Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Yaşlı Bakım Programı

YAŞLI BAKIM PROGRAMININ AMAÇLARI

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oluşan nüfus hareketliliği değişimleri sonucunda yaşlı nüfusun arttığı görülmektedir. Söz gelimi TÜİK resmî WEB sayfasından alınan bilgilere göre toplam nüfus içindeki 0-14 yaş aralığı birey sayısının genel nüfus içindeki oranı 1935 yılı sayımına göre %41,2 iken 2014 yılı verilerine göre bu rakam %24,3’e gerilemiştir.  65 yaş ve üzeri nüfusun oranı ise %3,9’dan %8,0’ yükselirken yakın gelecekte yaşlı nüfus oranını etkileyecek olan 14-65 yaş aralığı nüfusu da %54,4’ten %67,8’e yükselmiştir.  Bununla birlikte ülkemizde değişen sosyo-ekonomik yapı neticesinde geleneksel aile yapısının çekirdek aile yapısına dönüşmesi; sosyal hizmet alanlarından biri olan yaşlı bakım hizmeti açığının oluşmasını beraberinde getirmiştir. Programın temel amacı halen var olan ve zamanla hızla artması beklenen yaşlı bakım hizmetleri alanındaki kamu ve özel sektör beklentilerin karşılanmasına katkı sunmak ve bu kapsamda yaşlıyla uygulama boyutunda hizmeti bire bir yürütecek ve yaşlıyı sağlık ve sosyal hizmet boyutuyla ele alabilecek ara eleman yetiştirmektir.

İSTİHDAM ALANLARI

Yaşlı Bakımı Programından mezun olanlar:

ü  Yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine bağlı özel, vakıf ve devlet huzurevleri ve bakımevlerinde,

ü  Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunda,

ü  Devlet Planlama Teşkilatı’nda,

ü  Aile Danışma Merkezlerinde,

ü  Belediye huzurevleri ve bakımevlerinde,

ü  Geriatri Hastanelerinde ya da hastanelerin geriatri servis ve polikliniklerinde,

ü  Sivil Toplum Kuruluşları ve özel kurumlarda yürütülen yaşlı bakımı hizmetlerinde,

ü  Yaşlı bakımevlerinde,

ü  Güçsüzler yurdunda,

ü  Yaşlılar için gündüz merkezlerinde,

ü  Sağlık Müdürlüklerine bağlı birimlerdeki yaşlıya yönelik evde bakım uygulamaları hizmetlerinde,

ü  UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda,

ü  Yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler gibi hizmet veren özel kuruluşlarda uzman gözetiminde çalışabilirler.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olan meslek yüksekokul mezunları aşağıda belirtilen lisans programlarında eğitimlerine devam edebilirler:

ü  Acil Yardım ve Afet Yönetimi

ü  Beslenme ve Diyetetik

ü  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

ü  Gerontoloji

ü  Hemşirelik

ü  Sağlık Yönetimi

ü  Sosyal Hizmet

KAZANILAN DERECE

Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere YAŞLI BAKIMI alanında ÖN LİSANS DİPLOMASI verilir.

MEZUNİYET ÜNVANI

Sağlık Teknikeri

PROGRAMA KAYIT VE KABUL KOŞULLARI

Öğrencilerin meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Öğrenciler sınav sonuçlarından aldıkları puanlara göre, girecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme ve yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM tarafından bir programa yerleştirilen öğrenciler Üniversiteye kayıt işlemlerini yaptırır. Kayıt işlemi için: Lise veya dengi okul diploması ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi aranır.

EĞİTİM ÖĞRETİM HAKKINDA GENEL BİLGİ

Yüksek Okulumuzda 2 yılık (dört yarıyıllık) eğitim ve öğretim programı uygulanmaktadır. Bu öğrenimi tamamlayanlara ön lisans diploması verilir. Dersler teorik ve uygulamalı olarak yürütülür ve ders birimi AKTS'dir. Ders notu yüzlük sisteme göre verilmektedir. Derslerdeki devam zorunluluğu teorik derslerin %70 ve uygulamalı derslerde da %80’nine katılmak zorundadır. Ders notlarını değerlendirilmesi ise vize %40, final ise %60 oranı alınarak geçme notu olarak değerlendirilir. Uygulamalı dersler için geçme notu 100 üzerinden 50 ve üzeridir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Yaşlı Bakımı Programında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

SINAVLAR, ÖLÇME DEĞERLENDİRME

Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.

MEZUNİYET KOŞULLARI

Programdan mezun olabilmek için, Yaşlı Bakım Ön Lisans Programında yer alan dersler ve uygulamalar (stajlar) ile yaz uygulamasından (yaz stajı) başarılı olunması ve toplam 120 kredinin doldurulması zorunludur.


22 Eylül 2023
İletişim
Karacaoğlan Kampüsü 80000 OSMANİYE/TÜRKİYE