Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Hakkında
Tarihçe

 Resmî Gazete’nin 25 Nisan 2013 tarih ve 28628 sayısında, Bakanlar Kurulu’nun 2013/4459 sayılı kararı ile Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olan Ebelik Bölümü, 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı’nda öğrenci alımına başlamıştır.

Ebelik Bölümü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ nün tanımına göre ebe, gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, yeni doğanın bakımını ve aile planlaması danışmanlığı yapmak üzere eğitilmiş kişidir.

Uluslararası Ebeler Birliği (International Conferederation of Midwives - ICM)’ nin tanımına göre ise ebe, usulüne uygun olarak tanınmış bir ebelik eğitim programına kabul edildikten sonra, bu programı başarıyla tamamlayan ve yasal olarak mesleğini icra etmek için gerekli nitelikleri kazanan kişidir.

Ebelik lisans eğitiminin amacı, ebelik mesleğinin temel bilgi ve becerisine sahip, özgüveni yüksek, araştırmacı ve çağdaş ebeler yetiştirmektir.

Ebelik bölümü mezunları Devlet, Üniversite, Vakıf ve Özel hastanelerinde doğum, kadın sağlığı ve yenidoğan ünitelerine ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde iş imkanı bulabilecekleri gibi serbest ebe olarak ebelik hizmetlerini sürdürebilirler. Mezuniyet sonrası istenildiği takdirde alandaki lisansüstü programlara devam edilebilir.

Fakültemizde Klinik Beceri ve Ebelik Eğitim Laboratuvarları bulunmaktadır. Öğrenciler, dört yıllık lisans öğrenimleri sürelerinin ilk yılından başlayarak klinik alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmek üzere çeşitli sağlık kuruluşlarında uygulamalar yapmaktadırlar. Mezun konumuna gelen ebelik öğrencisi, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği mezuniyet kriterleri tamamlamak zorundadır.

Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği mezuniyet kriterleri;

En az 100 doğum öncesi muayene

En az 40 gebelik izlemi

40 normal spontan doğum yaptırma

1 veya 2 makat doğuma yardım

40 riskli gebe izlemi

40 doğum sonrası anne izlemi

40 yenidoğan izlemi

20 riskli yenidoğan izlemi

 

Bölümün Amacı

Atatürk ilke ve inkılâplarına saygılı, üniversitenin hedefleri ile paralel bir şekilde; insanı ve insan sağlığını etkileyebilecek her türlü gelişme ve değişmelere duyarlı olacak ve bunları verdiği hizmette göz önünde bulunduracak, sağlıklı ya da hasta bireylerin her ortamda Ebelik bakım gereksinimlerini belirleyebilecek, bu gereksinimleri mesleki yeterlilik düzeyinde karşılayabilmek için gerekli olan Ebelik bakımını planlayabilecek, uygulayabilecek ve değerlendirebilecek, ayrıca sağlık ekibinin etkin ve etkili bir üyesi olarak rol ve işlevlerini yerine getirecek, Ebelik eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında rol alarak kendini geliştirecek, tüm bunları yerine getirirken mesleki etik ilkelerini göz önünde bulunduracak nitelikte profesyonel ebeler yetiştirmektir.

Bölümümüzün Program Eğitim Hedefleri
1.  Fiziksel ve psikolojik olarak edindiği temel bilgileri, ebelik ile ilişkilendirebilme becerisi olan,
2. Mesleki uygulamalarını, profesyonel ebelik değerleri ve etik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirebilen,
3. Aile merkezli ve bütüncül yaklaşımı kullanabilen 
4. Birey, kadın, gebe, aile ve topluma yönelik eğitim etkinliklerini yürütebilme becerisi gelişmiş, 
5. Aile planlaması hizmetleri ve danışmanlığını yapabilen, 
6.

Gebelik tanısı koyma, gebe izlemleri yürütme, anne ve fetüs sağlığını değerlendirme hizmetlerini uygulayabilme becerisi olan, 

7.

Normal doğumu kendi sorumluluğunda yönetebilen, 

8. Gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde görülen risk durumlarında uygun girişimde bulunma ve gerektiğinde sevk edebilme becerisine sahip olan, 

9.

Yenidoğanı değerlendirme ve gerektiğinde resüsitasyon uygulayabilme becerisi olan, 
 10. Kadın ve çocuk izlem becerisi olan, 
 11.  Disiplin içi ve disiplinlerarası ekip çalışması yapabilen, 
 12.  Yaşam boyu öğrenme davranışı kazanmış, 
13. Sözlü ve yazılı iletişim becerileri gelişmiş, 
 14. Mesleki ve etik sorumluluk anlayışını benimsemiş ebeler yetiştirmektir. 
Program Çıktıları
1.  Biyolojik, sosyal ve davranış bilimlerinden edindiği temel bilgileri, ebelik mesleği ile ilişkilendirir. 
2. Mesleğin, mevzuat, etik ilke ve standartlarını anlar ve uygulamalarını bu doğrultuda yapar. 
3. Kadın, yenidoğan, çocuk ve aileye bütüncül yaklaşım doğrultusunda hizmet verebilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 
4. Kendi sorumluluğunda normal doğumu yaptırır, acil ve riskli durumları yönetir, uygun yaklaşımlarda bulunur. 
5. Gebelik, doğum ve doğum sonu dönem anne ve bebeğin izlenmesi ve bakımını yapar, riskli durumları erken dönemde belirler ve sevk eder. 
6. Ebelik uygulamalarını bilimsel kanıtlar, teknolojik gelişmeler ve salık politikaları doğrultusunda kültüre duyarlı şekilde gerçekleştirir. 
7. İletişim, sorun çözme ve klinik karar verme becerilerini etkin biçimde kullanır. 
8. Üreme sağlığı hizmetlerini ulusal yasa, yönetmelik ve prosedürlere uygun biçimde sunabilecek bilgi ve beceriye sahiptir. 
9. Sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde çalışır. 
Kariyer Olanakları
 

Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar.

Ebeler, mezuniyet sonrası eğitim ile bilim uzmanlığı ve doktora çalışmalarını yapabilmekte, doçent ve profesör olabilmekte, ebelik bölümlerinde öğretim elemanı olarak görev yapabilmektedirler.

Güncelleme 06.09.2022


22 Eylül 2023