Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programları Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsüne bağlı olan bir programdır.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı, 2023 yılında kurulmuştur. İlk öğrencilerini 2023-2024 eğitim öğretim yılında almaya başlamıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli/tezsiz yüksek lisans programında 5 öğretim üyesi bulunmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programının misyonu, gastronomi alanında uzmanlaşmış eleman yetiştirmektir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programının vizyonu, gıda endüstrisi, akademik kurumlar veya devlet kurumlarında çalışacak bireyleri kariyerlerine hazırlamaya yönelik kaliteli uzmanlık eğitimi sağlayarak yenilikçi, yaratıcı ve girişimci mutfak uzmanları yetiştirmektir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programı, gastronomi alanında uzmanlaşmış eleman yetiştirmek ve bunun için öğrencilere teorik ve uygulamalı bilgileri bir arada sunun bir programdır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yüksek lisans programı, gastronomi alanında ve resmi kuruluşlara gıda alanında araştırıcı yetiştirmek üzere yüksek lisans eğitimi vermek, gıdaların üretiminden tüketimine kadar karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yürütmek, çözümler üretmek, araştırmaya dayalı elde edilen sonuçların ve dünyadaki yeni teknolojilerin uygulanmasını ve aktarılmasını sağlamaktır.
Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, moleküler mutfak, Türk mutfağı ve mutfak kültürü gibi konularda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir
Gastronomi üzerine bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeteneği kazanır
Mutfaktaki ve alandaki problemlerini kurgulamak ve çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama yeteneği kazanır.
Yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirme; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirme yeteneği kazanır.
Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirmek ve sorumluluk alma yeteneği kazanır.
Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, gıda ve ilgili alanlar üzerine ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarma becerisi kazanır
Gastronomi alanındaki uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını betimleme becerisi kazanır
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı kariyer olanakları;
-Gastronomi alanında uzman akademisyen yetiştirmek,
- Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, catering işletmelerinde, restoran ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde işgören (şef) yetiştirmek, - Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, catering işletmelerinde, restoran ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde orta ve üst kademe yönetici (şef) yetiştirmek, - Yiyecek içecek sektöründe kendi işletmelerini kurabilecek nitelikte girişimci adayları yetiştirmek, - Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak yiyecek içecek alanıyla ilgili usta öğretici/eğitmen yetiştirmektir
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans programına öğrenci kabulü Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen şartlara uygun olarak yürütülür. Tezli yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların gıda teknolojisi, gastronomi ve mutfak sanatları lisans diplomasına sahip olmaları ve daha önce disiplin suçu sebebiyle herhangi bir yüksek lisans programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir.
Başvuru yapılacak olan programa ait özel başvuru koşullarını sağlıyor olmak.
Son beş yıl içinde yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES)’ndan 55,00 puan almış olmak.
Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 tam puan üzerinden yüzlük sistemde en az 50,00 veya dörtlük sistemde en az 2,00 olması gerekmektedir. (Yüzlük sistem dışında düzenlenmiş olan not çizelgesi dönüşümü Yükseköğretim Kurulu tarafından 09.10.2008 tarihinde yayımlanan Dönüşüm Tablosu esas alınarak yapılacaktır.)
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans Programına başvuran adaylardan yazılı sınava alınacak aday sayısı; ilan edilen kontenjanın 5 (beş) katı, ile sınırlıdır. Yazılı/Sözlü sınava ve mülakata çağrılacak adayların sıralaması ALES Puanının %50’si, Lisans mezuniyet notunun %40’ı ve varsa Yabancı Dil Puanının %10’unun toplamı alınarak hesaplanacaktır. Yabancı dil belgesi bulunmayan adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilerek hesaplama yapılır.
Ön değerlendirme sürecinde başarılı olan adayların değerlendirilmesi yapılırken ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %20’si, YDS ya da eşdeğer yabancı dil puanının %10’u (yabancı dil puanı olmayan veya müracaat sırasında sınav sonuç belgesini ibraz etmeyen adayların yabancı dil puanı sıfır kabul edilecektir), bilim sınavı veya mülakat sonucunun %20’si esas alınacaktır. Yüksek lisans giriş sınavı başarı puanı 55,00 veya daha fazla olan adaylar puanlarına göre sıralanacak, kontenjan dahilinde asıl liste ile birlikte yedek liste ilan edilecektir. Giriş sınavı başarı puanlarının eşit olması halinde sırasıyla ALES, lisans mezuniyet ve yabancı dil puanı yüksek olan adaya öncelik tanınacaktır. Mülakat/Bilim sınavına girmeyen aday başarısız sayılacaktır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Tezli Yüksek Lisans programından mezun olabilmek için yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasını başarıyla tamamlamış olmak ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin ilgili hükümlerini yerine getirmek gerekmektedir. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Ders aşaması tamamlandıktan sonra danışman öğretim üyesinin yönlendirmesi ile belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak danışmana ve danışman tarafından belirlenmiş jüri üyelerine teslim edilmelidir. Tezi akademik ölçütler çerçevesinde yeterli bulunan öğrencinin, çalışmasını atanacak jüri önünde sözlü olarak sunması istenmektedir. Tez savunması sonucunda başarılı bulunan öğrenci “bilim uzmanı” kabul edilir.
Tezli yüksek lisans programından gerekli şartları tamamlayarak yüksek lisans derecesi ile mezun olan öğrencilerimiz doktora için gerekli (YÖKDİL, ALES) sınavlarda aldıkları sonuçlara bağlı olarak müracaat ettikleri kurumların yeterlik şartlarını sağladıkları durumlarda alan ve alan dışı doktora programlarına kabul edilebilirler