T.C.
OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç Kapsam Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1- (1)
Bu yönergenin amacı, Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yurtiçi kamu kurum ve kuruluşlarında yapacakları Alan Çalışması Stajı ile ilgili uygulama esaslarını düzenlemektedir.
Kapsam
Madde 2 - (1)
Bu yönerge Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin yurtiçi kamu kurum ve kuruluşlarında yapacakları Alan Çalışması Stajı ile ilgili uygulama esaslarını içermektedir.
Dayanak
Madde 3- (1)
Yönerge 15 Ağustos 2019 tarihli ve 30859 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” esas alınarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- (1)
Bu Yönergede geçen;
Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversite’sini
Rektör: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü’nü
Senato: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Senatosu’nu
Fakülte: Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni
Bölüm: Sağlık Yönetimi Bölümünü
Bölüm Başkanı: Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanını
Alan Çalışması Stajı: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü öğrencilerinin sekizinci yarıyılda zorunlu olan SAY 404 kodlu Sağlık Yönetimi Alan Çalışması stajını ifade eder.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı: Staj organizasyonunun en üst düzey yetkilisi ve yöneticisidir. Bu yetkisini gerektiğinde dekan yardımcısı, bölüm ve/veya anabilim dalı başkanına devredebilir.
Staj Koordinatörü: Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm ve/veya ilgili anabilim dalı başkanının görevlendireceği bir öğretim elemanıdır.
Staj Sorumlu Öğretim Elemanı: Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm ve/veya ilgili anabilim dalı başkanının görevlendireceği öğretim elemanı/elemanlarıdır.
Staj Yürütücüsü: Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm ve/veya ilgili anabilim dalı başkanının görevlendireceği bir öğretim elemanı veya staj yapılan birim üst yöneticisi tarafından görevlendirilen kişidir.
Staj Dosyası: Bölüm öğretim elemanları tarafından hazırlanan ve eğitim-öğretim yılı başında o yıl için görevlendirilen Staj Sorumlusu öğretim elemanı/elemanları tarafından gözden geçirilen, her türlü form, belge ve devam çizelgelerini içeren dosyadır.
Staj Başarı Notu: Öğrencilerin alan uygulama sırasında mesleki uygulamalarına dayanarak aldıkları notu tanımlar.
Öğrenci: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencisini tanımlar.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulamaya İlişkin Esaslar
Staj Çalışmalarının Amacı
Madde 5- (1) Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Çalışmasının amaçları;
a. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi öğrencilerinin öğrenim sürelerinde edindikleri bilgi ve deneyimlerinin pekiştirilmesi,
b. Görev yapacakları işyerlerini tanıyarak buralardaki sorumluluklarını, organizasyon yapısını, işleyişi, iş disiplinini gözlemleyerek, mesleki bilgi ve görgülerini arttırmalarının ve kazandıkları teorik bilgileri uygulamaya aktarma becerilerinin sağlanması,
c. Staj yapılan kurum ve kuruluşta görevli personelle uyumlu çalışma ve işletmenin ilgili olduğu diğer kişilerle iyi iletişim kurabilme alışkanlığının kazandırılması,
d. Mesleki alanda yaşanan bilimsel ve teknolojik değişimleri izleyerek tanımalarının ve ileride çalışma yaşamlarına aktarmalarının sağlanması.
Staj Çalışmalarının Yürütülmesi ve Denetimi
Madde 6- (1) Staj çalışmalarının yürütülmesi ve denetimi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, staj sorumlu öğretim elemanları, staj koordinatörü ve staj yürütücüsü tarafından koordineli bir şekilde yürütülür.
Staj Çalışmalarının Organizasyonu
MADDE 7- (1) Staj Sorumlularının Görevleri;
a) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanının Görevleri:
1. Staj eğitiminin eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemleri alır/aldırır.
2. Staj eğitiminin yapılacağı kurumun üst düzey amirine müracaat ederek gerekli izni temin eder. Resmi yazışmaları yapar/yaptırır.
3. Staj yerlerinde staj uygulamaları denetlemelerini yapar/yaptırır.
b) Staj Sorumlu Öğretim Elemanlarının Görevleri:
1. Staj başlangıç ve bitiş tarihlerini akademik takvime bağlı olarak belirler ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına önerir.
2. Staj yapacak öğrencilerin listelerini staj yerlerine gönderir.
3. Staj ünitelerini ve ünitelerdeki çalışma sürelerini belirler.
4. Staj raporlarını inceler ve değerlendirmeye katar.
5. Staj eğitiminin sonunda staj değerlendirmesini yapar. Değerlendirmeye bölüm ve/veya anabilim dalı başkanının önerdiği öğretim elemanları da katılır.
c) Staj Koordinatörünün Görevleri:
1. Staj sorumlu öğretim elemanları ile dekanlık arasında koordinasyonu sağlar.
2. Staj yapılacak kurum veya kuruluşlara gönderilecek olan belgelerin yazılmasını, basılmasını ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gönderilmesini sağlar.
3. Stajın yürütülmesi esnasında öğrencilerin devam durumlarını ve davranışlarını periyodik olarak denetler.
4. Stajın yürütülmesi esnasında ortaya çıkan problemleri inceler, çözümüne yardımcı olur ve gerektiğinde bölüm/anabilim dalı başkanı ve/veya dekanlığa iletir.
5. Öğrencilerin staj yerlerinde yapmış olduğu çalışmalara ait notları dosya halinde toplar, bunları staj sonunda staj sorumlu öğretim elemanına iletir.
d) Staj Yürütücüsü ve Görevleri:
Staj yapılacak hastanenin başhekimi veya başhekim tarafından görevlendirilen kişidir.
1. Staj esnasında öğrencilerin devam durumları ve davranışlarını denetler.
2. Staj eğitiminin verimli olması için gerekli önlemleri alır.
3. Stajla ilgili olarak staj yeri, staj koordinatörü, bölüm ve/veya anabilim dalı başkanı arasındaki haberleşmeyi sağlar.
4. Aylık Çalışma Puantaj Cetvellerini her ayın sonunda staj koordinatörü, bölüm ve/veya anabilim dalı başkanına iletir.
5. Staj raporlarını veya staj değerlendirme formlarını öğrencinin çalışmasına uygun olarak 100 puan üzerinden değerlendirip staj koordinatörü veya bölüm/anabilim dalı başkanına iletir.
Sigorta ve Mali Yükümlülükler
Madde 8– (1) Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi sağlık yönetimi bölümünde okuyan lisans öğrencilerinin, öğrenimleri sırasında staj yaptığı kuruluşlarda alan uygulamasına yönelik iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri Sosyal Güvenlik Kurumu yasal düzenlemeleri kapsamında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenir. Öğrencilerin uygulamaya başlama ve bitirme tarihleri ile ilgili sigorta işlemleri yasal süreler içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir.
(2) Mesleki uygulamalar ve stajlar kapsamında öğrencilere üniversitemiz tarafından herhangi bir ücret ödenmez.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sağlık Yönetimi Bölümü Alan Çalışması
Staj Süresi ve Zamanı
Madde 9- (1)
Staj süresi: Sekizinci yarıyılda “SKY 404 Sağlık Yönetimi Alan Çalışması” şeklinde, “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”nin 5. maddesine göre tanınan azami öğretim süresinin sonuna kadar olan zaman diliminde haftada 2 iş günüdür (16 saat). Bir tam işgünü 8 saat olarak hesaplanır. Öğrenciler staj yapacakları yerin çalışma saatlerine uymak zorundadırlar.
Staja Başlamanın Ön Şartı
Madde 10- (1)
Öğrencilerin sekizinci yarıyılda “SKY 404 Sağlık Yönetimi Alan Çalışması” uygulamasına çıkabilmeleri için ön koşul aranmamaktadır.
Staj Yeri
Madde 11-(1)
Staj yeri staj komisyonunca belirlenir. Stajlar, üniversitelere ve bakanlıklara bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde, kamu ve özel hastanelerde, il sağlık müdürlüklerinde, kızılay kan merkezinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde yapılır. Ancak zorunlu durumlarda bu program, staj komisyonunun onayı ile önceden öğrencilere ilan etmek koşulu ile değişik zaman dilimleri halinde ve farklı kamu kurum ve kuruluşlarında yapılabilir.
Staj Belgeleri
Madde 12- (1)
Staj Belgeleri; Staj Dosyası (Günlük Uygulama Raporu EK 1), Staj Değerlendirme Formu (EK 2) ve Aylık Çalışma Puantaj Cetveli (EK 3) olmak üzere 3 adettir.
(2) Öğrenciler alan uygulaması için gidilen her bölümde staj dosyasını (günlük uygulama raporu EK 2) doldurmak zorundadır. Öğrenciler her gün yaptıkları çalışma ve etkinlikleri günlük çalışma raporu defterine işlemek ve staj yöneticisine onaylatmak zorundadır. Ayrıca, yapılan çalışmalarla ilgili her türlü belge ile program staj komisyonu tarafından işlenecek diğer bilgi ve belgeler de staj dosyasına eklenmelidir.
Devam Zorunluluğu
Madde 13-(1)
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 20. maddesine göre öğrencilerin uygulamalara en az %80 oranında devamları zorunludur. Devam süresinin %20’sinden fazlasına (raporlu olmak dâhil) devam etmeyen öğrenciler başarısız kabul edilirler. Devamsızlık süresi %20'yi geçmeyen öğrencilere staj yürütme kurulu veya sorumlu öğretim elemanının belirleyeceği gün ve saatlerde telafi programı uygulanır.
Alan uygulamalarının değerlendirilmesi
Madde 14-(1)
Staj bitimi sonunda akademik takvime uygun olarak dönem başlamadan tespit edilen bir tarihte staj yapılan bölümlerle ilgili olarak staj değerlendirilmesi yapılır. Staj sırasında öğrenciler fakülteleri tarafından verilen günlük uygulama raporuna yaptıkları çalışmaları işleyerek, günlük olarak ilgili birim sorumlusuna imzalatırlar.
(2) SKY 404 Sağlık Yönetimi Alan Çalışmasında günlük olarak hazırlanan rapor ve uygulama çalışmalarının değerlendirilmesi ile elde edilen not, uygulama notudur. Ara sınav ve uygulama sınavının aritmetik ortalaması ara sınav notu olarak verilir. Staj başarı notu, ara sınav değerlendirmesinin %40’ı, final sınav değerlendirmesinin %60’ı alınmak sureti ile hesaplanır. Bu notun ortalamasının 50 olması gerekir.
(3) Uygulamalı derslerin uygulamasından 50’nin altında not alan öğrenciler genel sınava giremezler ve o dersten başarısız sayılırlar. Dersin başarı notu ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre hesaplanır.
(4) Staj değerlendirmesi ve staj başarı notu hesaplamaları, staj değerlendirilmesini yapmak üzere kurulacak olan, bölüm ve/veya anabilim dalı başkanı ve fakülte dekanının görevlendireceği iki öğretim elemanından oluşan Staj Yürütme Komisyonu tarafından yapılır.
(5) Staj başarı notları, staj değerlendirmesi bitiminden itibaren değerlendirmesi yapılan dönem sonuna kadar yüksekokul sekreterliği ve öğrenci işleri tarafından ilan edilir. Staj değerlendirme formları ile staj defterleri/dosyaları staj sonunda Dekanlıkça değerlendirilerek, değerlendirme sonuçları Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına gönderilir.
(6) Stajdan başarısız olan öğrenciler bir sonraki dönem stajı tekrar etmek zorundadır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Staj Yükümlülükleri
Staj Yapan Öğrencilerin Görev Ve Sorumlulukları
Madde 15- (1)
Sağlık Yönetimi Alan Çalışması için;
1. Stajyer öğrenciler stajlarını, kayda geçen yerlerde yapmak zorundadırlar. Bölüm staj komisyonu başkanlığına haber verilmeden staja ara verilemez ve staj yeri değiştirilemez. Öğrenciler, amaca ulaşamayacaklarını belirledikleri takdirde, staj komisyon başkanlığının görüşünü ve onayını da alarak staj yerini değiştirebilirler.
2. Staj süresince öğrenciler kurumun işlerini birebir izlemek ve gerektiği durumlarda uygulamakla yükümlüdürler. Staj yaptıkları birimlerde yürütülen tüm mesleki etkinliklerden sorumludurlar. Staj yerlerinde verilen işleri eksiksiz ve zamanında yapmak zorundadırlar.
3. Staj yerindeki her türlü araç ve gerecin dikkatle kullanılmasına özen göstermek zorundadırlar. Aksine hareket edenler meydana gelecek zararı ödemekle yükümlüdürler.
4. Öğrenciler staj yapacakları işyerinin mesai saatleri, kılık kıyafet yönetmeliği başta olmak üzere bütün kurallarına ve Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine uymak zorundadırlar.
5. Habersiz olarak staj yerinden ayrılamazlar ve stajı terk edemezler. Staj yerini terk eden habersiz ayrılan öğrenci, o gün staja gelmemiş sayılır.
Yasaklar
Madde 16- (1)
Stajyer öğrenciler; staj yerinde grev, iş bırakma, işi yavaşlatma gibi eylem ve faaliyetlere katılamaz, bunları destekleyemez veya propagandasını yapamazlar, herhangi bir şekilde siyasi ve ideolojik faaliyette bulunamazlar.
Disiplin İşleri
Madde 17- (1)
Staj yapan öğrenciler, staj süresi içerisinde staj yerinde uygulanan mevzuata, çalışma ve disiplin kurallarına aynen uymakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe yahut bu yönergenin (I) bendinde belirtilen yasaklara uymayanlar hakkında “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.
Staj Belgelerinin Saklanması
Madde 18- (1)
Staj değerlendirilmesi sonunda staj dosyaları 2 yıl öğrenci işlerinde saklanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlük
Madde 19- (1) Bu Yönerge Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Senatosu’nun onay tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 20- (1) Bu yönergenin hükümleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığınca yürütülür. Bu yönergede yer almayan hususlar hakkında “Yüksek Öğretim Kanunu”, “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ve Rektörlükçe çıkarılan genelgelere göre işlem yapılır.
Madde 21- (1) Bu yönergeyi Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü yürütür.
Görüntülenme Sayısı: 139