Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Tanıtım

ULUSLARARASI İLİŞKİLER NEDİR?

Uluslararası ilişkiler, devletler arasındaki etkileşimleri, politikaları, anlaşmaları, çatışmaları, işbirliklerini ve diğer türdeki ilişkileri inceleyen bir disiplindir. Uluslararası ilişkiler, uluslararası politika, uluslararası güvenlik, uluslararası hukuk, uluslararası ekonomi ve uluslararası organizasyonlar gibi konuları kapsar.
Uluslararası ilişkiler, devletlerin birbirleriyle ve diğer aktörlerle (örneğin uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, çok uluslu şirketler) olan ilişkilerini inceler. Bu ilişkiler genellikle diplomasi, müzakere, savaş ve barış gibi temel kavramlar etrafında şekillenir.

 

Uluslararası ilişkiler, küresel politikanın analizini yaparken farklı teorileri ve yaklaşımları kullanır. Gerçekçilik, liberalizm, yapısal işbirliği ve postmodernizm gibi teoriler, uluslararası ilişkilerdeki aktörlerin davranışlarını açıklamak ve anlamak için kullanılır. Aynı zamanda uluslararası hukuk, insan hakları, küresel ekonomi ve çevresel sürdürülebilirlik gibi alanları da ele alır.
Uluslararası ilişkiler disiplini, barışın korunması, savaşın önlenmesi, uluslararası işbirliği ve küresel kalkınma gibi önemli konuları ele alır. Ayrıca uluslararası krizlerin çözümü, terörizmle mücadele, uluslararası ticaret ve ekonomik ilişkiler gibi güncel konuları da araştırır ve analiz eder.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ALINAN DERSLER

Uluslararası İlişkiler bölümü amaçları ve hedefleri doğrultusunda; birinci sınıfta Uluslararası İlişkiler I-II, Siyaset Teorisine Giriş I-II, Uygarlık Tarihi I-II gibi temel derslerin yanında İktisata Giriş I-II, Yabancı Dil I-II, Sosyoloji ve Temel Bilgi Teknolojileri gibi sosyal bilimlerin ortak alan derslerine yer verilmektedir. İkinci ve üçüncü sınıfta ise Uluslararası İlişkiler Teorileri I-II, Ortadoğu, Siyasi Tarih I-II zorunlu derslerin yanında Türk Siyasal Hayatı, Balkanlar, Türkiye-ABD ilişkileri gibi alana özgü seçmeli derslere yer verilmektedir. Dördüncü sınıfta ise çoğunluğu alana özgü seçmeli dersler olmakla birlikte Diplomatik Yabancı Dil I-II, Uluslararası Siyasal İktisat ve Küresel Çevre Siyaseti gibi zorunlu dersler verilmektedir.

ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNLARI ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Uluslararası İlişkiler mezunlarının çalışma imkanı bulduğu kurumlardan bazıları başta T.C. Dış İşleri Bakanlığı olmak üzere, diğer bakanlıklar ve bu bakanlıklara bağlı kurumlar ile YÖK, Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) gibi kamu kurumları ve BM, AB, Nato gibi uluslararası örgütler ile bunların alt kuruluşlarında çalışma imkanları bulunmaktadır. Ayrıca, uluslararası ilişkiler mezunları, uluslararası pazarlama, uluslararası ticaret vb. alanlarda faaliyet gösteren özel sektöre bağlı kuruluşlarda da çalışma imkanı bulabilmektedirler.



 
22 Eylül 2023
İletişim
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Karacaoğlan Yerleşkesi F Blok Zemin Kat
03288271000
iibf@osmaniye.edu.tr