Rektörümüz Osmaniye’nin Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü ve OKÜ’nün Şehre Katkıları Hakkında Konuştu

TRT Çukurova Radyosu’nun “Hayatın İçinden” adlı programına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, program sunucusu Muhammet Kalem’in Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşu ve Üniversitenin Osmaniye’ye katkılarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve bu toprakları bize armağan eden tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anarak sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Osmaniye çok zengin bir kültürel ve tarihsel geçmişe sahip bir şehir. Binlerce yıllık bir tarihi var. Hititlerden başlayarak Romalılara kadar birçok topluma ve medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgede yer alıyor bu kadim şehir. Türkler Anadolu’nun fethi ile bölgeye yerleşiyor ve Osmaniye de 12. yüzyıldan itibaren Türk yurdu haline geliyor. Dolayısıyla bu zengin tarihi geçmiş,  Osmaniye’yi Anadolu’nun önemli tarihi merkezlerinden biri haline getirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Milli mücadele döneminde de Osmaniye, özellikle güney cephede, bölgenin tren hattı üzerinde yer alması nedeniyle diğer şehirlerde yürütülen bağımsızlık mücadelesi açısından da oldukça stratejik bir öneme sahipti.  Bu bağlamda hem kültürü hem de ülke savunması için büyük bir öneme sahip olan Osmaniye, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla ön plana çıkan kentlerden biri. Üniversitemiz de tüm bu değerlerin gün yüzüne çıkmasında ve geliştirilmesinde önemli bir rol üstleniyor.” dedi.
Osmaniye'nin enerji ihtisas endüstri bölgesi olması ve çeşitli önemli altyapılara ev sahipliği yapmasının üniversitemizi bölge için stratejik bir konuma taşıdığından söz eden Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, "Rafinerilerden, petrokimya tesislerine, limanlardan enerji santrallerine kadar birçok sektörde nitelikli istihdam ve danışmanlık hizmetleri sunarak bölge ekonomisine katkı sağlamaktayız." dedi.
OKÜ olarak Osmaniye'nin tarihsel ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmak adına çalışmaları sürdürdüklerini de ifade eden Uzun, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte üniversitemiz tarafından sürdürülen Kastabala Antik Kenti’ndeki arkeolojik kazı çalışmalarının da çok değerli olduğunu söyleyebilirim. Bu bağlamda Kastabala Antik Kent'te her geçen gün yeni bulguları ortaya çıkarmaya devam ederken, Adana Karataş'ta Magarsuz Antik Kenti'nde ve İzmir'de de kazı çalışmalarımız devam ediyor. Bu ve benzeri çalışmalarımızla geçmişi anlamak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Ayrıca, üniversitemiz ve öğrenci kulüplerimiz tarafından düzenlenen kültürel etkinliklerle Osmaniye halkına hitap etmeye devam ediyoruz. Söyleşilerden konserlere, tiyatro gösterimlerinden spor organizasyonlarına kadar geniş bir yelpazede gerçekleşen etkinliklerle şehrin sosyalleşmesine elimizden geldiğince katkıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Turgay Uzun, “Unutulmamalıdır ki, bugün bu sosyal ve ekonomik faaliyetlerin yürütülebilmesinin yanı sıra ülkece sahip olduğumuz kazanımlar, geçmişteki fedakarlıkların bir sonucudur. Böyle anlamlı bir günde düzenlenen bu program vesilesiyle de Osmaniye'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü tekrardan kutluyor, Osmaniyelilere birlik ve beraberlik içinde nice mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum.” diyerek üniversitemizi yakından takip ederek çalışmalarımızın tanıtımı hususunda destek olan TRT Çukurova Radyosu'na teşekkür etti.

7 Ocak 2024 (Bu haber 182 defa görüntülendi)