Akademisyenlerimizin Projelerine TÜBİTAK’tan Destek
Ekleme Tarihi :21.08.2024 14:26 Güncelleme Tarihi: 21.08.2024 11:27 Görüntüleme Sayısı :341

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keleş’in yürütücülüğünü ve danışmanlığını yaptığı üç farklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu projeler, tarımda kullanılan pestisitlerin tespiti ve kimya alanında ileri teknoloji kullanımıyla ilgili önemli araştırmaları kapsıyor.

Prof. Dr. Mustafa Keleş’in Yürütücülüğünde Hazırlanan Projeye TÜBİTAK 1001 Desteği

Prof. Dr. Mustafa Keleş’in yürütücülüğünü üstlendiği, üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Keleş’in ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin araştırmacı olarak yer alacağı "Organofosfor Pestisitlerin Tespiti için Karbon Kuantum Nokta Esaslı Floresans ve Elektrokimyasal Sensörlerin Geliştirilmesi ve Gerçek Örneklerde Uygulamaları" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2.450.000,00 TL bütçe ile desteklenmeye hak kazandı. Bu projede, tarımda kullanılan pestisitlerin çevresel etkilerini minimize etmek için yerinde ve hassas tespit sağlayan taşınabilir sensörlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Proje, Çukurova bölgesinde yetiştirilen çeşitli tarım ürünlerinde uygulanarak pratik çözümler sunmayı amaçlıyor.

TÜBİTAK 2218 ve TÜBİTAK 1002 Programı Kapsamında Hazırlanan Projeler Başarıyla Yürütülüyor

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Keleş’in danışmanlığını üstlendiği, Mersin Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Tuncay İnce’nin yürütücüsü olduğu "Manyetik Kiral Nanopartiküllerin Hazırlanması ve Asimetrik Katalitik Reaksiyonlarda Aktivitelerinin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 2218-Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Bu proje kapsamında, yüksek katalitik etkinliğe sahip ve tekrar kullanılabilir manyetik nanokatalizörlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje, ilaç ve biyolojik aktif moleküllerin sentezinde kullanılacak nanokatalizörlerin etkinliğini artırmayı amaçlayarak, sürdürülebilir ve yeşil kimya uygulamalarına katkı sağlayacak.

Prof. Dr. Mustafa Keleş’in danışman olarak görev aldığı ve KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Aydın’ın yürütücüsü olduğu “Metal Konjuge Diformil Enol Temelli Sensörlerin Geliştirilmesi ve Gerçek Örneklerde Organofosfor Temelli Pestisitlerin Miktarının Belirlenmesi” başlıklı proje ise TÜBİTAK 1002 programı kapsamında kabul edildi. Bu projede, tarımda kullanılan pestisitlerin tespiti için metal konjuge diformil fenol temelli optik sensörler geliştirilecek ve bu sensörlerin tarımsal ürünler üzerinde test edilmesi sağlanacak.

e-OKÜ Öğretim Üyeleri Mezunlar Ne Nerede? İletişim English Aday Öğrenci Koyu Tema