Prof. Dr. Adem TUTAR
İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
+90 328 827 10 00-3952
ademtutar@osmaniye.edu.tr
ademtutar@korkutata.edu.tr

 

 

İlim Yolcusu Sevgili Gençler,

İslam Dini, insanları dünyada ve ahirette mutlu kılmak için Allah Teala tarafından gönderilmiş olan ilahi emirler bütünüdür. İslam Medeniyetinin temel kaynakları olan ve Hz. Muhammed (sav)’in; “Sizlere iki şey bırakıyorum onlara sımsıkı sarılın” dediği Kuran ve Sünnet ilim ve alim hususunda emir niteliğinde tavsiyelerde bulunmaktadır. Allah Teala, Zümer Suresi 9. ayette; “… De ki ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.” diye buyururken aklın, bilgi için ne kadar gerekli olduğuna işaret etmektedir. Allah Teala, Mücadele Suresi 11. ayette; “… Allah içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir. …” diye buyururken ilmin inananlar için ne kadar değerli olduğunu belirtmektedir. Yine Allah Teala, Fatır Suresi 28. ayette; “… Kulları içinden ancak alim olanlar Allah’a derin saygı duyarlar. …” diye buyururken ilim ehlinin önemini belirtmektedir.

İslam Dini doğruluk, hoşgörü, sevgi, saygı, cömertlik gibi değerleri kapsayan güzel ahlakı ihtiva etmektedir. Hz. Muhammed (sav); “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” diye buyurarak ibadetlerin temel hedefini belirlemiştir. Yine Resulullah (sav); “İlim Çin’de de olsa alınız” diye buyurarak Müslümanları, insanların faydasına olan her türlü ilmi öğrenmeye teşvik etmiştir. İslam Medeniyet tarihine baktığımızda ilim ve ilim ehline değer verildiği dönemlerde İslam toplumlarının maddi ve manevi açıdan yüksek bir seviyeye ulaştığı görülmektedir. İlim ve alimin değersizleştiği dönemlerde ise İslam toplumlarında olumlu bir dini hayattan söz etmek de pek mümkün görülmemektedir. Aksine din; ilim ehli olmayan şahıslar marifetiyle insanları sömürü aracı olarak kullanan bir araç haline dönüşüyor. Resulullah (sav); “Allah, ilim tahsili için yola çıkana cennete giden yolu kolaylaştırır. Melekler de yaptığından hoşlandıkları için talebeye kanatlarını gererler. Göklerde ve yerde bulunan varlıklar, hatta sudaki balıklara varıncaya kadar hepsi alim için Allah’tan bağışlanma dilerler. Bir alimin âbide üstünlüğü, Ay’ın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, miras olarak ne altın ne de gümüş bırakırlar. Onlar ancak ilmi miras bırakırlar. İşte o mirası alan sonsuz bir haz ve pay almış demektir.” diye buyururken ilmin ve alimin mahiyetini bizlere açıkça göstermektedir.

Değerli gençler; sizlere hayatınız boyunca akıl ve ilim rehberliğinde İslam Dinini kaynaklarından öğrenerek ilim ve irfanınızı geliştirmenizi, elde ettiğiniz bilgilerle insanları aydınlatarak Peygamber aleyhi selama varis olma yolunda yürümenizi temenni ediyorum. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İlahiyat Fakültesi akademik ve idari personeli olarak; bizlerle birlikte geçecek eğitim sürecinizde sizlerin yetişmesine katkı sağlamaktan, sizlerle bu yolda yürümekten büyük bir onur duyduğumuzu bilmenizi istiyoruz.



Güncelleme 10.08.2022

Görüntülenme Sayısı: 238