Yunus Emre'nin Türkçeye Hizmetleri Başlıklı Söyleşi Düzenlendi

Yunus Emre'nin Türkçeye Hizmetleri başlıklı söyleşi Üniversitemiz resmi Instagram hesabı üzerinden yapıldı.

Söyleşinin Yönlendiriciliğini  Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş yaparken söyleşiye konuk olarak Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç katıldı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirtaş, “Hayatı menkıbeler ile anılan Yunus Emre’nin şiirlerinin dil açısından en önemli özelliği, Türkistan coğrafyasındaki Türkçe metinlerde pek sık rastlanmayan ve büyük bölümü yalnızca Oğuz ağızlarında yer alan sözcüklerle kurulmuş olmasıdır. Dini terimler hariç, bu sözcüklerin birçoğu Türkçe kökenli olup yeni coğrafyada oluşturulan yazı dilinde belki de ilk defa kullanılmıştır. Bu sayede, bir yandan dilin genel ve yazılı söz varlığı, diğer taraftan da ağızlarda yaşayan ama yazıya geçmemiş sözcükleri bir araya getirilmiştir. Bu sözlerin pek çoğu yüzyıllar boyunca kullanılarak Türkiye Türkçesi'nin temel söz varlığına dahil olmuş, birçok şair ve yazar tarafından işlenerek yazı diline de geçirilmiştir. Yunus Emre; söylediği yüzlerce ilahi ile Anadolu'da Türkçeye dayalı bir din dili oluşturmuş ve Türkçe, âdeta onun şiirleriyle hayatın her alanında geçerlilik kazanarak bir yazı dili hâline gelmiştir. İlk tohumları Türkistan'da atılarak gelişen Türkiye Türkçesi, XIII. yüzyılda Yunus Emre ve onu takipçilerinin eserleriyle ilk ürünlerini vermiş, XV. yüzyıldan sonra daha da gelişerek bir medeniyet dili olma hüviyetine kavuşmuştur.”dedi.

Söyleşiye konuk olarak katılan ve Yunus Emre’nin kim olduğundan bahseden Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tanç ise değişik etkenlere bağlı olarak gelişen ve olgunlaşan Türkiye Türkçesi'nin kuruluşunda Yunus Emre’nin nasıl bir rolünün olduğundan, Yunus Emre’nin kendisinden sonraki yüzyıllarda bile bıraktığı etkilerden ve bugün Yunus Emre’yi nasıl anlamamız gerektiğinden, onun hizmetlerini nasıl algılamamız ve buna bağlı olarak bireysel ve toplumsal hayatımızda onu nasıl örnek almamız gerektiğinden bahsetti.

Söyleşinin tekrarını Üniversitemiz resmi Instagram sayfası @osmaniyekorkutatauni adresinden izleyebilirsiniz.

31 Mayıs 2021 (Bu haber 795 defa görüntülendi)
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Binası, Zemin Kat, Fakıuşağı / OSMANİYE
tomer@osmaniye.edu.tr