Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Hakkında
Tarihçe

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu olarak 25.04.2013 tarih ve 2013/4459 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuştur. 18 Nisan 2019 tarihli ve 2019/968 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Sağlık Yüksekokulunun kapatılması, Sağlık Bilimleri Fakültesinin kurulması kararlaştırılmıştır. Fakültemiz bünyesinde Sosyal Hizmet Bölümü 2020 yılında açılmış, 11.06.2020 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci (40) alınması uygun görülmüştür. Sosyal Hizmet Bölümü, Karacaoğlan Yerleşkesi Sağlık Bilimleri Fakültesi binasında yer almaktadır. Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekandan kolaylıkla faydalanma imkanı bulunmaktadır.




Sosyal Hizmet Bölümü

Sosyal hizmet/çalışma, insanların yaşam boyunca karşılaşabilecekleri ve yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilecek zorluklarla başa çıkmalarında ve problem çözme becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olan bir çalışma alanı ve meslek disiplinidir.

Sosyal hizmet/çalışma mesleki bir sorumluluk olarak, gereksinim içinde olan bireylerin refah ve iyilik hallerini yakından etkileyen sosyal politikaların oluşturulmasına katkıda bulunur. Bireyi, yaşamını etkileyen sorunların çözümünde merkeze alır; bireyin bizzat kendisini sahip olduğu güçlü yönlerle çözüm sürecinin yöneticisi olarak değerIendirir.

Bireyi, yaşamını etkileyen sorunların çözümünde merkeze alır; bireyin bizzat kendisini sahip olduğu güçlü yönlerle çözüm sürecinin yöneticisi olarak değerIendirir. Sosyal hizmet/çalışma, birey, grup ve toplumun sosyal çevre ile bağlantılı sorunlarını çözmeye yardımcı olmayı hedefleyen bir meslek ve disiplindir. Sosyal hizmet doğrudan insanla çalışan ve insanlara yardım etmeyi, onları korumayı, geliştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlayan bir meslektir. Sosyal hizmet uzmanları, eğiticilik, arabuluculuk, savunuculuk gibi rollerinin gereği olarak da bireylerin sosyal işlevselliklerini başarıyla yerine getirebilmelerine yönelik mesleki uygulamalarda bulunmaktadırlar. Sosyal Hizmet Bölümü ülkemizde sosyal hizmetlere ilişkin programları planlamak, düzenlemek ve uygulamak için sosyal hizmet eğitimi görmüş profesyonel elemanlara duyulan ve her yıl artmakta olan ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlamak hedefindedir.




 




Bölümün Amacı

Sosyal Hizmet Bölümü’nün amacı; temelde yerel ve küresel toplum sistemleri arasında insan sağlığını ve refahını artıracak bilgi-hizmet modellerinin üretimini ve hayata geçirilmesini sağlayıcı profesyoneller yetiştirmektir. Bu bağlamda bölüm hem uluslararası hem de ulusal açıdan insani gelişmeleri ve toplumsal değişimleri yakından takip eden sosyal çevre ve insan davranışlarını analiz eden meslek etiğine ve sosyal hizmet değerlerine sahip çıkan sosyal hizmet uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.




 




Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri
1.  Mesleki çalışmalarında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgilere sahip,
2. Bir üst öğrenim düzeyinde edinecekleri bilgiler için ya da yapacakları bilimsel çalışmalar için gerekli ön öğrenmelere sahip,
3. Kanıta dayalı müdahaleleri kullanabilen, Etkili iletişim kurabilen, yazılı ve sözlü anlatım becerileri gelişmiş,
4. Yaşadığı toplumu yakından takip eden sosyal meselelere duyarlı,
5. Toplumsal sorunlara etkili çözümler üretebilen, problem çözme becerileri gelişmiş,
6. Takım halinde ve bireysel çalışma yetisine sahip, bilgiye ulaşma yollarını kullanabilen,
7. Eleştirel düşünme ve öz değerlendirebilme becerisine sahip,
8. Toplumsal ve etik sorumluluklara sahip,
9. Gelişime açık, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış ve ilke haline getirmiş,
Sosyal Hizmet Uzmanlarını/Sosyal Çalışmacılarını yetiştirmektir.






Program Çıktıları
1.  Sosyal Hizmet disiplinindeki güncel kuramsal ve pratik bilgileri öğrenir ve bu bilgileri hem ders kitapları hem de diğer basılı ve çevrimiçi kaynaklarla destekleyerek alanındaki kavramları tanımlar, sınıflandırır ve yorumlar.
2. Sosyal Hizmet disiplini alanında ele alınan bireylerle, gruplarla ve belli dezavantajlı gruplarla ilgili elde edilen teorik ve pratik bilgiyi kullanır.
3. İçinde yaşadığı toplum ile diğer toplumların ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit eder, bu sorunların çözümlerine yönelik çalışır ve özellikle müracaatçılar yararına sosyal politikaların geliştirilmesinde rol oynar.
4. Sosyal Hizmet disiplininin odaklandığı farklı araştırma ve uygulama alanlarında bağımsız ve eleştirel çalışmalar yapabilir.
5. Sosyal hizmet uygulamalarında odaklandığı farklı kişi ve grupların koşullarını göz önünde bulundurarak karşılaştığı sorunları öncelikli olarak sosyal adalet ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak çözme yolları arar.
6. Sosyal Hizmet alanıyla ilişkili bir proje kapsamında sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlayabilir, iş bölümü yapabilir ve tüm proje sürecini yönetebilir.
7. Alanında edindiği bilgi ve becerilerle birlikte diğer sosyal bilim dallarından da faydalanarak disiplinlerarası eleştirel düşünme yaklaşımı geliştirir.
8. Daha fazla öğrenmesi ya da kendini geliştirmesi gereken konularla ilgili ihtiyaçlarını belirleyebilir ve bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik adımlar atabilir.
9. Sosyal Hizmet disiplinin farklı uygulama alanlarındaki gelişme ve yenilikleri sürekli olarak takip ederek ve aynı zamanda teknolojik değişimleri de değerlendirerek yaşam boyu mesleki gelişimini devam ettirir.
10. Alanı ile ilgili konularla kamu veya özel kurumları bilgilendirebilir ve özellikle sosyal adalet ve eşitlik ile ilişkili sorunlara yönelik çözümlerini yazılı ve sözlü şekilde iletebilir.
11. Alanı ile ilgili mevzuatları bilir ve özellikle sosyal politika uygulayıcılarına alanını ilgilendiren konulardaki sorunları çözmeleri için nicel ve nitel bilimsel verilerle desteklenmiş önerilerde bulunabilir. 
12. Sosyal sorumluluk bilinciyle toplumdaki dezavantajlı bireylere ve gruplara yönelik proje ve etkinlikler düzenleyebilir ve uygulayabilir. 
13. Sosyal Hizmet disiplininde en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımını bu disiplinin uygulama alanlarında yaptığı çalışmalarda bilişim ve iletişim teknolojileri ile birlikte kullanabilir. 
14. Alanını ilişkilendiren konularda veri toplamak ve analiz etmek için gereken kaynakları seçerek toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun şekilde toplumsal refahın geliştirilmesi ve korunması için çalışır. 
15. İnsan haklarının ve sosyal adaletin evrenselliğine dair farkındalığa sahip olarak toplumsal hakların toplumun tüm kesimleri için aynı şekilde işlemesi için harekete geçer. 




Kariyer Olanakları

Bölüm mezunları Sosyal Çalışmacı/Sosyal Hizmet uzmanı olarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Sağlık Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Adalet Bakanlığı (merkez ve taşra teşkilatı) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Devlet- Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastaneler Üniversiteler Kredi ve Yurtlar Kurumu Yerel Yönetimler Sivil Toplum Kuruluşları Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri’nde istihdam edilmektedir.



Güncelleme 25.02.2023 22:48:29



22 Eylül 2023