Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Hakkında
Tarihçe

Endüstri Mühendisliği Bölümü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğünün önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunun 05.04.2017 tarihli toplantısında görüşülerek, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kurulmuştur. Bu kapsamda, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 2019-2020 öğretim yılında normal öğretime başlamıştır ve öğrencilerine isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitimi verilmektedir. Endüstri Mühendisliği Bölümü, Karacaoğlan Yerleşkesi Mühendislik Fakültesi Doğu Bloğunda yer almaktadır. Öğrencilerimiz yerleşke içerisinde bulunan kütüphane, yemekhane, kafeterya, kapalı ve açık spor alanları gibi pek çok mekandan kolaylıkla faydalanma imkanı bulunmaktadır.


Endüstri Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretim ve dağıtımını, makina, iş gücü, hammadde, bilgi, enerji, çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini, yönetilmesini ve bu sistemlerin üretkenliğinin ve rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır. Dünyanın en eski 5 mühendislik dalından biri olan Endüstri Mühendisliği, aynı zamanda analitik düşünme yeteneği, matematiksel modelleme ve yaratıcılık becerilerini kullanarak çok sayıda bilimsel çalışmanın yapıldığı bir bilim dalıdır.

Endüstri mühendisleri, problemleri, mühendislik yaklaşımıyla sistemin bütününü göze alarak, sistemlerin ekonomik özelliklerini ve aralarındaki etkileşimleri kavrayarak ve her sistemin mutlaka insanları da içerdiğini göz ardı etmeden geliştirdiği sistem yaklaşımı ve güncel bilgi teknolojilerini kullanarak çözer. Endüstri Mühendisleri, her şeyi daha iyi, daha kaliteli, daha hızlı, daha güvenli, daha az maliyetli yapmak için insanlarla çalışır.

Endüstri Mühendisinin Görevleri;

  1. Üretilecek ürüne göre üretim sürecini planlar.

  2. Üretimin en uygun maliyet ve zamanlama ile gerçekleşmesi için makine ve tesisatın seçimi ve yerleşimini sağlar.

  3. Hammadde, ürün ve stok kontrolünü yapar, sipariş miktarını tespit eder.

  4. Yöneticilerin karar vermelerini kolaylaştırmak için gerekli verileri hazırlar.

  5. Çalışanların verimli olabilmesi için iş bölümü yapar ve iş emirlerini hazırlar.

  6. Ürün veya hizmetin, tüketicilere sağlayacağı faydanın en yüksek düzeye ulaşması için dağıtım yöntemini tespit eder ve uygulanmasını sağlar.


Bölümün Amacı

İnsanlığın varoluşu ile başlayan bu mühendislik dalının amacı, kıt kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Endüstri Mühendisi, en yüksek kaliteyi ve verimliliği elde etmek için tedarik zincirinden montaj operasyonuna kadar üretim sürecinin tüm aşamalarının optimize edilmesini sağlamaktadır. Mezunlarımıza; üretim ve hizmet sistemlerinde tasarım, planlama, uygulama ve geliştirme, teknolojiyi yakından takip edebilme ve ulusal teknolojiye katkıda bulunabilme, yenilikçi, küresel düşünme, yurtiçi ve yurtdışı akademik dünyada çalışabilme, takım çalışmasına yatkınlık, liderlik kavramıyla bütünleşme ve sürekli iyileşme için etkin kararlar alabilme yeteneğinin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri

1. 

Üst düzeyde akademik yeteneğe ve analitik düşünme yeteneğine sahip,

2.

Fikirlerini başkalarına aktarabilen,

3.

Fizik ve matematiğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,

4.

İnsan ihtiyaçlarına karşı duyarlı,

5.

İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilme ve ikna edebilme,

6.

Planlama, tasarım, eşgüdüm, çok yönlü karar alabilme, çalışanları motive edebilme yeteneklerine sahip,

7.

Sorumluluk duygusu gelişmiş,

8.

İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme,

9.

Yüksek başarma güdüsüne sahip,

Endüstri Mühendisleri yetiştirmektir.


Program Çıktıları
1.  Matematik, fen bilimleri ve endüstri mühendisliği konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2. Karmaşık endüstri mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3. Karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini, süreci ya da ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, insan, malzeme, bilgi, teçhizat ve enerji boyutlarıyla, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4. Endüstri mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5. Karmaşık endüstri mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8. Meslek hayatında etkili iletişimin gücünden yararlanabilme, gelişmeleri doğru yorumlama ve karar verme becerisi.
9. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
10. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
11. İş hayatında girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınmaya dayalı sistemlerin geliştirilmesi adına proje yönetimi, risk yönetimi ve değişim yönetimi programlarını uygulama becerisi.
12. Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
13. Bireysel girişimlerini, sahip olduğu özgüven ve bütünsel bakış açısı ile genele uyarlama ve toplumsal faydaya dönüştürebilme becerisi.

Kariyer Olanakları

Endüstri Mühendisleri günümüzde farklı sektörlerdeki iş alanlarında çalışma fırsatı bulabilmektedir. Bu sektörlerden bazıları; Kamu Sektörü, Üretim Sektörü, Otomotiv Sektörü, Lojistik ve Dağıtım Sektörü, Danışmanlık Sektörü, Hizmet Sektörü, Enerji Sektörü, Bilişim Teknolojileri Sektörü, Bankacılık ve Finans Sektörü, Hızlı Tüketim Malları Sektörü, Yazılım ve Bilişim Sektörü, Sağlık Sektörü, Turizm Sektörü.

 

22 Eylül 2023
İletişim
Karacaoğlan Yerleşkesi 80000 Merkez/OSMANİYE
03288271000
03288271000
emb@osmaniye.edu.tr