Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri
ZORUNLU DERSLER
 I. Yarıyıl
Sıra
No 
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S
T U L TS K AKTS
 1.  TDL101  TÜRK DİLİ I Z 2 0 0 2 2 2

Dilin tanımı ve özellikleri, dilin sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi, dil-düşünce, dil-millet ve dil-kültür bağlantısı, yeryüzündeki diller, kaynak ve yapı bakımından dünya dilleri, dil farklılaşması, yazı dili, konuşma dili, noktalama işaretleri, Türk dilinin gelişimi, ses bilgisi, anlam ve görevleri bakımından kelimeler, fert ve millet hayatında dilin önemi, dil bilgisinin sözcük ve cümlelerinin neler olduğu, iletişim açısından önemi, kelimelerin oluşumları, çeşitleri, nerede ve nasıl kullanılması gerektiği, anlatım öğeleri ve anlatım türleri, yazılı ve sözlü anlatımda başarılı olmanın yolları.

 2.  AIT101  ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I  Z  2 0 0 2 2 2

Osmanlı Devleti’nin yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu, Cumhuriyet öncesi Türk İnkılabı öncesi gelişmeler, Avrupa’daki gelişmeler, Osmanlı Devleti ve yenilik hareketleri, tanzimat ve meşrutiyet dönemleri, fikir hareketleri, devleti yıkan savaşlar, Trablusgarp ve Balkan savaşları, Birinci dünya savaşı, Mondros mütarekesi, mütareke bahanesiyle yapılan işgaller, işgaller karşısında tutum, Mustafa Kemal Atatürk ve Türk milletini teşkilatlandırması, Mustafa Kemal Atatürk’ün kişilik özellikleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün görevleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkışı, Amasya genelgesi, kongreler, Misak-ı Milli, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Mücadeleye karşı hareketler, Kuva-yi Milliye ve cepheleri, Sevr dayatması, Sevr’e karşı Türk Milletinin varlık mücadelesi, düzenli ordu dönemi, İnönü savaşları, Londra konferansı, Sakarya muharebesi, büyük taarruz, milli mücadele dönemi ve dış politikası, antlaşmaya dönemi, Mudanya ateşkes antlaşması, Lozan barış antlaşması.

 3.  YDL103  YABANCI DİL I Z 2 1 0 3 3 5

Elemantary seviyede temel ingilizce, personel pro., possessive adj., numbers-singular, plural, countable: who, what, have got, has got, simple present tens, object pronouns, telling the time, prepositions, possibility, imperativens, the present continuous, adjectives-adverbs-revision.

 4.  DOY101  DİJİTAL OKUR YAZARLIK Z 2 0 0 2 2 3

Dijital okur-yazarlık kavramı ve kapsamı, dijital kültür, kuşaklar ve kimlikler, dijital teknolojiler ve dijital tabanlı platformlar, dijital çağda bilgiye erişim ve araştırma, algoritmalar ve işleyişi, dijital çağda gizlilik ve güvenlik, dijital platformlar, dijital platformda bilgi, dijital doğrulama ve araçları, dijital alışveriş ve tüketim kültürü.

5.  TBT101  TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Z 2 2 0 4 3 3

Genel kavramlar, bilgi işleme giriş, bilgisayarın tanıtımı, yazılım, donanım, işletim sistemleri, DOS, Windows, kelime işlem programları ve kullanımı, hesap tabloları ve grafik programları, sunu hazırlama ve sunum, veri tabanı kullanımı, bilgi ağları kullanımı, internet, internet tarayıcı programlarının kullanımı, FTP, E-Mail, WWW.

 6.  FTR101  ANATOMİ I Z 3 2 0 5 4 5

Anatomi terminolojisi, anatomiye giriş, insan organizması, kemikler, eklemler ve kaslar hakkında genel bilgiler, üst ekstremite kemikleri, eklemleri ve kasları, alt ekstremite kemikleri, eklemleri ve kasları, gövdeye ait kemikler, eklemler ve kaslar, kafa ve yüz kemikleri, eklemleri ve kasları.

 7.  FTR103  FİZYOLOJİ I Z 3 0 0 3 3 4

Fizyoloji’ye giriş, hücre fizyolojisi, iskelet kas fizyolojisi, düz kas fizyolojisi, kalp kası fizyolojisi, koroner ve periferik dolaşım, metabolizma, solunum sistemi fizyolojisi, vasküler sistem fizyolojisi, enerji dengesi, sindirim sistemi fizyolojisi.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 II. Yarıyıl
 Sıra
No
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L TS   K  AKTS
 1.  TDL102  TÜRK DİLİ II Z 2 0 0 2 2 2

Dilbilgisi, şekil bilgisi (isim kökleri, fiil kökleri, ikili kökler), sözlü ve yazılı anlatım çalışmaları, kompozisyon (kompozisyonun tanımı, kompozisyon yazarken dikkat edilecek özellikler), ayraç (parantez), köşeli ayraç, dilbilgisi, şekil bilgisi (Türk dilinde ekler, isimden isim yapan ekler, isimden fiil yapan ekler), imla ve noktalama çalışmaları, sayıların yazılışı, dil bilgisi, şekil bilgisi (çekim ekleri, isimlere gelen ekler, fiillere gelen çekim ekler), sözlü ve yazılı anlatım çalışmaları, kompozisyon (uygulama), sayıların yazılışı, dil bilgisi, şekil bilgisi (çekim ekleri, isimlere gelen çekim ekleri, fiillere gelen çekim ekleri), tırnak işareti, dil bilgisi, cümle (cümlenin öğeleri: yüklem, özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci), imla ve noktalama çalışmaları: üç nokta, eğik çizgi, dil bilgisi: cümle ve cümle çeşitleri: basit cümle, birleşik cümle, sıralı cümle, bağlı cümle).

 2.  AIT102  ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II  Z 2 0 0 2 2 2

Cumhuriyet dönemi Cumhuriyetin kurulması için yapılan hazırlıklar, Cumhuriyete yönelik tehditler, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devletçilik, dış politika, Milletlerarası birlikler, II. Dünya Savaşı öncesinde Türkiye Avrupa Münasebetleri, II. Dünya savaşı sonrası Türkiye, Kıbrıs meselesi ve Türk Yunan ilişkileri, Türkiye’ye yönelik tehditler.

 3.  YDL104  YABANCI DİL II Z 2 1 0 3 3 5

Reading and listening, food and drink, some and any with countable and countable nouns, social English, comperative adjectives, have got and have opposive adjectives, superlative adjectives, present continuous, describing people, present continous versus simple present.

 4.  FTR102  ANATOMİ II Z 3 2 0 5 4 5

Sinir sistemi, merkezi ve periferik sinir sistemi, kranial sinirler, spinal sinirler, serebrum, beyin sapı, pons, medulla spinalis, mezensefalon, diensefalon, otonom sinir sistemi, sempatik ve parasempatik sinirler, duyu organları ve reseptörleri, refleks yolları, endokrin sistem, solunum sistemi, ürogenital sistem, sindirim sistemi.

 5.  FTR104  FİZYOLOJİ II Z 3 0 0 3 3 4

Sinir sistemi fizyolojisi, endokrin sistem fizyolojisi, boşaltım sistemi fizyolojisi, solunum sistemi fonksiyonları, deri fizyolojisi, metabolizma, karaciğer ve fonksiyonları, asit-baz denge mekanizması, gastrointestinal sistem, göz ve yapısı, işitme ve fizyolojisi, koku fizyolojisi.

 6.  FTR106  MESLEK ETİĞİ Z 2 0 0 2 2 2

Fizyoterapistlik mesleğinin tanımı, diğer ülkelerdeki konumu ve önemi, mesleğin dünü, bugünü ve yarını, Türkiye Fizyoterapistler Derneği ve etik, tıbbi etik, etik teoriler, mesleğin etik değerleri, multidisipliner yaklaşımlarda etik ve karşılaşılan etik problemler, etik kavramlar üzerinde eleştirel düşünme, mesleğin uygulanışı sırasında karşılaşılan etik sorunlar, vaka sunumları.

 7.  FTR108  ISI, IŞIK ve HİDROTERAPİ Z 2 2 0 4 3 4

Isının fiziksel ve fizyolojik özellikleri, ışık kaynakları, deri ve ışığın penetrasyonu, infraruj, ultraviole, lazer ve soğuk uygulamaların fizyoterapideki yeri, suyun etkileri, suyun egzersiz amaçlı kullanımı, inflamasyon ve iyileşme mekanizmaları.

 8.  FTR110  İLK YARDIM Z 2 0 0 2 2 2

İlk yardım ve genel bilgiler, insan vücudunun yapı ve işlevleri, hasta ve yaralının değerlendirilmesi, kaza anında ilk yardım ve yaralının değerlendirilmesi, hava yolu tıkanmasında ilk yardım, Heimlich manevrası, yanıklarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, yaralanmalarda ilk yardım, zehirlenme ve hayvan ısırmalarında ilk yardım, yanık ve donma durumlarında ilk yardım, şehirlenmeler ve ilk yardım, yetişkinlerde temel yaşam desteği, çocuklarda temel yaşam desteği.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 III. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS AKTS
 1.  FTR201  ELEKTROTERAPİ I Z 2 2 0 4 3 5

Elektroterapiye giriş, genel özellikler, elektrofizyoloji, alçak frekanslı akımlar, düz akım ve tipleri, orta frekanslı akımlar, düz galvanik akımlar, iyontoforezis, tıbbi ve cerrahi galvanizm, modifiye galvani akımı, sinüzoidal akımlar, diadinamik akımlar, enterferansiyal akımlar, elektrik şoku, TENS, biofeedback, HVGS, fonksiyonel elektrik stimülasyonu (FES), mikro akım, Ultra-Reiz ve Rus akımları, ileri elektroterapi yöntemleri.

 2.  FTR203  FİZYOTERAPİDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Z 3 2 0 5 4 5

Hastanın fizyoterapi yönünden değerlendirilmesi, antropometrik ölçümler, kısalık testleri, esnekliğin değerlendirilmesi, postür analizleri, normal eklem hareketleri açıklığının değerlendirilmesi, gonyometrik ölçümler, kas kuvvetinin değerlendirilmesi.

 3.  FTR205  NÖROANATOMİ Z 3 0 0 3 3 4

Merkezi sinir sistemine giriş ve temel özellikleri, medulla spinalis’in anatomik ve fonksiyonel yapısı ve rolü, periferik sinir sisteminin temel özellikleri, kas innervasyonları, spinal kord, spinal sinirler, beyin sapı, diensefalon ve telensefalon, beyin-omurilik sıvısı, kranial sinirler, duyusal sinirler, pons anatomisi ve fonksiyonu, inen ve çıkan yollar, otonomik sinir sistemi.

 4.  FTR207  MANİPÜLATİF TEDAVİ I Z 2 2 0 4 3 3

Klasik masaj uygulamalarının etki mekanizmaları, yöntemleri, dozajı, endike ve kontraendike olduğu durumlar, doğru pozisyonlama ve bölgesel uygulamalar (yüz, boyun, sırt, bel bölgesi, abdominal masaj, uyluk, bacak, ayak, kol-önkol ve el masajı bölgeleri), konnektif doku masajı (KDM) mekanizması ve sonucu oluşan reaksiyonlar, konnektif doku masajının uygulandığı hastalıklar, değerlendirme yöntemleri, temel bölge, alt torakal-scapular- interscapular, servikal ve oksipital, kol-önkol-el, uyluk-bacak-ayak, pelvik ve abdominal, göğüs ve yüz bölgesine KDM uygulama yöntemleri, spor masajı tarihçesi, amaçları, genel prensipleri. 

5.  FTR209  KLİNİK BİLİMLER I  Z  4  0 0  4 4  4 

Ortopedi ve travmatoloji bölümü klinik hasta profilleri ve klinik semptomlar, beyin-sinir ve omurilik cerrahisi bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, nöroloji bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, genel cerrahi bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, romatoloji bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, radyoloji bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar. 

6.    FTR211  MİKROBİYOLOJİ Z  2 0   0  2 2 3 

Mikrobiyolojiye giriş, enfeksiyon hastalıkları, bakteriler, virüsler, mantarlar, parazitler, bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları, parazitik enfeksiyonlar, doğal ve suni bağışıklık, aşılar ve kullanımları, sterilizasyon ve yöntemler.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 IV. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
1.   FTR202  ELEKTROTERAPİ II Z 2 2 0 4 3 5

Yüksek frekanslı akımlar, kısa dalga diatermi, mikro dalga diatermi, ultrason, transkuteneal elektriksel sinir stimülasyonu, fonksiyonel elektrik stimülasyonu, biofeedback, yüksek voltaj stimülasyonu, Laser, magnetoterapi, NMES, ESWT, ilgili prensipler ve uygulamalar.

 2.  FTR204  TEDAVİ HAREKETLERİ ve PRENSİPLERİ Z 3 2 0 5 4 5

Egzersiz programı hazırlayabilmek için gereken değerlendirme, egzersizlerin sınıflandırması ve egzersiz programlarının hazırlanması, eklem hareket açıklığı egzersizleri, aktif-aktif assistif, pasif egzersizler, sırt-omuz-omurga çevresi (lordoz-kifoz-skolyoz) ve alt ekstremitelere yönelik postür egzersizleri, germe egzersizleri, denge egzersizleri, dirençli egzersizler, motor kontrol egzersizleri, ev egzersiz programları, motor imgeleme egzersizleri, pertürbasyon temelli egzersizler.

 3.  FTR206  EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ Z 2 0 0 2 2 3

Egzersiz ve dolaşım sistemi, kardiyovasküler sistem ve egzersiz, kardiyovasküler regülasyon, aerobik ve anaerobik egzersizler, fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesi, enerji kapasitesinin ölçümü, aerobik ve anerobik eğitim, egzersiz ve pulmoner sistem, egzersiz stres testi, egzersiz ve kas-iskelet sistemi, kas-iskelet sistemi fizyolojisi, kasta enerji, egzersizde kan basıncı, sporcu kalıbı, egzersizde elektrolit dengesi, egzersiz ve su dengesi, egzersizde yorgunluk, egzersize karşı oluşan metabolik cevaplar,  egzersiz ve sinir sistemi.

 4.  FTR208  MANİPÜLATİF TEDAVİ II Z 2 2 0 4 3 3
Alt ekstremite (kalça, diz, ayak bileği) ve üst ekstremite (omuz, dirsek, el bilegi) eklemlerinin mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri, omurganın değerlendirilmesi, sakroiliak eklemin mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri. 
 5.  FTR210  KLİNİK BİLİMLER II Z   4 0  0   4   4    4

Pediatri bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, kardiyoloji bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, kadın hastalıkları bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, sporcu sağlığı bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar, göğüs hastalıkları bölümü hasta profilleri ve klinik semptomlar.

6.   FTR212  FARMAKOLOJİK AJANLAR  Z 2  0  0  2  2  2

Farmakolojinin temel ilkeleri ve temel ilaç sınıfları, ilaç yasaları, toksikoloji, farmokinetik ve farmodinamik etkiler, ilaçların sistemler üzerindeki etkisi, ilaçların özelliklerinin ve yan etkilerinin bilinmesi, istenmeyen ilaç reaksiyonları, kardiyovasküler ilaç kullanımı, solunum sistemi ilaçları, pediatrik ilaçlar, yaşlılarda ilaç kullanımı, kronik hastalıklarda ilaç kullanımı, aneljezik ilaç kullanımı ve etki mekanizmaları, NSAİD ilaçlar, opioidler.

7.  

FTR214

YAZ STAJI I   Z 0    0  0   0   0   4  

Toplam 15 iş günü yaz stajı içerir.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  V. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
 1.  FTR301  NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLAR Z 2 2 0 4 3 5

PNF’ye giriş, temel proprioseptif nöromusküler fasilitasyon teknikleri, üst ve alt ekstremite paternleri, boyun, gövde ve pelvis bölgesi için kullanılan paternler, pelvis paternleri, fasilitatör ve inhibitör tekniklerin kullanımı, mat egzersizleri, hareketin kontrolü ve kas tonusuna yönelik teorik ve pratik yaklaşımlar.

 2.  FTR303  BİYOMEKANİK VE KİNEZYOLOJİ Z 3 0 0 3 3 4

Biyomekanik kanunlar, vücut referans düzlemleri, kemik, eklem, bağ dokusu biyomekaniği, kas biyomekaniği, enerji tasarrufu ve biyomekanik, kas ve kas biyomekaniği, EMG, eklem biyomekaniği, ligament ve tendon biyomekaniği, kemik biyomekaniği, denge kontrolü, motor hareketin açığa çıkması ve kontrolü, sinir dokusu biyomekaniği.

 3.  FTR305  ORTOPEDİK REHABİLİTASYON Z 3 0 0 3 3 4

Ortopedik rehabilitasyona giriş, kısa, orta ve uzun dönem amaçlar, doku iyileşme süreçleri, omuz yaralanmalarında rehabilitasyon, dirsek yaralanmalarında rehabilitasyon, el-el bileği yaralanmalarında rehabilitasyon, kalça yaralanmalarında rehabilitasyon, diz yaralanmalarında rehabilitasyon, omurga yaralanmaları ve bozukluklarında rehabilitasyon, patellofemoral ağrı sendromunda rehabilitasyon, ayak bileği yaralanmaları ve rehabilitasyonu, aşil tendon yaralanmalarında rehabilitasyon.

 4.  FTR307  NÖROLOJİK REHABİLİTASYON Z 3 0 0 3 3 4

Nörolojik hastalıklarda rehabilitasyonun değerlendirmesi, serebrovasküler olay, üst/alt motor nöron hastalıkları ve rehabilitasyonu, travmatik beyin yaralanmaları ve rehabilitasyonu, spinal kord yaralanmaları ve rehabilitasyonu, merkezi ve periferik sinir sistemi rahatsızlıkları ve nöromusküler hastalıkların rehabilitasyonu, spastisite ve değerlendirilmesi, Parkinson ve rehabilitasyonu, Multiple Sklerosis ve rehabilitasyonu, facial paralizi ve rehabilitasyonu, ataksi ve rehabilitasyonu, kas hastalıkları ve rehabilitasyonu, medulla spinalis yaralanmaları ve rehabilitasyonu, nörolojik rehabilitasyonda paralel bar ve mat egzersizleri, kafa travmaları ve rehabilitasyonu, intrakraniyal ve serellar patolojiler ile rehabilitasyonu, özel fizyoterapi tedavi modaliteleri ve rehabilitasyon yaklaşımları. 

  5.  FTR309  SPORCU SAĞLIĞI VE REHABİLİTASYONU Z   3  0 0  3   3 4 

Sporcu sağlığı, sporcu değerlendirmesi, sporcularda performansın değerlendirmesi, fiziksel uygunluğun değerlendirmesi, spor yaralanmalarının önlenmesinde genel yaklaşımlar, spor yaralanmalarında fizyoterapi ve rehabilitasyon, kas-tendon iyileşme süreçleri, spor yaralanmalarının değerlendirme şekilleri, akut, subakut, kronik yaralanmalarda tedavi prensipleri, açık ve kapalı kinetik zincir egzersizleri, propriyoseptif yaklaşımlar, plyometrik egzersizler, postüral değerlendirme ve rehabilitasyon, fonksiyonel testler, bandaj ve bantlama,  spor yaralanmalarını önleyici önlemler, endurans eğitimi, nöromusküler adaptasyon, denge egzersizleri, aerobik egzersizler, spora geri dönüş prensipleri. 

 6.    FTR311  ORTEZ VE REHABİLİTASYON
 Z 3  0  0  3  3  4 

Ortezler ve sınıflandırılması, ortezlerin mekanik özellikleri, üst ve alt esktremite ortezleri, gövde ortezleri, kısa yürüme cihazları, AFO, PAFO, DAFO, uzun yürüme cihazları, kalça dislokasyonlarında ortezleme, spinal deformitelerde ortezleme, korse ve collarlar, asistif teknoloji, ortezlerin endikasyonları hakkında genel bilgiler, ortezlerdeki biyomekanik prensipler, ortez öncesi ve sonrası değerlendirme, alt ve üst ekstremite ortezleri, dirsek ve ortezleme, el bileği ve ortezleme, gövde ortezleri, Boston korse, Milwaukee korse, ortezli hastaların rehabilitasyonu.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VI. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
 1.  FTR302  NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLAR II Z 2 2 0 4 3 5

Hemipleji/hemiparezi rehabilitasyonu, nörofizyolojik yaklaşımlardan olan Bobath, Johnstone ve Brunnstrom teknikleri, vücut kısımlarına etkilerine göre uygulanması ve değerlendirilmesi, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon tekniklerinin temel prensiplerinin uygulanması, proprioseptif nöromusküler fasilitasyonda kullanılan özel teknikler, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon paternleri, mat egzersizlerinde proprioseptif nöromusküler fasilitasyon tekniklerinin teorik ve pratik işlenmesi.

 2.  FTR304  BİYOMEKANİK VE KİNEZYOLOJİ  II Z 3 0 0 3 3 4

Normal yürüyüş, patolojik yürüyüş, yürüyüşün kinetik ve kinematik analizi, omurga, pelvis, üst ekstremite ve alt ekstremite eklemlerinin mekaniği ve patomekaniği, muskuloskeletal yaralanmaların patomekaniği.

 3.  FTR306  PEDİATRİK REHABİLİTASYON Z 3 0 0 3 3 4

Çocuklarda normal motor gelişim, riskli yenidoğan değerlendirmesi, motor kontrol ve motor öğrenme prensipleri, duyu-motor-algı bozuklukları, çocuklarda normal gelişim evreleri, refleksler, patolojik refleksler, oturma, emekleme, ayağa kalkma ve yürüme pozisyonlarında gelişim, tortikollis, pleksus yaralanmalarında rehabilitasyon, Serebral Palsi’de değerlendirme ve tedavi yaklaşımları, Serebral Palsi’de sınıflandırma, Bobath yaklaşımları, Serebral Palsi’de ortopedik yaklaşımlar, Serebral Palsi’de ortez ve protez uygulamaları, pozisyonlama, splintleme, Serebral Palsi’de destekleyici yaklaşımlar, aile eğitimi, Spina Bifida ve rehabilitasyonu, çocuklukta görülen diğer konjenital ve genetik hastalıkların rehabilitasyonu.

 4.  FTR308  KARDİYOPULMOMER REHABİLİTASYON Z 3 0 0 3 3 4

Kardiyak rehabilitasyona giriş, değerlendirme ve spesifik ölçümler, egzersiz testleri, kardiyak rehabilitasyonun evreleri, kardiyak cerrahi öncesi ve sonrası rehabilitasyon, pulmoner sistemin fizyolojisi ve biyomekaniği, pulmoner rehabilitasyonun teknikleri, pulmoner hastalarda değerlendirme, kronik obstruktif akciğer hastalarında rehabilitasyon, pulmoner arteriyal hipertansiyon ve rehabilitasyon, yoğun bakımda solunum fizyoterapisi, solunum sistemi hastalıklarında solunum egzersizleri.

 5.   FTR310  PROTEZ VE REHABİLİTASYON  Z 2  2  0   4 3  3 

Amputasyon, amputasyonun nedenleri, amputasyon seviyeleri, yük taşıma, friksiyon sistemleri, ayak amputasyonları, protez ayak, transtibial amputasyonlar ve seviyeleri, diz dezartikülasyonları, transfemoral amputasyon, ve seviyeleri, kalça dezartikülasyonları, hemi pelvektomi, alt ekstremite protez tipleri, Syme amputasyonları ve protezleri, üst ekstremite amputasyonları ve protezleri, Herness sistemi, parmak, başparmak protezleri, dirsek dezartikülasyonları, transhumeral amputasyonlar, miyoelektrik protezler, el bileği dezartikülasyonları, alt ve üst ekstremite amputasyonlarında kullanılan protezler ve rehabilitasyonu, protez ve güdük bakımı, yüksek teknolojili protezler.

  6.  FTR312  YAZ STAJI II Z   0  0 0  0  4  4 

Toplam 15 iş günlük yaz stajını içerir.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VII. Yarıyıl
 Sıra
No
 Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K  AKTS
 1.  FTR401  KLİNİK UYGULAMA I Z 0 24 0 24 12 13

Nöroloji, Ortopedi, Nöroşirurji, Kadın Hastalıkları, Kardiyopulmoner, İç Hastalıkları, Geriatri rehabilitasyon uygulamaları.

2.    FTR403  PROJE I  Z  2  0 0  2   2 02

Proje hazırlama, konu seçimi için izlenecek yollar, konu araştırması, araştırma yöntemi belirlenmesi ve proje önerisini hazırlanması.

 Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  VIII. Yarıyıl
 Sıra
No
Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  TS  K  AKTS
 1.  FTR402  KLİNİK UYGULAMA II Z 0 24 0 24 12 13

Yoğun Bakım, Pediatri, Genel Cerrahi, Plastik Cerrahi, Geriatri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Romatoloji ve Sporcu Sağlığı rehabilitasyon uygulamaları.

 2.   FTR404  PROJEII Z  2 0   0  2 2  2

Öğrenci bitirme projelerinin yazılması ve sunulması.

 Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 SEÇMELİ DERSLER
 I. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S  T  U  L  TS  K AKTS
 1.  FTR107  TIBBİ TERMİNOLOJİ S 2 0 0 2 2 2

Tıbbi terminolojiye giriş, tıbbi terimlerde kökler, türetme önekleri ve sonekleri, tekil ve çoğul isim formlarının genel kullanımı, terimlerde küçültme, genel hastalık terimleri, insan anatomisine ilişkin tıbbi terimler, hareket sistemine ilişkin terimler (anatomik semptomlarla ilgili terimler, tanısal terimler), sindirim sistemine ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik, ameliyatlara ilişkin terimler), solunum sistemine ilişkin terimler (anatomik, tanısal, ameliyatlara ilişkin terimler), dolaşım sistemine ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik ve ameliyatlara ilişkin terimler), ürogenital sisteme ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik terimler), sinir sistemine ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik terimler), endokrin sisteme ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik ve ameliyatlara ilişkin terimler), kan ve kan yapıcı organlara ilişkin terimler (anatomik, tanısal, semptomatik ve ameliyatlara ilişkin terimler), göz, kulak ve deriye ilişkin terimler.

 2.  FTR109  TIBBİ BİYOLOJİ  S 2 0 0 2 2 2

Tıbbi biyoloji ve genetik alanındaki genel bilgiler, hücre içi moleküler mekanizmalar, tıbbi biyolojinin tanımı, hücre yapısı ve fonksiyonları, biyomoleküler hücre yapısı, hücre zarı ve özellikleri, hücre bölünmesi, genetik materyaller, DNA ve RNA protein sentezi, kromozom anomalileri, Mendel ilkeleri, insan kromozomları ve kromozom mutasyonları, moleküler ve genetik hastalıklar, genetik kod ve protein sentezi, kalıtımın temel prensipleri, hücre döngüsü ve hücre bölünmesi.

 3.  FTR111  BESLENME  S 2 0 0 2 2 2

Beslenme, beslenme ve sağlık, beslenme ile ilgili temel kavramlar, besin öğeleri ve sınıflandırılması, yağlar, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, egzersiz ve beslenme ilişkisi, sağlıklı beslenme ve performans, sporcu performansı ve besinler, yanlış beslenme, adölesan dönemde beslenme, yaşlılıkta beslenme, engellilerde beslenme, hastalık durumlarında beslenmenin önemi.

 4.  FTR113  SAĞLIK TURİZMİ  S 2 0 0 2 2 2

Sağlık turizmi, medikal turizm ve ileri yaş turizmi kavramları, sağlık turizmi pazarı ve tersine akış kavramı, sağlık turizmi endüstrisi, tedavi sürecinin yönetimi, sağlık turizminde müşteri beklentileri, medikal turistlerin en çok tedavi oldukları alanlar, sağlık turizminde hasta sağlığı, kalite, güvenlik ve risk, sağlık turizminde yasal ve etik konular, ekonomik, sosyal ve kurumsal açıdan sağlık turizmi, Türkiye’de sağlık turizmi, termal turizm, engelli ve yaşlı turizmi, ülkelere göre sağlık ve turizm faaliyetleri, ülkemizde sağlık alanında gerçekleştirilen sağlık turizmi ve organizsayonları, sağlık turizmi ve ekonomi, ekonomideki payı, ekonomiye katkısı, sağlık turizmine yönelik stratejiler, fizyoterapi ve sağlık turizmi, fizyoterapi ve turizm bölgeleri, fizyoterapinin sağlık turizmi ekonomisine katkısı.

 5.  FTR115  DAVRANIŞ BİLİMLERİ  S 2 0 0 2 2 2

Davranış bilimlerine giriş, toplum, toplumsal yapı, kültür, kültürler arası etkileşim, toplumsal değişmeler, birey, kişilik ve benlik, algılar ve algılama, tutumlar ve ön yargılar, öğrenme, duygusal zeka, gruplar, uyum sorunları ve savunma mekanizmaları, karar verme, eleştirel düşünme, stres, stresle mücadele, bağımlılık ve bağımlılıkla başa çıkma yöntemleri, motivasyon ve yöntemleri, empati kurma, liderlik ve teorileri. 

 6. FTR117   SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ  S  2   0 0  2   2  2

Spor ve fiziksel aktivitenin önemi, egzersiz türleri, sağlıklı yaşam bilgisi, egzersizin ve sporun sosyal etkileri, psikolojik ve fizyolojik etkileri, egzersiz ve rehabilitasyon, terapi ve terapi türleri. 

7.   FTR119   NORMAL MOTOR GELİŞİM   S  2 0 0
2  2  2 

Normal motor gelişim, büyüme ve gelişme ile ilgili terimler, bilişsel ve emosyonel gelişim, prenatal gelişim, refleksler, normal çocuğun motor-mental gelişimi, neonatal, natal, infant,  çocukluk ve adölesan dönemlerin motor, duyusal ve diğer özellikleri.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 II. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI  Z/S T U L TS K AKTS
 1. FTR112  İŞARET DİLİ S 2 0 0 2 2 2

İşaret diliyle ilgili temel kavramlar, Türk işaret dili, tarihi ve özellikleri, işaret dilindeki harfler, ses bilgisi, ses bilgisi açısından el alfabesi, işaret dilinde şekil bilgisi, işaretin yapılanışı ve biçimlenişi, işaret dilinde söz dizimi, anlam ve gönderim, işaret dili ile karşılıklı konuşma gibi işaret dili ile ilgili temel kavram ve dil bilgisi kuralları.

 2. FTR114  BİYOFİZİK S 2 0 0 2 2 2

Hareket kavramları ve denklemleri, hemodinamik ve temel kavramları, biyofizik ve canlılık, kuvvet ve denge, hareket kanunları, fizik kurallarının insan hareket sisteminde yorumlanması, kan akışkanlığı, viskozite, kaslardaki biyoelektriksel olaylar, kas kasılma-gevşeme mekanizması, iyon kanalları, aksiyon potansiyelleri, görme ve vestibüler sistemde biyofizik, tıbbi görüntüleme yöntemleri, nükleer tıp uygulamaları.

 3. FTR116  ENGELLİLERDE SPOR S 2 0 0 2 2 2

Engellilerde spor tarihi, bedensel engellilerde spor, görme engellilerde spor, işitme engellilerde spor, zihinsel engellilerde spor, özel sporcular, tekerlekli sandalye sporları, engellilerde, engelli sorcularda sınıflandırma, paralimpik olimpiyat komitesi, paralimpik olimpiyatları ve spor grupları, engelli bireylerin spor aktivitelerine katılımı ve katılımın artırılmasına yönelik sosyal projeler.

4.  FTR118  AROMATERAPİ S 2 0 0 2 2 2

Aromaterapi ve fitoterapinin tanımı ve tarihi, bitkisel tedavi yöntemleri, sentetik ilaçlardan farkı, tıbbi çaylar, tıbbi çayların kullanıldığı durumlar, bitkisel yaklaşımların tamamlayıcı tıpta kullanımında dikkat edilecek noktalar, sentetik ilaçlar ile etkileşimleri, kronik hastalıklarda fitoterapik bitkiler, çeşitleri ve etkileri, fizyoterapide aromaterapi, aromaterapide kullanılan bitkiler, aromatik bitkilerle yapılan tedavi yöntemleri, farklı kültürlerde yapılan aromatik tedaviler.

 5. FTR120  GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ VE YAŞAM KALİTESİ S 2 0 0 2 2 2

Temel ve yardımcı günlük yaşam aktiviteleri, günlük yaşam aktiviteleri ve performans, performans becerileri azalmış bireyler için adaptasyon, fonksiyonel mobilite, yaşlılarda günlük yaşam faaliyetleri, amputelerde günlük yaşam faaliyetleri, modifikasyonları ve değerlendirilmesi, bel ağrısı ve günlük yaşam aktiviteleri ile değerlendirilmesi, kardiyopulmoner hastalıklarda günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi, diğer engellilik durumlarında günlük yaşam aktiviteleri ve değerlendirilmesi. 

6.  FTR122  PSİKOSOSYAL REHABİLİTASYON  S  2  0  0  2 2  2 

Psikososyal rehabilitayona giriş, stres, post-travmatik stress bozukluğu, depresiyon, vücut dokuları üzerine fizyolojik etkileri, inmede, spinal kord yaralanmalarında psikososyal rehabilitayon, geriatrik bireylerde psikososyal rehabilitasyon, pediatrik hastalarda, işitme engellilerde,  görme engellilerde psikososyal rehabilitasyon, kronik hastalıklarda ve ağrıda psikososyal rehabilitasyon.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 III. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  FTR215  PATOLOJİ S 2 0 0 2 2 2

Genel patolojiye giriş, hücre hasarı ve mekanizmaları, inflamasyon ve iyileşme, tümör gelişimi, evreleri ve çeşitleri, immün sistem bozuklukları, genetik bozukluklar, sinir sistemi patolojisi, kas-iskelet sistemi patolojisi, eklem hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları patofizyolojisi, ateş mekanizması.

 2. FTR217  BALNEOTERAPİ S 2 0 0 2 2 2

Türkiye’deki kaplıcalar ve kullanım alanları, havuz tedavisinin fizyolojik etkileri, havuz tedavisi ve su içi egzersizleri, sıcak uygulamalar ve etkileri, hidroterapi endikasyonları ve kontraendikasyonları, balneoterapi yöntemleri, kaplıca tıbbı, kaplıcalarda hijyen, akuatik terapi yöntemleri.

 3. FTR219  AĞRI VE FİZYOTERAPİ S 2 0 0 2 2 2

Ağrı tanımı, ağrı çeşitleri, derin ve yüzeyel ağrı, ağrı oluşum mekanizmaları, ağrının değerlendirilmesi, ağrının nörofizyolojik mekanizmaları, kapı kontrol teorisi ve diğer teoriler, ağrıda kullanılan tıbbi yöntemler, akut ağrıda fizyoterapi, kronik ağrıda fizyoterapi, ağrıda kullanılan elektrofiziksel ajanlar, ağrıda manuel terapi teknikleri, ağrıya yönelik psikoterapik yaklaşımlar.

 4. FTR221  MOTOR KONTROL VE MOTOR ÖĞRENME S 2 0 0 2 2 2

Motor kontrol, nöromotor temeller, motor öğrenme, plastisite, motor kontrol ve motor öğrenme teorileri, motor kontrol prensipleri, motor kontrolün duyusal parçaları, harekete hazırlık evreleri, motor beceri ve performans, motor performansın değerlendirilmesi, motor kontrol uygulamaları, feedbackler, arttırılmış feedbackler, algı ve motor kontrol, motor öğrenmenin evreleri ve motor öğrenmenin transferleri, motor öğrenmenin değerlendirilmesi.

 5. FTR223  FİZYOTERAPİDE PALPASYON S 2 0 0 2 2 2

Palpasyon teknikleri, palpasyonda dikkat edilmesi gereken kurallar, üst ekstremitede önemli palpasyon noktaları, gövdede önemli palpasyon noktaları, alt ekstremitede önemli palpasyon noktaları, kemik doku palpasyonu, ligament palpasyonu, kas dokusunun palpasyonu.

 6.  FTR225  İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ S 2 0 0 2 2 2

İş sağlığı ve güvenliği kavramları, kurallar, iş yeri güvenliğinin tanımı ve önemi, iş yerinde kullanılan koruyucu araç ve aparatlar, depo ve atık malzeme tasnifi ile ilgili güvenlik önlemleri, elektrik tesisatıyla ilgili güvenlik önlemleri, yangın ve türleri, yangın söndürmede kullanılan yöntem ve kimyasallar, meslek hastalıkları, meslek hastalıklarına karşı alınacak önlemler, iş kazaları ve önlemleri, temel ilk yardım, kaza raporları, iş kazası uygulanan prosedürler, iş hukuku ve yönetmelikleri, iş güvenliği soruşturması. 

             
Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
 IV. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  FTR216  LENFÖDEM FİZYOTERAPİSİ S 2 0 0 2 2 2

Lenfatik sistem anatomisi, lenfatik fizyoloji, lenfatik sistem patolojisi, üst ekstremitenin lenfatik drenajı, alt ekstremitenin lenfatik drenajı, meme kanserinde tanı, değerlendirme ve lenfatik drenaj, lenf ödem hastalarına yönelik yaklaşımlar, dekonjestif egzersizler, kronik venöz yetmezlik, üst ve alt ekstremite self manuel lenf drenajı, ödem, ödem mekanizması ve tedavi yöntemleri.

 2.  FTR218  POSTÜR BOZUKLUKLARI S 2 0 0 2 2 2

Omurga yapısı, omurga bozuklukları (kifoz, skolyoz, yuvarlak omuz vs.), adölesan dönemde görülen omurga problemleri, skolyozun nedenleri, değerlendirme yöntemleri, duruş bozukluklarında görülen patofizyolojik değişiklikler, değerlendirme yöntemleri, egzersiz programları hazırlama, bölgelere göre egzersiz stratejileri, ev egzersiz önerileri.

 3.  SHB316  ENFEKSİYON HASTALIKLARI S 2 0 0 2 2 2

Enfeksiyon hastalıklarına giriş, hastalık çeşitleri, rehabilitasyonun önemi, pandemi, epidemi kavramları, salgın hastalıklar, dünyada görülen salgınlar, salgınlarla mücadele, rehabilitasyon ve salgın hastalıklar, hastalıklardan korunma yöntemleri.

 4.  SHB318  BİYOKİMYA S 2 0 0 2 2 2

Hücrenin yapısı, stoplazma, mitokondri, moleküler olaylar, hücre yapısı ve taşınma olayları, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, boşaltım sistemi, sindirim sistemi ve beslenme, hormonlar ve ileti sistemleri, metabolik hemostaz, egzersiz ve hemostaz, bağışıklık sistemi, sinir sistemi.

 5.  SHB320  MESLEKİ İNGİLİZCE S 2 0 0 2 2 2

Fizyoterapide İngilizce terimler, İngilizce terimlerin kullanılışı, temel hastalıkların İngilizce kullanılışları, İngilizce kaynak okuma.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
 
  V. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  FTR313  FİZYOTERAPİDE ÖZEL KONULAR S 2 0 0 2 2 2

Diyabet ve rehabilitasyonu, kanser ve rehabilitasyonu, baş ağrısı ve rehabilitasyonu, yara bakımı ve rehabilitasyon, böbrek yetmezliklerinde rehabilitasyon, hemofili ve rehabilitasyonu, temporamandibular eklem disfonksiyonu ve rehabilitasyonu, yanık ve rehabilitasyonu.

 2. FTR315  VESTİBÜLER REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

İnsanlarda denge sistemi, kulak anatomisi ve sinir sistemi, denge sistemini etkileyen unsurlar, denge sisteminde görülen patojiler, patolojilere yönelik değerlendirmeler, değerlendirme kriterleri ve tedavi protokolleri.

 3. FTR317  ROMATOLOJİK REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Romatizmal hastalıklar, inflamuatuar eklem hastalıkları, konnektif doku hastalıkları, otoimmünite ve romatizmal hastalıklar, spondiloartropatiler, sistemik lupus eritromatozis,  ankilozan spondilit, romatoid artrit, juvenil kronik artrit, Gut hastalığı, Sjögren sendromu, diğer romatizmal hastalıklar, romatizmal hastalıklarda değerlendirme yöntemleri ve tedavi yaklaşımları, kronik ağrı ve kronik ağrı ile başa çıkma, bilişsel egzersiz tedavi yaklaşımları, özel fizyoterapi tedavi modaliteleri ile rehabilitasyon yaklaşımları.

 4. FTR319  KADIN SAĞLIĞI REHABİLİTASYONU S 2 0 0 2 2 2

Kadın sağlığına giriş, jinekoloji anatomisi ve fizyolojisi, jinekolojik hastalıklarda rehabilitasyon, obstetrik rehabilitasyon, üriner inkontinans, pelvik ağrıda fizyoterapi, seksüel bozukluklarda fizyoterapi, gebelik, gebelikte karşılaşılan problemler, gebelik egzersizleri, doğum öncesi ve sonrası fizyoterapi eğitimi, jinekolojik problemler ve fizyoterapi, jinekolojik cerrahiler ve fizyoterapi, kadın sağlığında yaşlanma.

 5.  FTR321  GERİATRİK REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Yaşlanma, yaşlanmada görülen değişiklikler, yaşlanma ile meydana gelen nörolojik, ortopedik problemler, bilişsel ve fizyolojik değişikler, yaşlanma ve denge problemleri, düşme riski ve değerlendirilmesi, düşme riskine karşı korunma yöntemleri, hastalık durumlarında fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları, yaşlanma ve rekreasyon, geriatrik rehabilitasyon programına karar verme ve değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi, yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ve artırılması.

 6. FTR323  ENDÜSTRİDE REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Mesleki rehabilitasyon, mesleki rehabilitasyonda değerlendirme ve eğitim, ergonomi, iş analizi, çalışma kapasitesinin değerlendirilmesi, endüstride yaralanmaları önleyici yaklaşımlar, iş yeri düzenlemeleri, engelliler için ev düzenlemeleri ve çevresel mimari engeller, düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve uygulama örnekleri.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi. 
 
 VI. Yarıyıl Seçmeli Dersler
 Sıra No Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S T U L TS K AKTS
 1.  FTR314  YUTMA BOZUKLUKLARINDA REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Yutma ve yutma bozuklukları, yutma bozukluklarında görülen anaomik ve fizyolojik değişiklikler, yutmanın evreleri, yutmanın nörolojik ve biyomekanik yapısı, yutma bozukluklarının sınıflandırılması, yutma bozukluğu olan çocuklarda beslenme, değerlendirme ve tedavi yaklaşımları.

 2.  FTR316  EL REHABİLİTASYONU S 2 0 0 2 2 2

Üst ekstremite, el ve el bileği fonsiyonu, el anatomisi, el yaralanma çeşitleri, splintleme, el, dirsek ve omuz kırıkları, travmatik el yaralanmaları, el bölgesindeki sinir sıkışmaları ve yaralanmaları, Serebral Palsi’li çocuklarda el problemleri, el rehabilitasyonunda kullanılan elektrofiziksel ajanlar, sıcak-soğuk uygulamalar, ödem, kontraktürler ve tipleri, üst ekstremitenin rehabilitasyonundaki egzersiz yaklaşımları.

 3.  FTR318  YOĞUN BAKIM REHABİLİTASYONU S 2 0 0 2 2 2

Yoğun bakım ilkeleri, palyatif bakımda rehabilitasyonun önemi, yoğun bakımda ekip çalışması ve fizyoterapistin sorumlulukları, solunum yetersizliği, solunum egzersizlerinin etkisi, yoğun bakım hastalarında değerlendirme, yoğun bakım cihaz ve ekipmanlarının kullanımı, klinik gözlem, değerlendirme ve tedavi protokolleri, pozisyonlama, yoğun bakımda yara bakımı ve rehabilitasyonu, aile eğitimi.

 4. FTR320  İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ S 2 0 0 2 2 2

İş ve uğraşı terapisine giriş, iş ve uğraşının temelleri, günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi, kendine yardım aletleri, ev düzenlemesi, ergonomik prensipler, duyu-algı-motor bütünlüğünün değerlendirilmesi ve eğitimi, duyu değerlendirmesi, mobilite değerlendirmesi, iş değerlendirmesi, boş zaman aktiviteleri.

 5.  FTR322  MESLEKİ REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Mesleki rehabilitasyona giriş, mesleki rehabilitasyonun evreleri ve hedefleri, engelli bireylerin değerlendirilmesi, işin değerlendirilmesi, çalışma koşullarının değerlendirilmesi, çalışma ortamının geliştirilmesine yönelik uygulamalar, işle ilgili alt ekstremite koruyucu rehabilitasyon prensipleri, işle ilgili üst ekstremite koruyucu rehabilitasyon prensipleri, işle ilgili omurga sağlığının korunmasina yönelik koruyucu fizyoterapi yaklaşımları.

 6.  FTR324  TEKNOLOJİ VE REHABİLİTASYON S 2 0 0 2 2 2

Teknoloji ve rehabilitasyona giriş, yardımcı teknolojik cihazlar, asistif teknolojide kullanılan cihazların sınıflandırılması, asistif teknolojide biyomedikal mühendisliği, mobil cihazlar ve rehabilitasyon uygulamaları, yürümeye yardımcı robotik cihazlar, dış iskeletler, rehabilitasyonda kodlama, giyilebilir asistif cihazlar, yapay zekâ ve rehabilitasyon.

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi. 

VII. Yarıyıl Seçmeli Dersler 

  Sıra No  Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S  T   U L  TS  K  AKTS 
 
 1.
FTR409   AKADEMİK YAYIN YAZMA VE LİTERATÜR İNCELENMESİ S  3  0 0   3 3  5

Literatür taraması için genel bilgiler, anahtar kelime seçimi ve önemi, literatür taramasında kullanılan veri tabanları, veri tabanlarında doğru bilgiye ulaşma, makalelerin giriş bölümlerinin incelenmesi, makalelerin yöntemlerinin ve metodolojilerinin incelenmesi, makale bulgularının incelenmesi, makalenin tartışma bölümünün incelenmesi, akademik web siteler, araştırma planlama stratejileri. 

 2.  FTR411  HASTA-FİZYOTERAPİST İLETİŞİMİ  S   3   0 0  3   3 5 

Hasta ile iletişim, hasta ve hastalığın değerlendirilmesi, dinleme becerileri, soru sorma yöntemleri, hasta ile empati kurma yöntemleri, hasta odaklı yaklaşımlar, örnek vaka sunumları.

3.   FTR413  HALK SAĞLIĞI VE FİZYOTERAPİ S   3 0  0  3   3  5  

Halk sağlığının tanımı, sağlığın toplum içerisinde değerlendirilmesi, fizyoterapi ve rehabilitasyonun halk sağlığındaki yeri ve önemi, koruyucu fizyoterapi yöntemleri, toplum temelli fizyoterapi yöntemleri, yaşlılarda koruyucu fizyoterapi, inaktif yaşam ve toplum sağlığına olumsuz etkileri, sağlığın iyileştirilmesi, sağlığın korunması için gereken stratejiler, yaşlı ve çocuk sağlığının korunması, örnek vaka sunumları. 

4.   FTR415  SAĞLIK BİLİŞİM SİSTEMLERİ  S  3 0   0    3   3  5  

Sağlık bilişim sistemlerine giriş, e-sağlık uygulamaları, tele-rehabilitasyon ve uygulamaları, mobil uygulamalar ve tasarımları, rehabilitasyonda kodlama, asistif robotik tasarımlar, sanal gerçeklik ve rehabilitasyon, rehabilitasyon uygulamalarında sanal oyunlar.

5.   FTR417  EVDE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ   S 3  0 0 3   3 5

Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerine ihtiyaç duyan bireye yönelik evde güvenli bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini ve bunların tiplerini, amaçlarını, karar verme ve uygulama yöntemlerini öğrenmek. 

 6.   FTR419  FİZYOTEAPİDE YENİ YAKLAŞIMLAR S   3  0 0  3 3  5

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında mesleki uygulamalar ve araştırmalar sırasında kullanabilecekleri spesifik alanlara ilişkin, yeni, teknolojik geçerli ve güvenilir değerlendirme yöntemlerini, güncel literatür eşliğinde incelemeleri, benzer ve farklı yöntemlerle karşılaştırabilmeleri, hasta temelli ve gözlemci temelli yaklaşımları, anket, ölçek, skala vb. prensiplerini ayırt edebilmeleri kullanabilmek. 

Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi. 

VIII. Yarıyıl Seçmeli Dersler 

  Sıra No  Dersin
Kodu
 DERSİN ADI Z/S  T U  L  TS  K   AKTS
1.    FTR410  SEMİNER  S  3  0  0 3  3  5

Rehabilitasyonda seminer sunum teknikleri, makale taraması, öğrenci sunumları. 

2. FTR412  SAĞLIK SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİK  S  3  0 0   3   3  5 

Girişimcilik ve girişimcilik ile ilgili kavramlar, kişisel yeteneklerin belirlenmesi, motivasyon, fikir üretme, sağlık hizmetlerinde girişimcilik, iş fikri ve iş planı oluşturma, Türkiye’de girişimcilik, gelecekte sağlık hizmetlerinde girişimcilik. 

 3. FTR414  FİZYOTERAPİDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON  S 3   0 0   3  3   5 

Türkiye’de sağlık yönetim organizasyonları, hastanede fizyoterapi hizmetleri ve yönetim, sağlık kurumlarında liderlik, personel yönetimi ve stratejiler, rehabilitasyon merkezleri ve yönetim, özel merkezlerde yönetim, personel seçimi ve eğitimi, özgeçmiş hazırlama, özgeçmiş hazırlamada dikkat edilmesi gereken noktalar. 

 4.  FTR416  PİLATES VE YOGA S  3   0 0  3   3   5 

Yoga çeşitleri, yoga felsefesi, yogadaki egzersizler, yoganın fizyoterapide kullanımı, yoga uygulaması, pilatesin tarihçesi, pilatesin sınıflandırılması (mat pilatesi ve aletli pilates), pilatesin temel prensipleri, pilatese hazırlık egzersiz uygulamaları, temel, orta ve ileri seviye mat pilates egzersizleri, hamilelikte pilates ve hamilelikte pilates egzersizleri.

 5. FTR418  BİYOİSTATİSTİK  S  3  0 0  3   3    5

Sağlık bilimlerinde temel istatistiksel kavramlar ve yöntemler, veri analizi için kullanılan istatistik programları, SPPS’te istatistik uygulamalarının içeriği, veri girişi, tablo ve grafikler, örneklem yöntemleri, hipotez testleri, korelasyon, regresyon, veri analiz yöntemleri, veri analizlerini yorumlama. 

 6. FTR420   KLİNİK PROBLEM ÇÖZME  S  3 0   0 3   3   5 

Farklı olgulara ait konuların belirlenmesi, olgulara ait literatür taraması. 

 Kısaltmalar: Z: Zorunlu; S: Seçmeli; T: Haftalık Teorik Ders Saati; U: Haftalık Uygulama Ders Saati; L: Haftalık Laboratuvar Ders Saati; TS: Haftalık Toplam Ders Saati; K: Dersin Kredisi; AKTS: Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü lisans programı ders içeriklerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu 



COMPULSORY COURSES
 FIRST YEAR 1. SEMESTER
No 

COURSE

 CODE

 COURSE TITLE C/E
T P C ECTS
 1.  TDL101  TURKISH LANGUAGE I C 2 0 2 2

Definition and features of language, the place and importance of language in our social life, language-thought, language-nation and language-culture connection, languages in the world, world languages in terms of source and structure, language differentiation, written language, spoken language, punctuation marks, development of Turkish language , phonetics, words in terms of meaning and functions, the importance of language in the life of individuals and nations, what the words and sentences of grammar are, its importance in terms of communication, the formation of words, their types, where and how they should be used, expression elements and types of expression, written and oral expression ways to be successful.

 2.  AIT101  PRINCIPLES OF ATATURK AND REVOLUTION HISTORY I  C  2 0 2 2

The collapse of the Ottoman Empire and the establishment of the Republic of Turkey, the developments before the Turkish Revolution before the Republic, the developments in Europe, the Ottoman Empire and innovation movements, the periods of Tanzimat and constitutionalism, intellectual movements, the wars that destroyed the state, Tripoli and Balkan wars, First world war, the armistice of Mudros, the occupations made under the pretext of armistice, the attitude against the occupations, the organization of Mustafa Kemal Atatürk and the Turkish nation, the personality traits of Mustafa Kemal Atatürk, the duties of Mustafa Kemal Atatürk, Mustafa Kemal Atatürk's departure to Samsun, Amasya circular, congresses, The National Pact, the Turkish Grand National Assembly, the movements against the National Struggle, the Kuva-yi Milliye and its fronts, the imposition of Sèvres, the struggle for existence of the Turkish Nation against Sèvres, the regular army period, the İnönü wars, the London conference, the Sakarya battle, the great offensive, the period of national struggle and foreign policy, the period of the treaty, the Mudanya ceasefire agreement, the Lausanne peace treaty.

 3.  YDL103  FOREIGN LANGUAGE I C 2 1 3 5

Elemantary seviyede temel ingilizce, personel pro., possessive adj., numbers-singular, plural, countable: who, what, have got, has got, simple present tens, object pronouns, telling the time, prepositions, possibility, imperativens, the present continuous, adjectives-adverbs-revision.

 4.  DOY101  DIGITAL LITERACY C 2 0 2 3

The concept and scope of digital literacy, digital culture, generations and identities, digital technologies and digital-based platforms, information access and research in the digital age, algorithms and its operation, privacy and security in the digital age, digital platforms, information in digital platforms, digital verification and tools , digital shopping and consumer culture.

5.  TBT101  BASIC INFORMATION OF TECHNOLOGY C 2 2 3 3

General concepts, introduction to computing, introduction of computer, software, hardware, operating systems, DOS, Windows, word processing programs and their use, spreadsheets and graphics programs, presentation preparation and presentation, use of databases, use of information networks, internet, internet browser use of programs, FTP, E-Mail, WWW.

 6.  FTR101  ANATOMY I C 3 2 4 5

Anatomy terminology, introduction to anatomy, general information about the human organism, bones, joints and muscles, upper extremity bones, joints and muscles, lower extremity bones, joints and muscles, trunk bones, joints and muscles, skull and facial bones, joints and muscles. 

 7.  FTR103  PHYSIOLOGY I C 3 0 3 4

Introduction to physiology, cell physiology, skeletal muscle physiology, smooth muscle physiology, cardiac muscle physiology, coronary and peripheral circulation, metabolism, respiratory system physiology, vascular system physiology, energy balance, digestive system physiology.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 FIRST YEAR 2. SEMESTER
No

COURSE

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P  C  ECTS
 1.  TDL102  TURKISH LANGUAGE II C 2 0 2 2

Grammar, morphology (noun roots, verb roots, binary roots), oral and written expression studies, composition (definition of composition, features to be considered while writing composition), brackets, square brackets, grammar, morphology (inserts in Turkish language, suffixes that make nouns, affixes that make verbs from nouns), spelling and punctuation studies, writing of numbers, grammar, morphology (conjugation affixes, affixes to nouns, affixes to verbs), verbal and written expression studies, composition (application), numbers spelling, grammar, morphology (inflectional suffixes, inflectional suffixes in nouns, inflectional suffixes in verbs), quotation marks, grammar, sentence (elements of the sentence: predicate, subject, object, indirect object, adverbial complement), spelling and punctuation studies : ellipsis, slashes, grammar: sentence and sentence types: simple sentence, compound sentence, ordered sentence, linked sentence).

 2.  AIT102  PRINCIPLES OF ATATUR AND REVOLUTION HISTORY  C 2 0 2 2

Preparations for the establishment of the Republic, threats to the Republic, nationalism, secularism, populism, statism, foreign policy, international unions, II. Turkey-Europe Relations Before World War II, II. Turkey after World War II, Cyprus issue and Turkish-Greek relations, threats to Turkey.

 3.  YDL104  FOREIGN LANGUAGE II C 2 1 3 5

Reading and listening, food and drink, some and any with countable and countable nouns, social English, comperative adjectives, have got and have opposive adjectives, superlative adjectives, present continuous, describing people, present continous versus simple present.

 4.  FTR102  ANATOMY II C 3 2 4 5

Nervous system, central and peripheral nervous system, cranial nerves, spinal nerves, cerebrum, brain stem, pons, spinal cord, mesencephalon, diencephalon, autonomic nervous system, sympathetic and parasympathetic nerves, sensory organs and receptors, reflex pathways, endocrine system, respiratory system system, urogenital system, digestive system.

 5.  FTR104  PHYSIOLOGY II C 3 0 3 4

Nervous system physiology, endocrine system physiology, excretory system physiology, respiratory system functions, skin physiology, metabolism, liver and functions, acid-base balance mechanism, gastrointestinal system, eye and its structure, hearing and physiology, odor physiology.

 6.  FTR106  ETHICS IN PROFESSION C 2 0 2 2

Definition of the physiotherapist profession, its position and importance in other countries, the past, present and future of the profession, Turkish Physiotherapists Association and ethics, medical ethics, ethical theories, ethical values of the profession, ethics in multidisciplinary approaches and ethical problems encountered, critical thinking on ethical concepts, during the practice of the profession ethical problems encountered, case reports.

 7.  FTR108  HEAT, LIGHT AND HYDROTHERAPY C 2 2 3 4

Physical and physiological properties of heat, light sources, penetration of skin and light, place of infrared, ultraviolet, laser and cold applications in physiotherapy, effects of water, use of water for exercise, inflammation and healing mechanisms.

 8.  FTR110  FIRST AID C 2 0 2 2

First aid and general information, structure and functions of the human body, evaluation of the patient and the injured, first aid in the event of an accident and evaluation of the injured, first aid in airway obstruction, Heimlich maneuver, first aid in burns, first aid in fractures, dislocations and sprains, first aid in injuries, first aid in poisoning and animal bites, first aid in burns and frostbite, urbanization and first aid, basic life support in adults, basic life support in children.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 SECOND YEAR 3. SEMESTER
No

COURSE

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P ECTS
 1.  FTR201  ELECTROTHERAPY I C 2 2 3 5

Introduction to electrotherapy, general properties, electrophysiology, low frequency currents, direct current and its types, medium frequency currents, straight galvanic currents, iontophoresis, medical and surgical galvanizing, modified galvani current, sinusoidal currents, diadynamic currents, interference currents, electric shock, TENS, biofeedback, HVGS, functional electrical stimulation (FES), micro current, Ultra-Reiz and Russian currents, advanced electrotherapy methods.

 2.  FTR203  ASSESSMENT AND EVALUATION IN PHSIOTHERAPY C 3 2 4 5

Evaluation of the patient in terms of physiotherapy, anthropometric measurements, shortness tests, evaluation of flexibility, analysis of posture, evaluation of normal range of motion, goniometric measurements, evaluation of muscle strength.

 3.  FTR205  NEUROANATOMY C 3 0 3 4

Introduction to the central nervous system and its basic features, anatomical and functional structure and role of the medulla spinalis, basic features of the peripheral nervous system, muscle innervations, spinal cord, spinal nerves, brain stem, diencephalon and telencephalon, cerebrospinal fluid, cranial nerves, sensory nerves, pons anatomy and function, descending and ascending pathways, autonomic nervous system.

 4.  FTR207  MANUEL THERAPY I C 2 2 3 3

Effect mechanisms, methods, dosage, indications and contraindications of classical massage applications, correct positioning and regional applications (face, neck, back, waist region, abdominal massage, thigh, leg, foot, arm-forearm and hand massage areas), connective tissue massage (CDM) mechanism and resulting reactions, diseases in which connective tissue massage is applied, evaluation methods, basic region, lower thoracic-scapular-interscapular, cervical and occipital, arm-forearm-hand, thigh-leg-foot, pelvic and abdominal, KDM application methods to chest and face area, history of sports massage, aims, general principles.

5.  FTR209  CLINICAL SCIENCES I  C  4  0 4  4 

Department of orthopedics and traumatology clinical patient profiles and clinical symptoms, neurosurgery department patient profiles and clinical symptoms, neurology department patient profiles and clinical symptoms, general surgery department patient profiles and clinical symptoms, rheumatology department patient profiles and clinical symptoms, radiology section patient profiles and clinical symptoms.

6.   FTR211  MICROBIOLOGY  C 2 0  2 3 

Introduction to microbiology, infectious diseases, bacteria, viruses, fungi, parasites, bacterial infections, viral infections, fungal infections, parasitic infections, natural and artificial immunity, vaccines and their use, sterilization and methods.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 SECOND YEAR 4. SEMESTER
 No

 COURSE 

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P  C  ECTS
1.   FTR202  ELECHTROTHERAPY II C 2 2 3 5

High frequency currents, short wave diathermy, microwave diathermy, ultrasound, transcutaneous electrical nerve stimulation, functional electrical stimulation, biofeedback, high voltage stimulation, Laser, magnetotherapy, NMES, ESWT, related principles and applications.

 2.  FTR204  TREATMENT OF MOVEMENTS AND PRINCIPLES C 3 2 4 5

Evaluation required to prepare an exercise program, classification of exercises and preparation of exercise programs, joint range of motion exercises, active-active assistive, passive exercises, posture exercises for the back-shoulder-spine circumference (lordosis-kyphosis-scoliosis) and lower extremities, stretching exercises, balance exercises, resistance exercises, motor control exercises, home exercise programs, motor imagery exercises, perturbation based exercises.

 3.  FTR206  EXERCISE PHYSIOLOGY C 2 0 2 3

Exercise and circulatory system, cardiovascular system and exercise, cardiovascular regulation, aerobic and anaerobic exercises, evaluation of functional capacity, measurement of energy capacity, aerobic and anaerobic training, exercise and pulmonary system, exercise stress test, exercise and musculoskeletal system, musculoskeletal system system physiology, muscle energy, blood pressure in exercise, athlete pattern, electrolyte balance in exercise, exercise and water balance, fatigue in exercise, metabolic responses to exercise, exercise and nervous system.

 4.  FTR208  MANUEL THERAPY II C 2 2 3 3
Mobilization and manipulation techniques of lower extremity (hip, knee, ankle) and upper extremity (shoulder, elbow, wrist) joints, evaluation of the spine, mobilization and manipulation techniques of the sacroiliac joint.
 5.  FTR210  CLINICAL SCIENCES II C  4 0     4

Pediatrics department patient profiles and clinical symptoms, cardiology department patient profiles and clinical symptoms, gynecology department patient profiles and clinical symptoms, athlete health department patient profiles and clinical symptoms, pulmonology department patient profiles and clinical symptoms.

6.   FTR212  PHARMACOLOGICAL  AGENTS  C 2  0  2  2

Basic principles of pharmacology and basic drug classes, drug laws, toxicology, pharmacokinetic and pharmacodynamic effects, effects of drugs on systems, knowing the properties and side effects of drugs, adverse drug reactions, cardiovascular drug use, respiratory system drugs, pediatric drugs, drug use in the elderly, chronic drug use in diseases, analgesic drug use and mechanism of action, NSAID drugs, opioids.

7. 

FTR214

 INTERNSHIP IN SUMMER I  C 0   0 0  4 

It includes a total of 15 working days of summer internship.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  THIRD YEAR 5. SEMESTER
 No

 COURSE

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P  C  ECTS
 1.  FTR301  NEUROPHYSIOLOGICAL APPROACHES I C 2 2 3 5

Introduction to PNF, basic proprioceptive neuromuscular facilitation techniques, upper and lower extremity patterns, patterns used for the neck, trunk and pelvis region, pelvis patterns, use of facilitator and inhibitory techniques, mat exercises, theoretical and practical approaches to movement control and muscle tone.

 2.  FTR303  BIOMECHANICS AND KINESIOLOGY I C 3 0 3 4

Biomechanical laws, body reference planes, bone, joint, connective tissue biomechanics, muscle biomechanics, energy conservation and biomechanics, muscle and muscle biomechanics, EMG, joint biomechanics, ligament and tendon biomechanics, bone biomechanics, balance control, motor movement manifestation and control , nervous tissue biomechanics.

 3.  FTR305  ORTHOPEDICAL REHABILITATION C 3 0 3 4

Introduction to orthopedic rehabilitation, short, medium and long term goals, tissue healing processes, rehabilitation in shoulder injuries, rehabilitation in elbow injuries, rehabilitation in hand-wrist injuries, rehabilitation in hip injuries, rehabilitation in knee injuries, rehabilitation in spine injuries and disorders, rehabilitation in patellofemoral pain syndrome, ankle injuries and rehabilitation, rehabilitation in achilles tendon injuries.

 4.  FTR307  NEUROLOGICAL REHABILITATION C 3 0 3 4

Evaluation of rehabilitation in neurological diseases, cerebrovascular accident, upper/lower motor neuron diseases and rehabilitation, traumatic brain injuries and rehabilitation, spinal cord injuries and rehabilitation, central and peripheral nervous system disorders and rehabilitation of neuromuscular diseases, spasticity and its evaluation, Parkinson and its rehabilitation, Multiple Sclerosis and rehabilitation, facial paralysis and rehabilitation, ataxia and rehabilitation, muscle diseases and rehabilitation, medulla spinalis injuries and rehabilitation, parallel bar and mat exercises in neurological rehabilitation, head traumas and rehabilitation, intracranial and serellar pathologies and rehabilitation, special physiotherapy treatment modalities and rehabilitation approaches. 

  5.  FTR309  SPORTS HEALTH AND REHABILITATION C  3  0  3 4 

Athlete health, evaluation of athletes, evaluation of performance in athletes, evaluation of physical fitness, general approaches to the prevention of sports injuries, physiotherapy and rehabilitation in sports injuries, muscle-tendon healing processes, evaluation methods of sports injuries, treatment principles in acute, subacute, chronic injuries, open and closed kinetics chain exercises, proprioceptive approaches, plyometric exercises, postural assessment and rehabilitation, functional tests, bandaging and taping, prevention of sports injuries, endurance training, neuromuscular adaptation, balance exercises, aerobic exercises, principles of returning to sports.

 6.    FTR311  ORTHESIS AND REHABILITATION
 C 3  0  3  4 

Orthoses and their classification, mechanical properties of orthoses, upper and lower extremity orthoses, trunk orthoses, short walking devices, AFO, PAFO, DAFO, long walking devices, orthoses for hip dislocations, orthoses for spinal deformities, corsets and collars, assistive technology, indications of orthoses information, biomechanical principles in orthoses, pre- and post-orthotic evaluation, lower and upper extremity orthoses, elbow and orthoses, wrist and orthoses, trunk orthoses, Boston brace, Milwaukee brace, rehabilitation of orthotic patients.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  THIRD YEAR 6. SEMESTER
 No  COURSE
CODE
 COURSE TITLE  C/E  T  P  C  ECTS
 1.  FTR302  NEUROPHYSIOLOGICAL APPROACHES II C 2 2 3 5

Rehabilitation of hemiplegia/hemiparesis, Bobath, Johnstone and Brunnstrom techniques, which are neurophysiological approaches, application and evaluation according to their effects on body parts, application of basic principles of proprioceptive neuromuscular facilitation techniques, special techniques used in proprioceptive neuromuscular facilitation, theoretical proprioceptive neuromuscular facilitation patterns, proprioceptive neuromuscular facilitation techniques in matmuses, proprioceptive neuromuscular facilitation techniques and practical processing.

 2.  FTR304  BIOMECHANICS AND KINESIOLOGY  II C 3 0 3 4
 Normal gait, pathological gait, kinetic and kinematic analysis of gait, mechanics and pathomechanics of spine, pelvis, upper extremity and lower extremity joints, pathomechanics of musculoskeletal injuries.
 3.  FTR306  PEDIATRICS REHABILITATION C 3 0 3 4

Normal motor development in children, assessment of risky newborns, motor control and motor learning principles, sensory-motor-perception disorders, normal developmental stages in children, reflexes, pathological reflexes, development in sitting, crawling, standing and walking positions, torticollis, rehabilitation in plexus injuries, Evaluation and treatment approaches in Cerebral Palsy, Classification in Cerebral Palsy, Bobath approaches, Orthopedic approaches in Cerebral Palsy, Orthotics and prosthesis applications in Cerebral Palsy, positioning, splinting, supportive approaches in Cerebral Palsy, family education, Spina Bifida and rehabilitation, rehabilitation of other congenital and genetic diseases seen in childhood.

 4.  FTR308  CARDIOPULMONARY REHABILITATION C 3 0 3 4

Introduction to cardiac rehabilitation, assessment and specific measurements, exercise tests, stages of cardiac rehabilitation, rehabilitation before and after cardiac surgery, physiology and biomechanics of the pulmonary system, techniques of pulmonary rehabilitation, evaluation in pulmonary patients, rehabilitation in chronic obstructive pulmonary patients, pulmonary arterial hypertension and rehabilitation, intensive respiratory physiotherapy in care, respiratory exercises in respiratory system diseases.

 5.   FTR310  PROTHESIS AND REHABILITATION  C 2  2  3  3 

Amputation, causes of amputation, amputation levels, load bearing, friction systems, foot amputations, prosthetic foot, transtibial amputations and levels, knee disarticulations, transfemoral amputation, and levels, hip disarticulations, hemi pelvectomy, lower extremity prosthesis types, Syme amputations and prostheses, upper extremity amputations and prostheses, Herness system, finger, thumb prostheses, elbow disarticulations, transhumeral amputations, myoelectric prostheses, wrist disarticulations, prostheses and rehabilitation used in lower and upper extremity amputations, prosthesis and stump care, high-tech prostheses.

  6.  FTR312  INTERNSHIP IN SUMMER II  C  0  0 4  4 

It includes a total of 15 work-day summer internships.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
  FOURTH YEAR 7. SEMESTER
 No

 COURSE

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P  C  ECTS
 1.  FTR401  CLINICAL INTERNSHIP I C 0 24 12 13

Neurology, Orthopedics, Neurosurgery, Gynecology, Cardiopulmonary, Internal Medicine, Geriatric rehabilitation applications.

2.    FTR403  PROJECT I  C  2  0  2 02

Preparing a project, ways to choose a subject, researching the subject, determining the research method and preparing the project proposal.

 Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
FOURTH YEAR 8. SEMESTER
 No

COURSE 

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  C  ECTS
 1.  FTR402  CLINICAL INTERNSHIP  II C 0 24 12 13

Intensive Care, Pediatrics, General Surgery, Plastic Surgery, Geriatrics, Physical Therapy and Rehabilitation, Rheumatology and Athlete Health rehabilitation applications.

 2.   FTR404   PROJECT II   C  2 0  2  2

Writing and presenting student graduation projects.

 Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
ELECTIVE COURSES
FIRST YEAR 1. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE

CODE

 COURSE TITLE  C/E  T  P  C ECTS
 1.  FTR107  MEDICAL TERMINOLOGY E 2 0 2 2

Introduction to medical terminology, roots in medical terms, derivational prefixes and suffixes, general use of singular and plural noun forms, diminution in terms, general disease terms, medical terms related to human anatomy, terms related to the movement system (terms related to anatomical symptoms, diagnostic terms), digestive system terms related to the respiratory system (anatomical, diagnostic, surgical terms), terms related to the circulatory system (anatomical, diagnostic, symptomatic and surgical terms), terms related to the urogenital system (anatomical terms) , diagnostic, symptomatic terms), nervous system terms (anatomical, diagnostic, symptomatic terms), endocrine terms (anatomical, diagnostic, symptomatic and surgical terms), blood and blood-forming organs (anatomical, diagnostic, symptomatic and operative terms). terms related to surgery), eye, ear and skin contact n terms.

 2.  FTR109  MEDICAL BIOLOGY  E 2 0 2 2

General information in medical biology and genetics, intracellular molecular mechanisms, definition of medical biology, cell structure and functions, biomolecular cell structure, cell membrane and properties, cell division, genetic materials, DNA and RNA protein synthesis, chromosomal abnormalities, Mendelian principles, human chromosomes and chromosome mutations, molecular and genetic diseases, genetic code and protein synthesis, basic principles of heredity, cell cycle and cell division.

 3.  FTR111  NUTRITION  E 2 0 2 2

Nutrition, nutrition and health, basic concepts of nutrition, nutritional elements and classification, fats, proteins, carbohydrates, vitamins, the relationship between exercise and nutrition, healthy nutrition and performance, athlete performance and nutrients, malnutrition, nutrition in adolescence, nutrition in old age, nutrition in the disabled, the importance of nutrition in diseases.

 4.  FTR113  HEALTH TOURISM  E 2 0 2 2

Health tourism, medical tourism and old age tourism concepts, health tourism market and reverse flow concept, health tourism industry, management of treatment process, customer expectations in health tourism, areas where medical tourists are treated most, patient health, quality, safety and risk in health tourism. , legal and ethical issues in health tourism, health tourism in economic, social and institutional terms, health tourism in Turkey, thermal tourism, tourism for the disabled and elderly, health and tourism activities by country, health tourism and organizations in the field of health in our country, health tourism and economy, its share in the economy, its contribution to the economy, strategies for health tourism, physiotherapy and health tourism, physiotherapy and tourism regions, the contribution of physiotherapy to the economy of health tourism.

 5.  FTR115  BEHAVIOURAL SCIENCES  E 2 0 2 2

Introduction to behavioral sciences, society, social structure, culture, intercultural interaction, social changes, individual, personality and self, perceptions and perception, attitudes and prejudices, learning, emotional intelligence, groups, adaptation problems and defense mechanisms, decision making, critical thinking, stress, coping with stress, addiction and coping methods, motivation and methods, empathy, leadership and theories.

 6. FTR117   HEALTHY LIFE AND EXERCISE   E 2   0  2  2

Importance of sport and physical activity, types of exercise, knowledge of healthy life, social effects of exercise and sport, psychological and physiological effects, exercise and rehabilitation, therapy and therapy types.

7.   FTR119  NORMAL MOTOR DEVELOPMENT   E  2 0 2  2 

Terms related to normal motor development, growth and development, cognitive and emotional development, prenatal development, reflexes, motor-mental development of normal child, motor, sensory and other features of neonatal, natal, infant, childhood and adolescence periods.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 FIRST YEAR 2. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE 

CODE

 COURSE TITLE  C/E T P C ECTS
 1. FTR112  BODY LANGUAGE E 2 0 2 2

Basic concepts related to sign language, Turkish sign language, its history and features, letters in sign language, phonetics, hand alphabet in terms of phonetics, morphology in sign language, structure and formation of sign, syntax in sign language, meaning and reference, reciprocal with sign language. basic concepts and grammatical rules of sign language such as speaking.

 2. FTR114  BIOPHYSICS E 2 0 2 2

Motion concepts and equations, hemodynamics and its basic concepts, biophysics and vitality, force and balance, laws of motion, interpretation of physical rules in human motion system, blood fluidity, viscosity, bioelectrical events in muscles, muscle contraction-relaxation mechanism, ion channels, action potentials, vision and biophysics in the vestibular system, medical imaging methods, nuclear medicine applications.

 3. FTR116  SPORT IN DISABILITIES E 2 0 2 2

History of sports for the disabled, sports for the physically handicapped, sports for the visually impaired, sports for the hearing impaired, sports for the mentally handicapped, special athletes, wheelchair sports, classification for the handicapped, disabled people, paralympic olympic committee, paralympic olympics and sports groups, participation and participation of disabled people in sports activities social projects to increase.

4.  FTR118  AROMATHERAPY E 2 0 2 2

Definition and history of aromatherapy and phytotherapy, herbal treatment methods, difference from synthetic drugs, medicinal teas, situations in which medicinal teas are used, points to be considered in the use of herbal approaches in complementary medicine, their interactions with synthetic drugs, phytotherapeutic plants in chronic diseases, their types and effects, aromatherapy in physiotherapy, aromatherapy in aromatherapy. plants used, treatment methods with aromatic plants, aromatic treatments in different cultures.

 5. FTR120  DAILY ACYIVITIES OF LIFE AND QUALITY OF LIFE E 2 0 2 2

Basic and auxiliary activities of daily living, activities of daily living and performance, adaptation for individuals with reduced performance skills, functional mobility, activities of daily living in the elderly, daily life activities, modifications and evaluation in amputees, evaluation with low back pain and daily life activities, daily life in cardiopulmonary diseases activities of daily living, and evaluation of activities of daily living in other disability situations.

6.  FTR122  PHYSCOSOCIAL REHABILITATION  E  2  0 2  2 

Introduction to psychosocial rehabilitation, stress, post-traumatic stress disorder, depression, physiological effects on body tissues, psychosocial rehabilitation in stroke, spinal cord injuries, psychosocial rehabilitation in geriatric individuals, psychosocial rehabilitation in pediatric patients, hearing impaired, visually impaired people, psychosocial rehabilitation in chronic diseases and pain.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
SECOND YEAR 3. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE 

CODE

 COURSE TITLE C/E T U K AKTS
 1.  FTR215  PATHOLOGY E 2 0 2 2

Introduction to general pathology, cell damage and its mechanisms, inflammation and healing, tumor development, stages and types, immune system disorders, genetic disorders, nervous system pathology, musculoskeletal system pathology, joint diseases, infectious diseases pathophysiology, fever mechanism.

 2. FTR217  BALNEOTHERAPY E 2 0 2 2

Spas in Turkey and their usage areas, physiological effects of pool treatment, pool treatment and in-water exercises, hot applications and their effects, hydrotherapy indications and contraindications, balneotherapy methods, spa medicine, hygiene in spas, aquatic therapy methods.

 3. FTR219  PAIN AND PHYSIOTHERAPY E 2 0 2 2

Definition of pain, types of pain, deep and superficial pain, mechanisms of pain formation, evaluation of pain, neurophysiological mechanisms of pain, gate control theory and other theories, medical methods used in pain, physiotherapy in acute pain, physiotherapy in chronic pain, electrophysical agents used in pain, manual therapy in pain techniques, psychotherapeutic approaches to pain.

 4. FTR221  MOTOR CONTROL AND MOTOR LEARNING E 2 0 2 2

Motor control, neuromotor foundations, motor learning, plasticity, motor control and motor learning theories, motor control principles, sensory parts of motor control, stages of preparation for action, motor skills and performance, evaluation of motor performance, motor control applications, feedbacks, enhanced feedback, perception and motor control, stages of motor learning and transfers of motor learning, evaluation of motor learning.

 5. FTR223  PALPATION IN PHYSIOTHERAPY E 2 0 2 2

Palpation techniques, rules to be considered in palpation, important palpation points on the upper extremity, important palpation points on the trunk, important palpation points on the lower extremities, palpation of bone tissue, palpation of ligaments, palpation of muscle tissue.

 6.  FTR225  OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY E 2 0 2 2

Occupational health and safety concepts, rules, definition and importance of workplace safety, protective tools and apparatus used in the workplace, safety measures related to storage and waste material classification, security measures related to electrical installation, fire and its types, methods and chemicals used in fire extinguishing, occupational diseases, measures to be taken against occupational diseases, occupational accidents and precautions, basic first aid, accident reports, work accident procedures, labor laws and regulations, occupational safety investigation.

         
Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
SECOND YEAR 4. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE

CODE

 COURSE TITLE C/E T P C ECTS
 1.  FTR216  PHYSIOTHERAPY OF LYMPHEDEMA E 2 0 2 2

Lymphatic system anatomy, lymphatic physiology, lymphatic system pathology, upper extremity lymphatic drainage, lower extremity lymphatic drainage, diagnosis, evaluation and lymphatic drainage in breast cancer, approaches for lymphedema patients, decongestive exercises, chronic venous insufficiency, upper and lower extremity self manual lymph drainage, edema, edema mechanism and treatment methods.

 2.  FTR218  POSTURAL ALIGNMENTS E 2 0 2 2

Spine structure, spinal disorders (kyphosis, scoliosis, round shoulder, etc.), spine problems in adolescence, causes of scoliosis, evaluation methods, pathophysiological changes in posture disorders, evaluation methods, preparing exercise programs, exercise strategies according to regions, home exercise recommendations.

 3.  SHB316  INFECTION DISEASES E 2 0 2 2

Introduction to infectious diseases, types of diseases, importance of rehabilitation, pandemic, epidemic concepts, epidemics, epidemics in the world, fight against epidemics, rehabilitation and epidemic diseases, methods of protection from diseases.

 4.  SHB318  BIOCHEMISTRY E 2 0 2 2

Structure of the cell, cytoplasm, mitochondria, molecular events, cell structure and transport events, cardiovascular system, respiratory system, excretory system, digestive system and nutrition, hormones and transmission systems, metabolic hemostasis, exercise and hemostasis, immune system, nervous system.

 5.  SHB320  ENGLISH IN OCCUPATION E 2 0 2 2

English terms in physiotherapy, the use of English terms, the use of basic diseases in English, reading sources in English.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 THIRD YEAR 5. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE

CODE

 COURSE TITLE C/E T P C ECTS
 1.  FTR313  SPECIAL TOPICS IN PHYSIOTHERAPY E 2 0 2 2

Diabetes and its rehabilitation, cancer and its rehabilitation, headache and rehabilitation, wound care and rehabilitation, rehabilitation in renal failure, hemophilia and rehabilitation, temporamandibular joint dysfunction and rehabilitation, burns and rehabilitation.

 2. FTR315  VESTIBULAR REHABILITATION E 2 0 2 2

Balance system in humans, ear anatomy and nervous system, factors affecting the balance system, pathologies in the balance system, evaluations for pathologies, evaluation criteria and treatment protocols.

 3. FTR317  ROMATOLOGICAL REHABILITATION  E 2 0 2 2

Rheumatic diseases, inflammatory joint diseases, connective tissue diseases, autoimmunity and rheumatic diseases, spondyloarthropathies, systemic lupus erythromatosis, ankylosing spondylitis, rheumatoid arthritis, juvenile chronic arthritis, gout disease, Sjögren's syndrome, other rheumatic diseases, rheumatic diseases, evaluation methods in rheumatic diseases and treatment approaches chronic pain and coping with chronic pain, cognitive exercise treatment approaches, special physiotherapy treatment modalities and rehabilitation approaches.

 4. FTR319  REHABILITATION OF WOMEN HEALTH E 2 0 2 2

Introduction to women's health, anatomy and physiology of gynecology, rehabilitation in gynecological diseases, obstetric rehabilitation, urinary incontinence, physiotherapy in pelvic pain, physiotherapy in sexual disorders, pregnancy, problems encountered in pregnancy, pregnancy exercises, prenatal and postnatal physiotherapy training, gynecological problems and physiotherapy, gynecological surgeries and physiotherapy, aging in women's health.

 5.  FTR321  GERIATRIC REHABILITATION E 2 0 2 2

Aging, changes in aging, neurological, orthopedic problems that occur with aging, cognitive and physiological changes, aging and balance problems, fall risk and its evaluation, methods of protection against falling risk, physiotherapy and rehabilitation applications in case of illness, aging and recreation, geriatric rehabilitation program development of decision-making and evaluation skills, evaluation and improvement of quality of life.

 6. FTR323  REHABILITATION IN INDUSTRY E 2 0 2 2

Vocational rehabilitation, assessment and training in vocational rehabilitation, ergonomics, job analysis, assessment of work capacity, approaches to prevent injuries in industry, workplace arrangements, home arrangements for the disabled and environmental architectural barriers, review of regulations and application examples.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.
 
 THIRD YEAR 6. SEMESTER ELECTIVE COURSES
 No

COURSE 

CODE

 COURSE TITLE C/E T P C ECTS
 1.  FTR314  REHABILITATION IN DEGLUTITION DISORDERS E 2 0 2 2

Swallowing and swallowing disorders, anatomical and physiological changes in swallowing disorders, stages of swallowing, neurological and biomechanical structure of swallowing, classification of swallowing disorders, nutrition, evaluation and treatment approaches in children with swallowing disorders.

 2.  FTR316  REHABILITATION OF HAND E 2 0 2 2

Upper extremity, hand and wrist function, hand anatomy, hand injury types, splinting, hand, elbow and shoulder fractures, traumatic hand injuries, nerve compressions and injuries in the hand region, hand problems in children with cerebral palsy, electrophysical agents used in hand rehabilitation, hot-cold applications, edema, contractures and their types, exercise approaches in the rehabilitation of the upper extremity.

 3.  FTR318  REHABILITATION OF INTENSIVE CARE E 2 0 2 2

Principles of intensive care, importance of rehabilitation in palliative care, teamwork in intensive care and physiotherapist responsibilities, respiratory failure, the effect of breathing exercises, evaluation in intensive care patients, use of intensive care devices and equipment, clinical observation, evaluation and treatment protocols, positioning, wound care in intensive care and rehabilitation, family education.

 4. FTR320  OCCUPATIONAL THERAPY E 2 0 2 2

Introduction to occupational therapy, basics of work and occupation, evaluation of activities of daily living, self-help tools, home arrangement, ergonomic principles, evaluation and training of sensory-perception-motor integrity, sensory evaluation, mobility evaluation, work evaluation, leisure activities.

 5.  FTR322  VOCATIONAL REHABILITATION E 2 0 2 2

Introduction to vocational rehabilitation, stages and objectives of vocational rehabilitation, evaluation of disabled individuals, evaluation of work, evaluation of working conditions, practices for improving the working environment, principles of work-related lower extremity protective rehabilitation, work-related upper extremity protective rehabilitation principles, protective work-related spine health physiotherapy approaches.

 6.  FTR324  TECHNOLOGY AND REHABILITATION E 2 0 2 2

Introduction to technology and rehabilitation, assistive technological devices, classification of devices used in assistive technology, biomedical engineering in assistive technology, mobile devices and rehabilitation applications, robotic walking aids, exoskeletons, coding in rehabilitation, wearable assistive devices, artificial intelligence and rehabilitation. 

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

FOURTH YEAR 7. SEMESTER ELECTIVE COURSES

  No

 COURSE

CODE

 COURSE TITLE C/E  T   P C  ECTS 
 
 1.
FTR409   ACADEMIC WRITING AND LITERATURE REVIEW E 3  0 3  5

General information for literature review, keyword selection and its importance, databases used in literature review, access to correct information in databases, examination of introduction sections of articles, examination of methods and methodologies of articles, examination of article findings, examination of discussion section of the article, academic websites, research planning strategies.

 2.  FTR411  COMMUNICATION FOR PATIENT-PHYSIOTHERAPIST  E  3  0  3 5 

Communication with the patient, evaluation of the patient and the disease, listening skills, questioning methods, methods of empathizing with the patient, patient-oriented approaches, case studies.

3.  FTR413  PUBLIC HEALTH AND PHYSIOTHERAPY E  3 0  3  5 

Definition of public health, evaluation of health in the community, the place and importance of physiotherapy and rehabilitation in public health, preventive physiotherapy methods, community-based physiotherapy methods, preventive physiotherapy in the elderly, inactive life and its negative effects on public health, health improvement, strategies for protecting health, elderly and child health protection, case studies.

4.  FTR415  SYSTEMS OF HEALTH INFORMATICS  E  3 0   3  
Introduction to health information systems, e-health applications, tele-rehabilitation and applications, mobile applications and designs, coding in rehabilitation, assistive robotic designs, virtual reality and rehabilitation, virtual games in rehabilitation applications.
5.  FTR417  REHABILITATION SERVICES AT HOME  E 3  0  3 5

 To learn safe home care and rehabilitation services for individuals in need of physiotherapy and rehabilitation services and their types, purposes, decision making and application methods.

 6. FTR419  NEW APPROACHES IN PHYSIOTHERAPY  E  3  0 3  5

In the field of Physiotherapy and Rehabilitation, they can use new, technologically valid and reliable evaluation methods related to specific areas that they can use during their professional practices and research, reviews in the presence of current literature, comparison with similar and different methods, patient-based and observer-based approaches, questionnaires, scales, scales, etc. to distinguish the principles.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

FOURTH YEAR 8. SEMESTER ELECTIVE COURSES 

  No

 COURSE

CODE

COURSE TITLE C/E  T P C   ECTS
1.    FTR410  SEMINAR  E 3  0 3  5

Seminar presentation techniques in rehabilitation, article review, student presentations.

2. FTR412  ENTREPRENURSHIP IN HEALTH SYSTEM  E  3  0  3 5 

Entrepreneurship and concepts related to entrepreneurship, determination of personal abilities, motivation, idea generation, entrepreneurship in health services, creating a business idea and business plan, entrepreneurship in Turkey, entrepreneurship in health services in the future.

 3. FTR414  ADMINISTRATION AND ORGANIZATION  E 3   0 3  5 

Health management organizations in Turkey, physiotherapy services and management in hospitals, leadership in health institutions, personnel management and strategies, rehabilitation centers and management, management in private centers, personnel selection and training, CV preparation, the points to be considered in CV preparation.

 4.  FTR416  PILATES AND YOGA E 3   0 3  5 

Types of yoga, yoga philosophy, exercises in yoga, use of yoga in physiotherapy, yoga practice, history of pilates, classification of pilates (mat pilates and instrument pilates), pilates basic principles, pilates preparation exercises, basic, intermediate and advanced mat pilates exercises, pilates in pregnancy and pilates exercises during pregnancy.

 5. FTR418  BIOSTATISTICS  E  3  0 3   5

Basic statistical concepts and methods in health sciences, statistical programs used for data analysis, the content of statistical applications in SPPS, data entry, tables and graphs, sampling methods, hypothesis tests, correlation, regression, data analysis methods, data analysis interpretation.

 6. FTR420   CLINICAL PROBLEM SOLVING  E  3 0  3  5 

Identification of subjects belonging to different cases, literature review of cases.

 Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour, P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.



Güncelleme 02.07.2022 21:43:01




22 Eylül 2023