Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri
 

 

 

GERONTOLOJİ BÖLÜMÜ DERSLER-AKTS KREDİLERİ

 

1. SINIF I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

AIT 101

Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi I

Z

2

0

0

2

2

2

 

Ders kapsamında modern Türkiye´nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler ele alınmaktadır. Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. Dersin amacı, öğrencilere Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi koşullarda kurulduğunu anlatmak, Atatürkçü düşünceyi ve onun dayandığı felsefeyi, ilkeleri ve bunun yanında çağdaş değerleri benimsetmektir.

2

TDL 101

Türk Dili I

Z

2

0

0

2

2

2

 

Dersin amacı öğrencilerin Türkçenin özelliklerini ve işleyiş kurallarını bilerek yazılı ve sözlü anlatımda doğru ve etkili kullanma becerilerini geliştirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilere akademik metin kavramı tanıtılmakta, alan ile ilgili akademik okumalar yapılırken eleştirel düşünme araçları da sunulmaktadır. Okunan akademik metinler dönem boyunca hem yapısal hem de içerik odaklı incelenmektedir.

3

YDL 101

Yabancı Dil/İngilizce I

Z

3

0

0

3

3

5

 

Bu derste amaç öğrencilere başlangıç düzeyinde İngilizce okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerileri kazandırmaktır. Bu bağlamda, derste işlenen konular doğrultusunda, öğrencilere kendilerini İngilizce dilinde başlangıç düzeyinde sözel ve yazılı olarak ifade edebilmeleri için gerekli becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ders kapsamında, okuma, anlama, eleştirel yorum ve tartışma; temel sözel becerileri (bireysel, ikili ve grup içi); üst yazı yazma teknikleri, bir sorunu ve o soruna dair çözümleri ele alan kompozisyon yazımı, konuşma hazırlama teknikleri kendini tanıtmak, yaşadığı şehri tanıtabilmek, meslek grupları, ulaşım araçları ve bazı temel terimler gibi temel konulara ağırlık verilerek öğrencilerin İngilizceye genel bir giriş yapmaları hedeflenmektedir.

4

DOY101

Dijital Okuryazarlık

Z

2

0

0

2

2

2

 

Dijital okuryazarlık bireylerin bilişim teknolojilerini ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilme becerisidir. Bu beceri anlamlı edinimlerin gerçekleşmesine doğrudan katkı sağlamaktadır. Bu ders öğrencilere akıllı cihazlar ve sosyal ağların temel prensipleri, topluluklar ve sosyal medya ile etkileşim, bilgiye ulaşma onu analiz etme, eleştirel düşünme gibi beceriler kazandırmayı amaçlar. Ders kapsamında, dijital okuryazarlık kavramı ve dijital teknolojileri kullanırken insanların bilgiyi bulma, kullanma, özetleme, değerlendirme, yaratma ve iletişim kurma yolları gibi konular ele alınacaktır.

5

GER 101

Yaşlılık Sosyolojisi I

Z

3

0

0

3

3

3

 

Bu ders yaşlılık alanının kendine özgü dinamiklerini ve sorunlarını yaşlılığa ilişkin teorileri inceleyerek tartışır. Yaşlı nüfusun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam örüntülerini kültürler arası bir perspektifle anlamaya çalışır. Bunun yanı sıra, yaşlı kesimlerin yaşam aranjmanlarını ve onlar için üretilen ya da üretilmesi gereken sosyal politikaları incelemeye çalışır. Yaşlılık sosyolojisinin genel terminolojisini ve kavramları, Yaşlılık sosyolojisi çerçevesinde sunulan sosyal, psikolojik, biyolojik ve ekonomik problemleri sorgulamayı, Yaşlanma deneyimlerinin çeşitli yönlerini ulusal ve küresel boyutlarını, Yaşlanmakta olan bireylerin sosyal pozisyonlarını şekillendiren nesnel ve öznel faktörleriöğretir.

6

GER103

Psikolojiye Giriş

Z

3

0

0

3

3

3

 

Psikolojinin tanımı, tarihçesi, alt dalları, psikolojide araştırma yöntemlerini öğretmeyi amaçlar. Gerontologlar için psikoloji; normal, başarılı, patolojik yaşlanma; gerontopsikolojik teorileri; yaşlılıkta psikolojik hastalıkları; ölmek ve ölüm konularını öğretir.

7

GER 105

Gerontolojiye Giriş I

Z

3

0

0

3

3

4

 

Gerontolojinin hedeflerini, çalışma alanlarının ve tarihçesinin öğrenme, yaşlılığın yaşlanmanın ortaya çıkardığı soruları farklı yönlerden ele alarak cevaplandırmayı amaçlar. Gerontolojinin tarihçesi, temel kavramlar, Gerontolojik araştırmalar, teoriler ve metotlar, Gerontolojinin alt kolları, yaşlanmanın bireysel ve toplumsal yönleri, bireysel yeterlilikler ve intervensiyon, ileri yaşlılık ulusal ve uluslar arası uygulama ve müdahale yöntemlerini öğretir.

8

GER 107

Tıbbı Biyoloji

Z

3

0

0

3

3

3

 

Canlılarda moleküler ve hücresel yapıya ait temel bilgilerin verilmesi amaçlanır. Hücre ve hücre bileşenleri, hücre zarı ve hücre zarından madde taşınması, DNA-RNA ve gen yapısı, kromozom yapısı, hücre bölünmesi konuları öğretir

Toplam

 

21

0

0

21

21

24

 

 

1. SINIF I. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER109

Tıbbı Terminoloji

S

2

0

0

2

2

3

 

Tıbbı terimleri, kök önek ve sonek yapılarından yola çıkarak inceleyebilmeyi, hastalıkların tanısı, semptomlarına ilişkin terimleri doğru kavrayabilmeyi hedefler. Terminolojiye giriş ve kök kavramı, tıbbı terminolojide ön ekler, tıbbı terminolojide son ekler, tıbbı terminoloji solunum sistemi, tıbbı terminoloji sinir sistemi, tıbbı terminoloji sindirim sistemi, tıbbı terminoloji endokrin sistem, tıbbı terminoloji üriner sistem öğretilir.

2

GER111

İletişim Becerileri

S

2

0

0

2

2

3

 

Gerontolog adayı öğrencilerin; etkili iletişim becerilerini öğrenmesini kurmayı hedefler. İletişim nedir, kişilerarası etkili iletişimin unsurları, iletişimde kültür, etkili dinleme, temel kişilerarası iletişim konuları, iletişim sürecinin öğeleri, iletişimi etkileyen faktörler, iletişimi kolaylaştıran ve zorlaştıran iletişim teknikleri kapsamaktadır.

3

ENF 101

Temel Bilgi Teknolojileri

S

2

0

2

4

3

3

 

Bu dersin amacı; öğrencilere, temel bilgi teknolojilerinin önemini kavratarak, problem çözme ve analiz etme becerilerini kazandırmak, araştırma ve öğrenme ihtiyaçlarına yönelik olarak alt yapı oluşturmak, eğitim ve meslek hayatlarında teknoloji ve bilimin önemini kavratarak öğrenme becerilerini geliştirmektir. Bilgisayar donanımı, yazılım ve işletim sistemi, internet ile ilgili temel kavramları, bilişim etiğini, web tabanlı öğrenme, kelime işlemci, sunum hazırlama, işlem tablosu, bilgi ve iletişim teknolojisinde yeni gelişmeleri öğretir.

4

GER113

Oryantasyon

S

2

0

0

2

2

3

 

Üniversiteyi, fakülteleri, bölümleri, üniversite şehrini tanıtmayı hedefler. Üniversitenin tanıtımı, sağlık bilimleri fakültesi tanıtımı, bölüm anabilim dalları tanıtımı, kütüphane tanıtımı, üniversitede yer alan faaliyetlerin tanıtımı yapılır.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

1. SINIF II. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

AIT102

Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi II

Z

2

0

0

2

2

2

 

Bu ders kapsamında siyasal alanda yapılan inkılâplar, hukuk alanında yapılan inkılâplar, eğitim ve kültür alanında yapılan inkılâplar, iktisâdi alanda yapılan inkılâplar, sosyal alanda yapılan inkılâplar, Atatürk ilkeleri, Atatürk dönemi Türk dış politikası, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye ve 1950 -1960 yılları arası Türkiye ele alınmaktadır.

2

TDL102

Türk Dili II

Z

2

0

0

2

2

2

 

Bu ders kapsamında öğrencilere akademik yazma becerilerini kazandırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda, Türkçe metin oluşturma, metnin bölümlerini oluşturma ve alıntı yapma, aynı zamanda da sözlü anlatım becerilerinin kazandırılmasına yönelik hem teorik hem de pratik çalışmalar yapılmaktadır.

3

YDL102

Yabancı Dil II

Z

3

0

0

3

3

5

 

Bu ders, öğrencilerin temel İngilizce bilgisini arttırmayı hedefler. Dersin içeriği, öğrencinin temel konularda kendisini ifade etmesini ve cümleler kurarken kullanacağı temel dilbilgisi yapılarını içerir. Dersin amacı, öğrencilere lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları; İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı ve okuduğunu anlama becerilerini kazandırmaktır.

4

GER102

Anatomi

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu derste kas-iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiyovasküler sistem, üriner sistem, endokrin sistem, pulmoner sistem, gastrointestinal ve ürogenital sistemleri ve bu sistemlerin yapılarının anatomik özellikleri, fonksiyonları anlatilmaktadır. Bu sistemlerdeki organlar, organların anatomik yapıları, işlevleri, konumları ve birbiriyle ilişkileri teorik olarak ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır.

5

GER104

Yaşlanma Fizyolojisi

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu ders hücreden sistemlere kadar genişleyen kas fizyolojisi, metabolizma, sinir sistemi fizyolojisi, solunum sistemi fizyolojisi, vasküler sistem fizyolojisini içerir ve vücut işlevlerinin nasıl gerçekleştirildiğini ve sistemlerle düzenlenmesini açıklar.

6

GER 106

Yaşlılık Sosyolojisi II

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu derste gerontolog adayı öğrencinin yaşlılığın sosyal boyutunu öğrenmesini ve yaşlılığın sosyal sorunlarına ilişkin değerlendirme yapması hedeflenmektedir.

7

GER108

Gerontolojiye Giriş II

Z

3

0

0

3

3

4

 

Gerontolojinin, sosyal ve uygulamalı alandaki terimlerini, tarihini, teorilerini ve uygulama örneklerini öğrenmek ve gelişmesi için çalışmalar yapmayı amaçlar. Yaşlanma modellerini, yaşlanmanın bireysel ve toplumsal yönlerini, bireysel yeterlilikler ve intervensiyon, ileri yaşlılık ve gerontolojik çalışmalarını öğretir.

Toplam

Z

19

0

0

19

19

25

 

 

1. SINIF II. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER110

Dijital ve Yapay Zeka

S

2

0

0

2

2

3

 

Dijital dönüşüm ve yapay zekayı tanıtmayı, yapay zeka teknolojilerinin sağlık bakım sistemine entegrasyonunu öğretmeyi, geleceğe yönelik teknoloji tabanlı çözümlemeler yapmayı hedefler. Dijital zeka, yapay zeka, sağlıkta yapay zeka uygulamaları, dijital dönüşüm sağlayan araçların avantajları dezavantajları, yapay zekanın geleceğini öğretmeyi hedefler.

2

GER112

Biyodemografi

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin biyodemografi kavramını öğrenmesini ve edinilen bilgileri Gerontolojik bakış açısı ile birleştirmesini sağlamaktır. Ayrıca Türkiye için yeni bir kavram olan biyodemografi alanında yapılan çalışmaların takip edilmesini amaçlamaktadır. Biyodemografi kavramı, Türkiye’nin demografik yapısı ve Dünyadan örnekler, Doğurganlık, ölüm oranları, ölüm nedenleri, göçler, yaşlanma sebepleri anlatılacaktır.

3

GER114

Yaratıcı Drama

S

2

0

0

2

2

3

 

Kişini kendisini ifade edebilmesi, empati kurabilmesi, içinde olduğu grupla bütünleşebilmesi amaçlanmaktadır. Yaratıcı dramanın tarihçesi, Yaratıcı dramanın kuramsal boyutu ile atölye çalışmaları, Yaratıcı dramadaki yöntem ve teknikleri uygulama, Yaratıcı dramada uygulanan programın hedef, içerik ve işleniş, Rol oynama ve doğaçlama konuları öğretilir.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

2. SINIF III. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER201

Psikolojik Yaşlanma

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma süreçlerinde psişik değişimler hakkında bilgileri aktararak, öğrencilerin yaşlanmanın psikolojisi hakkında kapsamlı bir bilgi birikimine sahip olmalarını sağlama, psikolojik yaşlanma süreçlerinin sadece kayıplarla değil, aynı zamanda kazançlarla da bağlantılı gelişmelerden meydana geldiğini öğretmeyi amaçlar. Gerontopsikoloji ve gerontolopsikolojide metodolojik sorunlar, yaşlılıkta psikolojik ve kognitif gelişim, kognitif yaşlanma, bilişsel işlev, yaşam öyküsünün yaşlanma ve davranış üzerindeki etkilerini öğretir.

2

GER203

Yaşlılık Farmakolojisi

Z

3

0

0

3

3

4

 

İlaçlar, etkileri ve yan etkileri, yaşlışığın ilaçlara ve ilaçların yaşlanmaya etkilerini kapsar. Farmakoloji dersinde yaşlılığın farmakokinetik ve farmakodinamik etkileri, genel hatları ile ilaç endikasyon, etki ve yan etkileri incelenir.

3

GER205

Yaşlanma ve Sağlık Antropolojisi

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu dersle öğrencilere antropolojik/kültürel bir bakış açısı kazandırmak amaçlanmaktadır. Antropoloji tanımı, ilgi alanları, antropolojik bakış açısı, kültür, kültür özellikleri, dil ve özellikleri, insan evrimine bakış, tarihsel süreçte toplum türleri, akrabalık, evlilik, hane birliği antropoloji ve yaşlılık öğretilir.

4

GER207

Yaşlanma ve Yaşlı Sağlığı Planlaması

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu dersin amacı; ülkenin yaşlılık planlaması konusunda farkındalık düzeylerinin artırmak, planlama ve personel yönetimi ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiler edinmelerini sağlamak, ülkenin yaşlılık sorunlarını örgütleme ve personel yönetimi konusunda modelleri değerlendirebilme ve model önerisinde bulunabilme ilgi, bilgi ve yeterliklerini geliştirmektir. Yaşlı sağlığını korumaya yönelik ulusal plan ve programlar, Neo-Klasik Örgüt Kuramı, Elton Mayo ve Hawthorne Araştırmaları, İnsan kaynakları yönetimi, Douglas McGregor’un ‘X’ ve ‘Y’ Teorisi, Abraham Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi bütün yaşlılar için beslenme, egzersiz, fiziksel aktivite merkezlerinin geliştirilmesi, Yaşlı istismarı ve şiddet konularında planlamalar ve etkinlikler yapılması, geriatride akut bakım ve acillerin organizasyonunun sağlanma, geriatride uzun dönemli bakımın ve bakım hizmetlerine tam erişimin sağlanması konuları öğretilir.

5

GER209

Gerontolojide Tıbbı Beceriler

Z

3

0

3

6

5

7

 

Tıbbi kayıtları ve raporları hazırlamada gerekli, tıbbi terimleri doğru anlayıp yanlışsız yazabilmeleri konusunda öğrencilere bilgi ve beceri kazandırmak.

6

GER211

Bilimsel Araştırma Yöntemleri

Z

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerine hakim olup, çalışma konusuna uygun bir proje tasarlayabilmesini sağlamaktır. Öğrencinin bilimsel bir çalışma yürütebilmesi için gerekli becerilerin kazanmasını ve nitelikli çalışmalar ortaya koymasını hedeflemektir.

Toplam

Z

17

0

3

20

19

26

 

 

2. SINIF III. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER213

Mesleki İngilizce

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin meslekle ilgili temel konularda okuma ve anlama becerisini kazanmasını sağlamaktır. Bireylerin meslekle ilgili çalışmaları takip etmesini hedeflemektedir. Temel kelime bilgisi, mesleki terminoloji, temel mesleki okuma metinleri okuma anlama öğretilir.

2

GER215

Biyogerontoloji Teorileri

S

2

0

0

2

2

3

 

Biyolojik yaşlanmanın sebeplerini anlamak için genel biyoloji kavramlarını öğrenmek ve hücresel yaşlanma ile ilişkilerine yönelik bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Biyolojik yaşlanmaya giriş; biyogerontolojide bilimsel yöntem; su, inorganik/organik bileşiklerin ve biyomoleküllerin canlılar için önemi; metabolizma; hücre yapısı ve fonksiyonları, hücre bölünmesi, kök hücre, hücre ölümü; dokular, yaşlanmaya dair moleküler ve hücresel teoriler, yaşlanmaya dair sistem düzeyindeki teoriler, evrimsel yaşlanma teorileri konuları öğretilir.

3

GER217

Bilim Felsefesi

S

2

0

0

2

2

3

 

Bir kültür formu ve bilgisel etkinlik olarak bilim konusunda bir kavrayış geliştirmek. Bilim felsefesinin ana problemlerini ve bunlara yönelik çözüm denemelerini tanıtmak. Eleştirel ve sorgulayıcı bir gözle bu problemlere öğrencinin yönelmesini sağlamak hedeflenmektedir. Antik Yunan’da bilim, Orta Çağ İslam dünyasında bilim, Ortaçağ Avrupası’nda bilim, modern bilim, realizm, pragmatizm, nedensellik konularını işlenir.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

 

2. SINIF IV. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER202

Geriatri I

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma süreci ile birlikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikleri ve bu değişikliklere bağlı ortaya çıkabilecek hastalık süreçlerini öğretmek hedeflenmektedir. Yaşlanmaya bağlı sıvı elektrolit değişiklikleri, bağışıklık sistemi değişiklikleri, iskelet kas sistemi değişiklikleri, nörolojik sistem değişiklikleri, geriatrik kanserler konuları öğretilir.

2

GER204

Sağlık Ekonomisi

Z

3

0

0

3

3

4

 

Temel ekonomik kavramların öğretilmesi ve sağlık sektörünün ekonomik açıdan değerlendirilmesi, sağlık arzı ve talep kavramları ile sağlık piyasaların işleyişi hakkında temel bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Sağlık ekonomisinin tarihsel gelişimi, Sağlık hizmetlerinin ekonomik değerlendirmesi, Sağlık piyasasında arz ve talep kavramları, sağlık piyasalarının işleyişi, sağlık harcamalarının önemi, sağlık sektörünün finansmanı konularını öğretir.

3

GER206

İç Hastalıkları

Z

3

4

0

7

5

5

 

Geriatrik bireylerde kronik hastalıkları tanımlamayı, kronik hastalık durumlarında bireyleri Gerontolojik yaklaşım ile değerlendirmeyi amaçlar. Geriatrik bireylerde; diyabet, hipertansiyon, demans, serebrovasküler hastalık, alzheimer, kanser, kronik böbrek hastalıkları, parkinson, romatoid artrit, osteoartrit, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları, periferik damar hastalıkları öğretilir.

4

GER208

Sağlık Davranışı ve Sağlık Okuryazarlığı

Z

3

0

0

3

3

4

 

Toplumdaki yaşlı bireylerin yaşam tarzlarının sağlığa etkisini ve sağlık okuryazarlığı düzeyinin arttırılması konusunda uygulanan girişimlere yönelik farkındalık bilgisini öğretmek hedeflenmiştir. Sağlık okuryazarlığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, beslenme ve sağlık okuryazarlığı, iletişim ve sağlık okuryazarlığı, mobil sağlık ve sağlık okuryazarlığı, kırılgan gruplar ve sağlık okuryazarlığı konuları öğretilir.

5

GER210

Deontoloji

Z

3

0

0

3

3

4

 

Felsefe biliminin temel problemlerinin tartışılması; Yaşlanma ve felsefe İlişkisinin kavranabilmesi.

Toplam

Z

15

4

0

19

17

21

 

 

2. SINIF IV. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER 212

Mesleki İngilizce II

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin meslekle ilgili temel konularda okuma ve anlama becerisini kazanmasını sağlamaktır. Bireylerin meslekle ilgili çalışmaları takip etmesini hedeflemektedir. Temel kelime bilgisi, mesleki terminoloji, temel mesleki okuma metinleri okuma anlama öğretilir.

2

GER 214

Yara Bakımı

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu derste öğrencinin kanıta dayalı kaynaklar, standartlar ve güncel rehberler doğrultusunda yara bakımı, yara değerlendirilmesine ilişkin bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır. Deri fizyolojisi, yara tanımı, sınıflandırılması, yara iyileşme süreci, yara bakım ürünleri, diyabetik ayak yarası, yanık yarası konuları öğretilir.

3

GER 216

Yaşlılık ve Eşitsizlik

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin temel amacı, toplumsal eşitsizliklerin doğasını, nedenlerini ve toplumsal sonuçlarını anlamaktır. Tabakalaşma, eşitsizlik kavramları, tabakalaşma sistemleri, sınıf temelli eşitsizlik ve yoksulluk, klasik teoriler: Marx, Weber, Pareto, çağdaş teoriler, Parsons, Mills, Dahrendorf, Wright, sınıf temelli eşitsizlik ve yoksulluk konuları öğretilir.

4

GER 218

Muhasebe

S

2

0

0

2

2

3

 

Muhasebenin teorik ve uygulama yönü, yaşlı bakım kurumları muhasebe yönetimi ile ilgili genel bilgilere sahip olmayı hedefler. Muhasebe Bilgi Sistemi, Muhasebenin Gelişimi, Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe Prensipleri, Tek Düzen Hesap Çerçevesi, Temel Mali Tablolar, Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyişi, Defterler ve Muhasebe Belgeleri, Muhasebe İş Akışı, Açılış Kayıtları, Dönem İçi Muhasebe İşlemleri, Kasa ve Bankalar, Hisse Senedi ve Alacaklara İlişkin Kayıt İşlemleri, Bilanço ve Gelir tablosu hazırlanması konularını öğretir.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

 

3. SINIF V. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER301

Biyoistatistik ve Bilgisayar Uygulamaları I

Z

2

0

0

2

2

3

 

Öğrencilerin istatistiğin temellerini öğrenmeleri ve temel istatistik bilgilerini bilgisayar ortamında uygulayabilecek yeterliği kazandırmak hedeflenmektedir. İstatistiğe giriş, betimsel istatistik, olasılık, hipotez, veri toplama yöntemleri, dağılım ölçüleri, hipotez testleri öğretilir.

2

GER303

Geriatri II

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma süreci ile birlikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikleri ve bu değişikliklere bağlı ortaya çıkabilecek hastalık süreçlerini öğretmek hedeflenmektedir. Yaşlanmaya bağlı kardiyovasküler değişiklikler, pulmoner değişiklikler, renal sistem değişiklikleri, ürogenital sistem değişiklikleri, gastrointestinal sistem değişiklikleri konuları öğretilir.

3

GER305

Gerontolojik ve Geriatrik Modeller

Z

3

0

0

3

3

4

 

Gerontolojik bakım modellerinin; tasarımı, planlanması, yürütülmesi ve değerlendirmesi, bu derslerin ana temalarını oluşturmak, öğrencilere sistematik çalışma, gerontolojik metotlar, raporlama ve gerontolojik konseptlerin hazırlanması ve prezantasyonu hakkında bilgi sunmaktır. Gerontolojik temel kavramlar, geragogik; gerontolojik intervensiyon;dulluk, yalnızlık,soyutlanma riski; aktif yaşlanma konularını öğretir.

4

GER307

İlk Yardım ve Acil Müdahale

Z

3

0

2

5

5

6

 

Yaşamı tehlikeye düşen hasta ve yaralılarda; hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ve İyileşmeyi kolaylaştırmak için ilkyardım uygulamaları konusunda bilgi, beceri ve tutum kazandırmak hedeflenmektedir.İlkyardım uygulamaları genel bilgiler, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, ısı dengesi bozukluklarında uygulamalar, bilinç bozukluklarında uygulamalar, yaralanmalarda ilk yardım, kanamalarda ilk yardım, zehirlenmelerde ilk yardım konuları öğretilir.

5

GER309

Yaşlılık Döneminde Beslenme

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlıların sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli role sahip olan beslenmenin öneminin kavranması, yaşlı bireylerin enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin hesaplanması, yaşlılık hastalıklarına beslenme önerilerinin öğrenilmesi ve beslenme eğitimine yönelik uygulamaların öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

Toplam

Z

14

0

2

18

16

21

 

 

3. SINIF VI. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER 311

Kuşaklararası İletişim

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı; Yaşlı sağlığında aile içinde değişen rolüyle birlikte kuşaklararası iletişim ve işbirliğinin önemine dikkat çekmek ve bu konuda yapılan çalışmaları değerlendirmektir. Kuşak kavramı, etkili iletişim, yaşlının dış dünya ile etkileşimi, kuşaklararası iletişimin korunması, yaşlı ve bakım verenler ile iletişim, yaşlı –genç etkileşimi konuları öğretilir.

2

GER 313

Gerontolojide Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları

S

2

0

0

2

2

3

 

İntegrative yöntemler konusunda kuramsal bilgi vermek, integratif yöntemleri kullanarak bakım becerilerini kazandırmak, holistic bakış açısı ile bakımı planlamak ve uygulamaları entegre etmek hedeflenmektedir. İntegratif bakım kavramı ve gelişimi; integratif bakım: alternatif tıp sistemleri, geriatrik bireylerde zihin beden uygulamaları, biyolojik temelli uygulamalar, enerji terapileri, integrative yöntemler ve etik konuları öğretilir

3

GER 315

Gerontolojik Ergoterapi

S

2

0

2

4

3

3

 

Geriatrik grupta yer alan bireylerin anlamlı ve amaçlı aktiviteleri kullanarak günlük yaşam aktivitelerine katılmalarını sağlamaya, bağımsızlığını arttırmaya ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik girişimleri öğretmeyi hedefler. Ergoterapinin tarihçesi, ergoterapi ile ilgili genel terimler, Dünya sağlık örgütünün engelilik ile ilgili fonksiyon sınıflandırmasının anlatılması, engellilik, yaşam kalitesi, katılım ve ergoterapi, Kendini yönlendirme, kişi merkezli çalışma, holistik yaklaşım, çok yönlü bakış, Mental sağlık hizmetlerinin tarihçesi, Özür ve psikolojik yönler, Bozukluk ve katılımla ilişkili olarak kişi, aktivite ve çevre ilişkisinin açıklanması, Ergoterapinin sosyal yönünün tartışılması, Değerlendirme ve tedavi alanlarının tartışılması: günlük yaşam aktiviteleri, yardımcı günlük yaşam aktiviteleri, dinlenme ve uyku, eğitim, çalışma.oyun, boş zaman aktiviteleri, sosyal katılım. Tedavi yaklaşımlarının tartışılması konularını öğretir.

4

GER 317

Gerontolojide Özel Konular I

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin meslekle ilgili özel ve güncel konularda okuma ve yorumlama becerisini kazanmasını sağlamaktır. Bireylerin meslekle ilgili çalışmaları yakından takip etmesini ve konunun özüne inmesini hedeflemektedir. Beyin yaşlanması, bağışıklık sisteminin yaşlanması, mitokondriyal yaşlanma, ömür uzunluğu ile ilgili genler konularını öğretir.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

3. SINIF VI. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER302

Bakıma Muhtaçlık ve Yaşlı Bakımı

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bakıma muhtaçlık kavramının uygun bir tanımı, bakıma muhtaçlık ve hastalık olguları arasındaki farklar ve ortak noktalar, yaşlılıkta bakıma muhtaçlığın birey ve aile üzerindeki etkileri, evde ve kurumda verilen bakım hizmetleri, bakım personeli, bakım tesisi ve bakım kalitesi, kalite düzeyi, kalite denetimi, personel, bakım hizmetlerinin planlanması ve yönetimi gibi konular hakkında bilgiler sunmayı amaçlar. Bakıma muhtaçlık kavramı; bakım kurumları ve organizasyonu, bakım hizmetlerinin yönetimi; bakım hizmetleri ve denetimi konularını öğretir.

2

GER304

Gerontolojik Rehabilitasyon

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma ile meydana gelen nörolojik, ortopedik problemler, bilişsel ve fizyolojik değişikler; hastalık durumlarında fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları, geriatrik rehabilitasyon programına karar verme ve değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi, yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ve artırılması yönelik yaklaşımları içerir.

3

GER306

Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma süreci ve aktif yaşlanmanın bireysel ve toplumsal faydalarını öğretmek hedeflenmektedir. Aktif ve sağlıklı yaşlanma kavramları, Yaşlanmayla mücadele, yaşlanmanın ekonomiye etkisi, aktif yaşlanmada sorunlar, nüfusun yaşlanması konularını öğretir.

4

GER308

Geriatri III

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlanma süreci ile birlikte kronik hastalıklara bağlı sık karşılaşılan semptomları ve bu semptomları yönetmeye yönelik konuları öğretmeyi hedefler. İnkontinans, unutkanlık, ağrı, uyku, iştahsızlık, yorgunluk, malnütrisyon, sarkopeni, dispne, öksürük, anüri, oligüri konularını öğretir.

5

GER310

Biyoistatistik ve Bilgisayar Uygulamaları II

Z

2

0

0

3

3

4

 

Öğrencilerin istatistiğin temellerini öğrenmeleri ve temel istatistik bilgilerini bilgisayar ortamında uygulayabilecek yeterliliği kazandırmak hedeflenmektedir. İstatistiğe giriş, betimsel istatistik, olasılık, hipotez, veri toplama yöntemleri, dağılım ölçüleri, hipotez testleri öğretilir.

Toplam

Z

14

0

0

15

15

20

 

 

3. SINIF VI. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER 312

Biyolojik Anti-Aging

S

2

0

0

2

2

3

 

Biyolojik yaşlanmayı yavaşlatmak, durdurmak veya geri döndürmek için yapılan ya da yapılması gereken müdahalelere yaklaşım sunmak hedeflenmektedir. Anti aging’ e giriş, tarih ve edebiyatta genç kalmaya verilen değer, anti-aging moleküler müdahaleler, anti-aging hücresel müdahaleler, anti-aging müdahalelerinin getirdiği sağlık riskleri, anti-aging müdahalelerinin getirdiği kazançlar konularını öğretir.

2

GER 314

Yaşlılıkta Yaşam Alanı

S

2

0

0

2

2

3

 

Geriatrik bireylerin yaşam alanlarında düşme riskini, ev kazaları riskini azaltmaya yönelik girişimleri, kronik hastalıklara bağlı meydana gelen fonksiyon kayıplarına ilişkin yaşam kalitesini iyileştirmek amaçlı mimari düzenlemeleri öğretmeyi hedefler. Yaşam kalitesi ve mekan ilişkisi, yaşlılarda mutfak, banyo, lavabo ortamı, yürümeyi kolaylaştırıcı basamaklar, düşmeyi önleyici zemin ve ayakkabılar, zil ve çağrı sistemleri, hobi bahçesi etkinlikleri konularını öğretir.

3

GER 316

Gerontolojik Etik

S

2

0

0

2

2

3

 

Gerontolog mesleğinin etik ilke ve değerleri hakkında bilgi, beceri ve davranışların kazandırılması amaçlanmaktadır. Etik kavramı, etik ve Gerontoloji arasındaki ilişki, etik değerler, Gerontolojide etik ilkeler, etik ikilemler, etik karar verme konuları öğretilir.

4

GER 318

Gerontolojide Özel Konular II

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin meslekle ilgili özel ve güncel konularda okuma ve yorumlama becerisini kazanmasını sağlamaktır. Bireylerin meslekle ilgili çalışmaları yakından takip etmesini ve konunun özüne inmesini hedeflemektedir. Poly-systemic sendromu, D vitamini eksikliği, Alzehimer, Maternal obezite, diyet ve egzersizin adipositlerin epigenetik regülasyonuna etkisi, Organizmaların yaşlanması, kanser biyobelirteçleri konuları öğretilir

5

GER 320

Sağlık Hukuku

S

2

0

0

2

2

3

 

Dersin amacı; Sağlık hukuku kavramının tanımlanması, sağlık hukukunda sorumluluk, sağlık çalışanlarının görev, yetki ve sorumluluk alanlarının ortaya konulması ve hukuki boyutunun öğretilmesidir. Sağlık Hukuku tanımı, kapsamı, hasta hakları ve ilgili mevzuat, hekimin yükümlülükleri, tıbbi hataların hukuksal süreci, sağlık kurum ve kuruluşlarının hak ve yükümlülükleri, sağlık hukukunda sorumluluk kavramlarını öğretir.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

 

4. SINIF VII. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER401

Yaşlılık ve Eğitim

Z

3

0

0

3

3

4

 

Yaşlılara uygulanan eğitim politikasını ve eğitim sistemlerini incelemek, kavram ve uygulamayı hayat boyu öğrenme açısından tartışmak, eğitimi almak isteyen yaşlıları destekleyen strateji ve içerik hakkında düşünmeyi öğretmek hedeflenmektedir. Yaşlanma ve toplum, hayat boyu eğitim, yaşlı insanlar için eğitim politikası ve sistemleri, yaşlıların özelliklerini öğrenmek için destek stili ve sistemi konuları öğretilir.

2

GER403

Sosyal Politika ve Yaşlılık

Z

3

0

0

3

3

4

 

Sosyal politikanın gerontolojide tanımı, önemi ve amacını öğrenmek; mevcut sosyal politikaları gerontolojik bakış açısıyla değerlendirme becerisi kazanımı amaçlanmaktadır.

3

GER405

Gerontoloji ve Geriatride Klinik Uygulamalar

Z

3

0

0

3

3

4

 

Bu dersin amacı yaşlılara yönelik klinik uygulamaların neler olduğunu öğrenmektir.

4

GER407

Mesleki Uygulama I

Z

0

4

0

4

4

4

 

Bu dersin amacı öğrencinin teorik bilgisini uygulamaya aktarması, klinik beceri, klinik karar verme, kritik düşünme ve araştırma becerisinin artırılması ve bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alanlarda becerilerini arttırarak bağımsız çalışma yeteneğinin geliştirilmesidir.

5

GER409

Bitirme Ödevi I

Z

0

4

0

4

4

4

 

Bitirme ödevi, kuramsal ya da uygulamalı bir konuda saptanan bir hipotezi denetleyebilme veya tasarım yapabilme konusunda bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve bağımsız bir rapor hazırlayabilme yeteneğinin kazandırılması amacıyla yaptırılır.

Toplam

Z

9

8

0

17

17

20

 

 

4. SINIF VII. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER 411

Gerodontoloji

S

2

0

0

2

2

3

 

Dersin amacı, dişlerde ve çevre dokularda yaşa bağlı değişikliklerin farkında olmak bu konuda sorunlara sahip yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini iyileştirmek için gerekli müdahaleleri tanımak ve öğrenmektir.

2

GER 413

Yaşlılarda Konuşma ve Dil Bozuklukları

S

2

0

0

2

2

3

 

Dersin amacı, yaşlılardaki konuşma ve dil bozukluklarının farkında olmak yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini iyileştirmek için gerekli müdahaleleri tanımak ve öğrenmektir

3

GER 415

Yaşlı Bakım Kurumları Yönetimi

S

2

0

0

2

2

3

 

Yaşlı bakım hizmetleri ve yaşlı bakım kurumları, yaşlı bakım sistemi, yaşlı bakım örgütlenmesi ve yaşlı bakım hizmetlerin denetimi konularında bilgi verilmesidir.

4

GER 417

Yaşlılarda Palyatif Bakım

S

2

0

0

2

2

3

 

Yaşam sonunda yaşlı bakımının önemi, palyatif bakım ilkeleri, yaşam sonu dönemde yaşlının desteklenmesi, yas döneminde ailenin ve bakım verenlerin fiziksel, psikososyal ve manevi olarak desteklenmesini açıklamayı amaçlar.

5

GER 419

Miras Hukuku

S

2

0

0

2

2

3

 

Miras hukuku dersinin amacı; miras hukuku hakkında temel kavramları ve işleyişi öğrenmek ve özellikle yaşlı bireylerin miraslarıyla sorunları ve sorularına yönelik bilgilerin kazanımı amaçlanmaktadır.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

 

 

4. SINIF VIII. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ)

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER402

Gerontolojik Değerlendirme

Z

2

0

0

2

2

4

 

Yaşlanan bireyi bilişsel, kognitif, fiziksel, psikolojik,sosyo ekonomik yönden kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi hedefler. Anamnez alma, genel görünüm değerlendirilmesi, kronik hastalık sorgulama, ilaç kullanımı ve devam eden sürekli tedavi varlığı, organ ve sistemlerin fonksiyonel değerlendirilmesi, temel bilişsel düzey, sosyal destek bileşenleri konuları öğretilir.

2

GER404

Bitirme Ödevi II

Z

0

4

0

4

4

4

 

Bitirme ödevi, kuramsal ya da uygulamalı bir konuda saptanan bir hipotezi denetleyebilme veya tasarım yapabilme konusunda bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve bağımsız bir rapor hazırlayabilme yeteneğinin kazandırılması amacıyla yaptırılır.

3

GER406

Mesleki Uygulama II

Z

0

4

0

4

4

4

 

Bu dersin amacı öğrencinin teorik bilgisini uygulamaya aktarması, klinik beceri, klinik karar verme, kritik düşünme ve araştırma becerisinin artırılması ve bilişsel, duyuşsal ve davranışsal alanlarda becerilerini arttırarak bağımsız çalışma yeteneğinin geliştirilmesidir.

4

GER408

İş Sağlığı ve Güvenliği

Z

2

0

0

2

2

3

 

Sağlık hizmeti uygulamalarında iş sağlığı ve güvenliği kavramının geliştirilmesi, çalışanların sağlık gözetimi ve çalışma ortamı gözetiminin anlaşılması, tehlike ve risklerin belirlenmesidir.

5

GER410

Geronteknoloji

Z

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı, öğrencinin; yaşlılıkta çevresel koşulların sağlığı nasıl etkilediğini ve bu koşulları iyileştirmede izlenmesi gereken yollara ilişkin değerlendirme yapabilmesini sağlamak, geronteknolojik ürünleri ve intervensiyonları tanıtmak, teknolojiye erişilebilirliği ve teknoloji kabulünü tartışmaktır.

Toplam

Z

6

8

0

14

14

18

 

 

4. SINIF VIII. YARIYIL (BAHAR DÖNEMİ) SEÇMELİ DERSLERİ

SIRA NO

DERS KODU

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1

GER 412

İleri Yaşta Hastalıklardan Korunma ve Sağlığın Geliştirilmesi

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı; toplumda, yaşlıların sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını, yaşadıkları bağlamlar içinde (kentsel veya kırsal, ailede veya yalnız) ele alarak çalışma becerisi kazandırmaktır.

2

GER 414

Yaşlılara Terapötik Yaklaşım

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı terapötik yaklaşım ve uygulamalar hakkındaki temel bilgilerin öğrenilmesi ve öğrencilerin yaşlı bireylere yönelik özelleşmiş terapötik yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

3

GER 416

Toplumsal Destek Projeleri

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu dersin amacı; toplumsal destek projelerini tanımak, diğer disiplinlerle kendi disiplinini bütüncül bir yaklaşımla ilişkilenmek ve toplum ihtiyaçlarına karşı duyarlık geliştirerek bu konularda öğrencilerinin yaşamını zenginleştirmektir.

4

GER 418

Gönüllülük Çalışmaları

S

2

0

0

2

2

3

 

Bu derste öğrencilerin, toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlamaları, Gönüllülük esaslı projelerde yer almaları, katılımcı ve demokratik bireyler olmaları, dayanışma ve işbirliğini pekiştirmeleri, sorumluluk almaları ve proje geliştirmeleri, sivil toplum kuruluşları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Not 1. Z: Zorunlu ders, S: Seçmeli ders, T: Haftalık ders saati, U: Haftalık uygulama saati, L: Haftalık laboratuvar saati, TS: Dersin toplam saati, K: Dersin kredisi, AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi.

TOPLAM KREDİ: 190 TOPLAM AKTS: 240

Gerontoloji bölümü lisans programı ders listelerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu

 

 

GERONTOLOGY COURSE PLAN
UNDERGRADUATE PROGRAM

 

FIRST YEAR 1. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TS

C

ECTS

1

AIT 101

Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution I

C

2

0

0

2

2

2

 

Within the scope of the course, the birth of modern Turkey and the events, ideas and principles in the development process are discussed.The content of the course covers the history of the Turkish nation's revolution under the leadership of Atatürk. The reasons for the collapse of the Ottoman Empire are examined, and how the Republic of Turkey was established from a destroyed state is evaluated in the light of documents. The aim of the course is to explain to the university youth under which conditions the Republic of Turkey was founded and to make them adopt Atatürkist Thought and its philosophy, principles, as well as contemporary values.

2

TDL 101

Turkish Language I

C

2

0

0

2

2

2

 

The aim of the course is to develop students' ability to use Turkish language correctly and effectively in written and oral expression by knowing the features and rules of Turkish language. Within the scope of this course, students are introduced to the concept of academic text, and critical thinking tools are provided while making academic readings about the field. Academic texts read are examined both structurally and content-oriented throughout the semester.

3

YDL 101

English I

C

3

0

0

3

3

5

 

The aim of this course is to provide students with basic English reading, listening, speaking and writing skills. In this context, in line with the topics covered in the course, it is aimed to provide students with the necessary skills to express themselves verbally and in writing in the elementary level in English. Within the scope of the course, it is aimed for students to make a general introduction to English by focusing on basic topics such as reading, understanding, critical comment and discussion, basic verbal skills (individual, pair and group), writing techniques, writing a composition that deals with a problem and its solutions, speech preparation techniques, introducing themselves, introducing the city they live in, professional groups, transportation vehicles and some basic terms.

4

DOY101

Digital Literacy

C

2

0

0

2

2

2

 

Digital literacy is the ability of individuals to use information technologies in line with their needs. This skill directly contributes to the realization of meaningful acquisitions. This course aims to provide students with skills such as the basic principles of smart devices and social networks, interaction with social communities and social media, accessing information, analyzing it, and critical thinking. Within the scope of the course, subjects such as the concept of digital literacy and the ways people find, use, summarize, evaluate, create and communicate information while using digital technologies will be discussed.

5

GER101

Sociology of Aging I

C

3

0

0

3

3

3

 

This course discusses the unique dynamics and problems of the field of aging by examining theories regarding aging. It tries to understand the economic, social and cultural life patterns of the aging population from an intercultural perspective. In addition, it tries to examine the life arrangements of the older adults and the social policies that are produced or should be produced for them. It teaches the general terminology and concepts of the sociology of aging, questioning the social, psychological, biological and economic problems presented within the framework of the sociology of aging, various aspects of aging experiences, their national and global dimensions, objective and subjective factors shaping the social positions of aging individuals.

6

GER103

Introduction to Psychology

C

3

0

0

3

3

3

 

It aims to teach the definition, history, sub-branches of psychology and research methods in psychology. Psychology for gerontologists; normal, successful, pathological aging; gerontopsychological theories; psychological diseases in old age; teaches about dying and death.

7

GER105

Introduction to Gerontology I

C

3

0

0

3

3

4

 

 

It aims to learn the goals of gerontology, its fields of study and its history, and to answer the questions posed by old age by addressing them from different perspectives. It teaches the history of gerontology, basic concepts, gerontological research, theories and methods, sub-branches of gerontology, individual and social aspects of aging, individual competencies and intervention, national and international practice and intervention methods in old age.

8

GER107

Medical Biology

C

3

0

0

3

3

3

 

It is aimed to give basic information about the molecular and cellular structure of living things. Teaches cell and cell components, cell membrane and substance transport through the cell membrane, DNA-RNA and gene structure, chromosome structure, cell division.

Total

 

21

0

0

21

21

24

 

 

FIRST YEAR 1. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER109

Medical Terminology

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to be able to examine medical terms based on their root prefix and suffix structures, and to correctly understand terms related to the diagnosis and symptoms of diseases. Introduction to terminology and the concept of root, prefixes in medical terminology, suffixes in medical terminology, medical terminology respiratory system, medical terminology nervous system, medical terminology digestive system, medical terminology endocrine system, medical terminology urinary system are taught.

2

GER 111

Communication Skills

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to establish effective communication skills. It covers what is communication, elements of effective interpersonal communication, culture in communication, effective listening, basic interpersonal communication issues, elements of the communication process, factors affecting communication, communication techniques that make communication easier and more difficult.

3

ENF101

Basic Information Technologies

E

2

0

2

4

3

3

 

The aim of this course is to provide students with knowledge in basic information technologies that will be necessary in their professional and academic lives. Within the scope of the course, students acquire general information about operating systems (Windows 8, 10 etc.). writing text in Word, editing, adding indexes, creating table of contents; preparing tables and adding graphs in Excel. They will also learn how to prepare presentations in PowerPoint and how to use all Office programs effectively. They will also increase their skills on using cloud systems, digital file preparation, research methods on the internet, efficient use of search engines, etc.

4

GER 113

Orientation

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to introduce the university, faculties, departments and the university city. The university is introduced, the faculty of health sciences is introduced, the departments are introduced, the library is introduced, and the activities at the university are introduced.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

 

FIRST YEAR 2. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

AIT 102

Principles of Atatürk and History of Turkish Revolution II

C

2

0

0

2

2

2

 

Within the scope of this course, the revolutions made in the political field, in the field of law, education and culture, in the economic field, and the revolutions made in the social field, Atatürk's principles, the Turkish foreign policy of the Atatürk period, Turkey during the Second World War and between the years 1950 -1960. Turkey will be examined.

2

TDL 102

Turkish Language II

C

2

0

0

2

2

2

 

Within the scope of this course, studies are carried out to help students gain academic writing skills. In these studies, both theoretical and practical studies are carried out for creating Turkish texts, creating parts of the text and quoting, as well as gaining oral expression skills.

3

YDL 102

English II

C

3

0

0

3

3

5

 

English 2 course aims to increase students' basic English knowledge. The content of the course includes the students' self-expressions on basic topics and basic grammatical structures that they will use while constructing sentences. The aim of the course is to provide students English grammar, vocabulary and reading comprehension skills at a level that will form the basis of English that they will need in their post-graduate and professional life.

4

GER 102

Anatomy

C

3

0

0

3

3

4

 

In this course, the musculoskeletal system, nervous system, cardiovascular system, urinary system, endocrine system, pulmonary system, gastrointestinal and urogenital systems and the anatomical features and functions of the structures of these systems are explained. The organs in these systems, their anatomical structures, functions, locations and relationships with each other are explained in theoretical detail.

5

GER 104

Physiology of Ageing

C

3

0

0

3

3

4

 

This course includes muscle physiology, metabolism, nervous system physiology, respiratory system physiology, vascular system physiology, expanding from cells to systems, and explains how body functions are performed and regulated by systems.

6

GER 106

Sociology of Aging II

C

3

0

0

3

3

4

 

In this course, it is aimed for the gerontologist candidate to learn the social dimension of old age and to evaluate the social problems of old age.

7

GER 108

Introduction to Gerontology II

C

3

0

0

3

3

4

 

It aims to learn the terms, history, theories and application examples of gerontology in social and applied fields and to work for its development. It teaches aging models, individual and social aspects of aging, individual competencies and intervention, advanced aging and gerontological studies.

Total

C

19

0

0

19

19

25

 

 

FIRST YEAR 2. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER110

Digital and Artificial Intelligence

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to introduce digital transformation and artificial intelligence, teach the integration of artificial intelligence technologies into the health care system, and make technology-based solutions for the future. It aims to teach digital intelligence, artificial intelligence, artificial intelligence applications in health, advantages and disadvantages of tools that provide digital transformation, and the future of artificial intelligence.

2

GER112

Biodemography

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to ensure that the student learns the concept of biodemography and combines the acquired knowledge with the Gerontological perspective. It also aims to follow the studies carried out in the field of biodemography, which is a new concept for Turkey. The concept of biodemography, Turkey's demographic structure and examples from around the world, fertility, death rates, causes of death, migration, and causes of aging will be explained.

3

GER114

Creative Drama

E

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed for the person to be able to express himself, empathize, and integrate with the group their is in. The history of creative drama, the theoretical dimension of creative drama and workshops, the application of methods and techniques in creative drama, the goal, content and treatment of the program applied in creative drama, role playing and improvisation are taught.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

SECOND YEAR 3. SEMSETER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 201

Psychology And Aging

C

3

0

0

3

3

4

 

By conveying information about psychic changes in aging processes, it aims to ensure that students have a comprehensive knowledge about the psychology of aging and to teach that psychological aging processes occur not only with losses but also with gains. It teaches methodological issues in gerontopsychology and gerontolopsychology, psychological and cognitive development in old age, cognitive aging, cognitive function, the effects of life history on aging and behavior.

2

GER 203

Aging And Pharmacology

C

3

0

0

3

3

4

 

Covers medicine, their effects and side effects, how aging effects medicine and the effects of medicine on aging. In the pharmacology course, the pharmacokinetic and pharmacodynamic effects of aging, medicine indications, effects and side effects are examined in general terms.

3

GER 205

Aging And Medical Antropology

C

3

0

0

3

3

4

 

This course aims to provide students with an anthropological/cultural perspective. Definition of anthropology, areas of interest, anthropological perspective, culture, cultural characteristics, language and its characteristics, perspective on human evolution, types of society in the historical process, kinship, marriage, household unity, anthropology and old age are taught.

4

GER 207

Aging And Health Planning In Old Age

C

3

0

0

3

3

4

 

The aim of this course is; to increase the awareness level of the country about old age planning, to enable them to acquire theoretical and practical information about planning and personnel management, to develop their interest, knowledge and competence for demographic changes and evaluating models and making recommendations for personnel management. National plans and programs to protect the health of older people, Neo-Classical Organization Theory, Elton Mayo and Hawthorne Research, Human resources management, Douglas McGregor's 'X' and 'Y' Theory, Abraham Maslow's Hierarchy of Needs, nutrition, exercise for older people, development of physical activity centerss, organization of acute care and emergencies in geriatrics, ensuring long-term care and full access to care services in geriatrics are taught.

5

GER 209

Medical Skills In Gerontology

C

3

0

3

6

5

7

 

To provide students with the knowledge and skills to correctly understand and write medical terms necessary for preparing medical records and reports.

6

GER 211

Research Methods

C

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to ensure that the student learns scientific research methods and can design a project appropriate to the subject of study. Our aim is to ensure that the student acquires the necessary skills to carry out a scientific study and produce qualified studies.

Total

C

17

0

3

20

19

26

 

 

SECOND YEAR 3. SEMSETER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER213

Professional English

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to ensure that the student acquires reading and understanding skills on basic subjects related to the profession. It aims for individuals to follow profession-related studies. Basic vocabulary, professional terminology, and reading comprehension of basic professional reading texts are taught.

2

GER215

Basics of Biogerontology Theories

E

2

0

0

2

2

3

 

In order to understand the causes of biological aging, it is aimed to learn general biology concepts and to gain information about their relationship with cellular aging. Introduction to biological aging; scientific method in biogerontology; The importance of water, inorganic/organic compounds and biomolecules for living things; metabolism; cell structure and functions, cell division, stem cell, cell death; tissues, molecular and cellular theories of aging, system level theories of aging, evolutionary theories of aging are taught.

3

GER217

Philosophy of Science

E

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed to enable the student to address these problems with a critical and questioning eye. Topics include science in Ancient Greece, science in the Medieval Islamic world, science in Medieval Europe, modern science, realism, pragmatism and causality.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

 

SECOND YEAR 4. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER202

Geriatrics-I

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to teach the physiological changes that occur with the aging process and the disease processes that may occur due to these changes. Subjects such as fluid electrolyte changes due to aging, immune system changes, skeletal muscle system changes, neurological system changes, and geriatric cancers are taught.

2

GER204

Health Economics

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to teach basic economic concepts and economic evaluation of the health sector, to teach basic information about the concepts of health supply and demand and the functioning of health markets. It teaches the historical development of health economics, economic evaluation of health services, concepts of supply and demand in the health market, the functioning of health markets, the importance of health expenditures, and financing of the health sector.

3

GER206

Internal Diseases

C

3

4

0

7

5

5

 

It aims to identify chronic diseases in geriatric individuals and evaluate individuals in cases of chronic disease with a gerontological approach. In geriatric individuals; diabetes, hypertension, dementia, cerebrovascular disease, Alzheimer's, cancer, chronic kidney diseases, Parkinson's disease, rheumatoid arthritis, osteoarthritis, coronary artery disease, heart valve diseases, peripheral vascular diseases are taught.

4

GER208

Health Behavior And Health Literacy

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to teach awareness about the impact of lifestyles of older people in the society on their health and the initiatives implemented to increase the level of health literacy. Health literacy, healthy lifestyle behaviors, nutrition and health literacy, communication and health literacy, mobile health and health literacy, vulnerable groups and health literacy are taught.

5

GER210

Deontology

C

3

0

0

3

3

4

 

Discussion of the basic problems of philosophical science; To understand the relationship between aging and philosophy.

Total

C

15

4

0

19

17

21

 

 

SECOND YEAR 4. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 212

Professional English-II

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to ensure that the student acquires reading and understanding skills on basic subjects related to the profession. It aims for individuals to follow profession-related studies. Basic vocabulary, professional terminology, and reading comprehension of basic professional reading texts are taught.

2

GER 214

Wound Care

E

2

0

0

2

2

3

 

This course aims to provide the student with knowledge about wound care and wound evaluation in line with evidence-based resources, standards and current guidelines. Skin physiology, wound definition and classification, wound healing process, wound care products, diabetic foot wound, burn wound topics are taught.

3

GER 216

Aging And Inequality

E

2

0

0

2

2

3

 

The main aim of this course is to understand the nature, causes and social consequences of social inequalities. Stratification, concepts of inequality, stratification systems, class-based inequality and poverty, classical theories: Marx, Weber, Pareto, contemporary theories, Parsons, Mills, Dahrendorf, Wright, class-based inequality and poverty are taught.

4

GER 218

Accounting

E

2

0

0

2

2

3

 

The theoretical and practical aspects of accounting aim to have general information about accounting management in long term care institutions. Accounting information system, development of accounting, basic concepts of accounting and generally accepted accounting principles, uniform accounting framework, basic financial statements, account concept and operation of accounts, ledgers and accounting documents, accounting workflow, opening records, intra-period accounting transactions, cash and banks, registration procedures for shares and receivables, preparation of balance sheet and income statement are taught

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

 

THIRD YEAR 5. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER301

Biostatistics And Computer Applications-I

C

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed for students to learn the basics of statistics and to gain the competence to apply basic statistical knowledge in the computer environment. Introduction to statistics, descriptive statistics, probability, hypothesis, data collection methods, distribution measures, hypothesis tests are taught.

2

GER303

Geriatrics-II

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to teach the physiological changes that occur with the aging process and the disease processes that may occur due to these changes. Cardiovascular changes due to aging, pulmonary changes, renal system changes, urogenital system changes, and gastrointestinal system changes are taught.

3

GER305

Gerontological And Geriatrics Models

C

3

0

0

3

3

4

 

Gerontological care models; design, planning, execution and evaluation, to form the main themes of these courses, and to provide students with information about systematic study, gerontological methods, reporting and preparation and presentation of gerontological concepts are taught. Gerontological basic concepts, geragogic; gerontological intervention; risk of widowhood, loneliness, isolation; active aging topics are discussed.

4

GER307

First Aid And Emergency Response

C

3

0

2

5

5

6

 

In patients and injured people whose lives are in danger; It is aimed to provide knowledge, skills and attitudes about first aid practices in order to eliminate life-threatening, ensure the maintenance of vital functions, prevent the worsening of the condition of the patient/injured person and facilitate recovery. First aid practices include general information, basic life support, advanced life support, applications in heat balance disorders, awareness. Applications for disorders, first aid for injuries, first aid for bleeding, first aid for poisoning are taught.

5

GER309

Nutrition For Older Adults

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to understand the importance of nutrition, which has an important role in protecting and improving the health of older people, to calculate the energy and nutrient requirements of older people to learn nutritional recommendations for old-age diseases and to learn practices for nutrition education.

Total

C

15

0

2

18

16

21

 

 

THIRD YEAR 5. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 311

Intergenerational Communication

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is; To draw attention to the importance of intergenerational communication and cooperation with the changing role of the family, health and to evaluate the studies carried out on this subject. The concept of generation, effective communication, interaction of the older people with the outside world, preservation of intergenerational communication, communication with the older people and caregivers, and interaction between generations are taught.

2

GER 313

Complementary Medicine Practices In Gerontology

E

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed to provide theoretical information about integrative methods, to provide care skills using integrative methods, to plan care with a holistic perspective and to integrate practices. The concept and development of integrative care; integrative care: alternative medical systems, mind-body practices in geriatric individuals, biologically based practices, energy therapies, integrative methods and ethical issues are taught.

3

GER 315

Gerontological Occupational Therapy

E

2

0

2

4

3

3

 

It aims to teach initiatives to enable individuals in the geriatric group to participate in daily living activities by using meaningful and purposeful activities, to increase their independence and to improve their quality of life. History of occupational therapy, general terms related to occupational therapy, explanation of the World Health Organization's classification of functions related to disability, disability, quality of life, participation and occupational therapy, self-direction, person-centered work, holistic approach, multifaceted view, history of mental health services, disability and psychological aspects, Explaining the relationship between person, activity and environment in relation to disorder and participation, Discussing the social aspect of occupational therapy, Discussing assessment and treatment areas: activities of daily living, assistive activities of daily living, rest and sleep, education, work, play, leisure activities, social participation. Teaches discussion of treatment approaches

4

GER 317

Specialized Topics In Gerontology-I

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to enable the student to acquire the skills of reading and interpreting specialized and current issues related to the profession. It aims for individuals to closely follow professional studies and get to the heart of the issue. Teaches topics such as brain aging, aging of the immune system, mitochondrial aging, and genes related to longevity.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

THIRD YEAR 6. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER302

Care Dependency of Older People

C

3

0

0

3

3

4

 

An appropriate definition of the concept of need for care, the differences and common points between the cases of need for care and illness, the effects of need for care in old age on the individual and the family, care services provided at home and in the institution, care personnel, care facility and care quality, quality level, quality control, personnel. It aims to provide information about issues such as planning and management of care services. The concept of need for care; care institutions and organization, management of care services; maintenance services and inspection are taught.

2

GER304

Gerontological Rehabilitation

C

3

0

0

3

3

4

 

Neurological, orthopedic problems, cognitive and physiological changes that occur with aging; It includes physiotherapy and rehabilitation practices in disease states, development of decision-making and evaluation skills in geriatric rehabilitation program, and approaches to evaluate and increase the quality of life.

3

GER306

Actıve And Healthy Aging

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to teach the aging process and the individual and social benefits of active aging. It teaches the concepts of active and healthy aging, the fight against aging, the impact of aging on the economy, problems in active aging, and the aging of the population.

4

GER308

Geriatrics-III

C

3

0

0

3

3

4

 

It aims to teach common symptoms related to chronic diseases along with the aging process and issues to manage these symptoms. Teaches subjects such as incontinence, forgetfulness, pain, sleep, fatigue, malnutrition, sarcopenia, dyspnea, cough, anuria and oliguria.

5

GER310

Biostatistics And Computer Applications-II

C

2

0

0

3

3

4

 

It is aimed for students to learn the basics of statistics and to gain the competence to apply basic statistical knowledge in the computer environment. Introduction to statistics, descriptive statistics, probability, hypothesis, data collection methods, distribution measures, hypothesis tests are taught.

Total

C

14

0

0

15

15

20

 

 

THIRD YEAR 6. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 312

Biological Anti-Aging

E

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed to provide an approach to interventions that are or should be made to slow down, stop or reverse biological aging. It teaches the topics of introduction to anti-aging, the value given to staying young in history and literature, anti-aging molecular interventions, anti-aging cellular interventions, health risks brought by anti-aging interventions, and the benefits of anti-aging interventions.

2

GER 314

Living Space of Older People

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to teach attempts to reduce the risk of falling in the living spaces of older people, the risk of home accidents, and architectural arrangements to improve the quality of life regarding functional losses due to chronic diseases. It teaches topics such as quality of life and space relationship, kitchen, bathroom and sink environment for older people, steps to facilitate walking, floors and shoes to prevent falls, bell and call systems, and garden activities.

3

GER 316

Gerontological Ethics

E

2

0

0

2

2

3

 

It is aimed to provide knowledge, skills and behaviors about the ethical principles and values of the gerontologist profession. The concept of ethics, the relationship between ethics and gerontology, ethical values, ethical principles in Gerontology, ethical dilemmas, ethical decision-making issues are taught.

4

GER 318

Specialized Topics In Gerontology II

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to enable the student to acquire the skills of reading and interpreting special and current issues related to the profession. It aims for individuals to closely follow professional studies and get to the heart of the issue. Poly-systemic syndrome, vitamin D deficiency, Alzheimer's, maternal obesity, the effect of diet and exercise on the epigenetic regulation of adipocytes, aging of organisms, cancer biomarkers are taught.

5

GER 320

Health Law

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of lesson; defining the concept of health law, responsibility in health law, revealing the duties, powers and responsibilities of healthcare professionals and teaching the legal dimension. It teaches the definition and scope of health law, patient rights and relevant legislation, the obligations of the physician, the legal process of medical errors, the rights and obligations of health institutions and organizations, and the concepts of responsibility in health law.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

 

FOURTH YEAR 7. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER401

Aging And Education

C

3

0

0

3

3

4

 

It is aimed to examine the education policy and education systems applied to the older people, to discuss the concept and practice in terms of lifelong learning, and to teach thinking about the strategies and content that support the older people who want to receive education. Subjects such as aging and society, lifelong education, education policy and systems for older people are taught.

2

GER403

Social Policy And Aging

C

3

0

0

3

3

4

 

To learn the definition, importance and purpose of social policy in gerontology; It is aimed to teach the ability to evaluate current social policies from a gerontological perspective.

3

GER405

Clinical Practices In Gerontology And Geriatrics

C

3

0

0

3

3

4

 

The aim of this course is to learn what clinical applications are for older people.

4

GER407

Professional Practice-1

C

0

4

0

4

4

4

 

The aim of this course is to transfer the student's theoretical knowledge into practice, to increase clinical skills, clinical decision-making, critical thinking and research skills, and to develop the ability to work independently by increasing their skills in cognitive, affective and behavioral areas.

5

GER409

Final Project-I

C

0

4

0

4

4

4

 

The final project is designed to provide students with the ability to access and use information and prepare an independent report to control or design a hypothesis on a theoretical or practical subject.

Total

C

9

8

0

17

17

20

 

 

FOURTH YEAR 7. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 411

Gerodontology

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of the course is to be aware of age-related changes in teeth and surrounding tissues and to recognize and learn the necessary interventions to improve the quality of life of older people with problems in this regard.

2

GER 413

Language And Speech Disorder of Older People

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of the course is to be aware of speech and language disorders older people experince and to recognize and learn the necessary interventions to improve the quality of life of older people.

3

GER 415

Long Term Care Managemant

E

2

0

0

2

2

3

 

To provide information on long term care services and long term care institutions, lond term care system, long term care organization and supervision of long twem care services.

4

GER 417

Pallative Care of Older People

E

2

0

0

2

2

3

 

It aims to explain the importance of care at the end of life, palliative care principles, supporting older people in the end-of-life period, and physical, psychosocial and spiritual support of the family and caregivers during the mourning period.

5

GER 419

Inheritance Law

E

2

0

0

2

2

3

 

The purpose of the inheritance law course; It is aimed to learn the basic concepts and functioning of inheritance law and to gain information about the problems and questions of especially older people regarding their inheritance.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

 

FOURTH YEAR 8. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER402

Gerontological Assessment

C

2

0

0

2

2

4

 

It aims to comprehensively evaluate the aging individual in cognitive, cognitive, physical, psychological and socio-economic aspects. Subjects such as anamnesis, general appearance evaluation, chronic disease questioning, medication use and ongoing treatment, functional evaluation of organs and systems, basic cognitive level, and social support components are taught.

2

GER404

Final Project-II

C

0

4

0

4

4

4

 

The final project is designed to provide students with the ability to access and use information and prepare an independent report to control or design a hypothesis on a theoretical or practical subject.

3

GER406

Professional Practice-II

C

0

4

0

4

4

4

 

The aim of this course is to transfer the student's theoretical knowledge into practice, to increase clinical skills, clinical decision-making, critical thinking and research skills, and to develop the ability to work independently by increasing their skills in cognitive, affective and behavioral areas.

4

GER408

Occupational Health And Safety

C

2

0

0

2

2

3

 

The development of the concept of occupational health and safety in healthcare practices, understanding the health surveillance of employees and working environment surveillance, and identifying hazards and risks are taught.

5

GER410

Gerontechnology

C

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to ensure that the student; To enable students to evaluate how environmental conditions affect health in old age and the ways to improve these conditions, to introduce gerontechnological products and interventions, and to discuss accessibility and acceptance of technology.

Total

C

6

8

0

14

14

18

 

 

FOURTH YEAR 8. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

TH

C

ECTS

1

GER 412

Prevention Of Diseases And Health Promotion of Older People

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is; The aim is to address the health and social needs of older people in society, within the contexts in which they live (urban or rural, with family or alone) and to provide them with working skills.

2

GER 414

Therapeutic Approaches in Old Age

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is to learn basic information about therapeutic approaches and practices and to provide students with information about specialized therapeutic approaches for older people

3

GER 416

Community Support Project

E

2

0

0

2

2

3

 

The aim of this course is; to recognize social support projects, to relate its own discipline with other disciplines with a holistic approach, and to enrich the lives of its students in these matters by developing sensitivity to the needs of society.

4

GER 418

Volunteering

E

2

0

0

2

2

3

 

In this course, it is aimed for students to prepare projects to identify current problems of society and produce solutions, to take part in volunteer-based projects, to become participatory and democratic individuals, to reinforce solidarity and cooperation, to take responsibility and develop projects, and to have information about non-governmental organizations.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, TH: Total Course Hour, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

TOTAL CREDIT: 190 TOTAL ECTS: 240

 
 
 


Güncelleme 02.07.2022 21:43:01



22 Eylül 2023