***ÖZEL GÜVENLİK ve KORUMA PROGRAMI***
Programda Özel Güvenlik ve Koruma sektörüyle ilgili yasa ve yönetmelikler konusunda donanımlı, güvenlik sektörünün teknolojik gelişimine ayak uydurabilecek, topluma güvenlik alanında kaliteli hizmet sunabilecek, akademik seviyede eğitimli personeller yetiştirmek hedeflenmektedir.
Bir diğer hedefimiz de gelecekte; mezunlarımızın da katkılarıyla bölümümüzü ve okulumuzu ülkemizde bulunan Özel Güvenlik Bölümleri ve Okulları arasında, öncelikli tercih edilen bir konuma getirebilmektir.
Programa Kabul ve Kayıt Koşulları :
Lise ve dengi okul diplomasına sahip adaylar, YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından TYT puan türüyle programa yerleştirilirler. Ayrıca öğrencilerden tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu almaları istenmektedir.
Program Hakkında :
Ülkemizin ekonomik ve beşeri alanlardaki gelişmelerine paralel olarak sosyal güvenliğe olan ihtiyaç artmaktadır. Bu gelişmeleri yakından takip eden üniversiteler de, bu alanlardaki ihtiyaca yönelik kalifiye güvenlik personeli yetiştirmek üzere son yıllarda Özel Güvenlik ve Koruma Programları açmaya ilgi ve önem göstermişlerdir.
Üniversite düzeyinde Özel Güvenlik Elemanı yetiştirmek üzere, ilk olarak 31 öğrenci kontenjanı ile 2009-2010 eğitim döneminde eğitime başlayan Düziçi Meslek Yüksek Okulu Özel Güvenlik ve Koruma Programı, 2013 yılında Mülkiyet ve Koruma Bölümü çatısı altına girmiş ve 41 öğrenci kontenjanı ile 2019-2020 döneminde eğitimine devam etmektedir.
Özel güvenlik ve koruma Programı, eğitim vermeye başladığında Türkiye’ de 5 üniversitede mevcut iken, 2019 itibariyle 40' dan fazla üniversitede Normal ve İkinci Öğretim düzeyinde eğitim verir duruma gelmiştir.
Programın 2019-2020 TYT Yerleştirmlerine ilişkin sayısal bilgileri aşağıdadır;
Program Kodu |
Program Adı |
Puan Türü |
En Küçük Puan |
En Büyük Puan |
108550413 |
OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ /Düziçi Meslek Yüksekokulu / Özel Güvenlik ve Koruma Programı |
TYT |
212,10087 |
258,37731 |
Ösys öğrenci kontenjanları, bölümlerin taban puanları ve mezunların iş bulma oranlarına bakıldığında, açılan bölümlerin yerinde olduğu görülmektedir. Mezunların iş bulma oranları ve sektörün talebini dikkate aldığımızda programa olan bu talebin uzunca bir süre daha devam edeceğini öngörmekteyiz.
Program süresi 2 yıl olup, 4 dönem eğitim verilmektedir.
Eğitim içeriği
Programda sadece, teorik bilgiler değil, uygulamaya yönelik faaliyetlere de yer verilmektedir.Eğitim süresi boyunca; Türk Dili, İngilizce, Bilgisayar, Atatürk İ.İ.Tarihi, Temel Metamatik, Yönetim ve Organizasyon, Toplam Kalite ve Standardizasyon, Halkla İlişkiler, Girişimcilik gibi genel derslere ilaveten aşağıdaki mesleki dersler verilmektedir;
- Güvenlik Sistemleri 1 ve 2,
- Güvenlik ve Acil Durum,
- Yangın Güvenliği,
- Endüstriyel Tesislerde Güvenlik,
- Mesleki Uygulama
- İnsan Hakları Bilgisi
- Hukukun Temel Kavramları
- Temel İlk Yardım
- Güzel sanatlar ( Seçmeli Müzik veya Resim)
- İstatistik ve Araştırma Yöntemleri
- Staj ( İş yeri Uygulaması)
- Özel Güvenlik Hukuku
- Ceza Hukuku
- Teknik Mazleme Bilgisi ve Uygulamaları
- Yakın Savunma ve Koruma Teknikleri
- Toplum Psikolojisi
- Terör ve Terörizm
- Devlet Güvenliği
- Olay Yeri Koruma ve Kriminoloji
- İstihbarat ve İstihabarata Karşı Koyma
- Risk değerlendirme ve Olay Yönetimi
- Uyuşturucu Maddeler ve Kaçakçılıkla Mücadele
- Özel Güvenlik Meslek Etiği
Mezunlara verilen derece :
Programdan mezun olan öğrenciler Özel Güvenlik ve Koruma Ön lisans derecesine sahip olmaktadırlar. Bunun için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel ağırlıklı not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gereklidir.
AKTS: Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi’ dir.
Mezun öğrencilerimiz; günümüzde kamu kuruluşlarının tamamına yakın kısmı başta olmak üzere, sanayi kuruluşlarının çoğu, özel güvenlik firmaları, özel güvenlik merkezleri, bankaların güvenlik merkezleri, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, araştırma, geliştirme, ulaştırma, lojistik, eğitim, sağlık v.s. firmaları ve hizmet sektöründe yer alan daha birçok kurum ve kuruluşlarda geniş iş imkanına sahiptirler.
Kısacası mezun olan öğrenciler;
- Özel güvenlik personeli olarak görev yapabilirler,
- Özel güvenlik şirketlerinde yönetici olabililer,
- Güvenlik alanında işletme yönetiminde görev alabilirler,
- Güvenlik alanında eğitim kurumu açabilirler,
- Özel güvenlik eğitim kurumlarında eğitici olabilirler,
- ALS, Polislik ve KPSS gibi sınavlardan da yeterli puanı almak şartıyla kamu alanında istihdam edilebilirler.
|