Rektörümüz, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile Dünya Dili Türkçe Başlıklı Söyleşi Gerçekleştirdi

Türkçe'nin resmi dil olarak kabulünün 744. Yılında, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun moderatörlüğünde, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in konuk olarak katıldığı "Dünya Dili Türkçe" başlıklı söyleşi Üniversitemiz resmi İnstagram hesabı üzerinden gerçekleşti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, söyleşiye Türkçe'nin resmi dil olarak kabulünün 744. Yılını kutladıktan sonra Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’in özgeçmişini takipçilerle paylaşarak başladı.

Her dil konuşma dilidir ama her dil yazı dili değildir. Konuşmak dilin başlangıcıdır. Yazı dili olmak ise başka bir şeydir diyen Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Türkçe tarihten bu yana devlet dilidir. Birleşmiş Milletlere üye 193 ülke var. Dünyada İngilizce'nin, Almanca'nın kendi başına dil olmadığı dönemde dahi devlet diliydik.  Kaşgarlı Mahmut, 11.yy da Türkoloji el kitabı yazdığında dünyada Rusya’nın yazılı eseri yoktu.  193 ülkenin devlet dili kendi dilleri değildir. Bir kısmı kendi dillerini kullanıyor ama eğitimlerini de başka bir dilde yapıyor.  Türk diline baktığımız zaman bugün hem konuşma dilidir hem yazı, edebi dilidir hem de devlet dilidir. Türk dili, bildiğimiz en eski dönemlerden beri eğitim dilidir ve böylece de Türkiye statünün doruğundadır yani devlet dili, eğitim dili ve bilim dili Türkçe’dir.” dedi.

Dünyada ikinci bir yabancı dil öğrenmek isteyen bir kişi için Türkçe'nin dünyada beşinci sırada geldiğinden bahseden Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dünyada 6 bin dil var, 7 milyar insan yaşıyor ve Türkçe ise tercih edilen diller arasında beşinci sırada yer alıyor. Bu bize Türkçe’nin dünya dili olduğunu gösteriyor. “ diye konuştu.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dünyada dil bilimcilere göre 6 bin dil var diyorlar.  Bunların hepsi konuşma dili. Bunları kıyaslayamayız. Karşılaştırmak için bir takım ölçütler gereklidir.” diyerek söyleşide örnekler verdi.

Türkçe’nin yaygınlaşmasında en önemli vasıtalardan birisinin diziler olduğunu belirten Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, dünyanın her yerinde Türk dizileri satılıyor. Kültür Bakanlığı’nın açıklamasına göre de dünyada %25’lik bir dilimle Türk dizileri, Amerika’dan sonra ikinci en çok tercih edilen yapımlardır.  Bu da doğal olarak Türkçe’nin yaygınlaşmasında rol oynuyor.” dedi.

Söyleşinin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “Türk Dil Kurumu, Türkiye’nin göz bebeği kurumlarından birisidir. Başında da çok değerli bir hocamız bulunuyor, bu da bize gurur veriyor. Biz de Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ailesi olarak teşekkür ediyor ve sıklıkla bir arada olmayı umut ediyoruz.” dedi.

6 Mayıs 2021 (Bu haber 819 defa görüntülendi)