Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, "Yenilenebilir Enerji ve Batarya Teknolojileri" Alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Olarak Seçildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında, üniversitemizin “Yenilenebilir Enerji ve Batarya Teknolojileri” alanında ihtisaslaşma başvurusu YÖK tarafından kabul edildi. Böylece, üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı” kapsamında ihtisaslaşmaya değer görülen 25 üniversite arasında yer aldı.

Proje kapsamında Yükseköğretim Kurulunda düzenlenen törende projenin önemine değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ‘“Bu proje bir birlikte çalışma projesidir. Projenin başarıya ulaşmasında milletvekillerimizin, valilerimizin, belediye başkanlarımızın, rektörlerimizin, öğretim üyelerimizin, bölgesel ve yerel kalkınma ajanslarının ve sivil toplum kuruluşlarının uyum içinde çalışmasının çok ciddi önemi ve katkısı olacaktır.” dedi.

Üniversitemizin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen ‘’Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’’na kabulünün açıklandığı toplantıya, Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Osmaniye Milletvekili, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve önceki dönem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy ile üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun da katıldı.

"Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" çerçevesinde üniversitelerin bölgesel kalkınmanın sağlanmasında aktif rol oynamasının hedeflendiği vurgulanan toplantıda, programa kabul edilen üniversitelerin hedeflerini ve stratejilerini bölgesel kalkınmaya odaklı bir şekilde gerçekleştireceği belirtildi.

Üniversitemizin ihtisaslaşma konusu kapsamındaki sunum, Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun tarafından gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, batarya teknolojilerinde ihtisaslaşma gerekçesini desteklemek için önemli fırsatlara sahip. Osmaniye, kendi sanayisiyle birlikte çevresinde bulunan büyük sanayilerin de tam merkezinde bir noktada bulunmaktadır. Sanayi kuruluşları içerisinde enerji depolama, hidrojen üretimi/kullanımı ve elektrikli araçlar üzerine yoğunlaşan ve vizyonuna alan start-up modelinden, köklü firmalara kadar birçok kuruluşun olması nitelikli istihdam ve danışmanlık hizmetleri sağlanabilmesi için büyük bir avantaj sunmaktadır. Üniversitemiz, bu avantajları kullanarak "Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi" ön lisans programını ve "Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri" anabilim dalı programını başlatmıştır. Bu programlar, öğrencilere batarya teknolojilerinin temellerini ve uygulamalarını öğretmek, araştırma-geliştirme projelerine katılım imkânı sağlamak ve endüstri ile iş birliği yaparak yenilikçi çözümler üretmelerini teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır.” dedi.

OKÜ’nün sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlaması, yeni ve yenilikçi yaklaşımlar ile bölgesel kalkınma odaklı bir vizyonla yola çıktığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, seçilen ihtisaslaşma alanı ile bünyesinde kurduğu ve kuracağı teknoloji transfer ve geliştirme ofisleri ile hem yeni ve yenilikçi teknolojik gelişmelere ev sahipliği yapacak hem de özellikle yenilenebilir enerji alanında var olan teknolojik ürünlerde yapılacak verimlilik artırıcı uygulamaların hayata geçmesi ile firmaların rekabet koşullarını artıracaktır. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin sahip olduğu alt yapı doğrultusunda seçilen ihtisaslaşma alanı ile farklı uygulamalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşması ve enerji maliyetlerinin azalması ile katma değeri yüksek nihai ürünler elde edilmesi sağlanarak son tüketiciye ekonomik olarak ulaştırılması ile işletmelerin uluslararası rakipleriyle rekabet koşulları da iyileştirilmiş olacaktır.” diye konuştu.

OKÜ Enerji Alanında Önemli Bir Aktör Konumunda

Üniversitemiz, kuruluşundan itibaren enerji ve özellikle yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği konularında uzmanlaşmayı ve söz sahibi olmayı hedeflemiş ve bu alanda büyük aşamalar kaydederek bölgenin güçlü üniversiteleri arasında kendine yer bulmuştur.

Üniversitemiz sahip olduğu bilimsel, beşeri, sosyal ve ekonomik sermaye ile bölgenin en önemli aktörlerinden biridir. Üniversitemizin bölgedeki varlığı, Osmaniye’nin, “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” ve “Yumurtalık Serbest Bölgesi’ne en yakın il olması ve bölgede kurulacak rafinerilere, petrokimya tesislerine, petrol ve doğalgaz depolama tesislerine, tersaneler ve limanlara, enerji santralleri ve arıtma tesisleri vb. işletmelere nitelikli istihdam ve danışmanlık hizmetleri sağlanması, bölgedeki yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi ve aynı zamanda üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde sanayi Ar-Ge projelerinin gerçekleştirilmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Üniversite rektörlerinin konuşmalarının ardından törende, valiler, milletvekilleri ve kurumların temsilcileri de üniversitelere katkı ve destek sunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı’na kabul edildiğini belirten berat, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a takdim edildi.

13 Ekim 2023 (Bu haber 4060 defa görüntülendi)