Tanıtım
Osmaniye Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı önlisans düzeyinde iki yıllık eğitim - öğretim programı uygulamaktadır. Çocuk Gelişimi Programının amacı, 0–18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalıştırılan, mülteci ve suça sürüklenen çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, özbakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimi meslek elemanı yetiştirmektir.
Programın hedefi iki yıllık eğitimin sonunda öğrencileri, okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında, hastanelerin ve kliniklerin çocuk oyun odalarında çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyecek eğitimin yanında onlara drama, müzik, resim, eğitimi verecek düzeyde yetiştirmektir.
Kayıt ve Kabul Şartları
1. Üniversite Sınavından yeterli puan almak
2. Foreing National Examination (Yabancı Uyruklu Sınavı)
Kazanılan Derece
İki yılın sonunda toplam 120 AKTS krediyi ve 30 iş günü stajını başarıyla tamamlayan (2015/2016 Eğitim Öğretim yılında Zorunlu Staj kaldırılmıştır).ve genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler, önlisans diploması alarak “Çocuk Gelişimi Meslek Elemanı” unvanı kazanırlar.
Programın Tarihçesi
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 31.07.2013 tarih ve 75850160-104.01.01/5544 sayılı yazısıyla yüksekokulumuzda yeni açılan Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programına 2014-2015 Eğitim - Öğretim yılında 40 kişi normal öğretime ve 40 kişi ikinci öğretime olmak üzere toplam 80 öğrenci ile başlanılmış, 2017/2018 Eğitim-Öğretim Yılında toplam öğrenci sayısı 240'a ulaşmıştır. 2020-2021 akademik yılı itibariyle toplam öğrenci sayımız 328 olmuştur.
Programın Vizyonu
Mezunlarının sayısı ve kalitesiyle kamu ve özel birimlerde aranılan çocuk gelişimi meslek elemanı yetiştiren, öncü ve örnek bir çocuk gelişimi önlisans programı olmak.
Programın Misyonu
Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemiş, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında evrensel bilim ve eğitimi temel alan, kuramsal bilgi birikimini pratikle birleştirebilen, mesleğinin profesyonel gereklerini yerine getirebilen, gerekli ortamları hazırlayan, çocukların bütünsel gelişimine yönelik eğitimin yanında onlara müzik, resim, drama, gibi eğitimleri verebilen, çağ nüfusu çocuklarının
eğitim ve yaşam kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayan, çocuk gelişimi ve eğitimi alanında uygulayıcı, yaratıcı ve geliştirici niteliğe sahip çocuk gelişimi ve eğitimi sunan, kurum ve kuruluşlarda görev alabilecek nitelikte meslek elemanları yetiştirmektir.
Programa Kabul Koşulları
YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda belirlenir. 2017/2018 Eğitim-Öğretim Yılında Sınavsız Geçiş tamamen kaldırılmış olup öğrenci alımı Y-YGS-4 puanı ile gerçekleştirilmiştir. 2019 yılından itibaren ise öğrenciler bölümümüzü tercih kılavuzunda TYT alanında aldıkları puana göre tercih edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
•Programda mevcut olan derslerin tümünü (toplam 120 AKTS karşılığı olan) başarı ile
tamamlamak,
•4.00 üzerinden genel ortalaması en az 2.00 olmak,
•30 iş günü stajını başarıyla yapmak (2015/2016 Eğitim Öğretim yılında Zorunlu Staj kaldırılmıştır).
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞMA ALANLARI
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde,
Öğretmen ve Öğretmen Yardımcısı Olarak Özel Kreş ve Anaokullarında,
Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Anaokulu ve İlköğretimlere Bağlı Anasınıflarında,
Milli Eğitim Bakanlığı; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nde, Özel Eğitim ve Rehberlik
Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde,
Çocuk Hastaneleri ve Hastane Okullarında,
Bakıcı Anne Olarak Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerinde, Yataklı Tedavi Veren Kurumlarda
ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarında,
Çocuk Bakım Elemanı Olarak Çalışan Anne - Babaların Çocuklarının Bakımında,
Ana - Baba Eğitimcisi Olarak Özel Araştırma ve Danışmanlık Şirketlerinde,
Çocuk Yayınları ve Oyuncakları Sektörlerinde,
Çocuk Tiyatrolarında ve Çocuk Filmlerinde,
UNICEF, ILO ve Gönüllü Kuruluşlarda,
Sivil Toplum Örgütlerinde…
Dikey Geçiş Sınavı İle Geçilebilecek Olan Lisans Bölümleri
Fakülte ve Yüksekokulların;
- Okul Öncesi Öğretmenliği
- Çocuk Gelişimi
- Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
- Sosyal Hizmet ve
- Özel Eğitim Lisans (4 yıllık) Bölümlerini, DGS sınavından aldıkları puanlara göre tercih edebilmektedirler.
Görüntülenme Sayısı: 632