Pandemi Sürecinde Kütüphane Hizmetleri ve Kariyer Gelişimi

57. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz ev sahipliğinde “Pandemi Sürecinde Kütüphane Hizmetleri ve Kariyer Gelişimi” konulu çevrim içi bir söyleşi programı gerçekleştirilmiştir.

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Necati Gök, Osmaniye Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erdal Arslan, Üniversitemiz Kadirli Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Ayşe Bayraktar, Üniversitemiz Bilgi ve Belge Yönetimi Bilgi Topluluğu Kulübü Başkanı Gamze Çenet, genç kütüphaneciler Dudu Kublay ve  Büşra Üzücek konuşmacı olarak katılmıştır.

“Pandemi Sürecinde Kütüphane Hizmetleri ve Kariyer Gelişimi” etkinliğinin açılış konuşmasını, etkinliğin moderatörlüğünü  yapan Kütüphaneci Muhammet Bekir Us yapmıştır.

İlk olarak Kütüphane Haftası kutlama tebrikleri ile konuşmasına başlayan OKÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Necati Gök, öncelikle mesleki kariyer hususunda bu güne kadar iş değişikliği ve son görev yaptığı Daire Başkanlığını, hayallerini gerçekleştirmek için unvan ve görev değişikliğini tercih ettiğini, OKÜ Kütüphanesi olarak Pandemi sürecinde verdiği kısıtlı hizmetlerin yanında herhangi bir mekan kısıtlaması olmadan kütüphanenin elektronik kaynaklarına nasıl ulaşacakları (VETİS veri tabanı), veri tabanları ve elektronik yayınların kullanımı, öğrencilerin zamanlarını dolu dolu kullanmalarını, Vidobu veri tabanından kendisinin de çeşitli konularda eğitime katılıp sertifika aldığını anlatırken öğrencilere kendi kariyerlerine neler katabilecekleri hususunda bilgilerini aktarmıştır. Mezun olacak kütüphaneci adaylarına OKÜ KAGEM ile mutlaka irtibatlı olmalarını ve kendisinin de Bilgi ve Belge Yönetimi  Bölümü mezunlarını takip edeceğini sözlerine eklemiştir.

Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erdal Arslan ise daha çok halk kütüphanesinde kendi kariyeri, yapılan iş ve işlemlerden, pandemi sürecindeki hizmetleri ile günümüzde diplomanın tek başına yeterli olmayacağı, hayatın bir kariyer olduğunu, mutlaka bir yabancı dil öğrenmeleri gerektiğini, bir kütüphaneye üyeliklerinin olmasını, stajlarını seçerken kariyer gelişimlerine göre seçmeleri gerektiğini ve kütüphanecilik mesleğini sevmeleri gerektiği ve bunun da başarıyı kendiliğinden getireceği şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Üniversitemiz Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Araştırma Görevlisi Ayşe Bayraktar ise 2017 yılında Araştırma görevlisi olarak OKÜ’de göreve başladığını, şu anda ise İstanbul Üniversitesi  Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde doktorasına devam ettiğini, pandeminin getirdiği bir sonuç olarak birçok üniversite gibi uzaktan eğitim yoluyla  teknolojiyi daha fazla kullanarak öğrencilerimize eğitim verdiklerini,  yasal mevzuatta 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile kariyer yapmanın yol ve yöntemlerini aktararak genç kütüphaneci adaylarına mutlaka bir Yüksek Lisans  imkanlar dahilinde ise Doktora yapmaları tavsiyesinde bulunmuştur.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bilgi Topluluğu’ndan Gamze Çenet ise kulüp olarak yaptıkları faaliyetler, işbirlikleri ve kariyerlerine katkı sağlayacak her programda yer almaya çalıştıklarını aktarırken kulüpte daha önce yöneticilik yapan arkadaşlarına teşekkür etmiş tüm öğrenci arkadaşlarına dahil oldukları etkinliklere katılımları için çağrıda bulunmuştur.

Genç kütüphaneciler olarak Emine Keskiner İl Halk Kütüphanesinden katılan kütüphaneciler Dudu Kublay, Büşra Üzücek ve Üniversitemiz Kütüphanesinden Muhammed Bekir Us ise kütüphanecilik mesleğine atanma ve göreve kabul edilme yöntemleri hakkında tecrübelerini paylaşmıştır.

Etkinlik, öğrencilerden ve katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile tamamlandı.

1 Nisan 2021 (Bu haber 812 defa görüntülendi)
Şehit Kansu Küçükateş Mahallesi, 2006 Sokak No12 Kadirli/OSMANİYE/ e-mail kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr
kadirlisbbf@osmaniye.edu.tr