Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

Program Hakkında

Gıda Teknolojisi, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Gıda Teknolojisi Programı, hammaddelerin gıda sanayi üretim tesisine kabulünden başlayarak, tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan yani tarladan sofraya gıda üretim zinciri içinde gıdaların çeşitli konularda gıda bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ve kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında bilgilere sahip olan ve bu bilgi birikimi ile gıda üretim sağlayan programdır. Türkiye’de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabetin çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır. Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabalarının işletmelerde artışından dolayı eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektörünün gelişmesine olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı daha da artırmıştır. Bu doğrultuda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Bahçe Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde; Gıda biliminde bilgili,
İmalat işlemlerinde becerili,
Gıda işleme makine ve ekipmanların bakımı ile onarımını yapabilecek,
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek,
Gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikli teorik bilgi ve beceri konusunda donanımlı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

HEDEF, VİZYON ve MİSYON
Programımızın hedefi; özel sektörün ihtiyaç duyduğu, yeterli bilgi ve beceriye sahip nitelikli teknik elemanların yüksekokulumuzun fiziki ve beşeri tüm imkanlarından faydalanılarak yetiştirilmesidir. Hızla artan dünya nüfusu beraberinde sağlıklı, besleyici ve yeterli gıda sağlanmasını gerektirmektedir. İşletmelerde ise işçilerle mühendis arasında nitelikli teknik personellere ihtiyaç duyulmaktadır. Programımızın vizyonu; hammaddeden tüketime kadar gıdaların üretim aşamalarında güvenli, sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edilmesi, gıda üretim sistemlerinin sürekliliğin sağlanması için gerekli tüm bilgi ve becerilere sahip, yenilikçi, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve teknolojik konularına hakim teknikerler yetiştirmek, temel ve uygulamalı araştırmalar yaparak bilgi birikimini gıda sanayi ve toplumun faydasına sunmaktır. Programımızın misyonu; nitelikli eğitim ve öğretimi ilke edinerek modern teknolojiyi uygulayan, ulusal ve uluslararası platformlarda kabul gören, konusunda atılımcı, yenilikçi, araştırmacı ve örnek kalifiye tekniker bireyler yetiştiren, üreticilere, sanayii kuruluşlarına ve gıda mühendislerine üretim aşamalarında yardımcı olan, bu alanlarda problemleri çözebilen, sürekli gelişen topluma katkı sağlayan ve kaliteli hizmet verebilen, yetiştirdiği insan ve ürettiği bilgi ile örnek gösterilen bir Gıda İşleme Bölümü olmaktır.

Dersler

Ders İçerikleri Ders Programı Ders Planı Bologna Bilgi Paketi



Tüm bölümlerimizde ilgili alanda 30 iş günü staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

Akademik Personel


Dr. Öğr. Üyesi Mustafa SEVİNDİK
Bölüm Başkanı

Gıda İşleme Bölümü

Telefon : 0 328 827 10 00 Dahili : 5228
Akademik Web YÖKSİS Sayfası

Öğr. Gör. Mehmet DOĞAN
Gıda Teknolojisi

Telefon : 0 328 827 10 00 Dahili : 5240
Akademik Web YÖKSİS Sayfası

Öğr. Gör. Zeliha ERASLAN
Gıda Teknolojisi

Telefon : 0 328 827 10 00 Dahili : 5242
Akademik Web YÖKSİS Sayfası

Kariyer

Bölümümüz mezunları için istihdam olanakları; gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında; meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuarları şeklinde oldukça fazla olup, buralarda gıda teknikeri olarak çalışabilirler.

Üst derece programlara geçiş yapabilmek için; önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM'nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavından) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin

Gıda Teknolojisi,
Gıda Mühendisliği,
Bitkisel Üretim Teknolojileri,
Beslenme ve Diyetetik,
Bitki Koruma,
Tarımsal Genetik Mühendisliği,
Tarımsal Biyoteknoloji
Kimya bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Ösym Bilgileri

Öğrenim Dili : Türkçe
Öğrenim Türü : Örgün Normal Öğretim
Puan Türü : YGS-2 286,86623 (2015-2016 N.Ö.)
:YGS-2 199,67433 (2016-2017 N.Ö.)
: YGS-2 237,57033 (2017-2018 N.Ö.)


Öğrenim Süresi : 2 Yıl

İletişim
İslam Mahallesi Ali Farsakoğlu Caddesi No 66 Bahçe /OSMANİYE
03288612282
03288612658
bahcemyo@osmaniye.edu.tr