Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır’ın TÜBİTAK 1001 Projesi Kabul Edildi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır’ın yürütücülüğünde, “Fonksiyonlandırılmış ince plaka mikrofiber flok yüzeyli biyofilm fotobiyoreaktör ile biyohidrojen ve Poly- β-hidroksibütirik asit üretimi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Alternatif enerji teknolojilerine olan ihtiyacın her geçen gün arttığı günümüzde iklim değişikliğini önlemeye yönelik karbon sıfır hedefinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda önemli bir enerji taşıyıcısı olan hidrojen, temiz ve yüksek enerji içeriği ile geleceğin enerji ve teknoloji ihtiyaçları doğrultusunda önemli bir yer tutmaktadır. Biyolojik hidrojen üretimi, yenilenebilir ve sürdürülebilir kaynaklarla gerçekleştirilebildiği için bu alanda çalışmalar önem kazanmaktadır.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile iş birliği içerisinde yürütülecek projeye dair açıklamalarda bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır, “Projede, fotofermentasyon yöntemi ile Mor-Kükürtsüz bakteri grubundan Rhodobacter capsulatus türü ile biyolojik hidrojen üretimi, Rhodobacter capsulatus YO3 kültürünün farklı özelliklerde sentezlenebilen mikrofiber flok yüzeylerde büyüyerek biyofilm oluşturması ve hidrojen üretmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada, Poliamid mikrofiber yüzeyin, amin silanlanıp pozitif yüklenerek bakterilerin doğal negatif yükleri sayesinde daha iyi tutunmaları ve biyofilm oluşturmaları hedeflendiği gibi elektrostatik floklama yöntemi ile ince cam yüzeylerde poliamid floklarının oluşturulması planlanmaktadır.” dedi.

Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir sistem olan biyolojik hidrojen üretimi üzerine çalışılacak projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyetini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Sağır’ı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

29 Aralık 2022 (Bu haber 787 defa görüntülendi)