2022-2023 Ders Muafiyetleri Hakkında

Değerli öğrencilerimiz,

1- Ders muafiyet sonuçları, zorunluluktan dolayı aşağıda görüleceği üzere 2 (iki) parça/dosya halinde paylaşılmıştır. Birinci parçada isminiz yok ise ikinci parçaya bakmanız gerekmektedir. Her iki dosyaya bakmadan isminizin olmadığı sonucuna varmayınız. Muafiyet başvurusunda bulunan tüm öğrencilerin muafiyetleri bu iki dosyadadır.

2- AKTS, kredi, ders notunun yanlış işlenmesi gibi maddi hatalar nedeniyle muafiyet sonuçlarına  “ÜÇ GÜN İÇERİSİNDE” dilekçe yoluyla itiraz etme hakkınız bulunmaktadır. İtiraz dilekçeleri, en geç 20 Ekim Perşembe günü mesai bitimine kadar teslim edilmelidir.

3- Ders muafiyet işlemlerinde OKÜ’nün “Muafiyet ve İntibak” yönetmeliğine göre hareket edildiğinden “BİR DERSE KARŞILIK BİR DERS” muaf sayılmıştır. Dolayısıyla bir derse karşılık bir dersin muaf edilmesi itiraza konu olan bir durum değildir ve bu amaçla yapılan itiraz kabul edilmeyecektir. Yönetmeliğin ilgili maddesi şöyledir:

“Birden fazla dersin tek bir derse eşdeğer sayılması durumunda, derslerin kredi toplamı ilgili bölümde karşılık gelen dersin toplam kredisine eşit veya daha fazla olmalıdır. Öğrencinin, muafiyetini istediği dersin kredisi, eşleşecek olan dersin kredisinden fazla olsa dahi yalnızca bir derse sayılır. Birden fazla dersin tek bir derse eşdeğer sayılması durumunda, bu derslerin kredisine göre ağırlıklı not ortalaması alınarak muafiyet ve intibak yapılır.”

4- Yine ilgili yönetmeliğe göre ders muafiyetlerinde öğrencinin geldiği okulun transkriptine dayanarak YALNIZCA "CC" VE ÜSTÜ NOTA SAHİP DERSLER muaf sayılmıştır. Bu nedenle "CC"'nin altındaki derslerin muaf sayılmamış olması da itiraza konu değildir. Yönetmeliğin ilgili maddesi şu şekildedir:

"Ders muafiyetleri, ders denkliği kapsamında yapılır. Ders denkliği kapsamında, en düşük başarı notu, “CC” olarak belirlenmiştir. Ders denkliği kapsamında, başarı notu “CC” altında olan dersler muaf sayılmayacaktır. Harf notu belirli olmayan durumlarda, notları YÖK’ün “4’lük ve 5’lik not dönüşüm sistemi” ile belirlenerek Üniversitemiz not sistemine dönüştürülür. Bu not sistemi dışındaki durumlarda (yurtdışı yatay geçişler dahil) not dönüşüm sistemi “Muafiyet ve İntibak Komisyonu” kararıyla belirlenir. Ders değerlendirmesi “başarılı” veya “muaf” şeklinde olan dersler için “CC” harf notu verilir."

5- Muafiyet formunun sağ alt tarafında yer alan "Alması Gereken Dersler" kısmını dikkate almayınız. Muafiyet formunda aslolan sağ üst tarafta "Bölümümüzde Eşdeğer Sayılan Dersler" kısmındaki derslerdir. Bu nedenle ders kaydı sırasında orada (yani sağ üst tarafta) yer alan muaf dersleri dikkate almalısınız. Orada yer almayan dersler, muaf olmadığınız dolayısıyla kendi dönemlerinde almanız gereken derslerdir.

NOT: Ders muafiyetleri ilan edilen öğrencilerimiz, ders seçimleri itiraz süreci bittiğinde başlayacağından muaf edildiği derslere girmeyebilirler. Aynı şekilde 1. sınıftan başlamak kaydıyla alması gereken dersleri takip edebilirler.

Muafiyet Sonuçlarına (A) ulaşmak için buraya tıklayınız.

Muafiyet Sonuçlarına (B) ulaşmak için buraya tıklayınız.

17 Ekim 2022
ilahiyat@osmaniye.edu.tr