HİBRİD VE ELEKTRİKLİ TAŞITLAR TEKNOLOJİSİ PROGRAMININ AMAÇLARI
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programının amacı; öğrencilerin, elektrikli ve hibrid taşıtlar hakkında bilgi sahibi olması ve bu taşıtlar da kullanılan elektrik, elektronik sistemlerini öğrenmesi sağlanmaktır. Böylece, öğrenciler hibrid ve elektrikli taşıtların modellenmesi, analiz ve kontrol tekniklerini öğrenmektedir. Ayrıca, hedeflenen amaçlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hibrid ve elektrikli taşıtlar teknikeri çalışma alanlarında, bilimsel değerleri ve meslek ahlakını göz önünde bulundurarak hizmet ve ürün üretebilmenin sağlanması.
- Çalışan hakları, insan hakları, kalite ve meslek etiği konularında edinilmiş olan temel bilgileri çalışma hayatına taşıyarak uygulayabilme.
- Hibrid ve elektrikli araçların çalışması ve bu araçlara ait teknik bakımların yapılabilmesi.
- Hibrid ve elektrikli araçlarda kullanılan güncel teknolojiler hakkında bilgi sahibi olma.
- Hibrid ve elektrikli araçların karşılaşabileceği arıza durumları hakkında ön bilgi sahibi olma ve bu arızaların giderilmesine ait teknik yaklaşımlar hakkında bilgilendirme.
- Hibrid ve elektrikli araçlarda kullanılan pil teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve bu pil yapılarının ölçümlerinin yapılması ile olası arızaların önüne geçmek.
- Hibrid ve elektrikli araçlara ait tesisat projelerinin oluşturulması ve bu araçlara ait bileşenlerin araç içinde en uygun şekilde konumlandırılmasının sağlanması.
- Hibrid ve Elektrikli araçlarda kullanılan motor teknolojileri ve bunlara ait temel test süreçleri hakkında bilgi sahibi olma.
- İçten yanmalı geleneksel motor teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve bu motor yapısı ile elektrik motorunun hibrid çalışımı.
- Elektrik devre sistemlerinde temel ölçüm ve hesaplama uygulamalarını belirleyip bunları kullanarak işaret izleme ve ölçme teknikleri yardımıyla hata ve arıza belirleyebilme, gerekli donanım sağlandığında bunları giderebilme.
- Temel Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi bilgisi, elektrik motorları, şarj sistem, temel elektrik ve elektronik bilgisi, otomotiv teknolojileri ve termodinamik hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip olmak.
-
Montajdaki üretim aşamalarını, kalite kontrol ünitelerini, cihazları ve ekipmanları, ölçüm ve kontrol aletlerini, temel tamir aletlerini, sökme, teşhis ve tamir işlemlerini kullanma becerisini kazanmak.
İSTİHDAM İMKÂNLARIHibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi programı mezunları, 'Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknikeri' unvanlı nitelikli elemanlar olarak, hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir.
ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olan meslek yüksekokul mezunları aşağıda belirtilen lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler:
- Elektrik Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
KAZANILAN DERECE
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
MEZUNİYET ÜNVANI
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknikeri
PROGRAMA KAYIT VE KABUL KOŞULLARI
Öğrencilerin meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Öğrenciler sınav sonuçlarından aldıkları puanlara göre, girecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme ve yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM tarafından bir programa yerleştirilen öğrenciler Üniversiteye kayıt işlemlerini yaptırır.
EĞİTİM ÖĞRETİM HAKKINDA GENEL BİLGİ
Yüksek okulumuzda 2 yılık (dört yarıyıllık) eğitim ve öğretim programı uygulanmaktadır. Bu öğrenimi tamamlayanlara ön lisans diploması verilir. Dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülür ve ders birimi AKTS'dir. Ders notu yüzlük sisteme göre verilmektedir. Derslerdeki devam zorunluluğu teorik derslerin %70 ve uygulamalı derslerde da %80’nine katılmak zorundadır. Ders notlarını değerlendirilmesi ise vize %40, final ise %60 oranı alınarak geçme notu olarak değerlendirilir.
SINAVLAR, ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Elektrik programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de staj çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.
Görüntülenme Sayısı: 1031