Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Çift Anadal Programı

Çift ana dal nedir?

Çift ana dal, öğrenim gördüğü ön lisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır. Örneğin, sağlık yönetimi okuyan bir öğrenci (birinci ana dal), sosyal hizmet alanındaki (ikinci ana dal) ya da ebelik okuyan bir öğrenci (birinci ana dal) hemşirelik alanındaki (ikinci ana dal) dersleri de geçerek her iki programın da diplomasını almaya hak kazanabilir. Kısaca çift ana dal lisans öğrencilerine iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuyor.

 

Hangi programlarda çift ana dal yapılabilir?

OKÜ’nün 4 yıllık herhangi bir bölümüne kayıt yaptırmış öğrenci 1 yılsonunda başarılı olduğu takdirde OKÜ’nün açık olan herhangi bir bölümünden de diploma almak için çift ana dal programına başvuru yapabilir.

 

Kimler başvurabilir?

1- Başvuru anında ana dal diploma programındaki AGNO’su en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden 2.72) olan ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci ana dal diploma programına başvurabilirler. Aynı zamanda Çift ana dal diploma programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar ana dal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.

2- Bunların yanında ana dal diploma programındaki genel not ortalaması en az 2.72/4.00 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

3-Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

 

Ne zaman başvurulur?

Öğrenci ikinci ana dal diploma programına, ana dal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.

 

Çift ana dal programında kontenjan var mıdır?

Kontenjanlar sınırlıdır ve her yıl senato kararıyla belirlenir.

 

Aynı anda birden fazla programa çift ana dal kaydı yapılabilir mi?

Birden fazla çift ana dal kaydı yapılamaz. Eğer öğrenci isterse çift ana dalın yanı sıra aynı anda yan dal programlarına kaydolabilir.

 

Çift ana dal programının tüm derslerini almak gerekli midir?

Çift ana dal Programı ilgili bölümün ana dal programının tüm derslerini kapsar.

 

Çift ana dal Programına devam eden öğrencinin ders yükü ne kadar olur?

Çift ana dal programı öğrencileri, hem ana dalda hem de ikinci ana dalda, bir öğrencinin ders alma limitlerini ayrı ayrı kullanabilirler.

 

Çift anadal programına devam eden öğrenci proje ve bitirme çalışmalarından sorumlu mudur?

Çift ana dal programında hem ana dala hem de ikinci ana dala ait proje ve bitirme çalışmalarının ayrı ayrı yapılması zorunludur. Proje ve bitirme çalışmalarının muafiyeti söz konusu değildir. Stajların eşdeğerliğini ve ikinci ana dalda hangilerinin, hangi içerikte ve sürelerde yapılması gerektiğini, öğrencinin ikinci ana dal yaptığı bölüm belirler.

 

Çift ana dal programa yatay geçiş yapılabilir mi?

İkinci ana dal diploma programındaki öğrenci, ana dal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci ana dal diploma programına yatay geçiş yapabilir.

 

Çift ana dal programında ki başarısızlık öğrencilerin ana dal programını etkiler mi?

İkinci ana dal programı, öğrencinin ana dal programındaki başarısını ve mezuniyetini hiç bir biçimde etkilemez.

 

Çift ana dal programından başarılı olabilmesi için notları ne olmalıdır?

Öğrencinin çift ana dal programından mezun olabilmesi için ikinci ana dal genel not ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekir. Tüm çift ana dal öğrenimi süresince öğrencinin ana dal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50/4.00 değerine kadar düşebilir. Ana dal genel not ortalaması ikinci kez 2.50/4.00 değerinin altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.

 

Çift ana dal programına devam eden öğrenci ana dal programından ne zaman mezun olabilir?

İkinci ana dal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci ana dal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.

 

Çift ana dal programından alınan dersler transkripte gösterilir mi?

Çift ana dal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin ana dal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler transkriptte gösterilir.

 

Çift anadal programı ne kadar sürede tamamlanması gerekir?

Ana dal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci ana dal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci ana dal diploma programının ilgili yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl uzatılabilir. Verilen ek sürede öğrenci, öğrenim ücretini ödemeye devam eder.

 

Çift ana dal Programından kayıt silinmesi hangi durumda oluşur?

Çift ana dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir. Ancak, uluslararası değişim programlarıyla yurt dışındaki bir üniversitede bulunan öğrenci için yurt dışında geçirdiği yarıyıllar bu süreye dâhil edilmez.

 

Çift ana dal programından alınan dersler AGNO’yu etkiler mi?

Çift ana dal programından ayrılan öğrencilerin ikinci ana dal programında almış ve başarılı oldukları dersler transkript ve diploma ekinde gösterilir, ancak AGNO’ya dahil edilmez.

 

Çift ana dal programından ayrılan yan dal yapabilir mi?

Çift ana dal programından ayrılan öğrenci, herhangi bir yan dal programının tüm gereklerini yerine getirmesi halinde yan dal sertifikası almaya hak kazanır.

 

Çift ana dal programına devam eden öğrenci yüksek lisans programına kayıt yaptırabilir mi?

Ana dal lisans programını bitiren öğrenci çift ana dal programına devam ederken bir yüksek lisans programına kaydını yaptırabilir. Bu durumda öğrenci yüksek lisans programına ilişkin öğrenim ücretini de öder.

 

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisans Çift Ana dal ve Yan Dal Uygulama Yönergesine ulaşmak için tıklayınız.

Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

13 Ekim 2023
İletişim
Karacaoğlan Kampüsü 80000 OSMANİYE/TÜRKİYE
03288271000
03288250966
ahmetbulbul@osmaniye.edu.tr