Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Tanıtım
 

COĞRAFYA NEDİR?

 Coğrafya; Yeryüzünde oluşan fiziksel ve beşerî olayları betimleyerek meydana geliş nedenlerini, dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri açıklayan bilimdir. Ayrı ayrı yerlerdeki tüm fiziksel ve beşerî olguların etkileşimi ve yerler arasındaki bu karşılıklı etkilenmenin hangi kalıpları yarattığı ve mekânı nasıl örgütlediğinin incelenmesi olarak da tanımlayabiliriz. Birçok bilim dalından yararlanan yapısı dolayısıyla, yeryüzündeki coğrafi yapıların dağılımı; coğrafi birimlerin bulundukları yerde neden, nasıl ve ne zaman meydana geldikleri; meydana gelen olayların diğer olaylarla ilişkisi ve bağlantısı ile birlikte bunların haritalarla birlikte görsel bir yapıya büründürülmesi gibi işlevleri bulunmaktadır.

COĞRAFYA BÖLÜMÜ ALINAN DERSLER

Coğrafya bölümünde; birinci sınıfta Coğrafyaya Giriş I-IIKlimatoloji I-II, Yer Bilimi ve Genel Jeomorfoloji gibi temel alan dersleri okutulmaktadır. İkinci ve üçüncü sınıfta Dünya Ülkeleri, Türkiye bölgeleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri gibi zorunlu ve seçmeli mesleki derslere ağırlık verilip bu dersler teorik ve uygulama olarak işlenmektedir. Dördüncü sınıfta ise, gezi-gözlem dersleri kapsamında öğrencilere saha çalışmalarını deneyimleyebilecekleri arazi çalışmaları mevcuttur. Arazi derslerinde öğrencilere bireysel ve grup halinde farklı alanlarını gözlemleme ve deneyimleme amacıyla çeşitli arazi ödevleri verilmektedir.

COĞRAFYA MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

  Programdan mezun olan her öğrenci, tüzük ve yasalarla belirlenmiş şartları yerine getirmek koşuluyla, birçok bakanlık bünyesinde ilgili resmî kurumların çatısı altında coğrafya kapsamında yapılacak çalışmalarda araştırmacı ve raportör olarak görev alabilirler. Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Tarım ve Köy Hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları, Afet İşleri, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı vb. gibi resmi kuruluşlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı gibi bakanlıkların bünyelerinde çalışabilmektedir; bölge planlama çalışmalarında ve belediyelerin planlama faaliyetlerinde görev yapabilmektedirler. Pedagojik formasyon alan mezunlar Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili yüksek lisans ve doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler.


22 Eylül 2023
İletişim
Şehit Kansu Küçükateş Mahallesi, 2006 Sokak No12 Kadirli/OSMANİYE/ e-mail kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr
03288271000
kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr