Geleceğinize Açılan Kapı...
Menu
Menu
Tüm Sorularınız İçin
Tüm Sorularınız İçin
Osmaniye Korkut
Ata
Bize Ulaşın
Telefon +90 000 000 00 00
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Tüm Sroularınız İçin
Tüm Sroularınız İçin
Talep Formu
Bize Ulaşın
Telefon 0462 334 05 50
Bizimle İletişime Geçin! Biz Sizi En Kısa Süre İçerisinde Arayalım.
Bölüm Tanıtımı

ARKEOLOJİ NEDİR?

Eski Yunanca Arkhaios ve logos kelimelerinin birleşiminden oluşan arkeoloji eskinin bilimi anlamındadır. İnsan elinden çıkmış olan maddi kalıntıları neden sonuç ilişkisine dayanarak yer ve zaman gözeterek inceleyen bilim dalıdır.

  Üç tarafı denizlerle çevrili Anadolu, tarihsel süreç boyunca kültürlere yön vermiştir. Geçiş yolu olmaktan çok kültürleri olgunlaştıran, Önasya, Kafkas, Balkan ve Ege dünyası gibi farklı kültürleri aynı potada birleştiren ve yenileyen güç halindedir. Bundan ötürüdür ki Arkeoloji Bölümleri ülkemizde ve üniversitelerimizde yükselen bir ivmeye sahiptir.

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ALINAN DERSLER

  Bu doğrultuda Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2013 yılında kurulmuş olan Arkeoloji bölümü, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında Lisans eğitimine başlamıştır. Arkeoloji Bölümleri kendi içerisinde uzmanlıkları açısından üç anabilim dalına ayrılmaktadır. Ülkemizdeki birçok üniversitede olduğu gibi Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde de Arkeoloji Bölümü ilk aşamada üç anabilim dalının ortak ders programı ile eğitim vermektedir. Ortak ders programı içerisinde Arkeoloji Bölümü öğrencileri, Paleolitik Dönemden başlayarak Roma Dönemi sonuna kadar uzanan tarihsel süreci kapsayan, ağırlıklı olarak Anadolu ve Osmaniye’nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz Kültürleri üzerine dersler alarak eğitimlerini tamamlayacaklardır.

ARKEOLOGLARIN ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Günümüzde arkeologların çalışma alanı oldukça geniştir. Çeşitli arkeolojik kazılarda görev alan arkeologlar, aynı zamanda müzelerde de çalışabilirler.Üniversiteler (öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak), Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı çeşitli müzeler, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları, özel müzeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü gibi kurumlar arkeolog istihdam  etmektedir. Aynı zamanda arkeoloji bölümü mezunları eğitimlerine eklentiler yaparak öğretmenliği de yapabilirler. Özel sektörde de arkeologlar için kendi alanlarında iş imkanları bulunur.



Güncelleme 29.01.2023 14:02:43



 
22 Eylül 2023
İletişim
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Karacaoğlan Yerleşkesi 80000 OSMANİYE
03288251818
farisdemir@osmaniye.edu.tr