Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Üniversitemiz Tarladan Sofraya Osmaniye Yer Fıstığı Çalıştayı’na Katkı Sağladı

Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Osmaniye Ticaret Borsası iş birliği ile Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonunda Tarladan Sofraya Osmaniye Yer Fıstığı Çalıştayı düzenlendi.

Düzenlenen Çalıştaya; Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, yer fıstığı üreticileri katıldı.

Osmaniye yer fıstığı tarımı, işlenmesi ve pazarlanması konularındaki sorunların çözüm ve önerilerinin değerlendirildiği Çalıştay, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü'nün çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Programın devamında konuşan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Yer Fıstığı Koordinatörü Dr. Abdullah Kadiroğlu ise yer fıstığı ve Türkiye’de yer fıstığı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü aynı zamanda Üniversitemiz Sanayi İşbirliği Koordinatörü Doç. Dr. Bülent Yanıktepe Rektörümüz Prof.Dr. Turgay Uzun'un selamlarını ileterek başladığı  açılış konuşmasında; Osmaniye’nin en önemli tarımsal ürünü olan yer fıstığının ürün çeşitliliğinin artırılmasının ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin gerekliliğini ifade ederek, yer fıstığının kullanım alanlarının genişletilmesinin ürünün ekonomik değerini yükselteceğini kaydetti.

Çalıştay’da Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Osmaniye Milletvekili İsmail Kaya ve Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz birer konuşma yaptı.

İki oturum halinde düzenlenen Çalıştay’da yer fıstığı hasadı ve yetiştiriciliği başlığında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Necmi İşler moderatörlüğünde; Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Arslan “Yer fıstığında sulama ve gübreleme”, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Uzun “Yer fıstığında hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele”, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Emin Güzel “Yer fıstığında modern hasat teknikleri ve kurutma”, Akdeniz Üniversitesinden Doç. Dr. Engin Yol “Yer fıstığında modern ıslah teknikleri” konulu sunumlarını yaptılar. İlk oturum sorunlar ve çözüm önerileri ile son buldu.

Çalıştay’ın yer fıstığı işleme ve pazarlama konulu ikinci oturumunda ise Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pembe Evci Çürük moderatörlüğünde TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünden Dr. Hayrettin Özer ve Ceyda Pembeci Kodalbaş “Yer fıstığında aflatoksin sorunu ve önleme yöntemleri, AB Projesi MycoTWİN”, Migros Ürün Güvenliği Yöneticisi Hande Balta “Perakende sektöründe yer fıstığı sorunları ve yer fıstığındaki iyi üretim uygulamaları projesi”, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halef Dizlek “Yer fıstığı ürün çeşitliliği ve inovatif ürün geliştirme”, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Bozdoğan “Yer fıstığının yağ sanayisine kazandırılması” konulu sunumlarını yaptılar.

Çayıştayda Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tülin Öz, Gıda Teknolojisi Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Fatma Hepsağ ve Araş. Gör. Özlem Kılıç Büyükkurt, Organik Tarım İşletmeciliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Benian Pınar Aktepe, Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğünden Öğr. Gör. Dr. Burak Güher ve Öğr. Gör. Osman Alaman da yer aldı.

Çalıştay görüş ve önerilerin alınması, soruların cevaplanması ile son buldu.

2 Eylül 2021 (Bu haber 849 defa görüntülendi)