasters, formation, development and distribution of natural (climatologically-meteorological, geological-geomorphological), human (such as war, sudden migration movements, refugees) and technological disasters (such as ozone depletion, nuclear accidents, acid rain, warming of the atmosphere); disaster management principles, introduction of institutions and organizations related to disasters, studies on the main natural disasters effective in Turkey and ways of protection, within the scope of ways of protection from disasters; individual and social duties will be addressed. 
10.  REGİONAL AND URBAN PLANNİNG E

The aim of the course is; By teaching the factors affecting urban development, the concepts of planning and urban planning, the planning process in our country, the preparation of the master plan; The relevant articles of the zoning law and the current discussions in urban planning are to gain the ability to discuss and comment on the concepts, to gain the consciousness of planning and planning in land use and evaluation.

Course Content; General information on the nature of regional and urban problems; The importance of regional and urban planning; Urban planning in the world and in Turkey, Definition of city, Urban areas; Structural features of the city; Their roles and relationships within the city as a whole; various usage areas in the city (center/sub-center, housing, green areas, industry, transportation systems, social facilities); Rural-urban relationship; Defining the city according to population, size, social relations, economic relations and physical characteristics, Growth and contraction processes of cities, Urban economy, employment patterns, labor force structures; Cities in the context of regional development; Cities and their immediate surroundings are the focal points of regional development; Industrial areas; Choice of location of industrial activities, small and large industrial areas; Types of industrial zones; Urban transport and technical infrastructure; Urban activities that generate traffic, Accessibility, Different types of transportation, Infrastructure of transportation, Main principles of transportation planning; Sewerage, water, electricity and communication infrastructures; Spatial planning process and plan stage in Turkey; zoning application tools will be discussed. 
11.   INTRODUCTİON TO STATİSTİCS E 3 0 0 3 3 5
 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 THIRD YEAR 6. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE C/E T P L TS C ECTS
 1. TURKEY HUMANİTİES GEOGRAPHY II E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To make students understand the human characteristics of Turkey from a geographical point of view; To educate individuals who have information about the population characteristics, distribution, problems, characteristics of settlements, types, distributions and main sources of livelihood of Turkey; To gain knowledge, skills and attitudes about the population, settlement and cultural geography features of Turkey.

Course Content; Turkey's geographical location, area and borders, geopolitical and geostrategic consequences of geographical location; Discussion of population growth, its causes and consequences; population policies, causes and consequences; Evaluation of the structure and characteristics of the population of Turkey; age, gender, dependence, education, rural-urban and economic characteristics of the population; migrations; Discussion of the distribution of the population in Turkey, its causes and consequences; Historical development of settlement in Turkey, physical, human and economic geography factors affecting settlement in Turkey; discussion of the criteria used in the rural-urban distinction; Examination of rural settlement forms, classification, individual characteristics and distributions in Turkey; discussion of the problems of natural, cultural and economic origin of rural settlements; Rural dwellings, types of dwellings, housing forms and housing plans; examination of the effects of natural, cultural and economic factors in the shaping of dwellings and explanation of their distribution; Urbanization and development in Turkey; the dispersion of cities, their causes and consequences; The consequences and problems of rapid urbanization in Turkey will be discussed.

 2.  ECONOMİC GEOGRAPHY OF TURKEY II E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To analyze the general economic outlook of Turkey, to explain the formation and distribution of Turkey's existing economic resources and the factors affecting this distribution, to evaluate the ways in which existing resources are used, to ensure the relations and recognition of the sectors that play a role in Turkey's economy.

Course Content; Introduction and duties of institutions and organizations related to economic activities in Turkey; Economic policies implemented in Turkey, development of the economy, development of sectoral structures and plans; Geographical factors affecting the Turkish economy; The reasons for the emergence of economic activities and their place and importance in the Turkish economy; The distribution and characteristics of Turkey's agriculture, animal husbandry, mining, fishing, forestry and industrial activities; Land use in Turkey; The situation of utilization of the lands in Turkey; Agricultural areas and ways of use; Factors affecting agriculture in Turkey; products according to their economic contribution, their production and distribution; Turkey's animal presence and geographical distribution, factors affecting productivity in animal husbandry; the place of agriculture and animal husbandry in the Turkish economy, its problems, forest presence and geographical distribution; forest products; forest protection and afforestation, the place of forestry in the Turkish economy, the production and distribution of the main mineral and energy resources in order of importance in the Turkish economy, mining policies and problems are discussed; The development of industrial activities in Turkey, industrial branches and their distribution according to their economic contribution, factors affecting distribution, factors affecting transportation; Development of transportation systems in Turkey; transportation policies, development of the trade sector in Turkey; Economic sectors in Turkey (agriculture, industry, services, transportation, energy, etc.). 
 3. TOURİSM GEOGRAPHY II E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to provide students with information about the basic concepts related to tourism and the development and distribution of tourism in the world, to analyze the place and importance of space in the development of tourism, to have information about new tourism approaches and types, to be aware of our tourism riches, to protect nature, to develop environmental awareness and to reinforce the love of homeland in us, to discuss and teach tourism potential, problems and solution proposals.

Course Content; Basic concepts of tourism and recreation geography; tourism-geography relationship; the history of the development of tourism, the demands and motives of tourism; examination of factors influencing the development of world tourism, natural and cultural attractions, and supply elements – transport and accommodation; the importance of organization in tourism; the study of the world's major tourism venues, their characteristics, development and problems; tourism patterns and alternative forms of tourism; Economic, social-cultural and environmental effects of tourism; the main tourism areas where destinations are realized; the study of the main characteristics of the world tourism movement and regional patterns; evaluation of resources in the selection of tourist destinations; planning in tourism; the distribution of tourism by continent and country; examination of exemplary countries that attract attention in tourism; Examining Turkey's main tourism resources and areas, discussing their problems; Examination of the development of tourism in Turkey, developments in supply elements and numerical increases; The main characteristics of Turkey's domestic and foreign tourism will be examined and the issues of tourism-related organizations will be touched upon. 

 4.  THREE DİMENSİONAL ANALYSİS İN GEOGRAPHİCAL INFORMATİON SYSTEMS E 2 2 0 4 3 5

The aim of the course is; To be able to profile the 3D model with topology, geology, hydrographic etc. applications and to make profile with slope, bake etc. relief maps and to make surface analyzes such as field of view.

Course Content; 3D GIS definition, Properties, Three-Dimensional Analysis methods, ArcGIS functions, ArcGIS Spatial Analysis module, Distance analysis, Density analysis, Continuous surface creation with interpolation from sample points, Creating slope, baking and relief maps, Visibility analysis, Volume/fill calculation, Creating co-curves (Contouring), Extracting statistics on cell, region and zone basis, Reclassification of rasher data, Mathematical calculations on raster data with map mathematics and Inquiries, transformation of vector and raster data into each other, hydrological analyzes will be discussed. 
 5. TURKEY'S ECOLOGİCAL REGİONS E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; In our country, it is aimed to make students understand the relations between the natural environment and living things, biological diversity and species richness, ecosystem productivity, ecological classification systems, to introduce the ecological features of Turkey and to divide them into regions in ecological terms.

Course Content; The relations between the natural environment and living things, Turkey's biological diversity, Turkey's ecological classification system, Turkey's ecological characteristics and distributions, the reasons for species diversity and richness according to regions, the importance and evaluation of the elements discussed in the separation of ecological regions of Turkey are examined.

 6.  GEOGRAPHY TEACHİNG METHODS  E

The aim of the course is; It is aimed to enable students to learn new research methods and techniques required for modern geographical research, to have knowledge about the methods used in the definition, formulation, research design, data sources and field studies related to the physical and human geography issues they have studied theoretically.

Course Content; Stages of geographical research, Definition of geographical problem, Formulation of research, Collection of relevant data, Bibliographic sources, Cartographic sources, Internet, Spatial studies, Sampling, Cartographic and statistical evaluation of data, Applied field work. 
 7. GEOGRAPHY OF FAİTH E  3

The aim of the course is; The main objective of the course is to provide students with information about the Geographies where religions and beliefs emerged, their distribution, geographical influences and the formation of sects and the regions where they spread.

Course Content; Geography of religions, importance of geography of religions, Data Sources of Faith geography, population size and geographical spread of religions, geographical distribution of religions (Christianity, Islam, Hinduism, Buddhism and Judaism) on the basis of continents and countries, mobility of the population, borders of the faith world, religious organization, social, demographic, cultural and political effects of the belief system will be discussed. 
 8.  AFRİCAN GEOGRAPHY E

The aim of the course is; The borders of the African continent, geological, geomorphological, climate, vegetation, hydrographic and soil characteristics, population and settlement characteristics, economic activities to agriculture, animal husbandry, industry, trade and tourism activities are to explain.

Course Content; The geological structure, landforms, climate, vegetation, hydrographic features, human characteristics and economic and cultural characteristics of the African continent are examined at the scale of countries. The relations between the physical characteristics and human characteristics of the countries in the African continent and Turkey's relations with the countries on the continent are constituted. 
9.  PHYSİCAL GEOGRAPHY OF TURKEY S 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed for students to know the physical geography features and basic concepts of Turkey, to evaluate Turkey and its conditions-potential in terms of physical geography, to have information about the problems arising from Turkey's physical geography, their causes and consequences and to comprehend the opportunities provided by physical geography conditions.

Course Content; Geological Characteristics of Turkey, Topographic Characteristics of Turkey, Geomorphological Characteristics of Turkey, Geomorphological Regions of Turkey, Factors Affecting Turkey's Climate, Climatic Elements and Climate Types of Turkey, Hydrographic Properties of Turkey, Surface and Groundwater and Resources of Turkey, Factors Affecting Soil Formation and Soil Types in Turkey, Factors Affecting Turkey's Vegetation, Phytogeographical Regions and Plant Formations in Turkey, Natural Animal Communities and Insipid Life in Turkey, Ecological Regions of Turkey, Natural Disasters, Disaster Types and Disaster Zones in Turkey will be discussed. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
FOURTH YEAR 7. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE C/E T P L TS C ECTS
 1.  POLİTİCAL GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to provide an understanding of the development of the sub-discipline of political geography, which deals with the spatial aspects of political activities, from its emergence to the present day, its basic concepts and main approaches.

 Course Content; Basic terms related to political geography, Geopolitical and geostrategic concepts, Development of political geography in the historical process, main views about political geography, physical factors in political geography (location, area, borders, landforms, climate, waters, lands, natural resources), human factors in political geography (population, culture, military and/or political, economic communities), Today's world politics, Turkey's political in terms of political, military and economic organizations in the world The assessment of the situation will focus on the political formations in which Turkey participates (NATO, EU), Middle Eastern countries, Balkan countries, relations with the Caucasus countries, Turkic Republics, transboundary waters, straits, continental shelf and the Aegean problem, OECD countries, political and economic organizations in the world.

 2  HİSTORİCAL GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To recognize the sub-discipline of historical geography in terms of its sources and methods and to evaluate the geographical events in the past within this framework, to ensure that the processes of change of geographical events are understood, to provide an interdisciplinary perspective to past geographies in the light of data obtained from branches of science such as archaeology and history, to establish a connection between geography and history and archaeological sciences.

Course Content; The definition, subject, boundary of historical geography, space, method, ways of benefiting from tahrir notebooks in historical geography researches, the developments of the science of geography in antiquity, the Middle Ages, the New Age and the current age and the settlement situation that took shape, the scientists who have made significant contributions to the science of geography throughout history and their activities, the main stages of geographical thought and geographical research and the changes in geographical thought, the history of the science of geography and the science of geography The scientists who have contributed to the development of the science of geography and their works will be examined chronologically in the form of ages and various stages. 
 3. REMOTE SENSİNG E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; By explaining the basic concepts, usage areas, data acquisition processes and data analysis, components and analysis methods of Remote Sensing, it is aimed to transfer the basic gains and to make applications within the framework of a software.

Course Content; Applications will be made on Introduction to Remote Sensing, Sensors (Passive and Active Systems), Platforms and Features, Image and Features, Image Analysis (Pre-Processing, Image Improvement), Visual Interpretation, Simple Image Classification, Accuracy Determination, Data Transfer to GIS, Data Types in GIS, Data File Opening with GIS, Remote Sensing and Image Analysis. 
 4.  SPATİAL ECOLOGY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; Ecology-based examination of geographical spaces, It is aimed to teach the concepts of ecology related to spatial and living communities.

Course Content; Introduction to Spatial Ecology, History of Spatial Ecology, Spatial Ecological Balance and Cycles, Adaptation strategies in different spaces and development strategies for the sustainability of space are discussed. 
 5.  SUSTAİNABLE DEVELOPMENT E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; to comprehend the type and development of the concept of sustainability, the benefits of sustainability for people and society, the dimensions of sustainable development, sustainability and education relations, the future of humanity and sustainability in theoretical and practical aspects; to analyze the conditions (problems) related to sustainable living with different scales (global-regional and local) and perspectives. In addition, by creating a cognitive and affective awareness, it is to increase the students' learning desire and interest in the course.

Course Content; Definition and objectives of sustainability, Areas of use of sustainability; sustainability in terms of social sciences and natural sciences; The contribution of science and technology in the transition to sustainability; sustainability in the context of social change; education and sustainability; the future of humanity and sustainability; migration, poverty and inequality; sustainable environment; ecology, global environmental issues and sustainability; sustainable society in harmony with nature; population, economic system and natural environment; technological developments, consumption habits and environment; sustainability in terms of social responsibility activities, tangible and intangible cultural heritage; The rethinking of human-nature relations on the axis of sustainability is discussed. 
 6.  INDUSTRİAL GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To analyze the general distribution of industry in the world, the causes and consequences of its development, to establish the relationship between Geography-Industry, to have information about the emergence and development of industrialization.

Course Content; Information about the definition and subject of industrial geography, the historical development, distribution and scope of industry in the world, the main types of industry, the development of industry, the foundations of modern industry and the geographical conditions that determine the place of establishment of industry, new trends and concepts in the location of industry, the distribution of industry on the world and the world industrial zones and environmental effects of industry are given. 
 7. PROJECT PREPARATİON AND MANAGEMENT I  E

The aim of the course is; aims to teach the project preparation process in the field of education and to gain relevant skills, to teach project management issues, project life, different methods of business planning and control and evaluation of project objectives.

Course Content; project concepts, types, stages, the need for the project, its characteristics, process, factors affecting the success of the project, project preparation principles, topic selection process, project rationale and market study, selection of project scale and place of organization, project management, role of the project manager, project planning and planning stages, scope, budget and time planning, problem setting, examination of sample projects, creation of project timeline and general evaluation, economic evaluation of projects, project preparation will be discussed. 
8.   ZOOGEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To learn about the areas where animal species are found today and their distribution in the past, to understand the processes affecting the distribution and characteristics of species and animal distribution models, to give information about living and inanimate factors affecting the areas of spread and the effects in the evolutionary process.

Course Content; Definition, importance and sources of zoogeography, zoogeographical regions and basic approaches, Views on the evolution and positioning of continents and land masses, distribution of species, ecological factors affecting the spread of living things, interactions of zoogeography with environmental processes affecting geographical distribution (continental shift, climate), land bridges, zoogeographic regions and their main animals, general fauna structure of Anatolia and Thrace, fauna entrance gates and barriers preventing passages, The zoogeographic development of Turkish land creatures, the fauna characteristics of the Turkish coasts, the biological riches of Turkey, the relationship of the Turkish Orthoptera fauna with the Anatolian zoogeographic past will be discussed. 
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 FOURTH YEAR 8. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 NO  COURSE TITLE C/E T P L TS C ECTS
 1.  ECOSYSTEMS E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To explain the ecosystem characteristics of geographical environments to the students, to teach the systematics of Ecosystem Geography approach, to teach the basic principles and thoughts of Ecosystem Geography, working methods and areas.

Course Content; Ecosystem concept, definition, evolution and diversification in the ecosystem, species, communities and ecosystems, Main biome types (zonobiome, zonoecoton, geobiome, hydrobiome, halobiome), Interactions between ecosystems, Biodiversity and its global distribution, Large ecosystems of the Earth, Indicators that can be examined to measure the quality of ecosystems, Natural and human-induced stress conditions affecting ecosystems, Reactions and adaptation processes of ecosystems to stress conditions, Actions that can be taken to ensure sustainable and balanced partnerships within the scope of ecosystems are discussed. By examining the criteria taken into consideration in ecosystem discrimination, Turkey's ecosystem characteristics are discussed and examined in general terms. 
 2.  RURAL SETTLEMENTS E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to perceive the definitions and functions of rural settlements, to reveal the effect of economic activities on rural settlements, to identify rural problems and to develop rural development strategies, to teach data collection, evaluation and mapping techniques in rural structure analysis.

Course Content; Basic concepts in settlement geography and rural settlements, The relationship between settlements and geography, Development of settlement geography and the scope of rural settlements, Development and Distribution of rural settlements Characteristics of rural settlements, Factors Affecting Rural Settlements, Geographical environment (topography, climate, agriculture, culture and social structure) and building material relations, Rural settlement types, Functional classification of countryside, Types of Rural Settlements, Most of Rural Settlements Housing as a small unit, Natural shelters and temporary rural housing, The relationship between the characteristics of the use of the dwellings and the lifestyle of the person, Continuous rural housing and its types according to building materials, The distribution of rural housing on earth, rural settlement textures-patterns, rural settlement and rural settlements in the world, rural settlements in Turkey, rural settlement forms and distribution, problems of rural settlements, rural development will be discussed. 
 3.  GLOBAL WARMİNG AND CLİMATE CHANGE E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; to inform students about the causes and consequences of global warming and climate change, to explain the scientific foundations of climate change and to examine its possible effects.

Course Content; Climate system, natural and human-induced climate changes, the impact of climate change on the atmosphere, oceans, vegetation, glaciers, sea level, cities, greenhouse gas emissions, global climate change and its possible effects on Turkey, scientific awareness in science and politics, new scientific data and uncertainties on climate change, political debates and effects on climate change, current chaotic situation and steps taken towards the future, the onset of climate change, the Intergovernmental Discussion committee, the Kyoto Protocol, the European Union and climate change policies, global climate change reports, our global footprint. 
 4. AMERİCA GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to learn the borders of the American continent, to explain the general geographical features of the continent, to introduce the physical and human-economic geography features of the continent as well as the general characteristics of the main American countries.

Course Content; In this course, the American continent is discussed in three parts. In the first part, the borders of the continent, geological, geomorphological, climate, vegetation, hydrographic and soil features, in the second part, the population and settlement characteristics of the continent, from economic activities to agriculture, animal husbandry, industry, trade and tourism activities, and in the third part, the relations between the physical characteristics and human characteristics of the countries in the American continent and Turkey's relations with the countries on the continent are emphasized. The geographical features of the continent are compared with other continents.

 5. IMAGE INTERPRETATİON İN REMOTE SENSİNG E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; to provide detailed information about the use of remote sensing technologies by focusing on the practical use and interpretation of satellite images.

Course Content; The basic theory of digital image processing techniques in remote sensing, applications and methods used and frequently used image processing software applications will be discussed. In this context, the main features of satellite images (geometric, radiometric and spectral), Digital Image Processing, Image Preview, Geometric Correction, Image transformations and applications in remote sensing (basic components analysis, independent components analysis, tone-saturation-density conversions), Radiometric Calibration & Correction, Image Improvement/Enrichment, Contrast Improvement, Proportioning of Bands, Filtering, Basic Components Analysis, Image Fusion, Plant Index, Image Classification, Pixel-Based Classification, Controlled Classification, Uncontrolled Classification, Object-Based Classification, Integration with GIS will be discussed. 
 6.  CULTURAL GEOGRAPHY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; To comprehend the relationship between culture and geography, to explain the role of geography in the formation of culture and cultural differences to the students and to provide them with information about the basic research topics of cultural geography.

Course Content; General definition of culture, subject of cultural geography, characteristics of cultural geography, The effects of culture on space within geography and the effects of space on culture, environment and culture interaction, cultural regions, World cultural world and regions (European, Latin American, Slavic-Russian, Islamic cultural world), cultural differences and cultural conflict, cultural quarry, Cultural expansion, cultural ecology, cultural integration, cultural landscape, cultural geographical past, Geo-culture, Common Culture, Cultural process, interaction of ethnographic differences with cultural geography, the way the methods, concepts, views and movements used in geography are applied in cultural geography, spatial texture-cultural space texture, the role of factors such as religion, language, race and common history as well as discriminating reasons and physical isolation in the formation of culture will be analyzed.

  7. PROJECT PREPARATİON AND MANAGEMENT II E

The aim of the course is; aims to teach the project preparation process in the field of education and to gain relevant skills, to teach project management issues, project life, different methods of business planning and control and evaluation of project objectives.

Course Content; project concepts, types, stages, the need for the project, its characteristics, process, factors affecting the success of the project, project preparation principles, topic selection process, project rationale and market study, selection of project scale and place of organization, project management, role of the project manager, project planning and planning stages, scope, budget and time planning, problem setting, examination of sample projects, creation of project timeline and general evaluation, economic evaluation of projects, project preparation will be discussed. 
8.  POLİTİCAL ECOLOGY E 3 0 0 3 3 5

The aim of the course is; It is aimed to gain competence in the basic principles and historical development of political ecology, its relationship with different branches of science, sustainable management and protection of natural resources in economic, ecological and ethical terms.

Course Content; Social change and ecological dynamics in the context of ever-changing human-environment interaction, nature-society problems in the contemporary world, definition of unsustainable use of natural resources are the main topics of this course. Within the scope of the course, the history of political ecology, the winners and losers of global climate change, the active role of nature in shaping human-environment relations, society-based political ecology issues are addressed.

 Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.



22 Eylül 2023
İletişim
Şehit Kansu Küçükateş Mahallesi, 2006 Sokak No12 Kadirli/OSMANİYE/ e-mail kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr
03288271000
kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr