3 Aralık Dünya Engelliler Günü Paneli

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Fakültemiz tarafından “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Paneli” düzenlendi.

15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde düzenlenen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Osmaniye Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Azizoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Tombul, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç, BESYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Hazar,  Osmaniye Engelliler Platformu Başkanı Haydar Aktürk, 6 nokta Körler Derneği Başkanı Necdet Yılmazer, Osmaniye Zihinsel Engellilere Destek Derneği Başkanı Zahide Aktürk, Üniversitemiz akademik ve idari personel ile çok sayıda engelli vatandaş ve Üniversitemiz öğrencileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde açılış konuşmalarını Üniversitemiz Sosyal Hizmet Kulübü Başkanı Feyza Yürük,  Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Tekin Babuç ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun yaptı.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Tekin Babuç, “3 Aralık Dünya Engelliler gününde vurgulanması gereken önemli mesajlardan biri engelliğe yönelik toplumsal bakış açısını şefkat ve acıma duygularından arındırıp, bireyin temel hak ve özgürlükleri odağına taşımamız gerektiğidir. Özel gereksinimli bireylerin ihtiyacı bu anlamlı günde duygusal mesajlarla anılmaktan ziyade, onların toplumsal yaşama ve iş yaşamına eşit ve adil şekilde dahil olmalarını zorlaştıran tüm engellerin azaltılması ve bilgi teknolojileri, sağlık, eğitim, adalet gibi hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, Dünya Engelliler Günü, farkındalık yaratmak adına bütün dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye'de de aynı şekilde bütün kamu kurumları, devlet kurumları, üniversiteler bütün imkânları ile engelli vatandaşlarımızın imkanlarını iyileştirmek adına faaliyetlerde bulunuyorlar. Bizim de üniversitemizin burada özel bir yeri var. Tabiki uzunca bir süredir ‘engelsiz üniversite’ adına çok önemli faaliyetler çalışmalar yapıyoruz. Altyapı imkânlarımızı geliştiriyoruz ve geliştirmeye devam edeceğiz. Ben engelli ifadesini de çok doğru bulmuyorum çünkü engel dediğimiz zaman bu fiziksel ve ruhsal çok geniş bir kategoriye işaret ediyor bu haksız ve yanlış bir tanımlama çünkü eğer biz hayatın içinde yer almalarını,   işgücüne katılmalarını, ortak bir toplumda güçlü bir birey olmalarını arzu ediyorsak aslında burada bir engelden söz edemeyiz.  Önemli olan burada hepimizin el ele vererek bütün imkânlarımızı kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın hizmetine sunarak daha iyi bir noktaya getirmek. Ben bu anlamıyla buna katkı sağlayan bütün arkadaşlarımıza başta Sosyal Hizmet Bölümümüzdeki  arkadaşlarıma ve yine bu faaliyetlere destek veren bütün konuşmacılara teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki faaliyetlerimiz bu anlamıyla artarak devam edecektir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra panele geçildi. Panelin yönlendiriciliğini Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alpaslan Dayangaç yaptı.

Panelde, Osmaniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Psikolojik Danışman Ali Boyraz, “Panelde Güçlü Yönlerimiz ve Yapabileceklerimiz 1” başlıklı sunumu yaparken Osmaniye Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sosyal Hizmet Uzmanı Derya Arpag, “Destek Çalışmaları”, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuzhan Kırdök, “Geçmişten Geleceğe Özel Gereksinimli Bireylere Toplumsal Yaklaşım”, Sena Kayalı Özel Eğitim Uygulama Okulu Öğretmeni Psikolojik Danışman Esin İnce, “Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Farkındalık”, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Doç. Dr. Oğuzhan Çolakkadıoğlu, “Güçlü Yönlerimiz ve Yapabileceklerimiz 2” ve Ümit Bozdoğan, “Toplumsal Önyargılar ve Erişilebilirlik Sorunları” başlıklı sunumlar yaptı.

Sunumlardan sonra soruların cevaplanması ile devam eden panel Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun'un, Rektör Yardımcımız Panel Yönlendiricisi Prof.  Dr. Alpaslan Dayangaç'a ve  konuşmacılara   teşekkür belgesi ve çiçek takdimi ile sona erdi.

10 Ocak 2022 (Bu haber 606 defa görüntülendi)
Karacaoğlan Yerleşkesi D-Blok Merkez/OSMANİYE
sbf@osmaniye.edu.tr