Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Ders İçerikleri

ZORUNLU DERSLER

I. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 101

MATEMATİK I

Z

3

0

0

3

3

4

Reel sayılar. Karmaşık sayılar ve özellikleri, karmaşık sayılarda işlemler, trigonometrik gösterimi, karmaşık sayıların kuvvetleri, Moivre bağıntısı, karmaşık sayıların kökleri. Tümevarım yöntemi. Fonksiyon ve özellikleri, fonksiyon tipleri (sürekli ve süreksiz), özel fonksiyonlar (üstel, logaritmik ve trigonometrik vb. fonksiyonlar). Temel mühendislik ifadelerinin fonksiyonlarla gösterimi. Komşuluk, bir fonksiyonun limiti, limitler hakkında kuramlar, bazı özel limitler, süreksizlikler, türev kavramı ve türev hesapları, türevin geometrik ve fiziksel anlamı, türev uygulamaları ve mühendislik uygulamaları. Fonksiyonların koordinat düzleminde gösterimi, maksimum ve minimum noktalar, artan-azalanlık, bükeylik. Eğri Çizimi. Çeşitli mühendislik uygulamalar.

2.

END 103

FİZİK I

Z

3

0

0

3

3

4

Vektörler, bir boyutta hareket, iki boyutta hareket, dairesel hareket ve Newton kanununun diğer uygulamaları, iş ve enerji, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, doğrusal momentum ve çarpışmalar, katı cisimlerin bir eksen etrafında dönmesi, yuvarlanma hareketi, açısal momentum ve tork, statik denge ve esneklik, salınım hareketi.

3.

AİTT I

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I

Z

2

0

0

2

2

2

19. yüzyıl sonlarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yenileşme hareketleri ve 20. yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun genel durumu. Trablusgarp ve Balkan Savaşları. I. Dünya Savaşı. I. Dünya Savaşı’na genel bakış, savaşta Osmanlı Devleti. Mondros Ateşkes Antlaşması, Kurtuluş Savaşı hazırlık dönemi. Erzurum Kongresi. Sivas Kongresi. Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılması. Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin kurulması, iç isyanlar.

4.

TD I

TÜRK DİLİ I

Z

2

0

0

2

2

2

Dil nedir? Dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi. Dil kültür ilişkisi. Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki durumu ve yayılma alanları. Türkçede sesler ve sınıflandırılması. Türkçenin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar. Hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması.

5.

YDİ I

İNGİLİZCE I

Z

2

1

0

3

2,5

5

Sayılabilen ve sayılamayan isimler zaman zarfları, belgisiz zamirler, emir cümleleri, zaman gösteren edatlar, ünlem ifadeleri, sıklık zarfları, çekimsiz yardımcı fiillerden ile renkler, günler, aylar ve bunlarla ilgili metin çalışmaları. Şimdiki zaman ve olmak fiili ile dili geçmiş zaman. (Have got) yapısının örneklerle kullanımı.

6.

END 105

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

Z

2

0

0

2

2

4

Sistem tanımı ve işletme tanımı, Servis Sistemi ve Üretim Sistemi tanımı, Planlama, Organizasyon, Kontrol tanımı, Endüstri Mühendisliği Tanımı ve fonksiyonlarının bilinmesi, İşletme fonksiyonlarının belirlenmesi, Yönetim Fonksiyonlarının belirlenmesi, Araştırma Geliştirme ve Yenilik tanımları, İnsan kaynakları kavramları, Finans Mühendisliği kavramları, Pazarlama ve satış kavramları, Ekoloji ile ilgili kavramlar, Verimlilik ile ilgili genel kavramlar, Ücret ile ilgili genel kavramlar, Strateji ile ilgili kavramlar.

7.

END 107

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM

Z

2

2

0

4

3

5

Bilgisayar destekli teknik resime giriş. Geometrik çizimler. Dik izdüşüm esasları, üç boyutlu modellerden esas görünüşlerin çıkarılması. Temel imalat işlemleri ve standart özellikler için çözüm teknikleri. İki esas görünüşten üçüncü görünüşü çıkarmak, serbest elle çizim teknikleri. Üç boyutlu çizim teknikleri: basit şekiller, eğik yüzeyler, aykırı yüzeyler. Ölçülendirme 3 esasları. Kesit eleman esasları: tam, yarım kesitler, geleneksel uygulamalar. Vidalar, vidalı elemanlar.

8.

END 109

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Z

2

2

0

4

3

4

Bilgisayar sistemleri ile ilgili temel bilgiler, bilgisayar donanım ve yazılımına giriş, DOS ve Windows işletim sistemleri, kelime işleme, veri tabanı kullanımı, sunuş hazırlama, tablolama ve grafik uygulamaları, internet ve kullanımı, paket program yardımı ile proje planlama.

9.

DOY 101

DİJİTAL OKURYAZARLIK

Z

2

0

0

2

2

3

İnternet teknolojileri, taşınabilir teknolojiler, sosyal ağlar, teknoloji, insan ve toplum, bilişim etiği, teknoloji ve yaşam boyu öğrenme, bulut bilişim ve geleceğin teknolojileri.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

II. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 102

MATEMATİK II

Z

3

0

0

3

3

4

Seriler. Kuvvet serileri, Fourier serileri ve Laurent serisi. Belirsiz integral ve çözümleri. Belirli integral, belirli integralin özellikleri, alan hesabı, dönel hacim hesabı, yay uzunluğu hesabı, mühendislik uygulamalardaki yüzeylerin integral yöntemiyle hesaplanması. Genelleştirilmiş integraller. Bazı limitlerin integral yardımıyla hesabı. Matrisler, vektörler, determinantlar, bir matrisin transpozesi, matrislerin toplanması ve çarpılması. Lineer denklem sistemleri, Gauss yok etme yöntemi, Gauss-Jordan yöntemi, LU ayrıştırma yöntemi ve Chio yöntemi. Katsayılar matrisi ve genişletilmiş matris. Lineer bağımsızlık ve bir matrisin rankı. Homojen ve homojen olmayan sistemler. Bir matrisin tersi. Determinantlar ve Cramer kuralı. Özdeğerler ve özvektörler. Matrislerin mühendislikteki uygulamaları.

2.

END 104

FİZİK II

Z

3

0

0

3

3

4

Yük madde ve elektrik alanı. Gauss yasası, elektriksel potansiyel. Sığa ve kondansatör, akım ve direnç. Elektromotor kuvvet, devreler ve magnetik alan. Amper yasası ve Faraday İndüksiyon yasası. İndüktans ve maddenin manyetik özellikleri. Elektromanyetik dalgalar.

3.

END 106

KİMYA

Z

3

0

0

3

3

4

Kimyasal bağıntılar, kimyasal tepkimeler, gazlar, termokimya, atomun elektron yapısı ve periyodik atom özellikleri, kimyasal bağlar, sıvılar katılar ve moleküller arası kuvvetler, çözeltiler, kimyasal denge, asitler, bazlar ve sulu çözelti dengeleri, termodinamik, elektrokimya, radyoaktiflik, organik kimya.

4.

AİTT II

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

Z

2

0

0

2

2

2

Paris Barış Konferansı. İzmir’in işgali. Memleketin iç durumu ve azınlıklar. Çerkez Ethem Olayı. I. ve II. İnönü Muharebeleri. Sakarya Meydan Savaşı ve sonuçları. Kars ve Ankara Antlaşmaları. Büyük Taarruz. Mudanya Ateşkes Antlaşması, esasları ve önemi. Lozan Konferansı ve önemi. Türk İnkılabı; Siyasi, hukuksal, sosyal, kültürel, eğitim-öğretim alanlarında inkılaplar. Çok partili sisteme geçiş. Ekonomik alanda gelişmeler. Türk Dış Politikası. Ermeni sorunu. II. Dünya Savaşı ve Türkiye. Atatürk İlkeleri.

5.

TD II

TÜRK DİLİ II

Z

2

0

0

2

2

2

Türkçenin yapım ekleri ve uygulaması. Kompozisyonla ilgili kurallar, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması. Türkçede isim ve fiil çekimleri. Kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulanması. Zarfların ve edatların Türkçede kullanış şekilleri.

6.

YDİ II

İNGİLİZCE II

Z

2

1

0

3

2,5

5

Özne zamirler, mülkiyet sıfatları, isimler ve çoğul yapıları, işaret sıfatları ve bazı zarflar, Geniş zaman, olma ilgili ile bu zamanın olumlu, olumsuz ve soru yapıları. Bağlaçlar, işaret zamirleri, belgili ve belgisiz harfi tarif, isim fiiller ve nesne zamirler. Çekimsiz yardımcı fiillerden "can" ve örneklerle kullanımı.

7.

END 108

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

Z

2

2

0

4

3

5

Üç boyutlu tasarım programları tarihçesi, Catia V5 menü kullanımları, sketch arayüzü komutları, katı modelleme, katı modelden iki boyutlu imalat resimlerinin oluşturulması, komple sistem tasarımı.

8.

END 110

ATÖLYE VE ÖLÇME BİLGİSİ

Z

2

1

0

3

2,5

4

Temel Bilgiler; Deneysel Bulguların İstatistiksel Analizi; Boyut, Açı, Alan Ölçümü ve Yüzey Kontrolü; Basınç Ölçmeleri; Akış Ölçmeleri (Hız ve Debi Ölçümü); Sıcaklık Ölçmeleri; Veri Toplama Sistemlerinin Tanıtılması.

9.

DOY 102

DİJİTAL OKURYAZARLIK

Z

2

0

0

2

2

3

İnternet teknolojileri, taşınabilir teknolojiler, sosyal ağlar, teknoloji, insan ve toplum, bilişim etiği, teknoloji ve yaşam boyu öğrenme, bulut bilişim ve geleceğin teknolojileri.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

III. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 201

TEKNİK İNGİLİZCE I

Z

3

0

0

3

3

4

Endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, yöneylem araştırması, alanlarında temel teknik İngilizce terimler ve kavramlar.

2.

END 203

ÜRETİM YÖNTEMLERİ I

Z

2

2

0

4

3

3

Döküm teknolojisi, model hazırlama, döküm kumları, maçalar, kalıp hazırlama, döküm yöntemleri, plastik şekillendirme, soğuk ve sıcak şekil verme, haddeleme, dövme, ekstrüzyon, tel çekme, sac şekillendirme yöntemleri.

3.

END 205

OLASILIK TEORİSİ

Z

3

0

0

3

3

5

Kümeler kuramı, olasılığın tanımı ve temel kavramları, rassal değişken kavramı ve süreklikesikli rassal değişkenler. Sürekli-kesikli rassal değişkenlerin olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu ve dağılım fonksiyonu. Sürekli-kesikli rassal değişkenlerin beklenen değeri, varyans ve moment çıkaran fonksiyonu. Sürekli-kesikli olasılık dağılımları: Kesikli düzgün dağılım, Bernoulli dağılımı, Binom dağılımı, Geometrik dağılım, Negatif Binom Dağılımı, Çok terimli dağılım. Hipergeometrik dağılım, Poisson dağılımı - Sürekli düzgün dağılım, Normal dağılım, Standart Normal dağılım Ki-kare dağılımı, t-dağılımı, F dağılımı, Üstel dağılım, Gama dağılımı, Beta dağılımı.

4.

END 207

MALZEME BİLGİSİ

Z

3

0

0

3

3

4

Malzemeler Hakkında Genel Bilgi, Metal Bilimi, Kristal Yapısının Metallerin Özelliklerine Etkisi, İki Bileşenli Alaşımlar, Demir Karbon Alaşımları, Demir Karbon Denge Diyagramı, Metal Üretim Tekniği, Yüksek Fırında Ham Demirin Üretimi, Çelik Üretimi, Demir Esaslı Malzemelerin Adlandırılması, Çeliğin Isıl İşlemleri, Demir Dökme Malzemeler, Dökme malzemelerin Önemli Özellikleri.

5.

END 209

LİNEER CEBİR

Z

3

0

0

3

3

4

Matrisler, Determinantlar, Doğrusal Denklem Sistemleri, Vektör Uzayları, Baz-boyut, Satır ve sütun uzayları, Özdeğer, Özvektör, Köşegenleştirme.

6.

END 211

DİFERANSİYEL DENKLEMLER

Z

3

0

0

3

3

5

Birinci Mertebeden Diferansiyel Denklemler, İkinci Mertebeden Doğrusal Diferansiyel Denklemler, Yüksek Mertebeden Doğrusal Diferansiyel Denklemler, İkinci Mertebeden Doğrusal Denklemlerin Seri Çözümleri, Laplace Dönüşümleri, Birinci Mertebeden Doğrusal Denklem Sistemleri, Kısmi diferansiyele giriş.

7.

END 213

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ

Z

3

0

0

3

3

5

Ekonomik karar analizi. Faiz ve ekonomik es değeri. Efektif faiz kavramı. Yatırım değerlendirme teknikleri. Duyarlılık analizi. Amortisman. Enflasyonlu ortamda değerlendirme analizi. Vergilendirilmiş gelir üzerinden değerlendirme analizi.

8.

END 215

AKADEMİK TÜRKÇE

Z

2

0

0

2

2

2

Yabancı uyruklu öğrencileri akademik olarak etkin bir düzeye ulaştırmak için anlama, anlatma, yazma ve okuma etkinlikleri yapılması, bilimsel araştırma yöntemlerinin anlatılması, örnek akademik çalışma hazırlanması ve sunum hazırlama tekniklerinin gösterilmesi.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

IV. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 202

TEKNİK İNGİLİZCE II

Z

3

0

0

3

3

4

Endüstri mühendisliği, sistem mühendisliği, yöneylem araştırması, alanlarında temel teknik İngilizce terimler ve kavramlar.

2.

END 204

ÜRETİM YÖNTEMLERİ II

Z

2

2

0

4

3

3

Kaynak, tanımı ve sınıflandırılması, gaz eritme kaynağı, elektrik ark kaynağı, elektrik direnç kaynağı, diğer kaynak metotları, kaynak kabiliyeti ve kaynak kalitesi, lehimleme ve perçinleme, talaşlı imalat prosesleri, talaş kaldırma mekanizması, talaşlı şekillendirme yöntemleri, kesici takımlar, talaşlı işlem kabiliyeti.

3.

END 206

MÜHENDİSLER İÇİN İSTATİSTİK

Z

3

0

0

3

3

5

İstatistikle ilgili temel kavramlar. Veri düzenlemesi. Merkezi eğilim ve dağılım ölçüleri. Örnekleme dağılımları. İstatistik tahmin. İstatistik hipotezler ve hipotez testleri. Regresyon ve korelâsyon analizleri.

4.

END 208

ERGONOMİ

Z

2

2

0

4

3

4

Ergonomiye giriş, İnsan vücudunun yapısı. İş istasyonu ve ekipman tasarımı için antropometrik prensipler. İş yükü ve enerji ihtiyacı. Çalışma ortamındaki fiziksel faktörlerin etkisi ve düzenlenmesi. İnsan-makina etkileşimi. Psikolojik yönden çalışma ortamının değerlendirilmesi ve iş stresinin verimliliğe etkisi.

5.

END 210

İŞ ETÜDÜ

Z

3

0

0

3

3

5

Verimlilik kavramları, temel iş kapsamı ve arttırıcı faktörleri, metot etüdü aşamaları, simge ve sembollerin, şema ve diyagramların özellikleri, iş örneklemesi, zaman etüdü kavramı, dereceleme yöntemleri, standart zaman temelleri, ücret ve verimlilik ilişkisi, ergonomi ve verimlilik, iş etüdü ve insan boyutu, Verimlilik, üretim işletmelerinde verimlilik, hizmet işletmelerinde verimlilik.

6.

END 212

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Z

2

2

0

4

3

5

Algoritma ve Akış Diyagramları, Veri ve Bellek/ Aritmetik İşlemciler, Temel Giriş ve Çıkış Fonksiyonları, Program Denetim Deyimleri, İşaretçiler, Fonksiyonlar, Değişkenlerin Saklanması, Diziler, Dosyalar, Yazım Modu Ekran Denetim Komutları, Grafik.

7.

END 214

MALİYET MUHASEBESİ

Z

3

0

0

3

3

4

Maliyet muhasebesine giriş ve temel kavramlar, maliyet, gider, harcama kavramları, maliyet giderleri ve faaliyet giderleri türleri, üretim işletmelerinde temel ve ek mali tablolar, maliyet hesaplama yöntemleri, direkt ilk madde ve malzeme gideri saptanması ve muhasebeleştirilmesi, direkt işçilik gideri saptanması ve muhasebeleştirilmesi, genel üretim giderleri saptanması ve muhasebeleştirilmesi, maliyet sistemleri, genel üretim giderlerinin dağıtımı, birim maliyet hesaplamaları, maliyet muhasebesindeki güncel gelişmeler, yeni maliyet sistemleri.

8.

END 216

AKADEMİK TÜRKÇE

Z

2

0

0

2

2

2

Yabancı uyruklu öğrencileri akademik olarak etkin bir düzeye ulaştırmak için anlama, anlatma, yazma ve okuma etkinlikleri yapılması, bilimsel araştırma yöntemlerinin anlatılması, örnek akademik çalışma hazırlanması ve sunum hazırlama tekniklerinin gösterilmesi.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

V. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 301

SİMÜLASYON I

Z

2

2

0

4

3

4

Simülasyonun yapısı, avantaj ve dezavantajları, çeşitleri, kullanım alanları, simülasyonda kullanılan istatistiksel dağılımlar, rassal sayı ve rassal değişken üretimi, sonlanan sistemlerin ve kesikli sistemlerin modellenmesi, Simul8 paket programı ile üretim ve hizmet sistemlerinin ve endüstriyel sistemlerin modellenmesi, girdi analizleri, çıktı analizleri, istatistiksel analizler.

2.

END 303

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI I

Z

3

0

0

3

3

4

Doğrusal programlamaya giriş. Modelleme. Grafik çözüm. Simpleks ve dual simpleks metodu. Dualite ve duyarlılık analizi. Ulaştırma ve atama problemleri.

3.

END 305

BİLGİSAYARLI BÜTÜNLEŞİK ÜRETİM

Z

2

2

0

4

3

4

Bilgisayarla bütünleşik imalat ve otomasyon; bilgisayar destekli tasarım ve imalat, sayısal kontrollü imalat; robotlar, esnek imalat sistemleri; otomasyon teknolojileri üzerine laboratuvar uygulamaları: CAD/CAM, robot programlama vb., Esnek imalat sistemleri tasarım ve benzetim uygulamaları.

4.

END 307

ÜRETİM PLANLAMA VE STOK KONTROLÜ

Z

3

0

0

3

3

4

İmalat sistemlerinde üretim planlama. Ürün tasarımı ve süreç seçimi. Tahmin sistemi. Kapasite planlaması. Ana üretim planlaması. Üretim çizelgelemesi. Stok kontrolü ve yönetimi.

5.

END 309

PROJE YÖNETİMİ

Z

3

0

0

3

3

3

Proje yönetiminde tanımlar. Projelerin sınıflandırılması. Proje planlaması. Proje yönetiminde organizasyon yapıları. CPM ve PERT metotları. Proje tamamlanma zamanının hesaplanması ve kritik yolun bulunması. Kaynak dağıtımı. Kritik yolun hızlandırılmış proje maliyetinin ve istenen Tamamlanma zamanında proje maliyetinin bulunmasında LP modeli. Bilgisayar uygulamaları. Zaman maliyet analizleri.

6.

STJ 220

YAZ STAJI I

Z

0

0

0

0

0

4

Fabrikanın genel yerleşim planının incelenmesi, işyeri seçiminde göz önüne alınmış faktörlerin incelenmesi, Fabrika yönetim ve organizasyon şemasının çıkarılıp incelenmesi, organizasyon ve üretim birimlerinin ayrı ayrı tanıtılması ve işlevlerinin belirtilmesi, birimler arası ilişkilerin incelenmesi, Üretimin incelenmesi ve irdelenmesi, Montaj hattı tipi ve özelliklerinin incelenmesi, İmalatı yapılan mamullerin iş akış şemasının çizilmesi. Bir imalat ve servis sisteminin ürünler, üretim/hizmet süreçleri ile organizasyon ve yönetim yapısının incelenmesi içerir. Organizasyon bünyesinde bir Endüstri Mühendisliği problemi tanımlanır. Tanımlanan probleme çözüm önerileri getirilir. Staj eğitimi yaz stajı el kitabının içeriğine uygun olarak ifa edilir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VI. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 302

SİMÜLASYON II

Z

2

2

0

4

3

4

Kesikli sistemlerin modellenmesinde örnek uygulamalar, sistem dinamiği simülasyon yöntemi, ajan temelli simülasyon yöntemi. Vensim paket programı ile üretim ve hizmet sistemlerinin ve endüstriyel sistemlerin modellenmesi, girdi analizleri, çıktı analizleri, istatistiksel analizler.

2.

END 304

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II

Z

3

0

0

3

3

4

Doğrusal olmayan programlama; tek değişkenli eniyileme, dışbükeylik, kısıtlı ve kısıtsız çok değişkenli eniyileme, Karush-Kuhn-Tucker eniyileme koşulları, doğrudan arama ve gradyan yöntemleri; belirlenimci ve olasılıksal dinamik programlama; Markov zincirleri; Markov karar süreçleri; Poisson süreci ve kuyruk modelleri.

3.

END 306

TESİS TASARIMI VE PLANLAMASI

Z

3

0

0

3

3

5

Temel tesis planlama kavramları ve tesis planlama açısından sistem kavramı ve çeşitleri. Tesis yer seçimi, Tesis tasarımı. Süreç tasarımı. Düzenlemede kullanılan bazı hesaplamalar. Tesislerde düzenleme yaklaşımları. Depo sistemleri düzenlemesi. Bilgisayar destekli tesis düzenlemesi. Graf teorisi ve düzenleme yaklaşımları. Kesikli tesis düzenlemesi ve örtüleme problemleri. Malzeme yönetim sistemi ve analizi. Otomatik yönlü araç sistemleri.

4.

END 308

KALİTE PLANLAMA VE KONTROLÜ

Z

3

0

0

3

3

4

Kalite. Kalite kontrol ve toplam kalite sistemi. Proses içi ve dışı kalite kontrol. Kalite maliyetleri. Kalite güvence sistemi. Tolerans tasarımı. Güvenilirlik. İstatistiksel proses kontrol ve proses etkinlik analizi. Kabul örneklemesi.

5.

END 310

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Z

3

0

0

3

3

4

Giriş ve ILO ile iş sağlığı ve iş güvenliği; Güvenlik Politikaları, Yasalar ve Kurallar; İş sağlığı ve çevre, işyerlerinde risk değerlendirmesi; Endüstride risk grupları; İşyerlerinde zararlı etmenlerin ölçüm teknikleri ve kişisel koruyucular; Meslek hastalıkları ve iş kazaları; Yangın ve patlamalara karşı korunma ve müdahale yöntemleri, tehlikeli kimyasallar; İşyeri hekimlerinin iş ve işçi sağlığı alanındaki rolü, küreselleşmenin çalışanların sağlığına etkileri; İş sağlığı hizmet birimleri, Ulusal iş sağlığı enstitüsü, işyeri hekimleri ve SSK ilişkileri; Türkiye’de iş sağlığı alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri; Hukuksal boyutuyla iş sağlığı ve iş güvenliği.

6.

END 312

SİSTEM ANALİZİ

Z

3

0

0

3

3

5

Sistem Analizine Giriş ve Temel Kavramlar. Bilgi, Üretim ve Servis Sistemleri. Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri. Sistem gereksinim analizi. Sistem Tasarımı. Sistem Gerçekleştirme ve Program Akış Diyagramları. İşletmelerde Bilgi Sistemi Uygulamaları.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VII. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 401

BİTİRME PROJESİ

Z

2

2

0

4

3

4

Öğrenciler Endüstri Mühendisliği Bölümünde almış oldukları teorik derslerin gerçek hayattaki kullanım alanlarını hizmet ve/veya ürün üreten işletmelere uygulamaya çalışır. Endüstri Mühendisliğini ilgilendiren herhangi bir konuda ayrıntılı literatür taraması yaptıktan sonra danışman öğretim elemanı gözetiminde uygulama yapmaya çalışırlar.

2.

END 403

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

Z

3

0

0

3

3

3

Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş ve Tedarik Zinciri Yönetimi Kavramı, Tedarik Zinciri Yönetiminin Temelleri, Tedarik Zincirlerinde Rekabet Avantajının Elde Edilmesi, Tedarik Zincirinde Belirsizlik ve Ölçek Ekonomisinin Yönetilmesi, Tedarik Zincirinde Şebeke Tasarımı, Tedarik Zincirinde Operasyonel Konular, Tedarikçi İlişkileri Yönetimi, Tedarik Zinciri Koordinasyonu ve Sözleşmeler, Tedarik Zincirinde Entegrasyon, Tedarik Zincirinde Entegrasyon, Tedarik Zinciri Yönetiminde Performans Ölçümlemesi ve SCOR Modeli, Tedarik Zincirinde Taşıma ve Lojistik Yönetimi, Üretici ve Lojistik İşletmesi İle İlişkiler, Küresel İşletmeler ve Tedarik Zinciri Yönetimi Vaka Çalışmaları

3.

STJ 330

YAZ STAJI II

Z

0

0

0

0

0

4

Yerinde uygulama çalışmaları/staj, öğrencinin bölüm ve iş deneyimi kazanacağı işletmedeki danışmanları ile birlikte planlanır ve yürütülür. Öğrenci en az 20 iş günü belirlenen işletmede çalışmalarını gerçekleştirir. Bu çalışmalar genel anlamda, işletmenin faaliyet alanı ile ilgili konularda öğrencinin öğrenim alanı ile ilgili faaliyetlerin içerisinde yer alınması ve iş tecrübesinin kazanılmasına yönelik öğrenme ve uygulama faaliyetlerini kapsar. Staj sonrası öğrenci işletme tarafından onaylanmış yazılı bir raporu bölümüne sunar. Ayrıca, edinilen kazanımları sağlama düzeyini ölçmek amaçlı stajdan sorumlu ilgili bölüm öğretim üyesi sözlü olarak da çalışmalarını öğrenciden raporlanmasını ister.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VIII. Yarıyıl

Sıra
No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 402

MEZUNİYET TEZİ

Z

2

2

0

4

3

6

Öğrenciler Endüstri Mühendisliği Bölümünde almış oldukları teorik derslerin gerçek hayattaki kullanım alanlarını hizmet ve/veya ürün üreten işletmelere uygulamaya çalışır. Endüstri Mühendisliğini ilgilendiren herhangi bir konuda ayrıntılı literatür taraması yaptıktan sonra danışman öğretim elemanı gözetiminde uygulama yapmaya çalışırlar.

2.

END 404

VERİMLİLİK ANALİZİ

Z

3

0

0

3

3

4

Bu dersin amacı, öğrencilerin verimlilik ve verimlilik ölçümlerinde kullanılan ilke ve tekniklerin yanı sıra iş etüdü ve insan-makine sistemi tasarımı ve etkileşimine uygulamalarını öğretmektir. Amaç, öğrencileri farklı endüstrilerdeki verimliliği artırmak için yöntem çalışması, iş ölçümü ve hareket araştırması tekniklerini kullanma ve uygulama becerisi kazandırmaktır.

3.

END 406

MESLEKİ ETİK

Z

3

0

0

3

3

4

Etik sözcüğünün kökeni ve anlamı, Etiğin insan pratiğindeki önemi, Etiğin temel ilkeleri, temel etik kuramı tipleri, etik modelleri, Etik Teorisi, Önemseme İlkesi, İçselleştirme-Tutarlılık İlkesi, Yararlılık İlkesi, Mühendislik Etiği ve tanımı, Mühendislikte Dürüstlük, Mühendislik Sorumluluğu, Ürün Sorumluluğu, Endüstri Mühendisliği ve Etik İlkeleri, Mesleğin uygulama özellikleri, çalışma olanakları, kamuda, işveren, ücretli, yasalar, yönetmelikler.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

SEÇMELİ DERSLER

V. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 311

PAZARLAMA YÖNETİMİ

S

2

0

0

2

2

3

Pazarlama ile ilgili kavramlar, Pazar tanımları, Pazar çeşitleri, pazarlamanın işletme işlevleri içindeki yeri, pazarlama ilkeleri ve pazarlama yönetimi süreci, pazarlama içeriği, örgüt ve kontrol arasındaki ilişkiler, stratejik planlama, işlevsel stratejilerin planlanması, pazarlama bilgi sistemi, kontrol edilemeyen dış çevre etmenleri, tüketici pazarlarının yapısal ve davranışsal ilkeleri, örgütsel pazarların yapısal ve davranışsal ilkeleri, pazar örgütlenmesi ilkeleri, hedef pazar yaklaşımı, pazar bölümlendirme, ürün ve hizmet stratejileri, fiyat stratejileri, dağıtım kaynakları ve fiziksel dağıtım, tutundurma stratejileri.

2.

END 313

DIŞ TİCARET

S

2

0

0

2

2

3

Uluslararası finans dünyası, Döviz Piyasaları, Döviz piyasalarında türevsel işlemler, Döviz kurlarının belirlenmesi, Döviz kuru teorilerine modern yaklaşımlar, Uluslar arası finans sistemi, Temel uluslar arası parite koşulları, Döviz kuru değişim risklerini yönetmek, Uluslar arası yatırım ve finans, Uluslar arası ticaret ve finansın kurumsal yapısı.

3.

END 315

GİRİŞİMCİLİK

S

2

0

0

2

2

3

Girişimcilik ve girişimci özellikleri, iş planı, yenilik, yaratıcılık ve girişimcilik, işletmelerin avantajları ve dezavantajları, yeni bir iş kurmadaki problemler, franchising, işletmelerdeki fonksiyonlar, işletmelerde büyüme, kadın girişimciler, aile işletmeleri ve girişimcilik.

4.

END 317

YÖNETİM VE ORGANİZASYON

S

2

0

0

2

2

3

Yönetim Kavramı ve Fonksiyonları, Yönetsel Düşünce Yaklaşımları, Organizasyon Kavram İlkeleri, Planlaması, Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Yeniden Yapılandırma, Güdüleme, Liderlik, Stratejik Yönetim Kavramı, Zaman Yönetimi, Yönetici Eğitimi, Stres ve Çalışma Yönetimi, Kriz Döneminde Yönetimi, Sosyal Sorumluluklar.

5.

END 319

FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR

S

3

0

0

3

3

4

Belirsizlik altında karar vermek, Portföy seçimi, Finansal piyasa sistemleri, Arbitraj ve opsiyon fiyatlaması, Firmalar ve finansal piyasalar, Borçlanma sözleşmeleri ve kredi oranı, Mevduat sözleşmeleri ve bankacılık, Bankaların düzenlenmesi, Finansal piyasalar ve finansal aracılık.

6.

END 321

TAM ZAMANINDA ÜRETİM VE UYGULAMALAR

S

3

0

0

3

3

4

Tam zamanında üretim, kanban sistemi, Satın alma ve Yan sanayi ile ilişkiler, üretim dengeleme yöntemleri, üretim ön sürelerinin kısaltılması, sürekli iyileştirme, kalite kontrol, işlevsel yönetim, Tam zamanında üretim sonrası siparişe göre seri üretim.

7.

END 323

GENEL EKONOMİ

S

3

0

0

3

3

4

Mikroekonomi: Piyasalar, Talep ve Arz Kavramları, Esneklik, Piyasa Dengesi, Maliyet Analizi, Başabaş Analizi. Makroekonomi: Gayri Safi Milli Hasıla, Milli gelir, Ekonomik Büyüme, Enflasyon, İşsizlik, Para ve Para Arzı.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VI. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 314

VERİ TABANI YÖNETİMİ

S

3

0

0

3

3

4

Dosya ve Veri tabanı kavramları / Veri Tabanı Sistemi Genel Yapısı / Veri Modelleri / Normalizasyon / İndeks Yapısı / Veri Tanımlama ve Sorgulama Dilleri (SQL Dili Komut Yapısı)/ Microsoft Access Programında Uygulamalar.

2.

END 316

TAHMİN TEKNİKLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Tahmin yöntemlerinin seçimi, paket programlar ile uygulanması ve bulguların yorumu bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VII. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 405

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

S

2

0

0

2

2

3

İKY kavramı ve önemi, İKY fonksiyonları, İş analizi, Süreç Analizi, İş Değerlendirme, Performans Değerlendirme, Ücret yönetimi.

2.

END 407

STRATEJİK YÖNETİM

S

2

0

0

2

2

3

Strateji ve strateji ile ilgili diğer kavramlar. Stratejik yönetim süreci; Stratejik Planlama; İhtiyaç ve amaçların tespiti, İç ve dış çevre analizleri (SWOT-GZFT), kuruluş içi analizi, dış çevre analizi, rekabet analizi, paydaş analizi, misyon, vizyon tespiti, stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi ve seçimi. Strateji seçiminde kullanılan teknikler, Portföy Analizi, Q-Sort Analizi, Senaryo Analizi, Delphi Tekniği, Fayda-Maliyet Analizi, Risk Analizi. Stratejilerin uygulanması ve performans kıyaslama. Bütçeleme; Performans esaslı bütçeleme, iş planları ile bütçeleme, iç bütçe kaynakların tespiti, dış bütçe kaynakları tespiti. Uzun vadeli bütçelemelerde paranın bu günkü değerine dönüşümü. Stratejik Kontrol. Kurum içi ve dışı raporlama. Örnek Olaylar.

3.

END 409

İŞ HUKUKU

S

2

0

0

2

2

3

İş hukukunun konusu ve temel kavramları tanıtıldıktan sonra, bir özel hukuk sözleşmesi olan iş sözleşmesinin özellikleri ortaya koyulacak, tarafların karşılıklı hak ve borçları üzerinde durulacaktır. Daha sonra iş ilişkilerinin kolektif düzeyde nasıl düzenlendiği incelenecektir. Dersin işlenişi sırasında uygulamalı çalışmalar yapılacak ve güncel sorunlar tartışılacaktır.

4.

END 411

İNOVASYON YÖNETİMİ

S

2

0

0

2

2

3

Arge ve İnovasyon kavramları, Arge ve inovasyonun önemi, Arge ve inovasyon için gerekli şartlar ve yönetimsel yaklaşımlar, Arge ve inovasyon süreçleri ve organizasyonu, Arge ve inovasyonda yaratıcılık, sistem yaklaşımı ve araştırmacılık, Patent, Faydalı model, Endüstriyel tasarım ve Marka tescil süreçleri, Arge ve inovasyona projelerine yönelik destek olanakları, Uygulamalı ve proje yazımı.

5.

END 413

DENEYSEL TASARIM

S

3

0

0

3

3

4

Deney tasarımının temel ilkeleri ve farklı tasarım yapıları incelenecektir. Çeşitli tasarımlardaki nitel ve nicel faktörler ile faktöriyel deneyler, kesirli faktöriyel tasarımlar ve cevap yüzeyi modelleri ele alınacaktır. Deney tasarımı ve analizi sonucunda etkili faktörlerin optimum seviyelerinin tespit edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

6.

END 415

VERİ MADENCİLİĞİ

S

3

0

0

3

3

4

Veri madenciliği kavramları ve süreci, veri hazırlama ve önişleme, veri indirgeme, sınıflandırma yöntemleri, karar ağaçları ve karar algoritmaları, demetleme yöntemleri, ilişkilendirme kuralları, metin madenciliği, çeşitli alanlarda veri madenciliği uygulamalarının incelenmesi.

7.

END 417

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Kalite yönetimi nedir?, standardizasyon nedir?, niçin ihtiyaç duyulur?, toplam kalite yönetimi nedir?, bir işletmede nasıl uygulanır?, toplam kalite yönetimi teknikleri, kalite ve kalite kontrolü nedir?, kalite güvence ve sistemleri, kalite yönetimi maliyetleri, standart ve spesifikasyon, standartlaştırmanın amacı, TSE., kalite spesifikasyonları.

8.

END 419

FİNANSAL YÖNETİM

S

3

0

0

3

3

4

Temel finans kavram ve prensipleri, finansal tablolar, finansal analiz, firmaların ihtiyaç duyduğu çalışma sermayesinin yönetimi ve sermaye bütçeleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olup, finansal problem çözme tekniklerine hakim olmak. Finansal yönetici gibi mevcut sorunlara çözüm getirebilme becerisi kazandırmaktır.

9.

END 421

YALIN ÜRETİM TEKNİKLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Tam zamanında üretime giriş, israfların ortadan kaldırılması, Düzen, Temizlik ve Çalışma Disiplini (5S), hazırlık sürelerinin analizi ve düşürülmesi, itme ve çekme üretim kontrol sistemleri, kanban sistemleri, değer akışı haritalandırma, karma model son montaj hattı çizelgeleme ve üretimin düzgünleştirilmesi.

10.

END 423

SEZGİSEL YÖNTEMLER

S

3

0

0

3

3

4

Optimizasyon problemlerine giriş, NP-Complete problemler, Lagrange Esnetmesi ve sezgiselleri, Klasik sezgisel yöntemler (Kazanç, Komşu arama, Açgözlü), Geliştirme Sezgiselleri (Düğüm ekleme, k-opt, or-opt), Parametrik Sezgisel yöntemler (Genetik Algoritmalar, Tabu Arama, Benzetimli Tavlama, Karınca kolonisi).

11.

END 425

OYUN TEORİSİ

S

3

0

0

3

3

4

Karar verirken rakiplerin kararları bizim alacağımız kararları etkilemektedir. Bireyler veya firmalar kendi faydalarını arttırmaya çalışırlarken rakiplerin stratejilerini dikkate almak zorundadır. Bu derste statik, dinamik ve tekrarlı oyunlar incelenecektir.

12.

END 427

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Bilgi sistemlerine giriş. Veri işleme ve yönetim bilgi sistemleri. Veri tabanı yönetim sistemleri. Sistem geliştirmede kullanılan araçlar. Karar destek sistemleri. Ofis otomasyon sistemleri. Yönetici bilgi sistemleri. İnternet ve elektronik ticaret.

13.

END 429

SAĞLIK HİZMET SİSTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Sağlık kurumları, Sağlık kurumlarına olan talep, Sağlık kurumlarının kapasiteleri, Sağlık kurumlarını oluşturan bileşenler, Sağlık sistemlerinde modellemeler.

14.

END 431

BULANIK MANTIK

S

3

0

0

3

3

4

Bu ders, klasik kümeler ve bulanık kümeleri, klasik bağıntılar ve bulanık bağıntıları, üyelik fonksiyonları, bulanıklığın belirginliğe dönüşümlerini, bulanık aritmetiği, sayılar, vektörler ve genişleme prensiplerini, klasik mantık ve bulanık mantığı ve bulanık karar vermeyi içermektedir.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

VIII. Yarıyıl Seçmeli Dersler

Sıra No

Dersin
Kodu

DERSİN ADI

Z/S

T

U

L

TS

K

AKTS

1.

END 408

GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARI

S

1

2

0

3

2

4

Yönetim ve organizasyon kavramları, gönüllülük kavramı ve gönüllü yönetimi, temel gönüllülük alanları (afet ve acil durum, çevre, eğitim ve kültür, spor, sağlık ve sosyal hizmetler vd.), gönüllü çalışmalarla ilgili proje geliştirme ve sahada gönüllü çalışmalara katılım, gönüllü çalışmalarda etik, ahlaki, dini ve geleneksel değerler ve ilkeler, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarında (STK) gönüllü çalışmalara katılım, toplumda risk grupları ve gönüllülük, göçmenler ve gönüllülük.

2.

END 412

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Endüstri Mühendisliği alanında herhangi bir konuyu kapsayacak bir bilimsel çalışmanın yürütülmesi. Yapılacak araştırma/deney/uygulama/incelemenin kalitesinin bilimsel bir dergide (ulusal) yayınlanabilecek düzeyde olması beklenmektedir.

3.

END 414

RİSK YÖNETİMİ

S

3

0

0

3

3

4

Temel kavramlar (risk, risk stratejisi, risk yönetimi vb.), risk yönetimi aşamaları, risklerin değerlendirilmesi (risk haritaları), risklerin izlenmesi ve kontrolü.

4.

END 416

İSTATİSTİKSEL KALİTE KONROL

S

3

0

0

3

3

4

Üretim kalite kontrolüne istatistiksel bir yaklaşım, çeşitli kontrol çizelgelerinin oluşturulması ve yorumlanması, spesifikasyonlar ve tolerans limitleri, prosese ait kapasite çalışmaları, kabul örneklemesi, kalite kararlarında ücretlendirme, Toplam Kalite Yönetiminin esasları, kalite iyileştirme programları.

5.

END 418

BAKIM PLANLAMASI

S

3

0

0

3

3

4

Bakım çeşitleri. Bakım onarım planlamasında dikkate alınan temel faktörler. Koruyucu bakım sistemi ve tasarımı. Bakım onarım alt sistemi ile diğer alt sistemler arasındaki ilişkiler.

6.

END 420

ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME

S

3

0

0

3

3

4

Karar verme türleri Çok kriterli karar verme AHP yöntemi ELECTRE Yöntemi ELECTRE Yönteminin aşamaları ve özellikleri TOPSİS Yöntemi TOPSİS Yönteminin aşamaları ve özellikleri PROMETHEE yöntemi PROMETHEE yönteminin aşamaları ve özellikleri VIKOR Yöntemi VIKOR yönteminin aşamaları ve özellikleri Veri Zarflama Analizi Veri Zarflama Analizinin aşamaları ve özellikleri, Bilgisayar Uygulaması.

7.

END 422

PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE ÜCRET YÖNETİMİ

S

3

0

0

3

3

4

İnsan kaynakları yönetimi süreci, performans değerleme süreci ve teknikleri, İş değerleme ve yöntemleri, İş değerleme, ücret ve performans ilişkisi, Ücret teorileri, Ücret sistemleri, Ücret denetimi, ücret-verimlilik ilişkisi.

8.

END 424

YAPAY SİNİR AĞLARI

S

3

0

0

3

3

4

Yapay zeka teknolojilerine genel bakış. Makine öğrenmesi ve öğrenme çeşitleri. Yapay sinir ağlarının tarihçesi ve temel kavramlar. Biyolojik sinir sistemi. Yapay sinir hücresi. Yapay sinir ağlarının sınıflandırılması. Temel öğrenme algoritmaları ve temel öğrenme kuralları. Yapay sinir ağlarının tasarımı. İlk yapay sinir ağları. Danışmanlı öğrenme modelleri. Danışmansız öğrenme modelleri. Yapay sinir ağı modellerinde meydana gelen problemler. Yapay sinir ağlarının gerçek hayat uygulamaları.

9.

END 426

KUYRUK TEORİSİ

S

3

0

0

3

3

4

Kuyruk analizi, kuyruk sisteminin bileşenleri, kuyruk sistemleri, kuyruk sistemlerinde maliyet, kuyruk sistemlerinde performans kriterleri, kuyruk modelleri.

10.

END 428

MALZEME TAŞIMA SİSTEMLERİ

S

3

0

0

3

3

4

Malzeme taşıma kavramı/ Malzeme taşıma amaçları/ Malzeme taşıma ekipmanları /Malzeme taşıma sistemi tasarımı/ Malzeme taşıma sisteminde ekipman seçimi/ Akış şekilleri/ Paketleme/ Otomatik kılavuzlu araçlar (AGV).

11.

END 430

ÇİZELGELEME

S

3

0

0

3

3

4

Çizelgeleme teorisi. Model özellikleri. Tek, paralel ve çok makineli çizelgeleme problemleri için genel amaçlı çözüm yaklaşımları, temel dağıtım kuralları, karışık dağıtım kuralları, dal-sınır yöntemi, yerel arama yöntemleri. Tek makinalı, paralel makinalı, seri iş akışlı modeller, tek makinalı sistemlerde sıra bağımlı hazırlık zamanı çizelgelemesi, tek makinalı sistemlerde erken ve geç tamamlanma ceza fonksiyonları, atölye çizelgeleme de, maksimum tamamlanma zamanı ve toplam ağırlıklı gecikme problemi için darboğaz sezgiseli.

12.

END 432

YATIRIM DEĞERLENDİRMESİ VE FİZİBİLİTE

S

3

0

0

3

3

4

Yatırım ve endüstriyel yatırım kavramı, yatırım evreleri, yatırım türleri, yatırımlarla ilgili hukuki düzenlemeler, yatırım planlamada ekonomik yönden yapılacak çalışma ve değerlendirmeler, özendirme ve yönlendirme önlemleri ve etkileri, teknik yönden yapılan çalışma ve değerlendirmeler, mali yönden yapılacak çalışma ve değerlendirmeler, yatırımların izlenmesi.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

 

Endüstri Mühendisliği bölümü lisans programı ders içeriklerinin indirilebilir (yazdırılabilir) formu




COMPULSORY COURSES

FIRST YEAR 1. SEMESTER

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB101

SOCIAL WORK I

C

3

0

3

5

This course is an introduction to the basic concepts of social work. The course covers the basic concepts of social work as a science and profession, the historical development of social work, the purpose, function, subject and philosophy of social work, social work fields, the place and importance of social work today, and social work methods and techniques.

2.

SHB103

SOCIOLOGY

C

3

0

3

5

The course covers the basic concepts and theories in the field of sociology, the founders of sociology and the perspectives they developed, and it aims the students to learn the sociological research methodology and to gain a systematic thinking method about social situations and events. The course content covers the basic concepts and theories of sociology, the views and methods of sociology's pioneers and founders, the social changes that emerged in the globalization process, social class, status and social mobility, risk society, consumption society, network society, surveillance society and social control mechanisms.

3.

SHB105

BASIC CONCEPTS OF LAW

C

3

0

3

4

The aim of this course is to teach the students the concepts and subjects that are included in the general theory of law and have legal value, on the basis of a general knowledge of law. The main concepts and topics covered in this course are the function of law in society, the sources of law, the emergence of law, its function, its regulatory character, the legitimacy of law, the concept of social order, the comparison of legal rules with religion, customs and morals. At the end of this course, the student will be able to compare the function of law in society, the sources of law, the emergence of law, its function, regulatory character, the legitimacy of law, the concept of social order, the rules of law with religion, customs and morals.

4.

SHB107

PSYCHOLOGY

C

3

0

3

4

The aim of this course is to provide students with knowledge about the basic concepts and terminology of psychology, and an overview of the scope and content of psychology. After taking this course, it is aimed for the student to gain a general perspective on the sub-branches of psychology. It is aimed to introduce the content, basic subjects and concepts and sub-branches of psychology and to gain a scientific and objective viewpoint on human behavior. For these purposes, topics such as classical and modern approaches, nervous system, sensations and perception, sleep and dream, conditioning, cognitive approaches, memory, intelligence, language and thought, motivation, emotions, infancy and childhood, adolescence and adulthood, stress, abnormal psychology and social psychology will be covered.

5.

YDL101

ENGLISH I

C

2

1

2.5

5

The aim of this course is to provide students with basic English reading, listening, speaking and writing skills. In this context, in line with the topics covered in the course, it is aimed to provide students with the necessary skills to express themselves verbally and in writing in the elementary level in English. Within the scope of the course, it is aimed for students to make a general introduction to English by focusing on basic topics such as reading, understanding, critical comment and discussion, basic verbal skills (individual, pair and group), writing techniques, writing a composition that deals with a problem and its solutions, speech preparation techniques, introducing themselves, introducing the city they live in, professional groups, transportation vehicles and some basic terms.

6.

ATA101

PRINCIPLES OF ATATURK AND HISTORY OF REVOLUTIONS I

C

2

0

2

2

Within the scope of the course, the birth of modern Turkey and the events, ideas and principles in the development process are discussed.The content of the course covers the history of the Turkish nation's revolution under the leadership of Atatürk. The reasons for the collapse of the Ottoman Empire are examined, and how the Republic of Turkey was established from a destroyed state is evaluated in the light of documents. The aim of the course is to explain to the university youth under which conditions the Republic of Turkey was founded and to make them adopt Atatürkist Thought and its philosophy, principles, as well as contemporary values.

7.

TDL101

TURKISH LANGUAGE I

C

2

0

2

2

The aim of the course is to develop students' ability to use Turkish language correctly and effectively in written and oral expression by knowing the features and rules of Turkish language. Within the scope of this course, students are introduced to the concept of academic text, and critical thinking tools are provided while making academic readings about the field. Academic texts read are examined both structurally and content-oriented throughout the semester.

8.

DOY101

DIGITAL LITERACY

C

2

0

2

3

Digital literacy is the ability of individuals to use information technologies in line with their needs. This skill directly contributes to the realization of meaningful acquisitions. This course aims to provide students with skills such as the basic principles of smart devices and social networks, interaction with social communities and social media, accessing information, analyzing it, and critical thinking. Within the scope of the course, subjects such as the concept of digital literacy and the ways people find, use, summarize, evaluate, create and communicate information while using digital technologies will be discussed.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

FIRST YEAR 2. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB102

SOCIAL WORK II

C

3

0

3

5

Theoretical foundations and application principles of social work in line with generalist understanding, basic features of social work as a discipline and profession, knowledge base of generalist social work practice, eclectic knowledge base, analysis of social work theories; intervention levels of generalist social work practice towards individual, group and society (micro, mezzo, macro intervention) will be discussed within the scope of the course.

2.

SHB104

SOCIAL STRUCTURE of TURKEY

C

3

0

3

5

Within the scope of this course, the general lines, characteristics and development of Turkey's social structure are examined. The social structure of Turkey in the Ottoman period, Turkish modernization and Atatürk's reforms in the social field and their effects on society are examined. The social structure from the Ottoman Empire to the period of the Turkish Republic will be discussed in the context of social and cultural change, economy, family, politics, education, population, and poverty.

3.

SHB106

SOCIAL PSYCHOLOGY

C

3

0

3

4

The aim of this course is to introduce the main aims, basic concepts and principles of social psychology; to provide information on the logic and methods of social psychology and about basic concepts such as human interaction, characteristics of group structure, attitudes, values, social adaptation, perception, self and socialization. Social impact, research methods in social psychology, social cognition, attitudes, conformity, group processes, pro-social behaviors, aggression, prejudice, application areas will be covered in the course. The course also covers the basic approaches and methods of social psychology. Students who successfully complete the course will have information about the basic terms and concepts, methods and application areas of social psychology.

4.

SHB108

FIELD EXPERIENCE IN SOCIAL WORK SETTINGS

C

1

2

2

4

Within the scope of the Study in Social Work Environments course,study trips will be made to various public and non-governmental organizations during the term or personnel from the relevant organizations will inform our students in the form of seminars. Students are asked to write an evaluation report on these visits and to share their observations during class hours at school.

5.

YDL102

ENGLISH II

C

2

1

2.5

5

English 2 course aims to increase students' basic English knowledge. The content of the course includes the students' self-expressions on basic topics and basic grammatical structures that they will use while constructing sentences. The aim of the course is to provide students English grammar, vocabulary and reading comprehension skills at a level that will form the basis of English that they will need in their post-graduate and professional life.

6.

ATA102

PRINCIPLES OF ATATURK AND HISTORY OF REVOLUTIONS II

C

2

0

2

2

Within the scope of this course, the revolutions made in the political field, in the field of law, education and culture, in the economic field, and the revolutions made in the social field, Atatürk's principles, the Turkish foreign policy of the Atatürk period, Turkey during the Second World War and between the years 1950 -1960. Turkey will be examined.

7.

TDL102

TURKISH LANGUAGE II

C

2

0

2

2

Within the scope of this course, studies are carried out to help students gain academic writing skills. In these studies, both theoretical and practical studies are carried out for creating Turkish texts, creating parts of the text and quoting, as well as gaining oral expression skills.

8.

ENF102

BACIS INFORMATION TECHNOLOGIES

C

2

2

3

3

The aim of this course is to provide students with knowledge in basic information technologies that will be necessary in their professional and academic lives. Within the scope of the course, students acquire general information about operating systems (Windows 8, 10 etc.). writing text in Word, editing, adding indexes, creating table of contents; preparing tables and adding graphs in Excel. They will also learn how to prepare presentations in PowerPoint and how to use all Office programs effectively. They will also increase their skills on using cloud systems, digital file preparation, research methods on the internet, efficient use of search engines, etc.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

SECOND YEAR 3. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB201

HUMAN BEHAVIOUR and SOCIAL ENVIRONMENT I

C

3

0

3

5

The aim of this course is to examine human behavior and development from the prenatal period to the end of adolescence. Developmental tasks in infancy, childhood and adolescence; Biological, psychological, social and cultural theories about these periods are mentioned. Within the scope of the course, students will learn about the effects of social environment on human development and behavior. In line with the mission of the social work profession, the experiences such as discrimination and oppression that individuals in disadvantaged and risky groups face directly or indirectly in different phases of their lives are mentioned. Also the effects of factors such as race, ethnicity, social class, gender, religion on behavior and development will be covered. At the end of the lesson, students will gain the competence to use basic approaches such as ecological approach, risk and protective factors approach in social work practices. Students who successfully complete this course acquire the necessary theoretical background for social work assessment and intervention.

2.

SHB203

PUBLIC ADMINISTRATION

C

3

0

3

5

The main objectives of the course are to learn the basic features that dominate the organization and functioning of the Turkish public administration and to evaluate the developments in the reform of the Turkish public administration. The content of the course covers the historical development of public administration thought, the organization and functioning of the Turkish public administration, general information about bureaucracy and Turkish administrative reforms, and issues related to the supervision of public administration.

3.

SHB205

SOCIAL POLICY

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, the conceptual framework and scope of social policy; effects of globalization on social policy; the development of social policy in Turkey; the concept of poverty and the fight against poverty; social policies for the disadvantaged; the relationship between gender and social policy; current social policies on education, health, social security, employment, income distribution, basic concepts in the field of social policy - union, strike, collective bargaining agreement, insurance, lockout, confederation - and basic institutions and organizations related to social policy will be examined and discussed in historical and social context.

4.

SHB207

GENERAL ECONOMICS

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, it is aimed to make students have knowledge about the basic concepts of the economy, the economic behavior of households and companies, the production process and cost formation, the price system, the functioning and structures of the markets. Introduction to the basic principles of microeconomics; economic problem, law of supply and demand, market equilibrium, consumer and producer behavior, market structures will be covered.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

SECOND YEAR 4. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB202

HUMAN BEHAVIOUR and SOCIAL ENVIRONMENT II

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, theories covering the bio-psycho-social development of human beings within the framework of the interaction of social systems such as families, groups, organizations, institutions, communities and societies, young adulthood, middle age and old age, bio-psycho-social aspects and problems. theories will be discussed.

2.

SHB204

SOCIAL SERVICE WITH INDIVIDUALS

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, kthe history and scope of social work with the individual, the theories and approaches of social work with the individual, the tools used in the social work intervention with the individual, meeting the individual, examining and evaluating the individual and the problem and making a plan for the solution of the problem, social work intervention and problem solving process with the individual, social work intervention with the individual. evaluation, terminating the social work intervention with the individual, terminating the social work intervention with the individual and monitoring will be discussed.

3.

SHB206

SOCIAL WORK LEGISLATION

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, the conceptual framework and foundations of social work legislation, the international dimension of social work legislation, family legislation, women's rights legislation, children's legislation, youth legislation, old-age legislation, disability legislation, health legislation, health legislation, crime and legislation, social security legislation and Legislation issues related to other social work areas will be discussed.

4.

SHB208

RESEARCH METHODS IN SOCIAL WORKS

C

3

0

3

5

In this course, students learn how a research proposal is planned and how research is conducted. They comprehend the place of quantitative and qualitative methods in scientific research. They learn to determine appropriate research strategies to investigate social work problems, understand the relationship between the core values of social work and social work research and learn the role of social work research in improving the situation of groups at risk and the basic ethical principles of social work research. The course also aims to teach qualitative and quantitative research methods, techniques and ethics. The role of research in the social work discipline is emphasized. Upon successful completion of this course, students acquire knowledge of professional ethics, principles and values, develop the ability to distinguish and collect appropriate information for social analysis, evaluation and report preparation, and the ability to interpret research results and professional literature.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

THIRD YEAR 5. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB301

SOCIAL WORK WITH GROUPS

C

3

0

3

5

Within the scope of the course, the history and scope of social work with groups, theories and approaches of social work with groups, pre-evaluation of social work intervention with groups, planning social work intervention with groups, social work intervention with groups, evaluating social work intervention with groups, terminating and monitoring social work intervention with groups. will be examined.

2.

SHB303

PSYCHOPATHOLOGY

C

3

0

3

5

In this course, which is an introduction to behavioral disorders, it is aimed to examine behavioral disorders within the framework of clinical psychology. Students who successfully complete the course will be able to make basic diagnoses in behavioral disorders and formulate the etiology of the diagnosis according to different psychology theories.

3.

SHB305

CARE SERVICES AND SOCIAL WORK

C

3

0

3

5

The aim of the course is to teach the student the basic concepts and terms of care and social work, its content and limits. Within the scope of the course, it is aimed to ensure that the advantages available to both those who perform the service and those who benefit from the service are known, and to introduce the socio-economic advantages provided to people in need of care at home, as well as other advantages provided to their family members.

4.

SHB307

COMMUNICATION SKILLS

C

3

0

3

5

In this course, the importance of harmony between people will be emphasized and basic concepts related to public relations and communication will be discussed. It will be focused on how to convey emotions, thoughts and words in social service institutions and how they will be persuasive. Students will be given applications on the use of tone of voice, words and body language in communication.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

THIRD YEAR 6. SEMESTER

N0

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB302

SOCIAL WORK WITH THE COMMUNITY

C

3

0

3

5

The main purpose of the course is to introduce the history and scope of community social work practices and to give information about community social work theories and approaches. Within the scope of the course, in addition to presenting the theoretical and historical framework related to community social work, planning, evaluation, implementation, termination and monitoring of community social work practices will also be discussed.

2.

SHB304

ETHICS IN SOCIAL WORK

C

3

0

3

5

In this course, it is aimed that students will be able to understand and analyze the ethical principles, values and responsibilities of social work. The scope of this course consists of transferring the skills of understanding, interpreting and applying the ethical principles, values and ethical dilemmas that may arise in professional practices of social work. Students who successfully complete this course learn the philosophical foundations and historical development of social work ethics, discover the importance of the value base of social work and the principles produced from this foundation, and gain the ability to manage the ethical decision-making dilemma process.

3.

SHB306

FAMILY COUNSELLING

C

3

0

3

5

The main aim of the course is to consider the family as a system and to teach basic family counseling theories and to gain basic family counseling skills. In this course, students learn the basic concepts of family and the systemic approach. Students learn basic family counseling/therapy theories and approaches such as structural family therapy, strategic family therapy, and experiential family therapy. Within the scope of the course, subjects such as family life cycle, couple counseling, divorce counseling, divorce mediation, domestic abuse are also covered. Students who successfully complete this course will have basic knowledge of family counseling theory and practice and learn about important periods and events in the family life cycle.

4.

SHB308

MEDICAL AND PSYCHIATRIC SOCIAL WORK

C

3

0

3

5

This course enables students to learn about the field of health services, the role of the social worker in this field, and special client groups such as women, children and the elderly who need health services. The course will cover the topics such as the bio-psycho-social consequences of the disease, patient rights and problems, the delivery of health services in Turkey today, the definition of medical and psychiatric interventions, the historical development of medical social work, practice skills and strategies for individuals, families, groups and service providers in different patient care settings and the role of the social worker in the interdisciplinary team.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

FOURTH YEAR 7. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB401

SOCIAL WORK PRACTICE I

16

0

17

9

20

The aim of the course is to review all the theoretical knowledge learned during social work education and to improve the skills of recognizing the relevant problem area, making observations, evaluating for practice, planning and implementation by practicing in an institution with a social work unit. In this course, students develop the skills of transferring the knowledge of pre-assessment, planning, implementation, termination and post-evaluation stages into practice by working with individuals, families, groups, organizations and society at all levels of practice, social analysis, evaluation and reporting.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

FOURTH YEAR 8. SEMESTER

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB402

SOCIAL WORK PRACTICE II

16

0

17

9

20

The aim of this course is to enable students to volunteer at a human service institution/organization of their choice, to get to know the field in question, to understand the problems and needs specific to this field, and to contribute. In practice, students work as a member and as well as a social worker of the institution/organization they practice. They apply knowledge, skill and value dimension of social work and monitor the pre-assessment, planning, implementation and termination phases in human service organizations. Upon successful completion of this course, students recognize the practice of social work and improve their practice skills.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

ELECTIVE COURSES

SECOND YEAR 3. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB211

VOLUNTEER WORK

E

1

2

2

5

In this course, it is aimed that students prepare projects to identify current problems of society and produce solutions, take part in projects based on volunteerism, be participatory and democratic individuals, reinforce solidarity and cooperation, take responsibility and develop projects, and have knowledge about non-governmental organizations.

2.

SHB213

COMPERATIVE SOCIAL WELFARE MODELS

E

3

0

3

5

The aim of the course is to enable social work students to critically evaluate and analyze social welfare state, social policy and social services. The issues covered by the course are basic concepts such as social welfare, social policy, social justice, and the connection of social insurance concepts with social work, the historical development of the social welfare state in Europe, the development of the social welfare state in the Ottoman period and in the Republic of Turkey, Students who successfully complete this course will learn the historical development of the social welfare state in Europe, social welfare state models and current social welfare policies and the relationship of these policies with the social work profession.

3.

SHB215

CRISIS INTERVENTION AND SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

This course focuses on the special meaning of crisis situations faced by individuals and families. The course covers the issues such as psychological, physiological and social aspects of crisis events; characteristics of the crisis and individuals in crisis and their interaction; social work intervention in crisis situations. It also includes topics such as the emotional state of the social worker in crisis intervention and the effect of this emotion on his/her job.

4.

SHB217

HUMAN RIGHTS and SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

Human rights and social justice constitute the two focuses of the social work profession. It is necessary for the social workers of the future to be well informed about human rights and to adopt a rights-based approach, both for the development of the society and the profession. The aim of this course is to acquire the basic information necessary to look at clients and social phenomena with a rights-based approach, to understand the idea of human rights, to be informed and to be conscious about universal human rights.

5.

SHB219

CIVIL LAW

E

3

0

3

5

The aim of this course is to comprehend the scope and general theory of this course, which forms the basis of private law, and its relevance to other branches of law. Within the scope of the course; the basic concepts such as personal law; real and legal persons, associations and foundations, the person's right and capacity to act, the beginning and end of the personality, the personal right and ways of protection, the classification of rights will be discussed and the changes brought by the new Civil Code will be compared with the old regulations. Students who successfully complete this course learn the basic concepts, application areas and principles of Civil Law.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

SECOND YEAR 4. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB212

SCHOOL SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of this course is to teach students the place and functions of school social work in social life and to learn its place in social work practices. Within the scope of the course; the place of the family in education, the responsibilities of the family, parent meetings, educational levels, educational environments peer relations and peer bullying in educational environments, prevention of increasing violence in schools, common school problems, democracy in educational environments, participation, volunteering, civil society, social inclusion and social inclusion in educational environments. The issues of exclusion and inter-sectoral relations in educational settings will be discussed. At the end of this course, the student will be able to learn about school-period problems, peer bullying, prevention of violence in schools, school, family and student relations, student clubs, democracy and participation, functions of non-governmental organizations (school-parent unions), children's rights-school environment and their place in social work practices.

2.

SHB214

FAMILY SOCIOLOGY

E

3

0

3

5

The main aim of the course is to evaluate the structure and formation of the family in social life; its function as a social institution, its importance, and its relationship and interaction with other sociological phenomena. Within the scope of the course, the formation of family and family types, changes in family structure with industrialization, family relations (internal authority and power relations, horizontal and vertical communication in family relations), gender and the value of the child in different societies, etc. topics will be discussed.

3.

SHB216

RECORD KEEPING AND REPORTING IN SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

This course aims to equip students with effective record keeping and report writing skills. The course includes teaching the principle of reporting, keeping records, filing and confidentiality of information, informing about the features of professional reports, increasing teaching and writing skills, teaching report writing rules according to the fields. Upon successful completion of the course, students will develop their record keeping, writing and reporting skills and will be familiar with the types of reports commonly used in social work.

4.

SHB218

SOCIAL WORK WITH DISABLED

E

3

0

3

5

This course focuses on the main purpose, function and methods of social work practice with individuals with special needs. The course covers issues such as the analysis of the concepts of disability and rehabilitation, causes and types of disability, social dimension of disability, rights of the disabled, meeting the social and physical needs of the disabled, contemporary service models for the disabled, social work practice with the disabled, teamwork in rehabilitation service and the role of the social worker in the team.

5.

SHB220

SOCIAL ANTHROPOLOGY

E

3

0

3

5

The aim of this course is to examine the basic concepts and theories of anthropology. Within the scope of the course, basic anthropology concepts and theories, relations with other sciences, the concept of culture, cultural processes, characteristics of culture, cultural differences, cultural adaptation, acculturation, acculturation, anthropology and social work will be discussed. Students who successfully complete the course will have the opportunity to better analyze and evaluate the anthropological perspective of ourselves and the daily life of others and will have the ability to associate anthropology and social work discipline.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

THIRD YEAR 5. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB311

LEARNING PSYCHOLOGY

E

3

0

3

5

The main aim of this course is to examine the main topics related to learning approaches and theories, and scientific laws and rules of behavior. Because human behavior is so complex, learning models using animals, both historically and logically, have formed the basis of learning research. Animal studies, therefore, shed light on the essential components of learning, laying the groundwork for explaining increasingly complex behaviors. In this regard, this course will primarily cover learning principles developed from animal studies. The issues such as realization and development of learning will also be discussed. Finally, it will be focused on how basic learning principles can be applied to the more complex field of human behavior.

2.

SHB313

CAREER PLANNING AND VOCATIONAL COMPETENCES

E

3

0

3

5

In this course, it is aimed that students gain career awareness about the dynamics and expectations of professional life, plan their post-graduation work life by making the best use of their education processes, choose a job and profession in the fields suitable for their qualifications, and shape their careers in areas suitable for their skills, abilities and competencies.

3.

SHB315

SOCIAL WORK WITH ELDERLY

E

3

0

3

5

The aim of this course is to develop professional knowledge and skills about aging, to learn micro and macro interventions in the field of the elderly, to be equipped to develop interventions, to have a good grasp of national and international social policies and legislation related to the field, and to use interdisciplinary knowledge for social work practice and knowledge production on this field. Within the scope of the course; age and aging, related social policies and forms of intervention will be discussed from a social work perspective. Students who successfully complete this course will learn the concepts and theories of aging and will have recognized the social work practices in this field.

4.

SHB317

SOCIAL WORK WITH CHİLDREN AND FAMILY

E

3

0

3

5

This course aims to examine theory and research on social work practices for children, adolescents and families. Within the scope of the course; the issues such as family, family policy programs and projects in a changing society; problems between families, domestic violence, spousal and child abuse, divorce and separation, running away from home and abandonment, loss in the family, holistic interventions, treatment and rehabilitation will be discussed. Students who successfully complete this course learn about the concepts of family and child, and understand how to provide case study and case management services for children and their families.

5.

SHB319

HEALTHY LIFE AND NUTRITION

E

3

0

3

5

In this course, it is aimed for students to define the integrity of the human organism and the basic needs for its survival and in line with this information, it is aimed to develop the awareness of healthy life in individuals, to improve the lifestyle, to perceive the protection of their health as their own duty, and as a result, to avoid risky behaviors and to gain and practice health protective and improving behaviors. Within the scope of the course, the requirements of healthy life, healthy nutrition, physical activity and exercise, essential nutrients for life, obesity, healthy aging will be discussed.

6.

SHB321

BASIC STATISTIC

E

3

0

3

5

Within the scope of this course, by teaching the basic concepts and methods of statistics, it is aimed to provide students with the ability to collect data in their field research, analyze the data using the correct statistical methods and interpret the results. The course covers the basic concepts of statistics such as central tendency and measures of variability, probability concept and probability distributions, sampling and sampling methods, point estimation, interval estimation, confidence interval, hypothesis tests, one-way analysis of variance, chi-square test, simple linear regression and correlation analysis. SPSS program will be used for the application. Students who successfully complete this course learn the basic concepts and methods of statistics, regression and correlation analysis.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

THIRD YEAR 6. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB312

NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS and SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

With this course, it is aimed to provide students with information about the concept of non-governmental organization and volunteering, its importance in social work, the development and function of non-governmental organizations and their impact on society, the relationship between risk groups and non-governmental organizations. Students who successfully complete this course will learn about the history, general characteristics and application areas of non-governmental organizations.

2.

SHB314

SOCIAL WORK WITH WOMEN

E

3

0

3

5

In this course, it is aimed to understand the problems experienced by women in the social structure based on gender, to develop a conceptual perspective that will help to solve the problems, and to learn the practices for women's welfare, which is one of the working areas of the social work profession. Within the scope of the course, the issues such as women's employment, women's rights, the origins and present of inequality between women and men, women's problems and solution approaches in Turkey and the world, abuse and violence against women and the intervention process, women represetation in media will be discussed.

3.

SHB316

SOCIAL WORK BY ADDICTION

E

3

0

3

5

The aim of the course is for students to learn the necessary information about addiction within the framework of teamwork; to develop the necessary professional knowledge and skills in order to develop interventions at micro, meso and macro levels in the field of addiction. Within the scope of the course, the issues such as definitions, risk factors and consequences of addiction, professional practices in different addiction areas, working with children and young people who use and addicted to addictive substances, protection and prevention studies, treatment and rehabilitation studies, stages of the problem solving process and applications, national policy and strategies on the field will be discussed. Students who successfully complete this course will learn the general concepts and theories related to addiction and will have information about the social work practice in this field.

4.

SHB318

SOCIAL WORK WITH IMMIGRANTS and REFUGEES

E

3

0

3

5

This course aims to provide students with a conceptual and theoretical framework on the phenomenon of migration. The course will cover issues such as policies on immigration in Turkey and in the world, possible problems experienced by immigrants in the society they live in, immigrant integration, the historical background of immigration from Turkey, immigration movements towards Turkey, the relationship between immigration and gender, immigrants experiences and examples in the context of organizations working with asylum seekers in Turkey, and migration in terms of social work. Students who successfully complete this course will learn the basic concepts of migration and will have knowledge about social work practices in this field by understanding the relationship between migration and social work.

5.

SHB320

ART AND SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of this course is for students to learn the definition of art and branches of art, the role and importance of art in human life, the place and importance of art in social work practices, and the awareness and learning of the use of art in developing and transforming in individual, group and community practices. The content of this course includes topics such as the concepts and contents of art, aesthetics, creativity, the place of art in human life, the use of art in social work intervention.

6.

SHB322

URBAN ISSUES AND SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of this course is to inform the student about the urbanization process, the effects of this process on individual, group and community life, the causes and consequences of urbanization, and the theories related to urbanization within the framework of the concept of "individual in the environment" of social work. The content of the course consists of the transformation of urban societies, urbanization processes, studies of urbanization from the world and the urbanization processes in Turkey. Students who successfully complete this course will be able to define the conditions that determine urbanization and comprehend the place and importance of social work studies in urbanization processes.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.

 

FOURTH YEAR 7. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB411

GUIDANCE

E

3

0

3

5

The general aim of this course is to introduce the guidance process in schools with its main lines. The main topics that will be covered in the course are the place of guidance services in education; brief history of guidance; models and approaches to guidance; philosophy, purpose, principles and program of the developmental guidance model (comprehensive developmental guidance program); types of guidance (educational, vocational and personal guidance); the role and function of the teacher in classroom guidance.

2.

SHB413

ACADEMIC ENGLISH I

E

3

0

3

5

This course aims to improve the English of Social Work students. It aims to improve students' proficiency in speaking, reading, writing and understanding English. At the same time, it is aimed to learn the basic concepts and words in the field of Social Work. In the course, students will read academic articles in English, watch video content, conduct case studies, write reports and make presentations. Students who successfully complete the course will have the outputs of writing semi-academic homework in English, making presentations in English, and obtaining information about social work practices abroad.

3.

SHB415

TURKISH SIGN LANGUAGE

E

3

0

3

5

The aim of this course is to teach the alphabet, basic vocabulary and grammatical structures of Turkish Sign Language and to enable the students who take the course to communicate with the hearing impaired through this language. In this course, the student gets general information about Turkish Sign Language. He learns the alphabet, basic sentence structures, yes-no questions, negative sentences, questions related to time and time, numbers, question words, and words such as colors, emotions, food-drinks and clothing, and practices plenty of examples in the classroom. The student learns basic sign language and how to communicate with the hearing impaired by translating in this language.

4.

SHB417

CASE STUDIES IN SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

In this course, students will prepare and present the cases that they have encountered in the micro/mezzo/macro fields of social work and/or have worked on during the implementation process; to analyze and synthesize cases; It is aimed to develop a professional perspective on social work intervention by discussing their theoretical and practical knowledge with each other. Within the scope of the course, cases related to a wide range of application areas of social work will be discussed in all aspects and the students' ability to handle case and develop an intervention plan will be enhanced.

5.

SHB419

SOCIAL WORK IN INDUSTRY

E

3

0

3

5

The aim of the course is to provide students with knowledge about industrial social work. Within the scope of the course; the issues such as definition and origin of industrial social work, role and skills of social work in work environments, role of social worker in the development of occupational health and safety, use of social work skills in human resources management, job loss and social work, role and function of social worker in unions and future of industrial social work will be discussed. At the end of this course, the student will have information about the problems of the industrial revolution in working life and what industrial social work is.

6.

SHB421

NEW SOCIAL MOVEMENTS

E

3

0

3

5

The main purpose of the course is to explain the main criteria that distinguish the old and new social movements from each other, and to give the students the ability to make sense of and interpret the social movements taking place in Turkey and the world. Within the scope of the course, the concept of social movement, similar and different aspects between old and new social movements, new social movements theories and social movements in Turkey and the world will be discussed.

7.

SHB423

MEASUREMENT AND EVALUATION IN SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The general aim of this course is to learn the scope and use of measurement and evaluation processes and tools in social work, The main issues will be covered are the place and importance of measurement and evaluation in social work; basic concepts of measurement and evaluation; psychometric (validity, reliability, usefulness) properties of measurement tools; developing measurement tools to be used in social work; development and implementation of achievement tests; interpreting test results and giving feedback; analysis of test and item scores.

Kısaltmalar: Z:Zorunlu;S:Seçmeli;T:Haftalık Teorik Ders Saati;U:Haftalık Uygulama Ders Saati;L:Haftalık Laboratuvar Ders Saati;TS:Haftalık Toplam Ders Saati;K:Dersin Kredisi;AKTS:Dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemi Kredisi.

 

FOURTH YEAR 8. SEMESTER ELECTIVE COURSES

NO

COURSE
CODE

COURSE TITLE

C/E

T

P

C

ECTS

1.

SHB412

JUDICIAL SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of this course is for students to recognize the organization, functioning and characteristics of the Turkish Justice System, to ensure that criminals and victims of all ages and genders have the necessary knowledge and skills regarding professional ethics, principles and values, and social work practice with different client groups that can perform social work interventions for preventive, restorative and remedial purposes. Students who successfully complete the course will have information about the national legal system and the place of social work practices in this system.

2.

SHB414

HUMAN RESOURCES MANAGEMENT IN SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of this course is to teach students the definition, scope, place and importance of human resource management in social work. Within the scope of the course, the issues such as personnel management in the field of social work, the functions that form the basis of human resources management; job analysis and job design, human resources planning, human resources procurement process, performance evaluation system, wage concept; wage systems, job valuation, job security and employee health, manager's characteristics; working principles, corporate culture and new formations in human resources will be covered.

3.

SHB416

ACADEMIC ENGLISH II

E

3

0

3

5

This course is a continuation of Academic English I course, which aims to improve the English of Social Work students. Within the scope of the course, students' proficiency in speaking, reading, writing and understanding English will continue to be developed. In order to learn the basic concepts and words in the field of Social Work, reading academic articles in English, case studies, writing and presenting reports will be practiced.

4.

SHB418

LOCAL GOVERNMENTS AND SOCIAL WORK

E

3

0

3

5

The aim of the course is for students to understand social work through the local governments. This course includes the examination of activities of local governments in the field of social work. Within the scope of this course, students; learn the basic concepts and approaches related to local governments and the city, and examine in depth the social work practices of a municipality with fieldwork.

5.

SHB420

SOCIAL WORK MANAGEMENT

E

3

0

3

5

This course covers the basic concepts and practices related to social work management. In this course, the issues such as organization and management concepts and theories, basic characteristics and types of social work organizations, management principles and dimensions in social work organizations, conflict and change in the organization, project design and management in social work areas, adaptation of contemporary management concepts to social work management, social work management as a manager. service specialist will be covered.

6.

SHB422

NON-VIOLENT COMMUNICATION

E

3

0

3

5

In this course, students will be able to establish and maintain need-sensitive and dialogical communication both in their daily and professional lives, They will also provide basic knowledge and skills for empathetic listening, communication styles that break the dialogue; basic purpose, concepts and understanding of conscious communication; the four focuses of conscious communication: observation, emotion, need, request/desire; empathetic listening; resolve internal conflicts; communication and conflict resolution in anger. Students who successfully complete this course will be able to explain the differences between the language of violence and the language of connection, and they will be able to describe and express their feelings.

7.

SHB424

STREET SOCIAL SERVICE

E

3

0

3

5

The course focuses on homeless people living on the street, addicts, youth and children, and social work interventions. Studies that can be done with these individuals and groups in cooperation with state institutions and NGOs are evaluated. Street life and culture are tried to be understood as a living space.

Note: C: Compulsory Courses, E: Elective Courses, T: Theoretical Course Hour; P: Weekly Practice Course Hour, C: Course Credit, ECTS: European Credit Transfer System Credit of the Course.



Güncelleme 27.01.2023 21:43:01



 

22 Eylül 2023
İletişim
Karacaoğlan Yerleşkesi 80000 Merkez/OSMANİYE
03288271000
03288271000
emb@osmaniye.edu.tr